ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Σύνοδος «πολέμου» με εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ

Η κοινή δήλωση αναφέρει επίσης δέσμευση στο Αρθρο 5, σε μια προσπάθεια να συμβιβαστούν οι αντιθέσεις

2025 The Associated Press. All

Η προετοιμασία για έναν «ακήρυχτο» ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση, την οποία καθιστά όλο και πιθανή ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ των ευρωατλαντικών δυνάμεων και της Ρωσίας - Κίνας και των ευρασιατικών «συμμάχων» τους, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη που ολοκληρώθηκε χτες.

Η Σύνοδος χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αφού μεταξύ άλλων οι ηγέτες ενέκριναν τον στόχο για υπερδιπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ των κρατών - μελών, ενώ ταυτόχρονα μίλησαν «έξω από τα δόντια» για την ετοιμότητα των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κρατών να εξασφαλίσουν αγορές, γεωπολιτική επιρροή, πρώτες ύλες, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, ακόμη και με τα όπλα.

Για αυτά τα συμφέροντα ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, οι ηγέτες των κρατών - μελών και οι επικεφαλής της ΕΕ κάλεσαν τους λαούς να δεχτούν θυσίες, ακόμα και να θυσιαστούν οι ίδιοι σε μια μελλοντική γενικευμένη σύγκρουση.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σημαίνει πως θα δαπανώνται επιπλέον εκατοντάδες δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι πολεμικές βιομηχανίες είχαν ξεχωριστή θέση στη Σύνοδο, με εκπροσώπους τους να συμμετέχουν την πρώτη μέρα στο Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας, μαζί με ηγέτες και αξιωματούχους κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της πολεμικής βιομηχανίας δήλωσαν την υποστήριξή τους στη Δέσμευση Επέκτασης Βιομηχανικής Ικανότητας του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε την πρώτη έκδοση του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή, το οποίο περιγράφει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για τη συνολική ζήτηση εξοπλισμών, την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και την ενίσχυση της συνεργασίας με την πολεμική βιομηχανία μέσω μακροπρόθεσμων παραγγελιών και συμβολαίων.

Στο μεταξύ, την Τρίτη αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από 6 κράτη του ΝΑΤΟ (Σουηδία, Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία) στη βόρεια Φινλανδία, στο πλαίσιο των Προωθημένων Χερσαίων Δυνάμεων (FLF).

Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη συμφώνησαν πέρυσι ότι η Σουηδία θα ηγηθεί της δημιουργίας μιας χερσαίας δύναμης του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και κάλεσαν και άλλους «συμμάχους» να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με το φινλανδικό υπουργείο Αμυνας, υπάρχει σχέδιο για αποστολή έως και μιας ταξιαρχίας - περίπου 5.000 στρατιωτών - και σημαντικού αριθμού εξοπλισμού εάν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί.

Η κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ

Στην τελική κοινή δήλωση οι ηγέτες των 32 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ επαναβεβαιώνουν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους «στη συλλογική άμυνα, όπως κατοχυρώνεται στο Αρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον - ότι μια επίθεση εναντίον ενός αποτελεί επίθεση εναντίον όλων».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, είχε αμφισβητήσει το Αρθρο 5, απειλώντας οι ΗΠΑ να μην «υπερασπιστούν» όσα κράτη δεν αυξήσουν κατακόρυφα τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ενώ ταξιδεύοντας προς τη Χάγη δήλωσε πως το Αρθρο 5 έχει «πολλές ερμηνείες».

«Είμαστε μαζί τους σε όλα», δήλωσε χτες ο Τραμπ προσερχόμενος στη σύνοδο, όταν ρωτήθηκε για το Αρθρο 5.

Σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες η κοινή δήλωση αναφέρει:

«Απέναντι στις σοβαρές απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια, ιδίως τη μακροπρόθεσμη απειλή που θέτει η Ρωσία για την ευρωατλαντική ασφάλεια και τη διαρκή απειλή της τρομοκρατίας», οι 32 ηγέτες δεσμεύονται να «επενδύουν το 5% του ΑΕΠ ετησίως σε βασικές αμυντικές ανάγκες, καθώς και σε δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια έως το 2035» για να «διασφαλίσουμε τις ατομικές και συλλογικές μας υποχρεώσεις, σύμφωνα με το Αρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον».

