Η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την υπογραφή ενός «νέου μνημονίου για την εθνική ασφάλεια», το οποίο «επαναφέρει τη σκληρή πολιτική απέναντι στο κουβανικό καθεστώς». Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κλιμάκωση του ήδη υπερεξηντάχρονου απάνθρωπου εγκληματικού εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις.
Το εν λόγω μνημόνιο αναπαράγει όλα τα γνωστά ανυπόστατα ιδεολογήματα περί «καταπίεσης του λαού από το κομμουνιστικό καθεστώς» και «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ διακηρύσσει ότι δήθεν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία και πρόοδο του κουβανικού λαού». Επίσης, δηλώνεται ανοιχτά ότι στηρίζονται οι αντιφρονούντες και δήθεν «ειρηνικοί διαδηλωτές», οι οποίοι είναι αποδεδειγμένο ότι είναι μισθοφόροι που επιδιώκουν την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης.
Εξειδικεύεται ακόμα ότι απαγορεύεται νομικά ο τουρισμός προς την Κούβα, και όσον αφορά τα ακαδημαϊκά ή άλλα ταξίδια περιλαμβάνονται απαιτήσεις όπως ότι οι ταξιδιώτες πρέπει «να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων πλήρους απασχόλησης που ενισχύει την επαφή με τον κουβανικό λαό, βελτιώνει την κοινωνία των πολιτών και προωθεί την ανεξαρτησία του λαού από τις αρχές», ενώ δηλώνεται ότι ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας ενάντια στις κρατικές αρχές.
Περαιτέρω, περιλαμβάνεται η προσαρμογή του κανονισμού που ορίζει τον όρο «απαγορευμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κούβας», ο οποίος περιλαμβάνει: Υπουργούς και υφυπουργούς, μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέλη και υπαλλήλους της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών (MININT) και του υπουργείου Απω Ανατολής (MINFAR), επικεφαλής της CTC (Επιτροπής Πολιτισμού), μέλη και υπαλλήλους του Εθνικού Ανώτατου Δικαστηρίου, διευθυντές, αναπληρωτές διευθυντές και προϊσταμένους όλων των κουβανικών κρατικών υπηρεσιών, αρχισυντάκτες, συντάκτες και αναπληρωτές διευθυντές των κρατικών οργανισμών και προγραμμάτων των κουβανικών Μέσων Ενημέρωσης.
Τέλος το μνημόνιο περιέχει τη γνωστή κατάπτυστη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των «χωρών - χορηγών της τρομοκρατίας».
Ο Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίγια, υπουργός Εξωτερικών και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» τόνισε ότι «το μνημόνιο αυτό ενισχύει την επιθετικότητα και τον οικονομικό αποκλεισμό που τιμωρεί ολόκληρο τον κουβανικό λαό και αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξή μας. Είναι εγκληματική συμπεριφορά και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ολόκληρου έθνους».
Σε δεκάδες νέες συλλήψεις προχώρησαν χτες οι αρχές στην Τουρκία, όπου συνεχίζονται διώξεις υπόπτων για διαφθορά, με μεγάλο μέρος των συλληφθέντων να προέρχεται από την αντιπολίτευση και ειδικά το σοσιαλδημοκρατικό κεμαλικό κόμμα CHP. Το τελευταίο κύμα συλλήψεων έγινε μετά την έκδοση συνολικά 157 ενταλμάτων, μεταξύ τους και αυτού που αφορούσε τον πρώην δήμαρχο Σμύρνης Τουντς Σογέρ, ο οποίος ήταν στην θέση αυτή με τη στήριξη του CHP, όπως και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που επίσης έχει προφυλακιστεί και αναμένεται να δικαστεί. Οι κατηγορίες αφορούν ατασθαλίες στην ανάθεση έργων για ανάπλαση του δήμου.
Στο μεταξύ, συλλήψεις έγιναν χτες στην Τουρκία και μετά τη δημοσίευση γελοιογραφίας στο σατιρικό περιοδικό «Leman» η οποία συνδέθηκε με τον προφήτη Μωάμεθ, κάτι που η διεύθυνση του περιοδικού αρνήθηκε. Προχτές έγινε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του περιοδικού, στα οποία μάλιστα ορισμένοι επιτέθηκαν. Οι αρχές συνέλαβαν έξι στελέχη του περιοδικού και διέταξαν την απόσυρση του επίμαχου τεύχους, ενώ δρομολόγησαν και διαδικασίες για την απαγόρευση της πρόσβασης μέσω διαδικτύου στο επίμαχο σκίτσο.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανακοίνωσε ότι διατάχτηκε εισαγγελική έρευνα για «προσβολή θρησκευτικών αξιών», υποστηρίζοντας ότι «η γελοιοποίηση του προφήτη μας ή οποιαδήποτε προσπάθεια οπτικής αναπαράστασής του βλάπτει όχι μόνο τις θρησκευτικές μας αξίες, αλλά και την κοινωνική ειρήνη. Θα ληφθούν τα απαραίτητα νομικά μέτρα χωρίς καθυστέρηση κατά της προκλητικής αυτής ενέργειας, που περιφρονεί τις πεποιθήσεις εκατομμυρίων μουσουλμάνων».
Το σκίτσο εικόνιζε τον Μωάμεθ και τον Μωυσή να ανταλλάσσουν χαιρετισμό πάνω από μια πόλη της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζεται.
Για «άθλια προβοκάτσια» μίλησε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.
Με μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων μαίνονται οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν την Κυριακή στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, όπου δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μια σειρά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες. Η φωτιά απείλησε και τη βιομηχανική ζώνη του Οτοκέντ, ενώ το αεροδρόμιο της Σμύρνης ανέστειλε τις πτήσεις για αρκετές ώρες.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της δυτικής Τουρκίας (Ντενιζλί, Μανίσα, Αϊδίνι κ.α.), ενώ μόνο την Κυριακή καταγράφηκαν 77 νέες εστίες.
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο του φαρμακευτικού κολοσσού «Sigachi Industries», στην πολιτεία Τελανγκάνα της νότιας Ινδίας, προχτές Δευτέρα.
Σχεδόν 30 ακόμα εργάτες νοσηλεύονται, πολλοί σε σοβαρή κατάσταση, με εγκαύματα και έχοντας υποστεί δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις. Ινδικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ακόμα και χτες δεκάδες ακόμα εξακολουθούσαν να αγνοούνται.
Η έκρηξη οδήγησε σε κατάρρευση του πολυώροφου κτιρίου, ενώ ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά.
Πάνω από 60 άτομα βρίσκονταν στο κτίριο τη στιγμή της τραγωδίας. Πολλοί εργάτες δούλευαν στο εργοστάσιο διανύοντας καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και από άλλες πολιτείες της χώρας. Η μονάδα παρήγαγε μικροκρυσταλλική κυτταρίνη, υλικό που χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα. Αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης υποστήριξε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από συσσώρευση πίεσης σε στεγνωτήριο ψεκασμού, με τα χημικά υλικά που χρησιμοποιούνται να συμβάλλουν στη ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς.