Ενώ εντείνονται παζάρια με ευρύτερα «διπλωματικά ανταλλάγματα» από ΗΠΑ, Ισραήλ και «εταίρους» στην περιοχή
2025 The Associated Press. All |
Από την κηδεία του 16χρονου εφήβου που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Δυτική Οχθη |
Τουλάχιστον 116 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά μέσα σε ένα 24ωρο και άλλοι 463 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σκοτωμένων Παλαιστινίων από τον Οκτώβρη του 2023 σε τουλάχιστον 56.647 και των τραυματισμένων σε 134.105.
Σε ένα από τα πιο εξοργιστικά εγκλήματα που περιλαμβάνονται στον απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες, ισραηλινός βομβαρδισμός καφετέριας στα παράλια της Πόλης της Γάζας τη Δευτέρα, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών...
Με τον κατοχικό στρατό να συνεχίζει τις εγκληματικές επιθέσεις και χθες, τουλάχιστον 98 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα χαράματα έως αργά το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το δίκτυο «Al Jazeera».
Μεταξύ των σκοτωμένων περιλαμβάνονται για άλλη μια μέρα 16 άνθρωποι που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα.
Ισραηλινά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα χτύπησαν με σφοδρότητα όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας συγκροτήματα κατοικιών, ενώ δυνάμεις του κατοχικού στρατού προωθήθηκαν σε ανατολικές περιοχές στην Πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, και στη Χαν Γιούνις και τη Ράφα, στον νότο.
Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν άλλο ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο αμάχων, ενώ τόνισε ότι οι εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης που εκδίδει ο ισραηλινός στρατός καλύπτουν πλέον πάνω από το 82% της έκτασης της Λωρίδας της Γάζας.
Οικογένειες εκτοπισμένων αναγκάζονται να στήσουν σκηνές ακόμα και στη μέση των δρόμων, αφού δεν μπορούν να βρουν κανένα άλλο διαθέσιμο σημείο...
Για την απρόσκοπτη δε συνέχιση των κατοχικών εγκλημάτων, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω του μισού δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, ενισχύοντας τη δολοφονική του ικανότητα.
Η απόφαση περιλαμβάνει την πώληση στο Ισραήλ συστημάτων κατεύθυνσης 3.845 βομβών και συναφούς εξοπλισμού, για να ισοπεδώνουν αποτελεσματικότερα οι βόμβες του κράτους - δολοφόνου τη Λωρίδα της Γάζας και τους κατοίκους της...
«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικό για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα να βοηθηθεί το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρές και ετοιμοπόλεμες αμυντικές δυνατότητες», αναφέρεται στο έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ανάδοχος της νέας σύμβασης είναι η «Boeing».
Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο τραγική γίνεται η πείνα και η κατάσταση των νοσοκομείων στη Γάζα, εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων και του βάρβαρου αποκλεισμού.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα, Muhammad Abu Salmiya, τόνισε μιλώντας στο «Al Jazeera» ότι εξαιτίας της εξάντλησης των καυσίμων που τροφοδοτούν τις γεννήτριες, το νοσοκομείο αναγκάζεται να αναστείλει τη θεραπεία της αιμοκάθαρσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 350 ασθενών.
Παράλληλα, γιατροί στη Γάζα προειδοποιούν για μια «σιωπηλή καταστροφή» που απειλεί τις ζωές χιλιάδων μωρών και παιδιών. Ο ισραηλινός αποκλεισμός οδηγεί στην εξάντληση των αποθεμάτων βρεφικού γάλακτος, ενώ οι πεινασμένες μητέρες δεν είναι σε θέση να θηλάσουν τα παιδιά τους...
Σε ένα τέτοιο φόντο, σχεδόν 170 ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η Oxfam, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία κ.ά. ζήτησαν χτες τον τερματισμό λειτουργίας του διαβόητου «μηχανισμού βοήθειας» που έστησαν ΗΠΑ και Ισραήλ - με την ΜΚΟ GHF - καθώς τα κέντρα «διανομής βοήθειας» του εν λόγω μηχανισμού έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένες παγίδες θανάτου, με εκατοντάδες Παλαιστίνιους - περίπου 550 με 600 - να σκοτώνονται τις τελευταίες βδομάδες από ισραηλινά πυρά στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα.
«Οι λιμοκτονούντες και εξασθενημένοι άμαχοι αναγκάζονται να περπατούν για ώρες σε επικίνδυνα εδάφη και σε εμπόλεμες ζώνες. Τελικά βρίσκονται σε έναν βίαιο και χαοτικό αγώνα δρόμου πριν φτάσουν σε περιφραγμένους και στρατιωτικοποιημένους χώρους διανομής», αναφέρεται.
