ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ρόλο πρωτοπαλίκαρου επικίνδυνων σχεδιασμών

«Ενθερμος υποστηρικτής» της εκτόξευσης των στρατιωτικών δαπανών, για τις οποίες θα ματώσει ο λαός, δηλώνει ο πρωθυπουργός

2025 The Associated Press. All

Σε ρόλο πρωτοπαλίκαρου του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε χθες στη Χάγη ο Κυρ. Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας την εκτόξευση των πολεμικών δαπανών που λαδώνουν τα γρανάζια του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ βρήκε «πολύ ενθαρρυντικό ότι όλοι συμφωνήσαμε σε σημαντική αύξηση» των δαπανών αυτών, χάριν βέβαια των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που διεκδικούν μερίδιο από την «πίτα» των αγορών και των πολεμικών κονδυλίων. Ταυτόχρονα δήλωσε «ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης η Ευρώπη να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της και να αναλάβει περισσότερη ευθύνη» στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών.

Αλλωστε, με το «φύλλο πορείας» της ντόπιας αστικής τάξης γεμάτο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση ΝΑΤΟικών στόχων, θύμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που σήμερα δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και υπερβαίνουμε σταθερά το όριο του 2%, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πολύ δύσκολης περιόδου της οικονομικής κρίσης», όριο που μπήκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2014. Στο ίδιο πλαίσιο θύμισε επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης να δαπανήσει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια τα επόμενα 12 χρόνια για εξοπλισμούς, «άρα θα φτάσουμε στο όριο του 3,5% (σ.σ. για καθαρές στρατιωτικές δαπάνες) συν 1,5% (σ.σ. για έργα και προμήθειες "διττής φύσης") μέχρι το 2035», όπως είπε, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι πανάκριβοι εξοπλισμοί, χρυσοπληρωμένοι από τον λαό, γίνονται με βάση ΝΑΤΟικά σχέδια και προτάγματα στον βωμό της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Εξ ου και π.χ. συστοιχία «Patriot» αφαιρέθηκε από την ελληνική Δομή Δυνάμεων για να σταλεί να φυλάει εγκαταστάσεις και «επενδύσεις» μεγιστάνων του πλούτου στη Σαουδική Αραβία, ή ελληνικές φρεγάτες περιπολούν «στο στόμα του λύκου» στην Ερυθρά Θάλασσα, διαφυλάσσοντας συμφέροντα εφοπλιστών και ομίλων της διαμετακόμισης.

«Επομένως, χαιρετίζω τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Προσδοκώ ότι όλα τα κράτη - μέλη θα αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, διότι, στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για μία Συμμαχία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη δίκαιη κατανομή των βαρών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να απαλύνει την αίσθηση από τις αντιθέσεις και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ευρωτλαντικού άξονα και αποτυπώνουν ακριβώς τον χαρακτήρα του ως «λυκοφιλίας» ανάμεσα σε ιμπεριαλιστές.

Κληθείς άλλωστε να σχολιάσει τις αντιρρήσεις της ισπανικής κυβέρνησης, επέμεινε ότι «το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν, βασιζόμενες στις αμυντικές δεσμεύσεις άλλων χωρών. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να είναι δεσμευτικοί και για τα 32 μέλη της Συμμαχίας». Και τι άλλο να πει για το νόημα μιας διακρατικής συμμαχίας του κεφαλαίου; Ο ίδιος ήταν άλλωστε που σε συζήτηση στη Βουλή φέτος, στις 2/4, ξεφτίλιζε την αξία αυτών των λυκοσυμμαχιών για τα ελληνικά δικαιώματα και τον λαό, λέγοντας π.χ. για το περιλάλητο Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ότι ναι μεν «λέει ξεκάθαρα ότι μία επίθεση εναντίον εντός κράτους - μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων», αλλά «δεν είναι απολύτως σαφές ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης έσπευσε να χαιρετίσει την εύθραυστη «εκεχειρία» Ισραήλ - Ιράν και όσα την συνοδεύουν, συσσωρεύοντας περισσότερη καύσιμη ύλη για τους επόμενους γύρους των συγκρούσεων. Μίλησε για λύσεις που μπορούν να βρεθούν «μέσω της ενεργητικής διπλωματίας», που ως τέτοιες εννοούν τις ευρωατλαντικές κοπής παρεμβάσεις και λυκοσυμφωνίες, ό,τι δηλαδή βάζει μπουρλότο στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση έβαλε ως σημαντικότερο θέμα «να σιγουρευτούμε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αυτό να συμβεί όχι δια της στρατιωτικής αλλά δια της διπλωματικής οδού», όπως πρόσθεσε υποκριτικά αφού πρώτα αναπαρήγαγε το πρόσχημα των επιθέσεων ΗΠΑ και Ισραήλ.

Δεν παρέλειψε δε να χύσει άλλη μια παρτίδα κροκοδείλια δάκρυα για τη Γάζα, ζητώντας γενικώς «να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός» και «να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», στην κατεύθυνση «μιας μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της αστάθειας στην περιοχή». Δεν μπόρεσε ούτε να ψελλίσει λέξη για το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που μαζί με τις ΗΠΑ εμποδίζει την εισροή αυτή, προκαλεί καθημερινά λουτρά αίματος στα κέντρα διανομής τροφίμων και συνεχίζει τις επιθέσεις σε Γάζα, Δυτική Οχθη και Λίβανο.

Αργότερα ο Μητσοτάκης σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι είχε «μία σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις Συνόδους. Θέσαμε τα θέματα τα οποία έπρεπε να θέσουμε και είμαστε σε αναμονή εξεύρεσης μιας ημερομηνίας η οποία θα βολεύει και τις δύο πλευρές για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» πρόσθεσε.

Καθώς σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε ότι στη συζήτηση για την Λιβύη θα βάλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και θα ζητήσει να συμπεριληφθούν και πάλι στα συμπεράσματα ότι είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Εστίασε και στις «αυξημένες προσφυγικές ροές ειδικά από την ανατολική Λιβύη» βάζοντας στόχο «όχι απλά να περιορίσουμε, αλλά να μηδενίσουμε, αν αυτό είναι εφικτό, αυτές τις ροές» με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Ρούμπιο

Στο ίδιο φόντο κινήθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ. Ρούμπιο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «η συζήτηση επικεντρώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο», ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φέρεται να αναγνώρισε τις υπηρεσίες της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «υπογράμμισε την αξιοπιστία της Ελλάδας ως εταίρου και συμμάχου εντός του NATO στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία που αποδίδει στον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

Ο δε Γεραπετρίτης φέρεται να αναφέρθηκε «στις προσπάθειες των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», ενώ αμφότεροι «τόνισαν τη βούλησή τους για την ενίσχυση των στρατηγικών διμερών σχέσεων». Λένε ακόμα ότι στη συζήτηση «έμφαση δόθηκε στη σημασία της διαπεριφερειακής συνεργασίας ως μέσου για την προώθηση της σταθερότητας και ανάπτυξης», την ώρα η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή, επιδιώκοντας λύση - πακέτο πάνω σε αλληλένδετα ζητήματα, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου. Οπως εξάλλου τις προωθεί από κοινού με την Αθήνα στο πλαίσιο της περιλάλητης «Θετικής Ατζέντας», που στρώνει δρόμο για διευθετήσεις επί του πεδίου.

Τέλος, ο Ρούμπιο εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί την Ελλάδα «στο προσεχές μέλλον».

Να καταγραφεί ακόμα ότι στον απόηχο της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού νότια της Κρήτης για «έλεγχο» των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη (συνέπεια των πολέμων που οι ίδιοι σπέρνουν) αλλά και στο ευρύτερο παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή, ο Γεραπετρίτης συναντήθηκε και με τον Ιταλό ομόλογό του Aντ. Ταγιάνι. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, με έμφαση στη Λιβύη».


ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Καμία θυσία για τα ΝΑΤΟικά σφαγεία!

Συμμετείχαν εργαζόμενοι και νέοι από Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα

Κατά του ολέθρου στον οποίο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ απειλούν να παρασύρουν όλη τη Μέση Ανατολή, όλο τον κόσμο, διαδήλωσαν εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν στην αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση που έγινε την Κυριακή στη Χάγη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τα νέα φονικά σχέδια που επιταχύνει η λυκοσυμμαχία.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι και νέοι από Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα, που πορεύτηκαν κάτω από τις σημαίες και τα πανό Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης, και συγκεκριμένα του ΚΚΕ, του Νέου ΚΚ Ολλανδίας και του ΚΚ Τουρκίας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ - Ισραήλ στο Ιράν αλλά και διατρανώνοντας την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράν, όπως και σε όλους τους άλλους λαούς της περιοχής.

Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αποτελούμενη από τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του Κόμματος και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και τον Γιώργο Κατημερτζή, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μοίραζαν στους διαδηλωτές ανακοίνωση του Κόμματος στα Αγγλικά, στην οποία σημειώνεται: «Ανεπιθύμητοι οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ. Κάτω η εμπλοκή. Καμία θυσία για τους πολεμικούς τους εξοπλισμούς. Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Και τονίζεται: «Στη Σύνοδό τους οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ αποκαλούν προκλητικά ενίσχυση της "άμυνας" την εκτίναξη των πολεμικών εξοπλισμών και της πολεμικής προετοιμασίας με 5% του ΑΕΠ για κάθε ΝΑΤΟική χώρα και ζητούν θυσίες από τους λαούς, με περικοπές μισθών και συντάξεων (με την κλοπή των αποθεματικών, μέσα και από τη λεγόμενη Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ), άγριο τσεκούρι κονδυλίων για Υγεία, Παιδεία, Πολιτική Προστασία».

Προσθέτει δε η ανακοίνωση: «Οι εγκατεστημένες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε κάθε χώρα της ΕΕ, και στην Ελλάδα, εμπλέκουν τους λαούς σε επικίνδυνες και απρόβλεπτες περιπέτειες, αποτελούν ενδεχόμενο στόχο αντιποίνων». Και διαμηνύει: «Ενώνουμε και εδώ στη Χάγη τη φωνή μας με τα εκατομμύρια λαών σε όλο τον κόσμο που διαδηλώνουν για Λευτεριά στην Παλαιστίνη, ενάντια στα πολεμικά σφαγεία σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα και απαιτούμε: Καμία θυσία για τα πολεμικά ΝΑΤΟικά σφαγεία. Ουσιαστικές αυξήσεις τώρα σε μισθούς και συντάξεις, σε Υγεία, Παιδεία και Πολιτική Προστασία. Εναντιωνόμαστε στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε κάθε ιμπεριαλιστική ένωση. Αυτές δεν βελτιώνονται, δεν εξανθρωπίζονται, ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας τους δεν είναι θέμα συσχετισμού. Παλεύουμε για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την εργατική τάξη στην εξουσία, για την αρχή του τέλους των πολέμων, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