Δεκάδες σωματεία και φορείς στους δρόμους μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Μποδοσάκειου Νοσοκομείου
«Δωρεάν Υγεία για εμάς και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμά μας», φώναξαν εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, καταγγέλλοντας την υποστελέχωση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας αλλά και τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη, που περιλαμβάνει συρρίκνωση έως κλείσιμο Τμημάτων και κλινικών, σηματοδοτώντας την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
Τη συγκέντρωση, που ολοκληρώθηκε με μαζική, μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, χαιρέτισε ο Κωνσταντίνος Τσεμπραηλίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας, καταγγέλλοντας την άθλια κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες καρκινοπαθείς στην περιοχή οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά, καθώς η Ογκολογική κλινική του Μποδοσάκειου είναι υποστελεχωμένη, με μόλις 1 γιατρό για 40 ασθενείς.
Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να παλέψουν για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών Υγείας μετέφερε ο Γιώργος Κουδούνας εκ μέρους του Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Εορδαίας, προειδοποιώντας επιπλέον για τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων από τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ ΑΕ για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στην περιοχή. Υπογράμμισε ακόμα τις διαχρονικές ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, που οι αρχές της συμμετείχαν στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων, συμβάλλοντας στο να περνάει βήμα βήμα ο σχεδιασμός της εμπορευματοποίησης των δομών.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, τονίζοντας ότι η συγκέντρωση διατρανώνει την αποφασιστικότητα του λαού της πόλης να διεκδικήσει την Υγεία που δικαιούται τον 21ο αιώνα. Κατήγγειλε επίσης τις νέες μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής και του υπουργείου για να περάσουν τα αντιδραστικά σχέδια στην Υγεία με το «νέο ΕΣΥ», αναδεικνύοντας ότι αυτά περιλαμβάνουν «νέες συρρικνώσεις και κλείσιμο κλινικών και Τμημάτων των επαρχιακών νοσοκομείων σε τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (...) Μετατρέπουν τα Νοσοκομεία Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών σε νοσοκομεία με τις ελάχιστες δυνατές υγειονομικές υπηρεσίες.
Περιλαμβάνουν την υποτιθέμενη "αναβάθμιση", όπως λένε, του Μποδοσάκειου, αλλά και του Μαμάτσειου, στα οποία όμως θα μεταφερθεί τεράστιος όγκος των περιστατικών από τα υπόλοιπα νοσοκομεία που θα υποβαθμιστούν».
Με βάση τα παραπάνω, έθεσε το ερώτημα: «Ποια θα είναι αυτή η περιβόητη "αναβάθμιση", όταν κλείσει για παράδειγμα η Μαιευτική της Καστοριάς, με όλα τα περιστατικά να μεταφέρονται στην Πτολεμαΐδα, που έχει τις δικές της ελλείψεις, που χωρίζει τις κλινικές και τα Τμήματα σε βασικά και δευτερεύοντα; Με μαθηματική ακρίβεια η περιβόητη αναβάθμιση θα οδηγήσει σε εντατικοποίηση, περαιτέρω εξουθένωση του προσωπικού».
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνουν «νέα σχήματα», όπως ΣΔΙΤ ή μετατροπή των δομών σε ΝΠΙΔ, δηλαδή ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ακόμα και στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, που είναι η τελευταία δημόσια δομή αποκατάστασης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και το βλέπουν ως τον βασικό φορέα υλοποίησης του περίφημου «ιατρικού τουρισμού». «Αλήθεια τώρα; Οι ασθενείς τουρίστες; Πελάτες δηλαδή, και οι υγειονομικοί γκαρσόνια; Αν αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, τι είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδόπουλος.
Και συνέχισε αναδεικνύοντας ότι «τα κριτήρια αυτών των αναδιαρθρώσεων κινούνται στη λογική "κόστους - οφέλους" και της λειτουργίας των νοσοκομείων ως "αυτοχρηματοδοτούμενων οικονομικών μονάδων". Οι μονάδες θα πρέπει να βγάζουν business plan για να "βγαίνουν", να βρίσκουν χορηγούς, να βάζουν νοσήλια. Αυτό σημαίνει ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθιέρωση των επικουρικών, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των εργολαβιών.
Τελικά όλοι αυτοί, κεντρικοί και τοπικοί, υπουργείο και περιφερειακή αρχή, συνδιαμορφώνουν τον "νέο υγειονομικό χάρτη" της περιοχής, παίζοντας τον ρόλο του δούρειου ίππου, αφού προσπαθούν να ντύσουν τις επερχόμενες αλλαγές με τον μανδύα της "διαβούλευσης" και της "συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας", για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, αλλά και για να έχουν "λόγο" στη μοιρασιά μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων που καραδοκούν να αναλάβουν μέρος της λειτουργίας των δημόσιων δομών».
Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι ρεαλιστικό τον 21ο αιώνα να γίνεται «παζάρι» για το ποιο νοσοκομείο και ποια πόλη θα χάσει λιγότερα ή θα κερδίσει κάτι παραπάνω, τη στιγμή που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν τόσες δυνατότητες σε Πρόληψη και Υγεία: «Απέναντι σε μια πολιτική χρόνιας απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την οποία ευθύνονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η απάντηση δεν είναι η παραπέρα διάλυση και υποβάθμιση. Ολα τα νοσοκομεία της περιφέρειας επιβάλλεται να στηριχτούν ενιαία, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Ασθενείς και προσωπικό έχουν ίσα δικαιώματα, είτε βρίσκονται στα Γρεβενά, είτε στη Φλώρινα, είτε στην Καστοριά και την Κοζάνη».
Κλείνοντας κάλεσε όλο τον λαό, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να δώσουν συνέχεια στον αγώνα για:
- Την άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γενναία χρηματοδότηση και υποδομές από το υπουργείο Υγείας.
- Καμία συγχώνευση, κανένα κλείσιμο κλινικής, Τμήματος, Τομέα, ούτε στο Μποδοσάκειο ούτε πουθενά!
- Ενίσχυση των κλινικών και Τμημάτων που χρειάζονται άμεσα ιατρικό προσωπικό.
- Ανοιγμα της ΜΕΘ της Πτολεμαΐδας.
- Στελέχωση και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύγχρονο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στην πόλη της Πτολεμαΐδας, με άμεση πρόσβαση στους ασθενείς.
- Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, χωρίς να βάζει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του ο ασθενής για την υγεία του.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», διαμηνύουν οι αγρότες
Την ώρα που οι παραγωγοί βρίσκονται στην καρδιά της καλλιεργητικής περιόδου, με τις σοδειές να «ψήνονται» από τη ζέστη, το αρδευτικό νερό είτε δεν φτάνει καθόλου είτε είναι ακατάλληλο, με σοβαρούς κινδύνους για την παραγωγή, τη δημόσια υγεία και το εισόδημα των αγροτών.
Εστιάζοντας στις ευθύνες της ΔΕΗ ΑΕ, η Ομοσπονδία σημειώνει πως η εταιρεία, που όλα τα προηγούμενα χρόνια εισπράττει από τον ιδρώτα του λαού - κρατάει τα νερά στο φράγμα Πολυφύτου, βάζοντας πάνω από την αγροτική παραγωγή τα συμφέροντα των μετόχων και των εργολάβων της «πράσινης» ενέργειας.
Οσο για τις ευθύνες κράτους, κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής, τονίζεται ότι μέχρι σήμερα από τη μία ξηλώνουν τις υποδομές και ιδιωτικοποιούν τη διαχείριση του νερού και από την άλλη ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης - και όχι τους φτωχούς αγρότες. Την ίδια στιγμή αφήνουν στην τύχη τους τα ΤΟΕΒ, χωρίς προσωπικό, χωρίς ρεύμα, χωρίς ανταλλακτικά, ενώ σφυρίζουν αδιάφορα και μπροστά στη ρύπανση της Τάφρου 66, όπου καταλήγουν λύματα, απόβλητα και χημικά, την ώρα που ποτίζουμε τα χωράφια μας.
«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα - είναι κοινωνικό και παραγωγικό αγαθό. Δεν ανεχόμαστε να ξεραθούν οι καλλιέργειές μας για να κάνουν μπίζνες η ΔΕΗ και οι επενδυτές της "πράσινης" ανάπτυξης», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα: «Μόνο με οργάνωση και αγώνα μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Η σωτηρία της παραγωγής είναι στα χέρια μας», σημειώνει, προβάλλοντας συγκεκριμένες διεκδικήσεις τόσο για να απελευθερωθούν άμεσα οι αναγκαίες ποσότητες νερού από το φράγμα και να σταματήσει η ρύπανση όσο και για να γίνουν τα απαραίτητα έργα με κρατική ευθύνη (φράγματα, δίκτυα, δεξαμενές, αντλιοστάσια). Επίσης να επιδοτηθεί το κόστος ρεύματος για άρδευση και να καταργηθούν τα χαράτσια στους ΤΟΕΒ, αλλά και να αποζημιωθούν στο 100% οι παραγωγοί που θα υποστούν απώλεια σοδειάς λόγω έλλειψης ή ακαταλληλότητας νερού.