2025 The Associated Press. All |
Ηδη, ΗΠΑ και Ισραήλ εκτοξεύουν απειλές για επανάληψη των επιθέσεων σε περίπτωση επανέναρξης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και του εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ και το Ιράν προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις του παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
Υπάρχει εξάλλου συσσωρευμένη πείρα και από τις άλλες «εκεχειρίες» στη Μέση Ανατολή που ανακοίνωσε με αντίστοιχες τυμπανοκρουσίες η Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες και τις οποίες μετατρέπει σε κουρελόχαρτα το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων του: Οπως στον Λίβανο, με τις εκατοντάδες καθημερινές σχεδόν ισραηλινές παραβιάσεις της «εκεχειρίας» που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο του λιβανέζικου λαού τον περασμένο Νοέμβρη - με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νέο ισραηλινό βομβαρδισμό την Παρασκευή στη νότια πόλη Ναμπατίεχ, με μία νεκρή γυναίκα - και όπως στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δύο μήνες μετά την «εκεχειρία» του περασμένου Γενάρη το κράτος - δολοφόνος άρχισε ξανά και συνεχίζει το μακελειό σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, μαζί με τον εγκληματικό αποκλεισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ι. Κατς διέταξε τον ισραηλινό στρατό να ετοιμάσει ένα σχέδιο «επιβολής κατά του Ιράν» με στόχους τη διατήρηση της ισραηλινής κυριαρχίας στον αέρα, την αποτροπή προόδου στο ιρανικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα και την αποτροπή «υποστήριξης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων κατά του κράτους του Ισραήλ».
Ο Κατς κατέληξε λέγοντας ότι «η επιχείρηση "Rising Lion" ήταν απλώς το τρέιλερ μίας νέας ισραηλινής πολιτικής» - η οποία φυσικά δεν είναι καθόλου νέα...
Σε αυτό το φόντο, σε νέο διάγγελμα που απηύθυνε την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, ισχυρίστηκε πως «νίκησε το Ισραήλ» και πως «αυτή η νίκη προσφέρει την ευκαιρία για μια δραματική διεύρυνση των ειρηνευτικών συμφωνιών». «Εργαζόμαστε με ενθουσιασμό προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε επιμένοντας πως κοντοζυγώνουν νέες «συμφωνίες του Αβραάμ» με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, καθώς συνεχίζονται τα σχετικά παζάρια υπό την «αιγίδα» των ΗΠΑ παρά τα εμπόδια που θέτουν οι συνεχείς ισραηλινές θηριωδίες.
Επισήμανε δε ότι «παράλληλα με την απελευθέρωση των ομήρων και την ήττα της Χαμάς, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί. Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία ημέρα».
Σε αντίθεση βέβαια με τους ισχυρισμούς Νετανιάχου, το Ισραήλ μετρά σοβαρά πλήγματα από τις βαλλιστικές πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν, που επιβεβαίωσαν ότι τα πολυδιαφημισμένα οπλικά και αντιπυραυλικά συστήματα του κράτους - δολοφόνου και των ευρωατλαντικών συμμάχων του δεν είναι άτρωτα.
Για «νίκη» στη σύγκρουση με ΗΠΑ και Ισραήλ μιλά από την πλευρά της και η ιρανική ηγεσία.
Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε διάγγελμά του την Πέμπτη, υποστήριξε ότι η χώρα του «πέτυχε μεγάλη νίκη επί των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ». Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, υποστήριξε πως δεν πέτυχαν «κανένα στρατηγικό αποτέλεσμα από αυτόν τον πόλεμο», κρίνοντας ότι μπήκαν στον πόλεμο επειδή κατάλαβαν πως αν δεν το έκαναν, το Ισραήλ θα καταστρεφόταν ολοκληρωτικά. Προειδοποίησε επίσης ότι μελλοντικές επιθέσεις έναντι του Ιράν θα έχουν «υψηλό κόστος» και ότι ήταν «σημαντικό επίτευγμα» επειδή «θα μπορούσαν να επαναληφθούν σε περίπτωση νέας επίθεσης» οι ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή (όπως έγινε στις 23/6 στην αμερικανική βάση Al Udeid του Κατάρ).
Επίσης, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», Μ. Πακπούρ, προειδοποίησε την ίδια μέρα πως οι Ιρανοί στρατιώτες παραμένουν «με το δάκτυλο στη σκανδάλη», θεωρώντας αναξιόπιστο το Ισραήλ. «Εάν ο εχθρός κάνει ένα σφάλμα, θα απαντήσουμε οπωσδήποτε, όπως κάναμε τις τελευταίες 12 μέρες», πρόσθεσε.
Την Πέμπτη ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επιστροφή στις πυρηνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και πως η Τεχεράνη εξετάζει τι είναι προς το «συμφέρον του ιρανικού λαού», τοποθετούμενος με ασάφεια ως προς το τι θα πράξει στο μέλλον η Τεχεράνη αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (για το οποίο δήλωνε μέχρι τώρα ότι δεν στόχευε στην παραγωγή πυρηνικών όπλων) και με τη συμμετοχή στη διεθνή Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων.
