2025 The Associated Press. All |
Με τις πολεμικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ οι λαοί καλούνται να πληρώσουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών |
«Ηχησαν τα τύμπανα» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη φετινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη (24 - 25 Ιούνη), με αποφάσεις που ισοδυναμούν με σχέδια μάχης με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και γενικά το ευρασιατικό στρατόπεδο, για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Αυτόν τον ανελέητο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό καλούνται να πληρώσουν οι λαοί με τον ιδρώτα και το αίμα τους.
Η Σύνοδος χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αφού οι 32 ηγέτες ενέκριναν τον στόχο για υπερδιπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ των κρατών - μελών.
Για τα ευρωπαϊκά κράτη αυτό μεταφράζεται σε αύξηση κατά 613 δισ. ευρώ ετησίως («New Economics Foundation»).
Παράλληλα ενέκριναν τη Δέσμευση Επέκτασης Βιομηχανικής Ικανότητας του ΝΑΤΟ, για αύξηση της παραγωγής όπλων και τεράστια επέκταση της «αμυντικής» βιομηχανικής βάσης, με το άνοιγμα νέων γραμμών παραγωγής και επιπλέον βάρδιες στα εργοστάσια.
Οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μίλησαν στη Σύνοδο «έξω από τα δόντια» για την ετοιμότητα των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κρατών να εξασφαλίσουν - ακόμα και με τα όπλα - αγορές, γεωπολιτική επιρροή, πρώτες ύλες, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, έναντι των ανταγωνιστών τους.
«Το στρατιωτικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ αμφισβητείται επιθετικά από τον ταχύτατο επανεξοπλισμό της Ρωσίας, από κινεζική τεχνολογία και με ιρανικά και βορειοκορεατικά όπλα», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε, ξεκαθαρίζοντας ότι η λυκοσυμμαχία δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία «να μας ξεπεράσει σε παραγωγή και σε όπλα» και ενώ η Κίνα «εξοπλίζεται ραγδαία».
«Πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον νέο πόλεμο παραγωγής. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της Συνόδου Κορυφής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες, η Κοινή Δήλωση - που εκτείνεται σε μόλις 4 παραγράφους - αναφέρει ότι οι ηγέτες των κρατών του ΝΑΤΟ δεσμεύονται «να επενδύουν το 5% του ΑΕΠ ετησίως σε βασικές αμυντικές ανάγκες, καθώς και σε δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια, έως το 2035», για «να διασφαλίσουμε τις ατομικές και συλλογικές μας υποχρεώσεις, σύμφωνα με το Αρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον».
Ο νέος στόχος αποτελεί υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2% του ΑΕΠ που ίσχυε μέχρι τώρα ως ελάχιστη βάση.
Οι χώρες προβλέπεται σταδιακά να δαπανούν το 3,5% του ΑΕΠ τους για αγορά εξοπλισμών, για τις Ενοπλες Δυνάμεις κ.λπ., και το 1,5% για ευρύτερα μέτρα που σχετίζονται με την «άμυνα», όπως η κυβερνοασφάλεια, η προστασία στρατηγικών υποδομών, οι πληροφορίες, η προσαρμογή υποδομών για τη μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων και βαρέος οπλισμού, η στήριξη της Ουκρανίας κ.ά.
«Η πορεία και η ισορροπία των δαπανών στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου θα επανεξεταστούν το 2029, υπό το πρίσμα του στρατηγικού περιβάλλοντος και των ενημερωμένων Στόχων Δυνατοτήτων», αναφέρεται.
Στην τελική Κοινή Δήλωση οι ηγέτες επαναβεβαιώνουν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους «στη συλλογική άμυνα, όπως κατοχυρώνεται στο Αρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον - ότι μια επίθεση εναντίον ενός αποτελεί επίθεση εναντίον όλων».
Νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, είχε αμφισβητήσει το Αρθρο 5, απειλώντας οι ΗΠΑ να μην «υπερασπιστούν» όσα κράτη δεν αυξήσουν κατακόρυφα τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ενώ ταξιδεύοντας προς τη Χάγη δήλωσε πως το Αρθρο 5 έχει «πολλές ερμηνείες».
Στην Κοινή Δήλωση επιβεβαιώνεται η διαρκής στήριξη στην Ουκρανία, «της οποίας η ασφάλεια συμβάλλει στη δική μας», όμως ως «κυρίαρχες δεσμεύσεις» του κάθε κράτους - μέλους. Ετσι, «οι άμεσες συνεισφορές στην άμυνα της Ουκρανίας και στην αμυντική της βιομηχανία θα περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των στρατιωτικών δαπανών» των κρατών.
Πάντως αποφεύχθηκε στην Κοινή Δήλωση των ηγετών μια διατύπωση - έστω και γενικόλογη, όπως σε προηγούμενες Συνόδους - για «πορεία ένταξης της Ουκρανίας» στο ΝΑΤΟ.
Ακόμα και χωρίς επίσημη ένταξη, ωστόσο, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις μετασχηματίζονται ραγδαία κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, ενώ προχωρά και η κοινή παραγωγή όπλων μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟικών κρατών.
Οπως τόνισε ο Ρούτε, τους πρώτους μήνες του 2025 Ευρωπαίοι και Καναδοί έχουν δεσμευτεί για στρατιωτική στήριξη 35 - 40 δισ. ευρώ για το Κίεβο, ενώ πέρυσι ήταν 50 δισ. για όλο το έτος.
«Δεύτερον, η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπλων στην Ευρώπη. Διαθέτει μια τεράστια αμυντική βιομηχανική βάση. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό, περίπου 35 δισ. δολαρίων, το οποίο θα μπορούσαν ακόμα να αναπτύξουν», είπε.
Και «πολλές χώρες που έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, όπως η Δανία και η Λιθουανία, ολοένα και περισσότερο επενδύουν τώρα σε αυτήν την αμυντική βιομηχανική βάση στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Ρούτε. Αυτό «βοηθά οικονομικά μακροπρόθεσμα» το Κίεβο, επειδή η αμυντική βιομηχανική βάση «θα είναι εκεί και μετά τον πόλεμο, φυσικά, για να μπορούν να αγοράζουν οι Ευρωπαίοι και άλλοι Σύμμαχοι».
Ο Ρούτε συνεχάρη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τα αποτελέσματα της Συνόδου στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, λέγοντας μάλιστα ότι «η ηγεσία σας σε αυτό έχει ήδη αποφέρει 1 τρισ. δολάρια σε επιπλέον δαπάνες από τους Ευρωπαίους Συμμάχους από το 2016», χρονιά της πρώτης εκλογής Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
«Και οι σημερινές αποφάσεις θα παράγουν τρισεκατομμύρια περισσότερα για την κοινή μας άμυνα, για να μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο δίκαιους, εξισορροπώντας τις δαπάνες μεταξύ της Αμερικής και των Συμμάχων της Αμερικής», πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ, αρκετά κράτη - μέλη δήλωσαν ότι σκοπεύουν να πιάσουν τον στόχο του 3,5% νωρίτερα, όπως τόνισε ο Ρούτε, καθώς «πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αν δεν το κάνουμε, δεν θα μπορούμε να αμυνθούμε σε 3 με 5 χρόνια από τώρα».
Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι θα πιάσει τον στόχο το 2029, η Σουηδία και η Νορβηγία μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ η πρωθυπουργός της Δανίας, Μ. Φρεντέρικσεν, είπε στη Σύνοδο ότι η προθεσμία του 2035 είναι «πολύ αργά» και πρέπει να τεθεί ως χρονοδιάγραμμα το 2030.