Οι ΜΚΟ που υπογράφουν την κοινή δήλωση καλούν το Ισραήλ να σταματήσει το πρόγραμμα GHF, να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επαναφέρει το σύστημα παροχής βοήθειας που συντονίζεται μέσω του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι χτες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπήρξαν «τραγικές» περιπτώσεις κατά τις οποίες άμαχοι σκοτώθηκαν από «μη ακριβή» ισραηλινά πυρά πυροβολικού κοντά σε κέντρα «διανομής βοήθειας»...
Παράλληλα με τη σφαγή στη Γάζα, εντείνεται η κατοχική βία στη Δυτική Οχθη.
Χτες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σκότωσε 2 Παλαιστίνιους νέους, ο ένας εκ των οποίων ήταν μόλις 16 χρονών.
Ο 16χρονος Amjad Nassar Awad Hawshiya δέχθηκε θανάσιμα ισραηλινά πυρά σε δρόμο στο κέντρο της Ραμάλα, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές σε πολλά σπίτια στο κέντρο της πόλης.
Αλλος ένας νέος άνθρωπος σκοτώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις κοντά στο τείχος που έχτισε το Ισραήλ μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, στην πόλη Adh Dhahiriya, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης.
Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη από τον Οκτώβρη του 2023.
Με φόντο τις εγκληματικές ισραηλινές επιθέσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη, εντείνονται τα παζάρια των ΗΠΑ με το Ισραήλ και με άλλους «εταίρους» στην περιοχή, για μια εύθραυστη «εκεχειρία» με το πιστόλι στον κρόταφο του παλαιστινιακού λαού και σε βάρος των δικαιωμάτων του, η οποία θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προώθηση των αμερικανικών και ισραηλινών σχεδίων ευρύτερα στην περιοχή.
Η τρέχουσα συμφωνία «εκεχειρίας» που συζητείται για τη Γάζα, αναμένεται να περιλαμβάνει «διπλωματική αποζημίωση» για το Ισραήλ, δήλωσαν στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αρκετές πηγές στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, αυτά τα «διπλωματικά ανταλλάγματα» είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, μια συμφωνία «εξομάλυνσης» με το Ομάν, καθώς και μια διακήρυξη από τη Συρία που θα ανακοινώνει «τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών» - την ίδια ώρα που το Ισραήλ έχει επεκτείνει την κατοχή συριακών εδαφών...
Ισραηλινή κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, αναμενόταν να συναντηθεί χτες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο, και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αναμένεται να συναντήσει τον Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα μπορούσε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα μέχρι την επίσκεψη του Νετανιάχου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι «ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει, και ελπίζουμε ότι θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας».
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι θα είναι «πολύ αυστηρός» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την επίτευξη εκεχειρίας, προσθέτοντας ότι και ο Νετανιάχου «το θέλει επίσης (...) Θέλει επίσης αυτό να τελειώσει».
Συντηρώντας ένα «θετικό κλίμα», ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους «Times of Israel» ότι «υπάρχει μια θετική δυναμική και μια ζωηρή δραστηριότητα στο θέμα των διαπραγματεύσεων».
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ΗΠΑ μοιράζουν απειλές για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.
Χαρακτηριστικά, με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούθι της Υεμένης προς το Ισραήλ χτες βράδυ, ο οποίος αναχαιτίστηκε, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μ. Χάκαμπι - παραπέμποντας στους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν - δήλωσε ότι «ίσως αυτά τα βομβαρδιστικά Β2 πρέπει να επισκεφθούν την Υεμένη!».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και μέσα στο Ισραήλ, ενάντια στο έγκλημα στη Γάζα.
Δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία έξω από αεροπορική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, κρατώντας φωτογραφίες παιδιών της Παλαιστίνης που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.
Οι εξελίξεις σχετικά με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά τον πόλεμο Ισραήλ - Ιράν και τις αμερικανικές επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ήταν το ένα από τα δύο βασικά θέματα της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας των Προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας μετά από σχεδόν 3 χρόνια - το άλλο θέμα ήταν η σύγκρουση στην Ουκρανία (βλ. σελ. 21).
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ ισχυρίζεται ότι «δεν μιλάει καν» και «δεν προσφέρει τίποτα» στο Ιράν, ενώ και η Τεχεράνη εμφανίζεται να μη βιάζεται για επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, που χαρακτήρισε «ουσιαστική» τη δίωρη συνομιλία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και του Γάλλου ομολόγου του Εμ. Μακρόν, οι δύο ηγέτες «σημείωσαν την ευθύνη της Ρωσίας και της Γαλλίας στην υποστήριξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και στη διατήρηση του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».
Στη ρωσική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι Πούτιν και Μακρόν «τόνισαν τη σημασία του σεβασμού του νόμιμου δικαιώματος της Τεχεράνης στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και της συνέχισης της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT) συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)».