Ο νέος στόχος - που θα επιτευχθεί τα επόμενα 10 χρόνια - αποτελεί υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2% του ΑΕΠ που ίσχυε έως τώρα ως ελάχιστη βάση.

Οι χώρες προβλέπεται σταδιακά να δαπανούν το 3,5% του ΑΕΠ τους για αγορά εξοπλισμών, για τις Ενοπλες Δυνάμεις κ.λπ. και το 1,5% για ευρύτερα μέτρα που σχετίζονται με την «άμυνα», όπως η κυβερνοασφάλεια, η προστασία στρατηγικών υποδομών, οι πληροφορίες, η προσαρμογή δρόμων και γεφυρών για τη μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων και βαρέως οπλισμού, η στήριξη της Ουκρανίας κ.ά.

«Η πορεία και η ισορροπία των δαπανών στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου θα επανεξεταστούν το 2029, υπό το πρίσμα του στρατηγικού περιβάλλοντος και των ενημερωμένων Στόχων Δυνατοτήτων».

Επιβεβαιώνεται η διαρκής στήριξη στην Ουκρανία, «της οποίας η ασφάλεια συμβάλλει στη δική μας», όμως ως «κυρίαρχες δεσμεύσεις» του κάθε κράτους - μέλους.

Ετσι, «οι άμεσες συνεισφορές στην άμυνα της Ουκρανίας και την αμυντική της βιομηχανία θα περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των στρατιωτικών δαπανών» των κρατών.

Πάντως αποφεύχθηκε στην κοινή δήλωση των ηγετών μια διατύπωση - έστω και γενικόλογη όπως σε προηγούμενες συνόδους - για «πορεία ένταξης της Ουκρανίας» στο ΝΑΤΟ.

Φυσικά, και χωρίς επίσημη ένταξη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μετασχηματίζονται ραγδαία κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, ενώ προχωρά και η κοινή παραγωγή όπλων μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟικών κρατών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η τελική ανακοίνωση της φετινής συνόδου αποτελείται από μόλις 4-5 παραγράφους, την ώρα που της προηγούμενης συνόδου κορυφής πέρυσι στην Ουάσιγκτον αποτελούνταν από 44 και την προηγούμενη χρονιά, στο Βίλνιους, από 90 παραγράφους.

Αμερικανικά όπλα προώθησε ο Τραμπ

«Κύριο θέμα των συνομιλιών μας στη Σύνοδο Κορυφής ήταν η ανάγκη και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν το βάρος της άμυνας της Ευρώπης, που περιλαμβάνει και το οικονομικό βάρος, όπως γνωρίζετε, ήταν 2%, [και] το αυξήσαμε στο 5%», δήλωσε στο τέλος της Συνόδου ο Ντ. Τραμπ.

Μάλιστα, τόνισε ότι όλα αυτά τα χρήματα πρέπει να καταλήξουν στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ: «Είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα επιπλέον χρήματα να δαπανηθούν σε πολύ σοβαρή αγορά στρατιωτικού υλικού - όχι σε γραφειοκρατία - και ελπίζουμε ότι το υλικό θα κατασκευάζεται στην Αμερική, επειδή έχουμε το καλύτερο στον κόσμο».

Στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της χτεσινής ημέρας της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, δήλωσε: «Υπάρχει απόλυτη πεποίθηση με τους συναδέλφους μου στο τραπέζι ότι δεδομένης αυτής της απειλής από τους Ρώσους, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης ασφαλείας, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Μάλιστα παραδέχτηκε πως λιμνάζοντα κεφάλαια θα επενδυθούν στον «πόλεμο», δημιουργώντας «ανάπτυξη» και «θέσεις εργασίας».

Η Ισπανία «θα πληρώσει διπλά»

Χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η χώρα του θα εκπληρώσει μεν τους νέους στόχους πολεμικής προπαρασκευής, αλλά θεωρεί τις τρέχουσες στρατιωτικές δαπάνες του 2% του ΑΕΠ ως «επαρκείς» για να τηρήσει η Μαδρίτη όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στο NATO.

