Eurokinissi |
Ενδεικτικά:
- Στο Ουκρανικό, κατόπιν επικοινωνίας και με τον Β. Ζελένσκι, έγιναν «απολογισμός των πρόσφατων εξελίξεων» και συζήτηση για το πώς μπορούν «να στηρίξουν περαιτέρω τις προσπάθειες για ειρήνη, μαζί με τους εταίρους, μεταξύ άλλων ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία να αποδεχτεί ουσιαστική κατάπαυση του πυρός και να επιδείξει ειλικρινή βούληση για διαπραγματεύσεις». Εξέτασαν επίσης «την πορεία της Ουκρανίας για την προσχώρησή της στην ΕΕ». Ζητήματα που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. Σημειωτέον, μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει διαθέσει σχεδόν 158,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων 59,6 δισ. ευρώ για στρατιωτική στήριξη.
Στο Μεσανατολικό, έχυσαν ξανά κροκοδείλια δάκρυα για τη Γάζα, όταν στο ενδιάμεσο στηρίζουν πολυεπίπεδα το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Χαρακτηριστικά, στα Συμπεράσματα ζητούν «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, που θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών», ενώ δεν παραλείπουν να στηλιτεύσουν «την άρνηση της Χαμάς να παραδώσει τους υπόλοιπους ομήρους» και σε βάρος της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά περαιτέρω «περιοριστικά μέτρα», βάζοντας ξανά προαπαιτούμενα στους Παλαιστίνιους και αναπαράγοντας τα προσχήματα του Ισραήλ. Στον ίδιο τόνο, για το Ιράν στα Συμπεράσματα αναφέρεται ότι «δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
- Στον τομέα της «ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας», στα κείμενα της Συνόδου τονίζεται ότι «η ΕΕ επιταχύνει τις προσπάθειες για ενίσχυση της αμυντικής της ετοιμότητας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις». Στην πράξη, και βάζοντας ορίζοντα πενταετίας, ζητούν «να συνεχιστεί η σημαντική αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης και να πραγματοποιούνται καλύτερες επενδύσεις από κοινού», ενώ καλούν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ανοίξει τους κρουνούς της δανειοδότησης της πολεμικής βιομηχανίας. Στο πεδίο, καλούν να υποβληθούν «περαιτέρω προτάσεις για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει «τη σημασία της συνεργασίας με ομοϊδεάτες εταίρους, οι οποίοι συμμερίζονται τους στόχους μας στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφαλείας». Χαιρετίζει, εν προκειμένω, τις πρόσφατες Εταιρικές Σχέσεις Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, με επόμενη τέτοια κίνηση να αφορά την Τουρκία.
Καθώς εξάλλου πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες πάνε μαζί, εξετάζοντας τη «θέση της ΕΕ στον κόσμο» και την «ανταγωνιστικότητά» της, βάζουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τις «γεωοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», τις «παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις» και «τη σχέση που επιδιώκει η ΕΕ με βασικούς εταίρους» (π.χ. Ινδία). Υπογραμμίζουν δε ότι «η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και η περαιτέρω ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς (...) θα συμβάλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής και θέσης της ΕΕ ως προβλέψιμου, αξιόπιστου και φερέγγυου εταίρου, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ».
Υπό το πρίσμα του αντίκτυπου στην «ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» εστιάζουν και στα ζητήματα Ενέργειας, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της οικοδόμησης μιας πραγματικής Ενεργειακής Ενωσης πριν από το 2030, με μια πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη αγορά Ενέργειας της ΕΕ, η οποία θα κατοχυρώνει την ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα, καθώς και την ασφάλεια του εφοδιασμού με οικονομικά προσιτή και καθαρή Ενέργεια».
