- Να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα: «Συναγερμός» από τα σωματεία. Αύριο η πρώτη αγωνιστική απάντηση, κλιμάκωση τις επόμενες μέρες
- Εργα ψηφιοποίησης του κράτους: Οργανώνονται και διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη σύγχρονη εργασιακή γαλέρα
- Εργατικό Κέντρο και Σωματεία Ιωαννίνων: Ετοιμάζουν και φέτος τις δράσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας
- Βιοπαλαιστές αγρότες στην Ηλεία: Τα εκατομμύρια από τις κομπίνες του ΟΠΕΚΕΠΕ «σφυρίζουν», αλλά η μάχη για την επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη
Ολοι στην παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας
Υπενθυμίζεται ότι στο όνομα της «αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας», προβλέπεται η λεγόμενη «απλούστευση» των προσλήψεων, ακόμα και με ένα «κλικ» σε ειδική εφαρμογή, κάτι που πιθανά να σημαίνει ακόμα και απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση να υπογράφει την ατομική σύμβαση, η οποία καθορίζει στοιχειώδη ζητήματα, όπως ειδικότητες, πόστα, τόπο εργασίας κ.ά. Από την άλλη, στο όνομα της «διευκόλυνσης του εργαζόμενου» παρουσιάζεται ως ...τομή η «δυνατότητα να αποχωρεί οικειοθελώς» με μια απλή δήλωση, διευκολύνοντας ουσιαστικά τις συγκαλυμμένες απολύσεις, που σπάνε κάθε ρεκόρ στο πλαίσιο της γενικευμένης ανακύκλωσης προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 100 προσλήψεις γίνονται και 95 απολύσεις, πολλές από τις οποίες βαφτίζονται από την εργοδοσία «οικειοθελείς αποχωρήσεις».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλήσεις της, αφού επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζει ως «αίτημα» των εργαζομένων να δουλεύουν 13 ώρες τη μέρα σε έναν εργοδότη, δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν να ...πιάνουν δουλειά στις 8 το πρωί και να σχολάνε στις 9 το βράδυ!
Ταυτόχρονα πλασάρεται ως «ελευθερία» η δουλειά 10 ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή όλο τον χρόνο με «αντάλλαγμα» ...ρεπό και ως «προστασία της εργασίας» τις συμβάσεις δύο ημερών με fast track διαδικασίες, δηλαδή τη χαρά των δουλεμπορικών.
Με το νομοσχέδιο αυτό που παίρνει τη σκυτάλη από τα προηγούμενα τερατουργήματα της εργοδοσίας να αποτελεί «αιτία πολέμου» για τα σωματεία, πρώτη μαχητική απάντηση αναμένεται να δοθεί αύριο Παρασκευή, στις 12 μ., με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνεται στο υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση καλούσαν μέχρι χθες το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, οι Ομοσπονδίες Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Φαρμάκου και τα Συνδικάτα Μετάλλου, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και Επισιτισμού - Τουρισμού.
Παράλληλα, αύριο Παρασκευή συνεδριάζει και η Γραμματεία του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή προέδρων και αντιπροσώπων από Σωματεία και Ομοσπονδίες που θα αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις και κλιμάκωση το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα Σωματεία για την αυριανή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, αναφέροντας αναλυτικά:
«Το σχέδιο ξηλώματος των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεχίζεται. Το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την υπογραφή Κεραμέως, σε συνέχεια των απαράδεκτων νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, έχει παραγγελθεί από τους ξενοδοχειακούς ομίλους, τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες για να αυξήσουν τον απλήρωτο χρόνο εργασίας και να συνεχίσουν την αυξανόμενη κερδοφορία τους.
Αποτελεί την ταφόπλακα κάθε έννοιας σταθερού χρόνου εργασίας παραδίδοντας 13 ώρες της ζωής μας στον ίδιο εργοδότη. Απλήρωτες υπερωρίες που θα "διευθετούνται" σε επίπεδο βδομάδας σε συνδυασμό με τη μείωση των προσαυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, έχοντας στόχο να γενικεύσουν ακόμα περισσότερο τη μερική απασχόληση και τις υπερωρίες στην εκ περιτροπής εργασία. Εβαλαν στον στόχο μέχρι και την καλοκαιρινή άδεια καταργώντας την υποχρέωση του εργοδότη για χορήγησή της.
Αυτό το αντεργατικό τερατούργημα μπορεί και πρέπει να μείνει στα χαρτιά.
Στέλνουμε πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούμε νέα μέτρα που θα μας επιβαρύνουν, ώστε μετά την κρίση και την ανάπτυξη, να πέσει στις πλάτες μας και η πολεμική προετοιμασία. Κόντρα στις εργοδοτικές πλειοψηφίες, που για το μόνο που σκούζουν είναι ο "κοινωνικός διάλογος", την ώρα που διεξάγεται εντατικός πόλεμος ενάντια στα δικαιώματά μας και μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».
«Ολοι στους δρόμους για να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους», είναι το κάλεσμα των Σωματείων που διατυπώνουν τα εξής αιτήματα:
- Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα.
- Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχωρητικότητα των συμβάσεων.