Χώρες όπως η Πολωνία και η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία και η Ελλάδα βρίσκονται είτε πολύ κοντά στο 3,5% είτε ήδη πάνω απ' αυτό.
Ο Τραμπ εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος με την εξέλιξη της Συνόδου, την οποία αξιοποίησε για να παζαρέψει υπέρ της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας: «Είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα επιπλέον χρήματα να δαπανηθούν σε πολύ σοβαρή αγορά στρατιωτικού υλικού - όχι σε γραφειοκρατία - και ελπίζουμε ότι το υλικό θα κατασκευάζεται στην Αμερική, επειδή έχουμε το καλύτερο στον κόσμο», ανέφερε.
«Κύριο θέμα των συνομιλιών μας στη Σύνοδο Κορυφής ήταν η ανάγκη κι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν το βάρος της άμυνας της Ευρώπης», δήλωσε ο Τραμπ.
«Η Ευρώπη και ο Καναδάς αναλαμβάνουν δράση και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για την κοινή μας ασφάλεια», σημείωσε και ο γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο 3,5% των βασικών δαπανών, ενώ ως προς το 1,5% οι ΗΠΑ έχουν «τεράστια ικανότητα» στην κυβερνοασφάλεια, στις υβριδικές απειλές, στις επενδύσεις σε υποδομές και στην ανάπτυξη της «αμυντικής» βιομηχανικής βάσης.
«Επομένως, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη, λίγο πολύ, στο 5%», κατέληξε ο Ρούτε.
Οι πολεμικές βιομηχανίες είχαν ξεχωριστή θέση στη Σύνοδο, με εκπροσώπους τους να συμμετέχουν την πρώτη μέρα στο Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας, μαζί με ηγέτες και αξιωματούχους κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της πολεμικής βιομηχανίας δήλωσαν την υποστήριξή τους στη Δέσμευση Επέκτασης Βιομηχανικής Ικανότητας του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε την πρώτη έκδοση του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή, το οποίο περιγράφει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για τη συνολική ζήτηση εξοπλισμών, την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και την ενίσχυση της συνεργασίας με την πολεμική βιομηχανία μέσω μακροπρόθεσμων παραγγελιών.
Αυτές οι αποφάσεις, μαζί με το 5% του ΑΕΠ, ισοδυναμούν με ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τους ομίλους της πολεμικής βιομηχανίας.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ, το 5% «εγγυάται» στους ομίλους «τους απαραίτητους πόρους» και συνεπάγεται «ένα τεράστιο μέρισμα στην άμυνα. Μια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για τις οικονομίες μας. Δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού». Μια καπιταλιστική ανάπτυξη που θα απαιτήσει ακόμα πιο άγριες περικοπές κονδυλίων για λαϊκές ανάγκες, ενώ θα συσσωρεύει ακόμα περισσότερο μπαρούτι...
Τώρα η πολεμική βιομηχανία γνωρίζει «ότι τα χρήματα υπάρχουν», ανέφερε. Και «επειδή έχουμε ολοκληρώσει τη Διαδικασία Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ρούτε, «οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν επίσης να αυξήσουν περαιτέρω την αμυντική παραγωγή, έτσι ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις μας να έχουν όλα όσα χρειάζονται. Αυτό σημαίνει μια τεράστια επέκταση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης μας».
Παράλληλα δε με την ...ανάπτυξη, την ευημερία και τις θέσεις εργασίας, πρέπει «να βεβαιωθούμε ότι έχουμε πραγματικά τους ανθρώπους».
«Ορισμένες χώρες προχωρούν σε γενική υποχρεωτική θητεία. Αλλες χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος (..) Αλλά όλα γίνονται για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τον αριθμό των στρατευμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρούτε. Οτι θα έχουν δηλαδή τους ανθρώπους που θα χειριστούν όλα αυτά τα όπλα που θα παραχθούν, και οι οποίοι θα σκοτώσουν και θα σκοτωθούν για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών...