Συνεχίζει την πολύμορφη δράση του το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, με παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς
Από την ολοκληρωτική καταστροφή στα παραπήγματα |
Υπενθυμίζεται ότι Συνδικάτο και Εργατικό Κέντρο, με αναλυτική επιστολή τους, έθεσαν επί τάπητος όλα τα οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες από διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής στα φραουλοχώραφα του «κόκκινου χρυσού» και τις άλλες καλλιέργειες, με αφορμή και όσα ζητήματα ανέκυψαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό της Νέας Μανωλάδας, στις 13 Μάη.
Απαίτησαν την υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων που αφορούν την ευθύνη του υπουργείου για τα ζητήματα των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών εργατών και την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσής τους, για την ιατρική τους φροντίδα και τα θέματα αποκλεισμού τους ουσιαστικά από τις δομές Υγείας, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και διαμονής, όπως και για τα θέματα εργασίας, μισθών και εργατικών δικαιωμάτων, που αποτελούν βορά στα «χέρια» όλων όσοι τους εκμεταλλεύονται άγρια.
Πέρα από την «αποποίηση ευθυνών» και την επίκληση διαφορετικών αρμοδιοτήτων, λες και είναι τόσο δύσκολη η συνεννόηση ανάμεσα στα υπουργεία, στα λόγια έμεινε και η κυβερνητική δέσμευση για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής των αρμόδιων πέντε υπουργείων (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Υγείας) από κοινού με το Συνδικάτο και το ΕΚΠ που θα προωθούσε συγκεκριμένα μέτρα.
Ετσι, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει, μαζί με τις κυβερνήσεις των χωρών καταγωγής των χιλιάδων ξεριζωμένων, είναι η εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των αγροτικών προϊόντων, είτε στην τυποποίηση και εμπορεία τους. Στα χνάρια και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ που διαφήμιζε τις συμφωνίες της με το Πακιστάν, και η σημερινή κυβέρνηση το μόνο για το οποίο δηλώνει «αρμόδια» είναι για την εξασφάλιση φθηνών εργατικών χεριών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι παρά τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από τα σωματεία προς τα υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, για την πραγματοποίηση αντίστοιχων συναντήσεων, μέχρι και σήμερα δεν έχουν κλειστεί ούτε τα ραντεβού! Αντίστοιχα προκλητική είναι η στάση και της 6ης ΥΠΕ στα θέματα που την αφορούν, μένοντας μακριά από τα υγειονομικά προβλήματα που εντοπίζονται στις περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Βόρειας Ηλείας, όχι μόνο για τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης, αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό.
Σε αυτή τη ρότα κινούνταν και η απάντηση που δόθηκε από την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την παρέμβασή της για τα θέματα που την αφορούν. Στην απαίτηση για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής από πυρκαγιές, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι η Πυροσβεστική έχει ευθύνη αφού ξεσπάσει ένα γεγονός πυρκαγιάς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει παραδοχή του αίσχους να περιορίζεται ο ρόλος του κράτους μόνο στην κατάσβεση, επομένως απορρίπτονται εκ των προτέρων όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης του κακού, αφού όπως φαίνεται αυτά «κοστίζουν» περισσότερο.
Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Δυτικής Αχαΐας - Βόρειας Ηλείας συνεχίζει τις δράσεις του για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης και την οργάνωση του αγώνα τους. Ετσι, προγραμματίζονται και νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον δήμο Δυτικής Αχαΐας και άλλους αρμόδιους φορείς, ενώ αναμένονται απαντήσεις για συναντήσεις και με τις πρεσβείες των χωρών καταγωγής των μεταναστών. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η λειτουργία των γραφείων του στη Νέα Μανωλάδα καθημερινά, όπως και οι περιοδείες στους καταυλισμούς της ευρύτερης περιοχής, με εγγραφές και νέων μελών στη δύναμή του.
Συστάσεις στο «και πέντε» από την κυβέρνηση, οι οποίες δεν ελέγχονται ποτέ
Eurokinissi |
Ειδικά για τους εργαζόμενους στα delivery ορίζει ότι ναι μεν δεν επιτρέπεται γι' αυτό το διάστημα η διανομή με μηχανάκι, αλλά οι εργαζόμενοι μπορούν να εκτελούν τη διανομή της παραγγελίας «με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης»...
Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου προβλέπεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, «εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους». Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες «να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας», στο όνομα της «διευκόλυνσης» των εργαζομένων όσον αφορά τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.
