ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τα ζόρια δεν κρύβονται...
ΝΑΤΟΪΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Χέρι - χέρι πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «Κοιλάδες του θανάτου» ακολουθούν την... ανάπτυξη και τις «θέσεις εργασίας»
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΤΟΥΣ «4» ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ: Οι ΗΠΑ παζαρεύουν με «εποικοδομητικό αλλά πιεστικό» τρόπο
...την ώρα που ο λαός ήδη «ματώνει» για τα πλεονάσματα που στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους
Το τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα που σημειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2025 και που έφτασε τα 5,343 δισ. ευρώ (υπέρβαση των εκτιμήσεων κατά 4,288 δισ. ευρώ) είναι ενδεικτικό της κατάστασης και έρχεται ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας των λαϊκών νοικοκυριών και κυρίως των άδικων έμμεσων φόρων, που σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς και την ακρίβεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπόσχεται εκτόξευση των πολεμικών δαπανών για τους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μιας και μεγάλο μέρος των πλεονάσματων που πληρώνει ο λαός, οδηγούνται και στον τομέα της πολεμικής οικονομίας. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, ο ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της 6μηνιαίας έκθεσης έδωσε το «σήμα» για τη συνέχιση των «ματωμένων» πλεονασμάτων, της καθήλωσης των μισθών και της πολιτικής που γιγαντώνει την ακρίβεια. Και προέβλεπε πλεονάσματα ύψους 2,1% και 2,2% του ΑΕΠ για το 2025 και το 2026 αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι «η διατήρηση του δημόσιου χρέους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, καθώς τα κόστη λόγω της γήρανσης και οι επενδυτικές ανάγκες προσθέτουν στις πιέσεις μελλοντικών δαπανών».
Τα «ματωμένα» πλεονάσματα προήλθαν κυρίως από την είσπραξη:
-- Του ΦΠΑ που έφτασε τα 10,995 δισ. ευρώ
-- Του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έφτασε τα 2,789 δισ. ευρώ.
-- Του Φόρου Εισοδήματος που έφτασε τα 9,167 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:
-- Του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που διαμορφώθηκε στο 1,53 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε ακόμα ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές βδομάδες, τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμα θα «ματώνουν» οικονομικά τα λαϊκά νοικοκυριά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία του 2024 φτάνει τα 364,8 δισ. ευρώ - ποσό που δημιουργήθηκε από την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες με τα χρήματα του λαού γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, για να «μπουκώνουν» με «ζεστό» χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά, τα ζόρια για τις ...προοπτικές της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, απασχολούν έντονα τα αστικά επιτελεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεσή του που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προειδοποιεί για επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επίμονο πληθωρισμό και επενδυτικές καθυστερήσεις και κάνει λόγο για ενδεχόμενο «νέο πληθωριστικό σοκ».
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το 2025 εξελίσσεται σε χρονιά ασυνήθιστα υψηλής γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, και ιδιαίτερα η νέα απρόβλεπτη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οδηγούν σε παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια και προκαλούν συνθήκες μείζονος αβεβαιότητας, δημιουργώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης των μεγάλων οικονομιών έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον σημαντικών προκλήσεων και ρίσκων, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανοδική της πορεία με οδηγό τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις και την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».
Και προσθέτει: «Η ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές και τις ιδιωτικές επενδύσεις. (...) Εξαιτίας του ραγδαία επιδεινούμενου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, το Γραφείο αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τη βασική εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του έτους 2025 στο 2,2% (από 2,3% στην Εκθεση του Μαρτίου 2025)», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με την οποία «η αναθεώρηση οφείλεται σε δύο πηγές αβεβαιότητας που ενδεχομένως θα επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αφενός, η συνεχιζόμενη ρητορική περί επιβολής δασμών και αφετέρου, η πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».
Πιο αναλυτικά, οι κίνδυνοι που εντοπίζει το Γραφείο είναι οι εξής:
1. Η ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
2. Αιτίες που ενδέχεται να σχετίζονται με καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα με το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνονται στις πρόσφατες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Council Recommendation) της 4 Ιουνίου 2025 στο πλαίσιο του 2025 European Semester. Οπου βέβαια όλα αυτά μεταφράζονται σε «συναγερμό» για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου και των «προαπαιτούμενων», που πάνε πακέτο με τις εκταμιεύσεις που προορίζονται για στους ομίλους.
Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, επιτάχυνση στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης, που, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, παραμένει από τους μεγαλύτερους στην EE, περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, αξιοποίηση της πλατφόρμας Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, και βελτίωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
3. Η νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, εφόσον δεν αποκλιμακωθεί σύντομα, ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο πληθωριστικό σοκ. «Τα πρόσφατα γεγονότα δημιουργούν αβεβαιότητα μεγαλύτερης έντασης», σημειώνεται στην έκθεση και βέβαια κάθε άλλο παρά αίρει την αβεβαιότητα αυτή η προσωρινή και εύθραυστη εκεχειρία.
4. Το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει λόγω της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ για την Ελλάδα (και για άλλες χώρες), να αποκλείσει ένα «ποσό μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ που αφορούσαν δαπάνες του διαπιστευμένου οργανισμού πληρωμών, οι οποίες δηλώθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων», λόγω του γνωστού σκανδάλου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα εξαρτηθεί από τον τρόπο και χρονικό ορίζοντα της αποπληρωμής που παραμένουν αβέβαια» σημειώνεται στην έκθεση, την ώρα που κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα και του νέου σκανδάλου που έχει αιτία του την ΚΑΠ, στις πλάτες των αγροτών.