Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο δημαρχείο του Ιλίου για το νέο έγκλημα στους ΟΤΑ |
Συγκεκριμένα, και μετά τον 40χρονο οικοδόμο που την περασμένη βδομάδα πέθανε στο Νοσοκομείο του Ρίου αφού είχε τσακιστεί πέφτοντας από τα έξι μέτρα σε οικοδομή χωρίς προστατευτικά μέτρα, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται τα εξής: 65χρονος οικοδόμος που αντί να έχει βγει στη σύνταξη δούλευε ως δημοτικός υπάλληλος στον δήμο Ιλίου πέθανε στο μεροκάματο το περασμένο Σάββατο, δουλεύοντας μέσα στον καύσωνα. 64χρονος μάγειρας δεν γύρισε στο σπίτι του, αφού έπαθε ανακοπή στην κουζίνα μεγάλου ξενοδοχείου στο Ηράκλειο Κρήτης την περασμένη Πέμπτη. Και το τέταρτο θύμα της κρατικής και εργοδοτικής ασυδοσίας είναι ο 62χρονος εργαζόμενος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό στο Ελαφονήσι της Κρήτης, που καταπλακώθηκε από σιδερένια κατασκευή και βρέθηκε χτες νεκρός από συναδέλφους του.
Στο πρόγραμμα - ντροπή 55-74 ετών της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) εργαζόταν ο 65χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στο μεροκάματο το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα δούλευε στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ιλίου Αττικής, και έχασε τη ζωή του ενώ δούλευε με 4 συναδέλφους του από το ίδιο πρόγραμμα σε εξωτερικές εργασίες ανακατασκευής αθλητικού κέντρου που ανήκει στον δήμο. Το Σάββατο, μάλιστα, ήταν η έκτη συνεχής μέρα δουλειάς για τον εργαζόμενο, και μάλιστα σε μια βδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες, που υποτίθεται ότι το υπουργείο Εργασίας είχε εκδώσει «συστάσεις» για να παύουν οι εξωτερικές εργασίες.
Και αυτός ο θάνατος προστίθεται στη μακρά λίστα των εργατικών «ατυχημάτων», αναδεικνύοντας εκτός από την έλλειψη μέτρων προστασίας, τις βαριές επιπτώσεις της επιμήκυνσης του εργάσιμου βίου που αναγκάζει ανθρώπους 60, 65 και 70 ετών να «κυνηγάνε» το μεροκάματο και το ένσημο.
Μάλιστα, μέσα από το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ χιλιάδες εργαζόμενοι, αρχικά έως 67 και πλέον έως 74 ετών, δουλεύουν στους δήμους της χώρας. Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, οι εργαζόμενοι αυτοί, ήδη ταλαιπωρημένοι από την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, τη φθορά της υγείας τους, δουλεύουν χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας, σε εξωτερικές εργασίες ακόμα και μέσα στον καύσωνα και στο λιοπύρι, ενώ δεν έχουν δει ούτε μια φορά τον γιατρό εργασίας.
Μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, καταγγέλλοντας τον θάνατο του 65χρονου, απαίτησαν χτες το πρωί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και σωματεία εργαζομένων σε δήμους της Αττικής, με παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ιλίου. Παρεμβάσεις έγιναν από τον Σπύρο Κωνσταντά, πρόεδρο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, τον Παναγιώτη Γάκια, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τον Βασίλη Πετρόπουλο, γενικό γραμματέα της ΠΟΕ ΟΤΑ, τον Νίκο Σταματόπουλο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου και την Μαρία Τρανούλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ιλίου.
Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με την δήμαρχο Ιλίου, η οποία παραδέχτηκε ότι δεν έχουν δοθεί Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) επικαλούμενη «γραφειοκρατικές διαδικασίες», καθώς και ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν περάσει συνέντευξη με τον γιατρό εργασίας του δήμου. Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία υπηρετεί και η πλειοψηφία των δημάρχων, ως υπεύθυνη για τον θάνατο 86 εργαζομένων στους ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια. Κατήγγειλαν την επαίσχυντη υπουργική απόφαση με βάση την οποία πρέπει η θερμοκρασία να φτάσει στους 40βαθμούς Κελσίου για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν, αλλά και τις δημοτικές αρχές, που δεν δίνουν στο προσωπικό εντολή για διακοπή και αποχώρηση από την εργασία. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλους συναδέλφους να πεθαίνουν στην άσφαλτο, στη δουλειά, στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου. Να έρχονται για ένα μεροκάματο και να μην ξέρουν αν θα ξαναγυρίσουν σπίτι τους», ξεκαθάρισαν. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο ΟΤΑ σχεδιάζει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Τις άσχημες συνθήκες δουλειάς και την έλλειψη μέτρων προστασίας, ειδικά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσα από το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στους εργαζόμενους δεν έχουν χορηγηθεί Μέσα Ατομικής Προστασίας, δεν έχουν συναντήσει τον γιατρό εργασίας έστω για να καταγράψει τα προβλήματα υγείας τους, ούτε υπάρχει τεχνικός ασφαλείας για να τους εκπαιδεύσει. Στο μεταξύ, τους δόθηκαν «εντολές για διπλοβάρδια» ενώ ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης Παρασκευής ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή και όχι στο σύνολό τους να σταματήσουν να δουλεύουν το μεσημέρι έξω στον δρόμο.
Στο μεταξύ, το Σωματείο καταγγέλλει περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης και μόνο από τύχη δεν προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, όταν αρπάγη από γερανό του δήμου μπλέχτηκε και παρέσυρε τα καλώδια υψηλής τάσης ρεύματος. «Η αρπάγη πήρε φωτιά, κλήθηκε η πυροσβεστική με δύο οχήματα, προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στην περιοχή. Στο πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό αποτυπώνεται όλη η άθλια και άκρως επικίνδυνη για την υγεία και ασφάλειά μας κατάσταση», σημειώνει.