Επισημαίνεται ακόμα ότι «τάχθηκαν υπέρ της επίλυσης της κρίσης γύρω από το ιρανικό πρόγραμμα με πολιτικά και διπλωματικά μέσα» και ότι «συμφώνησαν να συνεχίζουν επαφές για τον συντονισμό των θέσεών τους για τη Μέση Ανατολή».
Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Εμ. Μακρόν «υπενθύμισε τις αρμοδιότητες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και συνεπώς της Γαλλίας και της Ρωσίας για το πυρηνικό ζήτημα» του Ιράν.
Αναφέροντας και αυτή ότι η Τεχεράνη πρέπει να συμμορφωθεί με τη συνθήκη NPT και να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ, η γαλλική ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ «πρέπει να μπορούν να επαναλάβουν τις εργασίες τους χωρίς καθυστέρηση».
Αναφέρεται ακόμα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να αναζητήσει μια διπλωματική λύση που θα επιτρέψει μια διαρκή και απαιτητική λύση στο πυρηνικό και το πυραυλικό ζήτημα του Ιράν και στον ρόλο του στην περιοχή».
Το Ελιζέ επισημαίνει τέλος ότι οι δύο Πρόεδροι θα μιλήσουν ξανά σύντομα για το θέμα.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, με νέα ανάρτησή του, δήλωσε ότι «δεν προσφέρω ΤΙΠΟΤΑ στο Ιράν, αντίθετα με τον Ομπάμα, που τους έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια» - αναφορά στη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επί προεδρίας Ομπάμα, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018, επί προεδρίας Τραμπ.
«Δεν μιλάω καν μαζί τους (σ.σ. με τους Ιρανούς) αφότου ΑΦΑΝΙΣΑΜΕ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους», πρόσθεσε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας τον σχετικό ισχυρισμό για ολοκληρωτική επιτυχία των αμερικανικών βομβαρδισμών.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι σύμφωνα με τον Ντ. Τραμπ ο Ρώσος Πρόεδρος είχε προσφερθεί σε συνομιλία τους να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για το Ιράν, προσφορά που ωστόσο απέρριψε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 σε ανακοίνωσή τους «ζητούν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που θα καταλήξουν σε μια συνολική, επαληθεύσιμη και βιώσιμη συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
Από την πλευρά της Τεχεράνης πάντως, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας τη Δευτέρα στο αμερικανικό δίκτυο CBS, απέκλεισε την ταχεία επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας πως «προκειμένου να αποφασίσουμε να εμπλακούμε ξανά (σε διαπραγματεύσεις), χρειάζεται πρώτα να είμαστε βέβαιοι πως η Αμερική δεν θα μας βάλει ξανά στο στόχαστρο εξαπολύοντας επίθεση εν μέσω των συνομιλιών».
«Θα χρειαστούμε χρόνο», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πόρτες της διπλωματίας δεν κλείνουν ποτέ».
Σχολιάζοντας δε την εκτίμηση του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, ότι το Ιράν διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες για να αρχίσει να εμπλουτίζει εκ νέου ουράνιο μέσα σε «μερικούς μήνες», ο Ιρανός ΥΠΕΞ επισήμανε: «Δεν μπορεί κάποιος να αφανίσει την τεχνολογία και την επιστήμη του εμπλουτισμού με βομβαρδισμούς. Αν έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε ξανά στον τομέα αυτόν, και η βούληση υπάρχει, μπορούμε γρήγορα να επισκευάσουμε τις ζημιές και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο».
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε επίσης χθες συνομιλία με την επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Κάγια Κάλας, επισημαίνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν μία «καταστροφική προσέγγιση», υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη τη διπλωματία.
Παράλληλα με τα παραπάνω, συνεχίζονται συλλήψεις σε Ισραήλ, Ιράν, αλλά και σε άλλες χώρες, με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.
Ενα ζευγάρι Ισραηλινών συνελήφθησαν χθες στην ισραηλινή πόλη Raanana με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Τεχεράνης, ενώ μία μέρα πριν είχαν συλληφθεί άλλοι 3 Ισραηλινοί πολίτες με αντίστοιχες κατηγορίες.
Χθες επίσης ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός Δανού με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, μετά από ένταλμα Γερμανών εισαγγελέων σε συνεργασία με την αστυνομία της δανέζικης πόλης Ορχους.
Η σύλληψη έγινε στη Δανία και ο ύποπτος εκδόθηκε στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ο ύποπτος φωτογράφιζε σπίτια και κτίρια στη Γερμανία, ανάμεσά τους και τα κεντρικά γραφεία της γερμανο-ισραηλινής οργάνωσης, και λάμβανε εντολές από τη Δύναμη Κουντς των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κλήθηκε για το γεγονός ο Ιρανός πρέσβης στο Βερολίνο.
Η ιρανική πρεσβεία έκανε λόγο για «αστήριχτες και επικίνδυνες καταγγελίες».