Υπουργοί και στελέχη επικαλούνται την «ψηφιοποίηση» ως αντίδοτο στα φαινόμενα σήψης, τα οποία όμως ευδοκιμούν στο έδαφος της ΚΑΠ, που όλα τα κόμματα υπερασπίζονται
Χαρακτηριστικά, χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας έκανε λόγο για «παθογένειες που προέρχονται από το παρελθόν» και που «πρέπει να κλείσουν», σε μια προσπάθεια να εμφανίσει το σκάνδαλο ως «απόκλιση» και όχι ως κανονικότητα μιας πολιτικής και ενός κράτους που με κάθε τρόπο υπηρετεί τους λίγους σε βάρος των πολλών, στην προκειμένη περίπτωση των βιοπαλαιστών αγροτών.
Για την κυβέρνηση, συνέχισε, «προτεραιότητα είναι η άμεση επιστροφή των χρημάτων που κάποιοι έχουν πάρει παράνομα, ώστε να συνεχιστούν οι ροές των ευρωπαϊκών πόρων για τους πραγματικούς αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς», καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να περικοπούν κονδύλια από τις επόμενες επιδοτήσεις προκειμένου να συμψηφιστούν με τα πρόστιμα της ΕΕ όπως είπε, στρώνοντας το έδαφος για «λύσεις» που θα στρέφονται σε βάρος των πραγματικών αγροτών ή των φορολογούμενων.
Επικαλέστηκε τη σύσταση της ειδικής ομάδας με συμμετέχοντες την Οικονομική Αστυνομία, την ΑΑΔΕ και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ανακοίνωσε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα και ενώ οι παράνομες πρακτικές ήταν γνωστές σε κυβερνητικά στελέχη εδώ και χρόνια.
Επικαλέστηκε ακόμα τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ΕΕ, την κύρια υπεύθυνη για τέτοιου είδους φαινόμενα, αφού η πολιτική της ΚΑΠ, που αποσυνδέει τις επιδοτήσεις από την παραγωγή, είναι αυτή που στρώνει το έδαφος για την εκδήλωση φαινομένων μπόχας όπως αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η γεωργία σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μπορεί να ελεγχθεί», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κοροϊδεύοντας τον λαό ότι η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων σήψης και διαφθοράς είναι ένα «τεχνικό» ζήτημα, που μπορεί να λυθεί με την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, όταν κι αυτή χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φοροληστεία, το κτηματολόγιο κ.ά.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, γεγονός που προφανώς θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, μια απόφαση που υπηρετεί κι άλλες στοχεύσεις, όπως η σύνδεση των επιδοτήσεων με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Στο μεταξύ δεν έχει τέλος η μπόχα που αναδίδουν οι διάλογοι εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μια τελευταία φουρνιά τέτοιων συνομιλιών που υποκλάπηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες και περιέχονται στη δικογραφία εμπλέκουν και τον σημερινό υφυπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα.
Στον επίμαχο διάλογο φέρονται να μιλούν ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και να λένε ότι ο σημερινός υφυπουργός της κυβέρνησης ζητάει «ρουσφετάκια». Σε άλλο διάλογο εμπλέκεται και το όνομα του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, που φέρεται να «τα έχει κάνει ''θάλασσα'' με τις παράνομες εκτάσεις που έχει δηλώσει», σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών.
Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη και στον Γιάννη Γλετζάκη, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού, τον περασμένο Γενάρη.
- Ελα, τι κάνεις; Τώρα εγώ σε πήρα για το εξής: Την Τρίτη, την Τετάρτη θα κάνουμε έλεγχο κάτω εκεί στο Ρέθυμνο. Στον Μυλοπόταμο. Αυτό, πώς το λέτε;
- Ναι, Ζωνιανά.
- Ναι, Ζωνιανά και τα λοιπά. Να έχεις υπόψη σου κι εσύ.