Είναι «φρικτό αυτό που έχουν κάνει», σχολίασε ο Ντ. Τραμπ, προσθέτοντας πως «θα το διορθώσουμε». «Διαπραγματευόμαστε με την Ισπανία για μια εμπορική συμφωνία. Θα τους κάνουμε να πληρώσουν τα διπλάσια. Και το εννοώ».

«Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα (...) που αρνείται... Αλλά θα πρέπει να μας το ξεπληρώσουν στο εμπόριο, γιατί δεν πρόκειται να το αφήσω να συμβεί», συνέχισε.

Αλλες πλευρές του ευρύτερου παζαριού και των ευρωατλαντικών αντιθέσεων έθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» τη «διεξαγωγή εμπορικού πολέμου» μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. «Πρέπει τώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία» με τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι δήλωσε ότι οι νέοι στόχοι του ΝΑΤΟ είναι εφικτοί για την Ιταλία, καθώς δίνουν στις χώρες «πλήρη ευελιξία» ως προς τον τρόπο επίτευξής τους.

Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι για αγορά Patriot

Στο περιθώριο της Συνόδου είχαν χτες συνάντηση ο Ντ. Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.

Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι το Κίεβο θέλει να μιλήσει με τον Τραμπ για την αγορά αμερικανικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot, και για την αύξηση της πίεσης στη Μόσχα μέσω αυστηρότερων κυρώσεων.

Ερωτηθείς, από Ουκρανή δημοσιογράφο, εάν θα στείλει περισσότερα Patriot στην Ουκρανία, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα δουν αν μπορούν να διαθέσουν περισσότερα τέτοια συστήματα, τονίζοντας ότι «είναι 100% αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ζελένσκι του επιβεβαίωσε ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ είπε στη συνέχεια ότι θα μιλήσει σύντομα με τον Πούτιν για το θέμα αυτό.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων» (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία) με τον Ουκρανό Πρόεδρο.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Χάγη είναι μια καθαρά πολεμική Σύνοδος, που απ' τη μία προετοιμάζει τις νέες συγκρούσεις, σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και απ' την άλλη προσπαθεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των λαών την ανάγκη μεγάλων θυσιών γι' αυτήν την πολεμική προετοιμασία.

Αυτό αποτυπώνεται και στο βασικό θέμα συζήτησης της Συνόδου, που είναι η εκτόξευση των πολεμικών δαπανών των κρατών - μελών στο 5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για χρήματα που θα λείψουν από την κάλυψη των αναγκών των λαών, για να κατευθυνθούν σε επενδύσεις που θα αποφέρουν νέα μεγάλα κέρδη στους βιομηχάνους του πολέμου και θα ρίξουν καινούργιο "λάδι στη φωτιά" των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος "κοκορεύτηκε" ότι η Ελλάδα ήδη δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες και έχει ήδη αποφασίσει να δαπανήσει 25 δισ. ευρώ τα επόμενα 20 χρόνια, είναι ενδεικτικές του ρόλου πρωτοπαλίκαρου που παίζει η κυβέρνηση στους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, χάριν των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που διεκδικούν μερίδιο από την "πίτα" των αγορών και των πολεμικών κονδυλίων. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι αυτές οι δαπάνες, στις οποίες συναινούν και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Κατά τ' άλλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, που έχει υιοθετήσει όλα τα προσχήματα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, για μία ακόμα φορά αρκέστηκε σε ανέξοδα ευχολόγια για τη Μέση Ανατολή και τη Γάζα, την ώρα που η χώρα μας εμπλέκεται σε ένα επικίνδυνο σπιράλ συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο αγώνας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ τώρα πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Για να μην πληρώσει ο λαός για τους πολέμους τους! Για τη διακοπή κάθε συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, την επιστροφή της ελληνικής φρεγάτας από την Ερυθρά Θάλασσα και της πυροβολαρχίας από τη Σαουδική Αραβία, για να μην υπάρξει καμία σκέψη για ανάπτυξη ελληνικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο!».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