ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2025 - Κυριακή 29 Ιούνη 2025
Σελ. /40
ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΩΡΓΗ ΒΑΡΛΑΜΟΥ»
Εικαστικές «Διαδρομές»

Με την έκθεση «Διαδρομές» γιορτάζει ο Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» τα 2 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, προσκαλώντας όλους και όλες να την επισκεφτούν.

Ο Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» ιδρύθηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ τον Μάιο του 2023, 10 χρόνια μετά τον θάνατο του κομμουνιστή ζωγράφου και χαράκτη που φέρει το όνομά του, στο σπίτι και πρωτίστως εργαστήρι του, στην οδό Λεάγρου 23, στη Γούβα. Αποτελεί εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος μια προσπάθεια να τιμηθεί η σπουδαία κληρονομιά του Γιώργη Βαρλάμου, κληρονομιά που πρώτο της μέλημα ήταν και παραμένει να ομορφύνει η ζωή του εργαζόμενου - λαϊκού ανθρώπου μέσω της τέχνης, μιας τέχνης όμορφης και αληθινής, όπως αυτή που υπηρέτησε και ο ίδιος με το έργο του.

Ο Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» στα 2 χρόνια λειτουργίας του έχει διοργανώσει τέσσερις εικαστικές εκθέσεις, ενώ με την ανοιχτή και δωρεάν προς κάθε καλλιτέχνη λειτουργία του Εργαστηρίου του αποκτά ζωντάνια, διοργανώνει μαθήματα και σεμινάρια χαρακτικής, αναδεικνύεται σε έναν ξεχωριστό και φιλόξενο πολιτιστικό χώρο της Αθήνας.

Η ξεχωριστή έκθεση που φιλοξενεί

Ιδιαιτερότητα της έκθεσης «Διαδρομές» είναι ότι παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του Γιώργη Βαρλάμου - η πλειονότητά τους από τη συλλογή «Αγριολούλουδα» - μαζί με τις μελέτες, τα προσχέδια και τις μακέτες τους.

Ο τίτλος της έκθεσης ανταποκρίνεται σε αυτό που θα δει ο θεατής: Τις διαδρομές που ακολούθησε ο Γιώργης Βαρλάμος από την πρώιμη έως την ώριμη περίοδο της δημιουργίας του. Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτό που έκανε σπουδαίο το εικαστικό έργο του Γιώργη Βαρλάμου: Την βαθιά αγάπη και ευαισθησία του για τη γνώση και τη ζωή.

Με την προβολή της διαδρομής κάθε έργου πριν από την τελική του μορφή προσφέρεται μια αποκλειστική ματιά σε ένα από τα πιο σπάνια και πιο προσωπικά στοιχεία της δημιουργίας: Τη διαδικασία της. Πόσο λίγα είναι, άλλωστε, τα τεκμήρια για τις μεθόδους των εικαστικών τεχνών ώστε μέχρι και σήμερα να θεωρείται μία από τις πιο «μυστηριακές» μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης για το ευρύτερο κοινό.

Ο επισκέπτης και η επισκέπτρια της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το στοιχείο που διακρίνει το έργο του Γιώργη Βαρλάμου: Τη βαθύτατη ταπεινότητα, με την οποία αντιμετώπισε κάθε αντικείμενο της τέχνης του. Ολη του η πορεία είναι μια πορεία υπομονετικής μελέτης των θεμάτων που τον ενέπνευσαν - της φύσης και του ανθρώπου.

Τα προσχέδια και οι μελέτες μαρτυρούν πως ακόμη και στην τελευταία δεκαετία της ζωής του, ο καταξιωμένος ζωγράφος και χαράκτης αφιέρωνε τον ίδιο χρόνο στο να σχεδιάσει κάθε πέταλο, κάθε φύλλο και φυλλαράκι των λουλουδιών του, όπως ακριβώς και στα πρώτα χρόνια της νιότης του. Οι διαδρομές των έργων του αναδεικνύουν τον τρόπο σκέψης του καλλιτέχνη. Από την παρατήρηση του φυσικού κόσμου, στη μετάφρασή του σε έναν μοναδικό κόσμο αισθήματος και συγκίνησης.

Ομως, αυτό που τελικά ίσως κάνει και το έργο του Γιώργη Βαρλάμου σπουδαίο είναι η αφοσίωση και η επιμονή να ξετρυπώσει την ομορφιά για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη να τη δει. Τα λουλούδια του Γιώργη Βαρλάμου που φυτρώνουν σε κάθε ελληνική γωνιά - το γιασεμί, η παπαρούνα, το κυκλάμινο - μας υπενθυμίζουν πως η φύση είναι όμορφη - τέτοιος πρέπει να γίνει και ο άνθρωπος, ακριβώς, ως μέρος και δημιούργημά της.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη έως και Σάββατο, 6.30 - 8.30 μ.μ.

Στοιχεία επικοινωνίας, τηλέφωνο: 210.7515.584, ergastiri.gvarlamou@gmail.com.

Υπάρχει δυνατότητα οργανωμένων ξεναγήσεων κατόπιν επικοινωνίας μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Οι μανάδες του Μποστ ή πώς το παλιό σκοτώνει το νέο» στο Αιγάλεω

Tην Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 9 μ.μ., η ομάδα «Μπούκα» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος» στο Αιγάλεω ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» τη θεατρική παράσταση «Οι μανάδες του Μποστ ή πώς το παλιό σκοτώνει το νέο». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2021 με την επαναλειτουργία της θεατρικής ομάδας να κάνουμε Λαϊκό Θέατρο από τον λαό για τον λαό, αποφασίσαμε η δεύτερή μας παράσταση να είναι με έργα του Μποστ (Μέντης Μποστατζόγλου), θέλοντας εκτός των άλλων να τον τιμήσουμε και επετειακά, αφού φέτος κλείνουν 30 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού» προλογίζεται το έργο και μεταξύ των άλλων σημειώνεται:

«Επειτα από έρευνα και μελέτη στο σύνολο του έργου του σπάνιου δραματουργού και γελοιογράφου Μποστ, αποκαλύφθηκε μπροστά μας το μοτίβο της "Αβυσσαλέας Μάνας", που με τον άλφα ή βήτα τρόπο σκοτώνει τα παιδιά της ξανά και ξανά. Είτε αδιαφορώντας γι' αυτά (Φαύστα), είτε βάζοντας την προσωπική της τέρψη και ανέλιξη σε απόλυτη προτεραιότητα (Μαρία Πενταγιώτισσα, Επάγγελμα της Μητρός μου), είτε δολοφονώντας τα γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της (Μήδεια), είτε τα τραβάει μαζί της στην καταστροφή (Μαμά Ελλάς, κεντρική ηρωίδα των γελοιογραφιών του). Ενα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του διαμορφώνοντας μια συνεπή νοηματική γραμμή...

Κατά την άποψή μας, κάθε "Μάνα" του Μποστ αντικατοπτρίζει το "Παλιό" που πασχίζει με κάθε τρόπο να ξεκάνει το "Νέο" που η ίδια αναπόφευκτα γέννησε. Σε κάθε ένα από τα παραπάνω έργα του, ο Μποστ κάνει βαθιά κριτική σ' αυτόν τον σάπιο κόσμο που σκοτώνει τα παιδιά του, χρησιμοποιώντας φόρμες της σάτιρας, της μαύρης κωμωδίας, της παρωδίας, της επιθεώρησης, του παραλόγου και πολλές άλλες, φτιάχνοντας ένα ιδιότυπο και μοναδικό είδος αληθινού Λαϊκού Θεάτρου, καλώντας τους πολλούς να δράσουν όχι "πριν να είναι πολύ αργά" αλλά γιατί κατά την άποψή του "είναι ήδη πολύ αργά". Οπως άλλωστε καταδεικνύουν οι τωρινές αλλά και όλες ιστορικά οι θηριωδίες αυτού του σάπιου συστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να είμαστε δυστυχώς τόσο επίκαιροι, γεγονός που μας γέμισε πείσμα και ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης να τα καταφέρουμε.

Στο "δικό μας έργο" - ας μας επιτραπεί ο όρος - επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις πέντε "μανάδες" του Μποστ χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο αυτούσια κείμενα αυτού του δραματουργού - φαινόμενο, διασκευάζοντας ελαφρώς κάποια άλλα κύρια για λόγους σύνδεσης και προσθέτοντας κάποια πρωτότυπα κείμενα εν είδει "ιστορικών και σύγχρονων ντοκουμέντων", εμπνευσμένοι από το έργο του αφενός, αφετέρου θέλοντας να αναδείξουμε ότι τα "Παιδιά", το "Νέο", έχουν υψώσει το ανάστημά τους πάμπολλες φορές στο παρελθόν, αλλά και ότι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη».

Η Ομάδα ευχαριστεί από καρδιάς την οικογένεια του δημιουργού για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων, «επιτρέποντάς μας έτσι, με καράβι το έργο του Μποστ - ένα καράβι από πραγματικά γερό σκαρί όπως εκείνα που ο ίδιος ζωγράφιζε - να κάνουμε για άλλη μια φόρα ένα ταξίδι γεμάτο αγάπη, λαχτάρα, αλήθεια και βαθιά αλληλεγγύη που μόνο το Λαϊκό Θέατρο στη γειτονιά μπορεί να σου προσφέρει».

Ταυτότητα παράστασης: Σύνθεση κειμένων: Γιώργος Τσαγκαράκης, Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης, Σκηνογραφία: Ομάδα «Μπούκα», Μουσική επιμέλεια: Ομάδα «Μπούκα», Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας.

Παίζουν οι: Βλάχος Θεόφιλος, Ιωάννου Γεωργία, Καλλιμάνη Αννα, Κατσιούλη Βίκυ, Κότυλη Κωνσταντία, Λυκούδη Παρασκευή, Μοθρώντου Μαίρη, Μπόχτη Ειρήνη, Πανταζή Μαρία, Ρουσιάκη Βίκυ, Σπανού Γιώτα, Φραγκούλης Αποστόλης, Χατζή Ρίτα, Χριστοδουλέα Μαρία.

«Οι Σπόροι» ξανά στη φιλόξενη αυλή του «Από Κοινού»

Η θεατρική παράσταση «Οι Σπόροι», που ανέβηκε τον χειμώνα στο «Από Κοινού», επανέρχεται τους καλοκαιρινούς μήνες στην αυλή του θεάτρου (Ευπατριδών 4, Γκάζι).

Το έργο του Ακη Σιδέρη, με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο, πάνω σε ιδέα της Αγγελικής Ξένου, έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιούνη στην αυλή του «Από Κοινού».

Το έργο είναι ένα κωμικόδραμα, όπως το χαρακτηρίζουν οι συντελεστές. Μπορούν να υπάρξουν δύο σπόροι νικητές; Αυτό είναι μάλλον αδιανόητο, και έτσι η σύγκρουση μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη και απόλυτα κωμική... Ποιος λοιπόν είναι άξιος να εισχωρήσει και ποιος θα αυτοθυσιαστεί για τη δημιουργία μιας νέας μορφής ζωής;

Η απάντηση στη σκηνή μέχρι και 30 Αυγούστου.

Το έργο θα παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.

Κάθε Πέμπτη θα ισχύει μειωμένη γενική είσοδος 12 ευρώ, ενώ τις υπόλοιπες μέρες έχει 16 ευρώ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