Την επομένη ο Γλετζάκης εμφανίζεται ανήσυχος για την έρευνα και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος με τον Μπαμπασίδη:
- Εχω μια ανησυχία. Λαμβάνω κάποια τηλέφωνα. Από τον έλεγχο, με τους ελέγχους. Μπορούμε να τον πάμε κάνα μήνα πίσω; (...)
- Γιάννη, άκουσέ με. Αυτός ο έλεγχος έχει πάει και στον Ευρωπαίο εισαγγελέα και παντού.
- Πάρε με στο WhatsApp.
Στη γνωστή γραμμή της πλήρους αθώωσης της ΕΕ και της στρατηγικής της, που γέννησε και το σκάνδαλο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίζουν να κινούνται οι παρεμβάσεις των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, σε παρέμβασή του στη Βουλή έκανε λόγο για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, «που είναι ξεκάθαρο σκάνδαλο της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη», «βγάζοντας λάδι» το ευρωενωσιακό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ευδοκιμούν τέτοια φαινόμενα, και χρεώνοντας στην παρούσα κυβέρνηση «πελατειακό κράτος της διαφθοράς και της βαθιάς σήψης».
Αναμενόμενα ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος: «Από τις τσάντες με αποζημιώσεις στην Ηλεία του 2007, στις παράνομες γαλάζιες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2019 μέχρι σήμερα, η τεχνογνωσία της Νέας Δημοκρατίας στην αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων τελικά εξελίσσεται (...) Μιλάμε για ξεκάθαρη αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος το 2023». Τέλος, ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής.
Προανακριτική και προκήρυξη εκλογών ζητά και το ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπό του, Κ. Τσουκαλά, να χρεώνει την ευθύνη για το σκάνδαλο στον Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως είπε, «είναι ξεκάθαρο ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε (...) Και εμένα μου φαίνεται αδιανόητο να μη γνώριζε ο πρωθυπουργός, που ελέγχει τα πάντα από το Μέγαρο Μαξίμου, τι συμβαίνει».
Για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε πως «εμείς μελετούμε αυτήν τη στιγμή τη δικογραφία, έχουμε ήδη καλύψει σημαντικό μέρος αυτής και έχουμε αξιολογήσει ότι υπάρχουν τέτοια στοιχεία τα οποία οδηγούν στην αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης μέσω σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής». Ετσι, «σύντομα θα ολοκληρώσουμε τη μελέτη και θα συντάξουμε την πρόταση Προανακριτικής».
Κατέληξε λέγοντας πως «είναι καθαρό: Αφού δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που εγγυώνται ότι δεν θα έχουμε παραγραφή αδικημάτων που ενδεχομένως έχουν τελεστεί, η επόμενη και μοναδική επιλογή που έχει ο πρωθυπουργός, για να μπει τέλος στην αστάθεια και την παρακμή, είναι αμέσως μετά να προκηρύξει εκλογές, για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή».
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
INTIME NEWS |
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ βαραίνει συνολικά την κυβέρνησή σας, όχι μόνο κάποιους υπουργούς και βουλευτές οι οποίοι με διάφορους τρόπους εμπλέκονται.
Μιλάμε βέβαια για ένα σκάνδαλο, απ' αυτά που το μόνο που μπορείς να πεις είναι ότι «πετάχτηκαν πάνω τα καπάκια των υπονόμων». Για τέτοια δυσωδία μιλάμε.
Για δυσωδία βέβαια μιλάει ο απλός κόσμος που παρακολουθεί αυτές τις μέρες το σίριαλ με τις αποκαλύψεις γύρω από τις αγροτικές ενισχύσεις και τους διαλόγους στη δικογραφία, όπου οργιάζουν τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις τύπου «Μαυρογιαλούρου» και «Γκρούεζα», τους γνωστούς.
Με τη διαφορά ότι εδώ δεν ζούμε κωμικές, αλλά ζούμε τραγικές καταστάσεις, που τις πληρώνουν όπως πάντα οι βιοπαλαιστές, οι αγρότες. Και μη μας πείτε πάλι «δεν είδα, δεν άκουσα», σύμφωνα με την προσφιλή σας τακτική, όπως κάνατε και για το έγκλημα των Τεμπών.