Ταυτόχρονα, η απουσία ελέγχων εξαιτίας της υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, η απουσία εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου μέσα στους χώρους δουλειάς και η εργοδοτική «ευθύνη», που ...ποτέ δεν βαραίνει τους εργοδότες, στην ουσία δίνουν το «ελεύθερο» στις επιχειρήσεις να εκθέτουν τους εργαζόμενους στον καύσωνα.
Το ΠΑΜΕ από την προηγούμενη βδομάδα είχε προβάλει τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις των σωματείων για την ουσιαστική προστασία από τη θερμική καταπόνηση, αναδεικνύοντας ότι στο όνομα της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας τα αναγκαία και αποτελεσματικά μέτρα παραμένουν αναξιοποίητα. Τονίζει την ανάγκη για προληπτική υποχρεωτική διακοπή της παραγωγής, ιδιαίτερα σε επιβαρυμένες θέσεις εργασίας, ώστε να προλαμβάνεται η θερμική καταπόνηση.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση παύση όλων υπαίθριων εργασιών σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου και την αποχή από την εργασία, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου. Ταυτόχρονα απαιτεί την ουσιαστική στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και την πραγματοποίηση των ελέγχων, τη δημιουργία κρατικού Σώματος τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας, και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) ενταγμένων σε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, την ουσιαστική καταγραφή εργατικών «ατυχημάτων» και επαγγελματικών ασθενειών.
Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά μόνο εξωτερικούς χώρους, όπως τα εργοτάξια, τον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τους διανομείς κ.λπ. Είναι εξίσου έντονος και σε εσωτερικούς χώρους όπου ο ανεπαρκής εξαερισμός, η φύση της κατασκευής, π.χ. σε υπόγεια ή θερμοκήπια, και οι θερμικά επιβαρυντικές δραστηριότητες (όπως η χρήση βαρέων μηχανημάτων) δημιουργούν συνθήκες εξαντλητικές για τους εργαζόμενους». Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή και να καταγγείλουν κάθε περιστατικό που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.
Σε παρέμβαση στην εργοδοσία της «Vodafone» προχώρησε το Σωματείο Εργαζόμενων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, απαιτώντας την παύση εργασιών για τους τεχνικούς πεδίου. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «για ακόμα μία φορά η εργοδοσία της "Vodafone" πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους ίδιους τους εργαζόμενους», αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως οδηγία προς το προσωπικό, ενώ η εταιρεία αρκέστηκε να πει πως αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά μπορεί να διακόψει την εργασία του...
Τέλος, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει δημοτικές αρχές όπως αυτή του Αγίου Δημητρίου, που αποφάσισε να βγουν οι εργαζόμενοι στις 12 το μεσημέρι, μέσα στο λιοπύρι, για να μαζέψουν τα ογκώδη απορρίμματα! «Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την υγεία και τα μέτρα ασφαλείας μας και νοιάζονται μόνο να βγαίνει η δουλειά τους με το μικρότερο δυνατό κόστος, για να δίνουν δωράκια στους εργολάβους τους», σχολιάζει.
Ετσι, την Παρασκευή, με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έφτιαξαν οι ίδιοι τα γραφεία του Σωματείου τους μέσα στο εργοτάξιο, σε κατάλληλο χώρο, στο κεντρικότερο σημείο, στον πύργο που δεσπόζει σε όλο το έργο.
Αυτή η παρέμβαση έγινε καθώς εδώ και πάνω από έναν χρόνο από την ίδρυση του Σωματείου, η «Lamda Development» με την τακτική των καθυστερήσεων δεν είχε παραχωρήσει χώρο για τη στέγαση του Σωματείου, όπως οφείλει.
«Παρά τις επανειλημμένες φορές που έχουμε θίξει το ζήτημα στους αρμόδιους από τη "Lamda", η απάντηση που παίρνουμε είναι "την επόμενη βδομάδα". Φτάνει πια! Πέρασαν πάνω από 52 βδομάδες διαρκών αναβολών. Αν νομίζει η "Lamda" ότι με τέτοια "διπλωματικά" τερτίπια, ροκανίζοντας τον χρόνο, θα καταφέρει να μας οδηγήσει στην παραίτηση, είναι γελασμένη», τονίζει το Σωματείο και θυμίζει ότι εκπροσωπεί «όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στο έργο, ανεξαρτήτως ειδικότητας, σύμβασης, εθνικότητας, τρόπου πληρωμής κ.λπ., και πρέπει να έχει χώρο για να μπορεί να οργανώσει τη δραστηριότητα του, να συνεδριάσει, να μπορεί κάθε εργαζόμενος να ξέρει πού βρίσκεται το αποκούμπι του».
Να σημειωθεί επίσης ότι την Παρασκευή, κάτω από την παρέμβαση του Σωματείου, σταμάτησαν όλα τα έργα, λόγω καύσωνα.