Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα εκδήλωση - συζήτηση «Απεξάρτηση και Ψυχική Υγεία Ωρα Μηδέν» στην αίθουσα Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πλήθος εργαζομένων στο πεδίο, μελών, γονέων, εκπροσώπων εργατικών σωματείων, η τοπική κοινωνία ενώ πολλοί παρακολούθησαν την εκδήλωση και διαδικτυακά.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε σε τοποθετήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τον έναν περίπου χρόνο από την ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου 5129/24 και συνολικά τη λειτουργία των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με όρους κόστους - οφέλους, την κατάργηση των Κέντρων Θεραπείας και τη δημιουργία του λεγόμενου Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).
Πιο συγκεκριμένα, ομιλητές ήταν οι: Χρήστος Κουιμτζίδης, Ψυχίατρος, πρώην εθνικός συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, Κατερίνα Μάτσα, Ψυχίατρος, πρώην επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» του ΨΝΑ, Κώστας Γασγαλίδης, Ψυχίατρος, πρώην αντιπρόεδρος ΟΚΑΝΑ και πρώην συντονιστής δ/ντής Τομέα Εξαρτήσεων ΨΝΘ, Παναγιώτης Γεωργάκας, Ψυχίατρος, ιδρυτής και πρώην δ/ντής του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ του ΨΝΘ, Δέσποινα Δύντσικου, Ψυχίατρος, πρώην δ/ντρια της Μονάδας Αποκατάστασης Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» του ΨΝΘ, Βασίλης Καλαμπαλίκης, Ψυχολόγος, πρώην υπεύθυνος Προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», Ηλίας Μιχαλαρέας, Ψυχολόγος, πρώην Επιστημονικά υπεύθυνος Προγράμματος ΔΙΑΠΛΟΥ.
Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από Σωματεία, Συλλόγους και φορείς, που ζητούν την κατάργηση του Νόμου 5129/2024, την αναίρεση των αναγκαστικών μετακινήσεων εργαζομένων με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση της στεγνής θεραπείας και παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Ψυχική Υγεία και Πρόληψη - Απεξάρτηση - Κοινωνική Επανένταξη, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΘ, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ, την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), τον Σύλλογο Οικογενειών ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» και Φίλων, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Παράρτημα Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τη Συλλογικότητα Γονέων «ΑΡΓΩ», τη Συλλογικότητα Απεξαρτώμενων και Απεξαρτημένων «ΑΡΓΩ», την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ, την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), τον Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, τον Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, την Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και το ΣΕΤΕΠΕ.
Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις που θα καλέσουν το επόμενο διάστημα τα σωματεία και οι φορείς του χώρου. Εστειλαν μήνυμα συλλογικότητας και αγωνιστικής συνέχειας για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση κοινωνικά αγαθά και όχι εμπόρευμα.
Με την κατάθεση του πατέρα της Κυριακής Γρίβα ξεκίνησε χτες η δίκη για τη στυγερή δολοφονία της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων πέρσι τον Απρίλη. Στο εδώλιο κάθεται ο πρώην σύντροφός της, ο οποίος κατηγορείται ότι την μαχαίρωσε θανάσιμα μπροστά στα μάτια αστυνομικών. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε σχεδιασμένο το έγκλημα με θύμα την κόρη του.
Οπως είπε ο πατέρας, γνώρισε τον κατηγορούμενο το 2019, όταν η Κυριακή τού τον σύστησε ως σύντροφό της. Από την πρώτη στιγμή είχε αρνητική εντύπωση. «Ηταν άνεργος, κοιτούσε συνέχεια το πάτωμα, δεν μου έκανε. Ηθελε να παντρευτεί την κόρη μου και να ζούνε με επιδόματα. Οταν το άκουσα, εξοργίστηκα. Η Κυριακή με παρακάλεσε να μην τον μαλώνω, γιατί τον αγαπούσε. Κι εκείνος της φέρθηκε σαν νταβατζής - της έπαιρνε τον μισθό», είπε. Οπως κατέθεσε, η κόρη του είχε μια αποβολή λόγω ξυλοδαρμού από τον δράστη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν γνώριζε τα περί κακοποίησης.
Ιδιαίτερη ένταση προκάλεσε η αναφορά του μάρτυρα στην υπερασπιστική γραμμή περί ψυχικής νόσου. «Ενας τρελός παίρνει δίπλωμα οδήγησης; Ενας τρελός στήνει ενέδρα και περιμένει έξω από το τμήμα χωρίς να τον καταλάβει κανείς;», αναρωτήθηκε οργισμένος. «Η κόρη μου τον αγαπούσε πραγματικά και εκείνος την δολοφόνησε. Και τώρα λέει ότι είναι τρελός; Το μαχαίρι πού το βρήκε εκεί το βράδυ; Ηταν σχεδιασμένα όλα», συνέχισε ο μάρτυρας.
Σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο πατέρας της Κυριακής περιέγραψε έναν άνθρωπο που δεν εμφάνιζε εμφανή ψυχικά προβλήματα, αλλά ήταν «χειριστικός και πανούργος». H υπεράσπιση του δολοφόνου δήλωσε ότι ζητάει την αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, όχι ως ελαφρυντικό, αλλά ως λόγο για να τεθεί ο εντολέας του υπό ειδικό μέτρο φύλαξης, λόγω της επικινδυνότητάς του.
Ομόφωνα ένοχη για το αδίκημα «της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και της ενσυνείδητης αμέλειας για το βαρύτερο αποτέλεσμα του θανάτου» έκρινε χθες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας την 80χρονη ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ στον Αλμυρό Μαγνησίας όπου έχασε τη ζωή της η 14χρονη Σεραΐνα τον Αύγουστο του 2019, όταν εκτινάχτηκε από το μηχάνημα «Χαλί». Την καταδίκασε σε 8 έτη με κατ' οίκον έκτιση, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός θάνατος της 14χρονης προήλθε αφού εκτινάχτηκε από το συγκεκριμένο παιχνίδι σε απόσταση 11 μέτρων. Το κορίτσι χτύπησε πρώτα σε άλλο παιχνίδι και στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
Για το ίδιο αδίκημα κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία ο 36χρονος χειριστής του μηχανήματος, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές. Του επιβλήθηκε ποινή 4 ετών, με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Στις φλόγες τυλίχτηκε χτες, κατά τις πρωινές ώρες, αστικό λεωφορείο του Βόλου το οποίο κινούνταν στην οδό Λαρίσης, κοντά στον κόμβο Αθηνών. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να επέμβουν στο συμβάν.
Από τη φωτιά δεν κινδύνευσαν επιβάτες, καθώς το λεωφορείο ήταν εκτός δρομολογίου καθώς επέστρεφε από το συνεργείο.
Ωστόσο, το όχημα φαίνεται πως υπέστη πολύ μεγάλη ζημιά, με τη φωτιά να κατακαίει μεγάλο τμήμα από το αμάξωμά του αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.