Το γνωρίζατε πολύ καλά και, επειδή ακριβώς το γνωρίζατε, επειδή ξέρατε το πάρτι που είχε στηθεί από τους δικούς σας ανθρώπους, γι' αυτό και αφήσατε στο απυρόβλητο ένα διάτρητο και βολικό πλαίσιο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, που εξέθρεψε όλα αυτά τα «φυντάνια».
«Φυντάνια» κυβερνητικά, πολιτικά και διοικητικά, κυβερνητικούς αγροτοπατέρες - κολαούζους των υπουργών, τοπικούς παράγοντες, που εκτός της ρεμούλας, προσπαθούσαν να πείσουν τους αγρότες και για τα οφέλη της ΚΑΠ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οφέλη προφανώς, όπως αποδείχτηκε, μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και φυσικά για την τσέπη τους!
Eurokinissi |
Οσο για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ξέρετε πολύ καλά πως αυτή κινήθηκε ύστερα από καταγγελίες υπηρεσιακών παραγόντων, ίσως και κάποιων που θίγονται από αυτή την πρακτική.
Χώρια που οι όποιες εξελίξεις με τα σκάνδαλα που αφορούν αγροτικές επιδοτήσεις και ακουμπούν κι άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, θα αξιοποιηθούν για να δρομολογήσουν αλλαγές στην κατεύθυνση προσαρμογής της νέας ΚΑΠ το 2027 στη συνολική στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία.
Ολοι σήμερα μπορούν να καταλάβουν αυτό που διαχρονικά αναδεικνύει το ΚΚΕ: Η πραγματική «κομπίνα» είναι το ίδιο το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων της ΚΑΠ.
Γιατί αυτές χορηγούνται με σκοπό να εντείνεται η καταλήστευση που υφίσταται ο αγρότης από τα μονοπώλια (βιομηχανικά, εμπορικά, τραπεζικά), μέσω των χαμηλών τιμών που αυτά επιβάλλουν στα γεωργικά - κτηνοτροφικά προϊόντα, μέσω της πώλησης πανάκριβων αγροτικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων κ.λπ. και μέσω των ληστρικών επιτοκίων δανεισμού και πάει λέγοντας.
Τα ποσά των επιδοτήσεων, τα «δισεκατομμύρια» που διαφημίζουν οι υπουργοί σας και τα διάφορα παπαγαλάκια σας, δεν είναι παρά τα «τριάκοντα αργύρια» για αυτή την τεράστια κλοπή. Ποσά που δεν είναι της ΕΕ, όπως διατείνονται οι διάφοροι «ευρωλάγνοι» εδώ μέσα, αλλά προέρχονται από το ξεζούμισμα όλων των λαών της Ευρώπης μέσω των κρατικών προϋπολογισμών.
Οταν λοιπόν μιλάμε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μιλάμε για την ίδια την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στο έδαφος της οποίας αναπτύχθηκε αυτό το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων, όπου βασικό κριτήριο για τη χορήγησή τους δεν ήταν η πραγματική παραγωγή, όπως διεκδικούν οι ίδιοι οι αγρότες, αλλά η έκταση της επιλέξιμης αγροτικής γης! Κι αυτό γιατί βασικός σκοπός της ΕΕ και των κατευθύνσεων της ΚΑΠ, που όλα τα κόμματα υλοποιήσατε εδώ μέσα, είναι το πώς θα ωφεληθούν οι μεγαλοκτηματίες σε βάρος της φτωχής κυρίως αγροτιάς, που χρόνο με τον χρόνο ξεκληρίζεται.
Στο έδαφος, λοιπόν, της ΚΑΠ αναπτύχθηκε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα χορηγήσεων - πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων, το οποίο λόγω και του χαρακτήρα του εξελίχτηκε σε ένα κακοφορμισμένο απόστημα μιας συμμορίας επιτήδειων και των πολιτικών τους φίλων, των πολιτικών σας φίλων.