Στο μεταξύ, ένας ακόμα ξενοδοχοϋπάλληλος πέθανε, εν ώρα εργασίας, σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά τους 3 θανάτους συναδέλφων του που έχουν προηγηθεί από την αρχή της σεζόν, αποδεικνύοντας ότι το «τουριστικό θαύμα» και τα ρεκόρ κερδοφορίας χτίζονται στις συνθήκες εξόντωσης στα κάτεργα του κλάδου.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, σε μεγάλο ξενοδοχείο της Χερσονήσου, ένας 64 χρόνος μάγειρας κατά τη διάρκεια της εργασίας έπαθε καρδιακή ανακοπή και έχασε τη ζωή του.
Το πιο τραγικό απ' όλα είναι ότι ο εργαζόμενος αναγκαζόταν να δουλεύει σε αυτήν την ηλικία σε έναν κλάδο που η εντατικοποίηση, οι ανθυγιεινές συνθήκες και το στρες τσακίζουν κόκαλα, ενώ ήθελε λίγα ακόμα ένσημα για να βγει στη σύνταξη.
Παρέμβαση στο ξενοδοχείο πραγματοποίησε η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, σημειώνοντας ότι ο χαμός ενός ακόμα εργαζόμενου στην καθημερινή μάχη για το μεροκάματο φέρνει στην επιφάνεια την τραγική πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς: «Ενα πραγματικό μακελειό, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους, με λιποθυμίες, εργατικά ατυχήματα. "Για να βγει η δουλειά" με κάθε κόστος, ακόμα και της ίδιας μας της ζωής. Μια δουλειά που δεν βγαίνει με τίποτα, αφού και φέτος οι χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό στα ξενοδοχεία οδηγούν στην εντατικοποίηση, τα γνωστά 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ή με ελάχιστα ρεπό και ξεκούραση».
«Αυτή είναι η "τουριστική ανάπτυξη". Οι εργοδότες να συνεχίζουν να βγάζουν δισεκατομμύρια και οι εργαζόμενοι να χάνουν συνεχώς δικαιώματα και να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους», καταλήγει η ΔΑΣ εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου και απαιτώντας άμεσα να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για τα αίτια του θανάτου του εργαζόμενου. Επίσης, απαιτεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην επιχείρηση σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων, το δηλωμένο πρόγραμμα, αλλά και 8ωρο - 5ήμερο με δυο συνεχόμενα ρεπό και αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά.
Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ελαφονήσι Χανίων σημειώθηκε προχθές ένα ακόμα τραγικό δυστύχημα, με εργαζόμενο να χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια του μεροκάματου. Ο άτυχος 62χρονος άντρας δούλευε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της περιοχής και βρισκόταν την Κυριακή στον εξωτερικό χώρο του συνεταιρισμού για εργασίες. Λόγω των ισχυρών ανέμων υποχώρησε η μεταλλική κατασκευή που βρισκόταν έξω από το κτίριο και τον καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Το τραγικό συμβάν έγινε γνωστό χτες, όταν συνάδελφοι που επέστρεψαν στο σημείο για να συνεχίσουν τις εργασίες βρέθηκαν μπροστά στη μακάβρια εικόνα. Αμεσα ενημερώθηκαν η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, με το ασθενοφόρο να παραλαμβάνει τη σορό για τις απαραίτητες διαδικασίες.
Επίσης, τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη εργάτη, 54 χρονών, προκάλεσε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» που έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, αυτήν τη φορά στην επιχείρηση «Arkhon Panel» στη ΒΙΠΕ Πατρών.
Συγκεκριμένα, ο άτυχος εργαζόμενος στην επεξεργασία μετάλλου έχασε το δεξί του χέρι σχεδόν από τον αγκώνα και κάτω, αφού πιάστηκε κάτω από την πρέσα στην οποία δούλευε.
Ο ίδιος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο ΠΓΝΠ του Ρίο όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αφού ουσιαστικά κινδύνεψε η ζωή του. Στο νοσοκομείο βρέθηκε αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ανέστη Τριάντη, που ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, με το Σωματείο να απαιτεί επιπλέον να διερευνηθούν τα αίτια του «ατυχήματος», να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι τις έχουν.
Για το νέο περιστατικό με τραυματία εργαζόμενο εν ώρα μεροκάματου παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στην Επιθεώρηση Εργασίας, με αίτημα να διερευνηθούν τα αίτια, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το νέο περιστατικό. Οπως έγινε γνωστό, το «ατύχημα» δηλώθηκε στην υπηρεσία και αναμένονται τα αποτελέσματα για τα αίτιά του μετά και την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε.
Σημειώνεται μάλιστα ότι το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας έχει κατ' επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά «ατυχήματα», εστιάζοντας στα εξαντλητικά ωράρια, στις υπερβολικές απαιτήσεις για αύξηση της παραγωγής, στη «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, στην έλλειψη πολλών και ουσιαστικών ελέγχων από το ΣΕΠΕ κ.ο.κ. Αναδεικνύει τις ευθύνες εργοδοτών και κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί για να μετριούνται απλά σε μία λίστα, ούτε το "υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες" που συνοδεύει τα περισσότερα εργατικά "ατυχήματα" και δυστυχήματα αιτιολογεί το πώς και το γιατί φτάσαμε σε αυτά τα τραγικά γεγονότα».