- 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει οριστική ταφόπλακα στο 8ωρο και στον σταθερό χρόνο εργασίας με την καθιέρωση των 13 ωρών δουλειάς σε έναν εργοδότη και την εργασία - λάστιχο μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της εργοδοσίας!», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. Στηλιτεύει ακόμα τις προβλέψεις για μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι εργοδότες για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, στην κατεύθυνση της συνολικής μείωσης του «εργατικού κόστους» και της έντασης της εκμετάλλευσης.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να γυρίσουν την πλάτη «στη συμβιβασμένη και υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ», η ηγετική ομάδα της οποίας εστίασε την κριτική της στο «αν έγινε κοινωνικός διάλογος», ενώ «δεν βρήκε τίποτα να πει για τις συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων».
Στους προκλητικούς ισχυρισμούς της υπουργού Εργασίας πως τη 13ωρη δουλειά τη ...ζητούν οι εργαζόμενοι απαντά η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις στα μεροκάματα. Ζητούν οι Συλλογικές Συμβάσεις που κατακτάνε με σκληρούς αγώνες όπως και η Ομοσπονδία μας, να κηρυχτούν υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες», σημειώνει. «Στην εποχή του 21ου αιώνα, διεκδικούμε να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε. Να έχουμε μεροκάματο για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της οικογένειάς μας. Να έχουμε ωράριο ανθρώπινο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και όχι ωράριο και συνθήκες δουλειάς που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα», καταλήγει.
«Τα δωράκια της κυβέρνησης ικανοποιούν βέβαια και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου του Φαρμάκου, οι οποίοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι στη συζήτηση για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση του πενθήμερου - 8ωρου, αφού θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζομένους όσο θέλουν ανάλογα με τις ανάγκες τους», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «Το νέο αντεργατικό σχέδιο νόμου θα μείνει στα χαρτιά. Το δείχνουν οι μάχες που δίνουν οι συνάδελφοί μας σε μια σειρά χώρους, όπως στη "Boehringer", τη "Famar", τη "Pharmathen", τη "Demo", την "Pfizer", τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με κατοχύρωση δικαιωμάτων, ωραρίου και ουσιαστικών αυξήσεων», ξεκαθαρίζει.
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η συνέχεια και η κλιμάκωση της επίθεσης, που εφαρμόζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - πάντα με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η φυσική προέκταση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, που χτύπησαν το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και την οργάνωση στους χώρους δουλειάς», αναφέρει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). «Η μαζικοποίηση των σωματείων, η συμμετοχή, η ενότητα είναι τα όπλα μας. Ετσι μπορούμε να μπλοκάρουμε στην πράξη το αντεργατικό νομοσχέδιο και να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας», προσθέτει.
«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση παρουσίασε ένα αντεργατικό νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα "θέλω" της μεγαλοεργοδοσίας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με δικαιώματα», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. «Κανένας εργαζόμενος δεν θα δεχόταν να δουλέψει παραπάνω εάν δεν φοβόταν ότι μπορεί να απολυθεί. Κανείς εργαζόμενος δεν θα κυνηγούσε την υπερωρία, τη δεύτερη δουλειά, τη δουλειά στις αργίες και τα ρεπό, εάν ο μισθός που παίρνει για 8 ώρες εργασίας τού έφθανε», υπογραμμίζει.
«Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να εντείνουν τη δράση και τον αγώνα, να στείλουν στο καλάθι των αχρήστων το νέο αντεργατικό τερατούργημα», απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει ζητήσει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
Στο μεταξύ, δείχνοντας στην πράξη ότι μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτός της οργάνωσης του αγώνα, την ικανοποίηση σημαντικών αιτημάτων του για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας αλλά και για το πρόβλημα της εντατικοποίησης κατάφερε το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική. Το Σωματείο είχε θέσει στο επίκεντρο, μέσα από τη δράση και τις κινητοποιήσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα, την ανάγκη να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της καλοκαιρινής περιόδου. Αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι εργαζόμενοι ήταν να αποσπάσουν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, καθώς και προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου σε διάφορα τμήματα. Επίσης, απέσπασαν δωροεπιταγές ύψους 250 ευρώ για καθέναν από τους τρεις μήνες της καλοκαιρινής περιόδου (συνολικά 750 ευρώ) για μια σειρά τμήματα (παραγωγή, τεχνική υπηρεσία, ποιοτικός έλεγχος, αποθήκη, οδηγοί).
Το Σωματείο απαιτεί να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό μια σειρά από τμήματα (παστερίωση, παραλαβή, μηχανικοί, θερμαστές, παραγωγή κ.λπ.) και οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου να γίνουν αορίστου χρόνου. Καλεί σε ετοιμότητα μπροστά στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Σεπτέμβρη με την εταιρεία για το επιπλέον ποσοστό αύξησης, με βάση τα προβλεπόμενα από την επιχειρησιακή Σύμβαση που έχουν υπογράψει.
«Με την ίδια αποφασιστικότητα, οργάνωση και συσπείρωση στο Σωματείο μας θα δώσουμε και τους επόμενους αγώνες μας ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει 13 ώρες δουλειάς, που ουσιαστικά επιμηκύνει και ελαστικοποιεί τον εργάσιμο χρόνο», τονίζει στην ανακοίνωσή του. «Μόνο με την οργάνωσή μας, τη διεκδίκηση και αμφισβητώντας το "δικαίωμα" της εργοδοσίας να κερδίζει από την εκμετάλλευσή μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», καταλήγει το Σωματείο.