ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2025
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιοδεία για την «Ορέστεια»

Η εμβληματική τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, στην πρώτη συνεργασία του διεθνώς καταξιωμένου Ελληνα σκηνοθέτη και δασκάλου με το Εθνικό Θέατρο, επιστρέφει στις 22 και 23 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ολοκληρώνοντας τον φετινό επιδαύριο κύκλο του Φεστιβάλ.

Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση και σε άλλα θέατρα της χώρας. Μετά τις δύο παραστάσεις στο θέατρο Βράχων ακολουθούν το Δίον στις 5 Ιούλη, η Αρχαία Ολυμπία στις 10 Ιούλη, η Θεσσαλονίκη και το θέατρο Δάσους στις 17 και 18 Ιούλη, οι Δελφοί στις 25 και 26 Ιούλη και το αρχαίο θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα στις 2 Αυγούστου.

Η «Ορέστεια» με τη ματιά του Θεόδωρου Τερζόπουλου, το σπάνιο διανοητικό και αισθητικό της βάθος, απέδειξε ξανά πως δικαίως χαρακτηρίστηκε μία από τις πιο σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Ιστορία. Καθετί φανέρωνε βαθιά μελέτη. Μελέτη του μύθου και της αισχυλικής τραγωδίας σε συνάρτηση με το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο της Ιστορίας και των νόμων κίνησής της, της κοινωνίας και των αντιφάσεών της.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η σύνδεση με τη νεότερη Ιστορία και το σήμερα δεν ήταν επιδερμική, βεβιασμένη και εξωτερική, αλλά προέκυπτε φυσικά, καθιστώντας τον θεατή ενεργό συμμέτοχο, τον καλούσε να αναλογιστεί, να σκεφτεί, να δει με νέο μάτι όσα του παραδίδονται ως καθιερωμένα.

Κεντρικός άξονας της τριλογίας είναι το τραγικό βραχυκύκλωμα του Ορέστη, που διαχέεται σε όλα τα πρόσωπα του δράματος και στον χορό μέσα από διαδοχικά στάδια: Από την αποσταθεροποίηση, στο αδιέξοδο, στην τρέλα. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται η Αθηνά στο τρίτο μέρος της τριλογίας, για να θεσμοθετήσει τη δημοκρατία με τη βία, μέσω μιας αμφιλεγόμενης σύναψης ειρήνης.

Παίζουν (αλφαβητικά): Μπάμπης Αλεφάντης (Πυλάδης), Εβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Τάσος Δήμας (Φύλακας / Κορυφαίος / Προπομπός), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Ορέστης), Ελλη Ιγγλίζ (Τροφός), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Αννα Μαρκά Μπονισέλ (Προφήτις), Νίκος Ντάσης (Απόλλων), Ντίνος Παπαγεωργίου (Κήρυκας), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Μυρτώ Ροζάκη (Ηλέκτρα), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων), Αλέξανδρος Τούντας (Οικέτης), Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα / Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας).

Συμμετέχουν στον Χορό: Μπάμπης Αλεφάντης, Κατερίνα Αμπλιανίτη, Εβελυν Ασουάντ, Χριστόφορος Βογιατζής, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Κατερίνα Δημάτη, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Ελλη Ιγγλίζ, Βασιλίνα Κατερίνη, Θάνος Μαγκλάρας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Αννα Μαρκά Μπονισέλ, Λυγερή Μητροπούλου, Ρόζυ Μονάκη, Ασπασία Μπατατόλη, Νίκος Ντάσης, Ντίνος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Ροζάκη, Γιάννης Σανιδάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κατερίνα Χιλλ, Μιχάλης Ψαλίδας.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη δραματουργική επεξεργασία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς. Συνεργάτης σκηνοθέτης είναι ο Σάββας Στρούμπος. Η μετάφραση έγινε από την Ελένη Βαροπούλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Παναγιώτη Βελιανίτη.


Προσφορά έργων στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ

«Η μυστική επαφή»

RIZOSPASTIS

«Η μυστική επαφή»
Εφτά έργα μελάνης προσέφερε ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Τα έργα προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τη Δευτέρα το πρωί, εκ μέρους του γλύπτη, η Βασιλική Κελαηδίτη.

Στο σημείωμά του ο δημιουργός ανάφερε:

«Στον σύντροφο Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα,

με εγκάρδια εκτίμηση για το έργο που επιτελεί στο Κόμμα μας. Σεμνή η προσφορά μου στον εμπλουτισμό της συλλογής του Ιστορικού Αρχείου με 7 έργα μελάνης.

Αυτά έγιναν πάνω σε ποιήματα για τον κάθε αγώνα του μεροκάματου, την απάνθρωπη εκμετάλλευση του κεφαλαίου, την ταξική ορθομέτωπη αναμέτρηση σε κρίσιμες περιόδους μέχρι το ξημέρωμα της εργατικής εξουσίας».