Στο μεταξύ, την ώρα που οι πόλεμοί τους σπέρνουν κύματα προσφυγιάς, αυτοί αναζητούν επιπλέον μέτρα για να ρυθμίσουν τις «εισροές» φτηνού εργατικού δυναμικού, αναλόγως των αναγκών των επιχειρηματικών τους ομίλων. Εξ ου και στα Συμπεράσματα προέταξαν «την πρόληψη και την καταπολέμηση της αντικανονικής μετανάστευσης, μεταξύ άλλων με νέους τρόπους που συνάδουν με το Ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο», όπως και «τις προσπάθειες για διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών, με χρήση όλων των σχετικών πολιτικών, μέσων και εργαλείων της ΕΕ».
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της κυβέρνησης για «μοντέλο Τριαντόπουλος» και στην Προανακριτική Επιτροπή που ελέγχει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, και η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή.
Η σπουδή της πλειοψηφίας να ολοκληρώσει τις εργασίες της Επιτροπής, προκειμένου να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών στο Δικαστικό Συμβούλιο, έγινε εμφανής για μία ακόμα φορά. Η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να καλέσει μόνο τον Κ. Καραμανλή (ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί με υπόμνημα) και αρνήθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. Η Προανακριτική αναμένεται μέσα στον Ιούλη να έχει ολοκληρώσει την έρευνα και να έχει υποβάλει το πόρισμά της στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστεί και στη συνέχεια να γίνει η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου.
Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Προανακριτικής - «πλυντήριο» για το έγκλημα των Τεμπών ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δήλωσε τα εξής:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προειλημμένη απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για μια fast track διαδικασία τύπου Tριαντόπουλου. Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλυντήριο των ευθυνών αλλά και των υπαίτιων που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη, και ταυτόχρονα ξεπλύματος του κύριου Καραμανλή αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών προσώπων, όπως του κυρίου Μητσοτάκη, που εμπλέκεται σε αυτό το έγκλημα.
Αποτελεί μία ακόμα πράξη στη διαδικασία συγκάλυψης που ακολουθείται από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτήν τη διαδικασία. Θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο οι αιτίες και οι υπεύθυνοι, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και ταυτόχρονα να μην έχουμε επανάληψη εγκλήματος τύπου Τεμπών».
Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στον αντίποδα των "πράσινων" υποστηρικτών του πολέμου και της ενεργειακής φτώχειας» οργανώνουν οι ΚΟΒ Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου του Κόμματος την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην κοινοτική αίθουσα Χορτιάτη. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Αλεπλιώτης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους μαζικών φορέων και κατοίκων.
Εκδήλωση με θέμα «Λειψυδρία και διαχείριση των υδάτων: Μύθοι και πραγματικότητα. Η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.
Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του Κόμματος.
Το Νομαρχιακό Τμήμα Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καλούν σε κινητοποίηση ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό το Σάββατο 28 Ιούνη, στις 11 π.μ. μπροστά από το πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου.
Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, το ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στις Φυλακές Αίγινας, την Κυριακή 29 Ιούνη στις 10.30 π.μ., στο κτίριο των φυλακών, για τους εκατοντάδες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές που κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν εκεί.
Θα μιλήσει ο Ηρακλής Ευαγγελινός, Γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιάννης Νταουντάκης.
Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το νεκροταφείο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Εκδήλωση - συγκέντρωση με θέμα «Να σημάνει παντού συναγερμός! Εξω η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - Με το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ισραήλ» διοργανώνει την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ., στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου, η ΚΟΒ Ανατολικού Αγρινίου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.
Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.
Η Επιτροπή Ειρήνης Πειραιά (μέλος της ΕΕΔΥΕ) καλεί τη Δευτέρα 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, σε εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Για το Παλαιστινιακό ζήτημα, ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του».
Θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου, Αναστάσης Γκίκας, Δρ. Πολιτικών Επιστημών, ιστορικός.
Στην εκδήλωση θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας του Παλαιστίνιου φωτογράφου Ιμπραήμ Ισάμ, με τίτλο: «Η ελπίδα ανθίζει στη Γάζα».