Οι ίδιοι οι βιοπαλαιστές αγρότες γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς λειτουργούσε αυτό το σύστημα και γι' αυτό άλλωστε διεκδικούσαν την κατάργησή του απ' την πρώτη στιγμή.
Το περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, η οποία και καταγγέλλει:
«Ολα όσα σήμερα παρουσιάζονται ως "σκάνδαλο", με διάφορους να πέφτουν από τα σύννεφα, γίνονται επί χρόνια σε πλήρη γνώση των κυβερνήσεων, σε πλήρη συστοιχία με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την ΚΑΠ. Ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ενήμερος για ό,τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ίδιος εξάλλου παίρνει επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως ιδιοκτήτης γης και έχει ως σύμβουλό του τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βάρρα ο οποίος προφανώς και τον είχε ενημερώσει. Δεν είδαμε καμιά αντίδραση, κανέναν ουσιαστικό έλεγχο ώσπου να σπάσει το απόστημα της σαπίλας. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση είναι να αλλάζει τους υπουργούς και τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε χρόνο και να αφήνει στο απυρόβλητο το πραγματικό πρόβλημα και σκάνδαλο».
Αυτά, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας. Σας την καταθέτω για τα πρακτικά. Η μελέτη της θα σας είναι χρήσιμη και σε όλους εσάς εδώ μέσα.
Λοιπόν, τώρα ανακάλυψε ο κ. Μητσοτάκης ότι πρόκειται για απόστημα; `Η μήπως νομίζει ότι με όλα αυτά τα χιλιοειπωμένα περί ανεπάρκειας του κράτους, μπορεί να κρύψει ότι η σήψη και η διαφθορά είναι νύχι - κρέας με το αστικό κράτος που υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα εκμεταλλευτές;
Τα ίδια πάνω - κάτω αναμασάτε εδώ που τα λέμε και οι υπόλοιποι εδώ μέσα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων. Μα, καλά, κανείς σας δεν γνώριζε ότι με το πρόσχημα να μη «χαθούν» οι αγροτικές επιδοτήσεις, υπουργοί και διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συμφωνία φυσικά και με τις Βρυξέλλες, έκαναν «τα πάντα»;
Θέλετε να σας θυμίσουμε ότι το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσατε όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ νομοσχέδιο που έδινε τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις βοσκότοποι, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες εκτάσεις για τη χορήγηση της επιδότησης στην κτηνοτροφία;
Ετσι φτάσαμε σ' αυτή την αθλιότητα να εκδίδονται Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι οι οποίες μοίραζαν βοσκοτόπια σε περιοχές όπως ο Γράμμος, τα Αγραφα, νησιά του Αιγαίου, η Πελοπόννησος, για να μπορούν διάφοροι να έχουν δικαιώματα επιδότησης με έδρα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αφού δεν επαρκούσαν οι υπάρχουσες εκτάσεις βέβαια στις δικές τους περιοχές.
Από την πρώτη στιγμή σας έχουμε πει πως θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο, και κοινοβουλευτικό, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη ποινικών ευθυνών τόσο των υπουργών όσο και των άλλων υπεύθυνων.
Το ΚΚΕ θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ταυτόχρονα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλιστεί ότι θα επιστραφούν όσες επιδοτήσεις έχουν εισπραχθεί παράνομα, ενώ τα όποια πρόστιμα επιβληθούν να βαρύνουν αποκλειστικά όσους έχουν την ευθύνη για αυτά και όχι τους βιοπαλαιστές αγρότες και τον λαό.
Ομως το πιο σημαντικό είναι να μπει και στο στόχαστρο το σημερινό σάπιο, διεφθαρμένο κράτος, που είναι φτιαγμένο για να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις λαϊκές ανάγκες των πολλών και που η νόμιμη καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου πάει χέρι - χέρι με τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.
Αυτό το κράτος μαζί με τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν είναι που έχουν ανάγκη από τους διάφορους «Μαυρογιαλούρους».
Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι προχθές στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που υποκριτικά «ξιφουλκούσε» κατά των πελατειακών σχέσεων (παριστάνοντας για άλλη μια φορά τον ανήξερο για ό,τι συμβαίνει στο κόμμα του και στην κυβέρνησή του), παρουσίαζε ένα ακόμη νομοσχέδιο βγαλμένο από τα συρτάρια των καπιταλιστών, για το παραπέρα ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου και το ξεζούμισμα όλων των εργαζομένων.
Αναφέρομαι φυσικά στο νέο, κατά παραγγελία του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων της μεγαλοεργοδοσίας, αντεργατικό νομοσχέδιο που ως πυρήνα του έχει την εργασία των 13 ωρών την ημέρα. Θα πει κάποιος: Καλά καινούργιο είναι αυτό;
Οχι βέβαια. Οι 13 ώρες δουλειάς έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, σε δύο όμως και τρεις εργοδότες μέχρι σήμερα. Απλά τώρα η κ. Κεραμέως ολοκληρώνει το έγκλημα του Χατζηδάκη και του Γεωργιάδη φέρνοντας με τις ευλογίες της ΕΕ τις 13 ώρες δουλειάς σε έναν μόνο εργοδότη, αναπαράγοντας τα ίδια γελοία επιχειρήματα ότι δήθεν αυτή είναι μάλιστα η απαίτηση των εργαζομένων.
Εχετε μάλιστα το θράσος να λέτε πως στο ίδιο νομοσχέδιο φέρνετε και μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Κι αυτό, όταν καθημερινά μετράμε εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς.
Ξέρετε πολλούς οικοδόμους που να μπορούν να δουλεύουν πάνω σε μια σκαλωσιά για 13 ώρες; `Η μια γυναίκα να κουβαλάει κούτες, βαριά υλικά, να γεμίζει ράφια στα σούπερ μάρκετ για 13 ώρες;
Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι την εφαρμογή της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που κατοχυρώνει ως υπέρτατο δικαίωμα της εργοδοσίας την 13ωρη δουλειά, προωθεί ο επίτροπος της ΕΕ για την Αμυνα και το Διάστημα, καλώντας τα κράτη - μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν την Οδηγία για τον χρόνο εργασίας, όσον αφορά το στρατιωτικό προσωπικό για την υποστήριξη της αμυντικής ικανότητας...
Το πιάσατε το υπονοούμενο; Μάλλον κατά παραγγελία των μονοπωλίων που θα ξεκοκαλίσουν τα δισ. των πολεμικών εξοπλισμών είναι το νέο αντεργατικό σας έκτρωμα.
Τέτοιες «παραγγελίες» μπορούν βέβαια να τις ακυρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή, την οργάνωση και τον αγώνα τους, διεκδικώντας τη ζωή και τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά θυσιάζονται όλα αυτά στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.
Στον βωμό βέβαια του καπιταλιστικού κέρδους θυσιάζεται και η λαϊκή ανάγκη για φθηνή Ενέργεια, για να έρθω και στο σημερινό νομοσχέδιο. Ενα νομοσχέδιο που υπηρετεί τον διπλό στόχο της δημιουργίας νέων επενδυτικών ευκαιριών στο πλαίσιο της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, αυτή τη φορά με αγορές για βιομεθάνιο και υδρογόνο, και λόγω βέβαια της αντιπαλότητας σήμερα της ΕΕ με τη Ρωσία για την απεξάρτησή της από το φθηνό - κατά τα άλλα - ρωσικό αέριο.
Τα περί δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της «κλιματικής κρίσης» περισσεύουν και εδώ, για να κρύψουν ότι το πραγματικό κίνητρο είναι η δημιουργία ενός πεδίου κερδοφορίας για «λιμνάζοντα» κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, που οι κάτοχοί τους αναζητούν διέξοδο ώστε να τους αποδώσουν φυσικά το κέρδος που επιθυμούν.
Ωστόσο τα τιμολόγια του ρεύματος είναι στα ύψη, η ενεργειακή φτώχεια απλώνεται και τα κέρδη των μονοπωλιακών ενεργειακών ομίλων αυγαταίνουν προκλητικά. Και 'σεις συνεχίζετε να συγκαλύπτετε τον πραγματικό ένοχο για την ακρίβεια στο ρεύμα, που είναι η «πράσινη ανάπτυξη» της ΕΕ και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας.
Η προώθηση τεχνολογιών υδρογόνου, που προωθεί το παρόν νομοσχέδιο, θα απαιτήσει νέες μεγάλες επενδύσεις, πρακτικά νέα δίκτυα, γιατί αυτά του φυσικού αερίου δεν κάνουν, των οποίων τις δαπάνες θα κληθούν να αποπληρώσουν τα εργατικά, τα λαϊκά στρώματα.
Με δυο λόγια κι αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός σας γίνεται με κριτήριο τα κέρδη λίγων ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μαγικές φιλολαϊκές λύσεις μέσα στη ζούγκλα της «απελευθερωμένης αγοράς» και της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν υπάρχουν, αφού το ίδιο το περιεχόμενό της είναι από χέρι αντιλαϊκό.
Υπάρχει όμως διέξοδος για να ζήσουμε πολύ καλύτερα σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές, επιστημονικές δυνατότητες. Και αυτός, αυτή η διέξοδος, είναι μια κοινωνία, ένα σύστημα, όπου στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας και της εργατικής εξουσίας ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και ειδικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορούσε να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να καλύψει συνδυασμένα όλες τις λαϊκές ανάγκες.
Να διασφαλίσει ταυτόχρονα την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και της ανεργίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων και την υγεία όλων των κατοίκων.
Γιατί μπορεί ο σοσιαλισμός, η κοινωνική ιδιοκτησία που λέμε εμείς, να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία; Γιατί αλλάζει ριζικά πλέον ο σκοπός της παραγωγής.
Γιατί η παραγωγή δεν θα σχεδιάζεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας μας. Ανάγκες τις οποίες το σύστημα που εσείς υπηρετείτε, δεν μπορεί να τις καλύψει ούτε στον αιώνα τον άπαντα.
Κοιμηθείτε λοιπόν τον ύπνο του δικαίου για όλα αυτά, μέχρι η διαφθορά και η σαπίλα να ξεχειλίσουν και να σας πνίξουν.
Και για να θυμηθούμε τον αρχαίο Αριστοφάνη στους «Ορνιθες»:
«Πας τις λαχών αρχίδιον, είτα βούλεται αρπάσαι τι...»
Δηλαδή στα νεοελληνικά:
«Μόλις κάποιος πάρει την παραμικρή εξουσία, αμέσως μετά αυτό που επιδιώκει είναι να αρπάξει, να βουτήξει κάτι...».
Κι εσείς αρπάξατε ήδη πολλά!!!
Την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας εξήρε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του «Economist» και κάνοντας μια ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν.
Μίλησε συγκεκριμένα για το πώς μπήκαν «τα δημόσια οικονομικά σε τάξη» και διασφαλίστηκαν πρωτογενή πλεονάσματα, πάνω στην εκμετάλλευση του λαού, ενώ έβαλε στόχο νέες «μεταρρυθμίσεις» προς «μια πιο ανταγωνιστική οικονομία μακροπρόθεσμα».
Εκλεισε δε το ματάκι σε ξένα και ντόπια κέντρα για την «ικανότητα» της κυβέρνησης να περνά τέτοια μέτρα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα «έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θεωρείται πολυτέλεια στην Ευρώπη», την ώρα που αμέτρητα νομοσχέδια της κυβέρνησης περνάνε με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, με τα οποία η ΝΔ μοιράζεται την ίδια στρατηγική.
Σε ευρύτερο πλαίσιο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα και την «άμυνα» της ΕΕ, ζητώντας από τα κράτη - μέλη να αναλάβουν περισσότερες «πρωτοβουλίες», πάνω και στις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα, και να διασφαλιστεί φτηνότερη Ενέργεια, ακόμα και με μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες όπως είπε.