Τα εφτά έργα που προσφέρθηκαν έχουν τους παρακάτω τίτλους: «Ο καπιταλίστας», «Ο σιδεράς (Ο Στέλιος)», «Η εξουσία», «Η μυστική επαφή», «Η απεργία», «Στην ανεργία», «Η διαδήλωση».

Ο Μεμάς Καλογηράτος γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Πετρικάτα της Κεφαλονιάς. Το πατρικό του σπίτι κάηκε στην κατοχή και έτσι οικογενειακώς μετακινήθηκε στην Πάτρα, όπου τελείωσε το σχολείο. Το 1957 γνωρίζει και γίνεται μαθητής του αγιογράφου και ζωγράφου Γεωργίου Παπαδημητρίου, ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Φάων».

Στη συνέχεια ο Καλογηράτος ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1960 έως το 1966, αποσπώντας διακρίσεις. Αρχικά παρακολούθησε το Α' εργαστήριο γλυπτικής που διηύθυνε ο διευθυντής της σχολής και ακαδημαϊκός Γιάννης Παππάς. Μόλις ιδρύθηκε το Β' Εργαστήρι, το 1961 και το ανέλαβε ο Θανάσης Απάρτης, ο Μεμάς δεν δίστασε να τον ακολουθήσει, εκτιμώντας τόσο την παρισινή του δράση κι αναγνώριση όσο και τον εξαιρετικό του χαρακτήρα.

Η πρώτη καλλιτεχνική εμφάνιση του νεαρού δημιουργού πραγματοποιείται το 1965 με ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, ενώ είναι ακόμα φοιτητής. Παράλληλα συμμετείχε στους φοιτητικούς αγώνες του «1-1-4».

«Η διαδήλωση»

RIZOSPASTIS

«Η διαδήλωση»
Για λόγους επιβίωσης και χωρίς να εγκαταλείψει τη γλυπτική δουλεύει παράλληλα ως εργάτης, χαλκοχύτης, βοηθός για την ανέγερση μνημείων γλυπτικής.

Υπήρξε, επίσης, βοηθός και συνεργάτης του Χρήστου Καπράλου.

Ο Μ. Καλογηράτος έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Αυτή την περίοδο, έως και τις 15 Ιούλη, φιλοξενείται στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης έκθεση με γλυπτά του Μ. Καλογηράτου, με τίτλο «Το ενδόμυχον της μορφής».


Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κήρυξη της οικίας Θεοδωράκη στον Γαλατά ως μνημείου

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησαν τη διαδικασία για την κήρυξη της οικίας Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανιών, ως μνημείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Ο σχεδιασμός για την οικία Θεοδωράκη προβλέπει τη μετατροπή της σε μουσειακό χώρο, με απόλυτο σεβασμό στις επιθυμίες του δημιουργού, όπως αυτές διατυπώνονται στη διαθήκη του.



ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Προετοιμάζει το έργο του Μπρεχτ «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων»

Στην τελική ευθεία είναι οι πρόβες για την παρουσίαση στο κοινό της παράστασης «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ «Θέατρο από εργάτες για εργάτες».

Ο Μπρεχτ έγραψε αυτό το έργο το 1931, σε μια εποχή κρίσης. Ο μηχανισμός της καπιταλιστικής οικονομίας ίδιος σήμερα και χθες, το ίδιο και η εκμετάλλευση των φτωχών και αδύναμων, η εξάρτησή τους από τους κάθε είδους μηχανισμούς που στήνει και χρηματοδοτεί το κεφάλαιο. Μέσα από τη μορφή της Ιωάννας, μιας κοπέλας γεμάτης φιλοδοξίες και θρησκευτικό πάθος, ο συγγραφέας φανερώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ηθική και το σύστημα. Η Ιωάννα ξεκινά ως σωτήρας, όμως έρχεται αντιμέτωπη με τον σκληρό κόσμο της αγοράς. Με τους εκπροσώπους της αγοράς, τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις τους. Οταν η πίστη της Ιωάννας συναντά την πραγματικότητα της εκμετάλλευσης, η συνειδητοποίηση είναι σπαρακτική...

Οι γενικές πρόβες οι οποίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό θα είναι το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19 Πειραιάς) και την Κυριακή 13 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Χαϊδαρίου (Πλουτάρχου 34-38, Χαϊδάρι 124 62) πάλι στις 8.30 μ.μ.

Στις 18 Ιουλίου, μέρα έναρξης του 2ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ για εργαζόμενους, το οποίο διοργανώνεται από τον δήμο Πατρέων και συμμετέχει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, το έργο θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Ιχθυόσκαλα», στις 21.30.

Από αρχές Σεπτέμβρη και όλο τον χειμώνα, το έργο θα παρουσιάζεται στην Αθήνα σε προγραμματισμένες από σωματεία και φορείς παραστάσεις.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