Την ίδια μέρα εξάλλου, το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αναστολή συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA), καταγγέλλοντας τον αμφιλεγόμενο ρόλο της και ότι δεν καταδίκασε τις επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, παρότι η Μόσχα, βασικός σύμμαχος της Τεχεράνης, τάχθηκε δημοσίως υπέρ της διατήρησης αυτής της συνεργασίας.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν ξανά το Ιράν σε περίπτωση αποκατάστασης του πυρηνικού προγράμματος απάντησε: «Ναι, φυσικά».
Ο ίδιος δεν δίστασε να επικαλεστεί - δύο φορές μάλιστα - τις αμερικανικές εγκληματικές επιθέσεις με ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας παραλληλισμό με τους τωρινούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι «ήταν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, για τον τερματισμό του πολέμου»...
Στην πραγματικότητα, με αυτό τον καθόλου τυχαίο παραλληλισμό, όπως και με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι οι τεράστιες αμερικανικές βόμβες που εξαπολύθηκαν στο Ιράν «κατέστρεψαν πλήρως» τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να κάνει «προβολή ισχύος» έναντι των αντιπάλων της και να δείξει μέχρι πού μπορεί να φτάσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.
Ταυτόχρονα, τα «ερωτήματα» που συντηρούνται από επίσημες πηγές και εντός των ΗΠΑ και του Ισραήλ για το αν ήταν όντως ολοκληρωτική η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων και υλικών του Ιράν, προετοιμάζουν το έδαφος και για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις κατά του Ιράν, για «να ολοκληρωθεί η δουλειά»...
Εξαθλιωμένοι κάτοικοι της Γάζας δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης |
Οι χαοτικές συνθήκες στα κέντρα διανομής τροφίμων τα μετατρέπουν καθημερινά σε παγίδες θανάτου για δεκάδες αμάχους, που παίζουν την ζωή τους κορόνα - γράμματα για μια κούτα με τρόφιμα ή ένα σακί αλεύρι. Ο ισραηλινός στρατός, αξιοποιώντας τις συνθήκες χάους στα κέντρα διανομής τροφίμων της αμερικανικής οργάνωσης «Gaza Humanitarian Foundation» (GHF), ρίχνει καθημερινά «στο ψαχνό», προεξοφλώντας ατιμωρησία για τα αμέτρητα εγκλήματά του. Από τις 27 Μάη, που ξεκίνησε η χαοτική διανομή τροφίμων από την GHF, υπολογίζεται ότι έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ τουλάχιστον 549 Παλαιστίνιοι και ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 4.000.
Στο φόντο της καταστροφής στη Γάζα, στα επιτελεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ εξυφαίνουν ακόμα πιο εντατικά τα σχέδια της «επόμενης μέρας», κανένα εκ των οποίων δεν προβλέπει την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών και την ίδρυση ελεύθερου, κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.
Ρεπορτάζ της ισραηλινής ιστοσελίδας «Israel Hayom», αναφερόμενο στις πρόσφατες επικοινωνίες μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, σημείωσε ότι οι δυο τους συμφώνησαν στη λήξη των επιθέσεων μέσα στο επόμενο 15ήμερο και σε μια δήθεν λύση «στη βάση δύο κρατών», που θα εξασφαλίζει την ισραηλινή κυριαρχία και στη Δυτική Οχθη, η οποία στενάζει κι αυτή καθημερινά από τις βάρβαρες επιθέσεις του κατοχικού στρατού και Εβραίων εποίκων.
Οι πληροφορίες του «Israel Hayom» επαναφέρουν τον ρόλο της Αιγύπτου και των ΗΑΕ στη «διοίκηση» της Γάζας, αποκλείοντας ακόμα και ρόλο «κομπάρσου» στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ κάνουν λόγο για «αυτοεξορία» της ηγεσίας της Χαμάς σε αραβικές ή άλλες μουσουλμανικές χώρες και ταυτόχρονα για βίαιο εκτοπισμό εξαθλιωμένων Παλαιστίνιων αμάχων που θα «θελήσουν» να «μεταναστεύσουν» στο εξωτερικό, με τις ευλογίες του κράτους - δολοφόνου.
Πλάι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, δεν λείπουν και εκείνοι για νέες «Συμφωνίες του Αβραάμ» στο φόντο ψευδεπίγραφης «επίλυσης» του Παλαιστινιακού, με τους Ευρωπαίους να αναζητούν «ρόλο και λόγο» στην περιοχή, με πρόσχημα την «ειρήνη» - στην πραγματικότητα για την προώθηση του ινδικού εμπορικού δρόμου IMEC, ανταγωνιστικού προς τον κινεζικό.