«Οδοστρωτήρας» για την απεξάρτηση και την πρόληψη οι νέες εξαγγελίες
Πιάτσα ναρκωτικών έξω από Χώρο Ελεγχόμενης Χρήσης στο Βανκούβερ του Καναδά |
Αυτήν την άθλια πολιτική απευθύνουν στους εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένους και άστεγους που κάνουν χρήση και κοιμούνται στα πεζοδρόμια του υπό ανάπτυξη τουριστικού κέντρου της Αθήνας και... χαλάνε τη «βιτρίνα». Νέοι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) και Κέντρα Ημέρας «με ελάχιστα κριτήρια» δηλαδή χαμηλών προδιαγραφών, διανομή καθαρών συριγγών είναι μερικά από τα «μέτρα μείωσης της βλάβης» που ανακοινώθηκαν.
«Για σχέδιο μακράς πνοής» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος, προκειμένου - όπως είπε - να επιτευχθεί «βιώσιμη και δυναμική σταθερή ανάπτυξη» στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, συσκοτίζοντας τα πραγματικά αίτια για την αστεγία και την εξάρτηση από ουσίες, ανάγοντάς το σε «πρόβλημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».
Ο στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, είναι να μειωθεί ο πληθυσμός των 350 - 700 χρηστών ναρκωτικών ουσιών και αστέγων που κινείται σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου «και ενδεχομένως να οδηγηθεί στην απεξάρτηση».
Αντί για «δεύτερη ευκαιρία» στην απεξάρτηση, το κράτος κρύβει κάτω από το χαλί τους «ενοχλητικούς» τοξικοεξαρτημένους |
«Οι ΧΕΧ είναι ...ιατρεία. Δεν έχουν σχέση με πιάτσα, αποτρέπονται οι πιάτσες και σώζονται ζωές. Πηγαίνει εκεί ο άνθρωπος επειδή θέλει να κάνει ασφαλή χρήση. Είναι δομές αυξημένης κοινωνικής χρησιμότητας», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΑΕ Α. Θεοχάρη να εξηγεί «πώς βοηθάει ένας ΧΕΧ».
Οπως ανέφερε, στην 3ετία που λειτουργεί στην Αθήνα, «έχει δεχθεί πάνω από 82.000 επισκέψεις ασφαλέστερης χρήσης. Σκεφτείτε αν γίνονταν στο πεζοδρόμιο πόσος κόσμος θα χανόταν και θα δημιουργούνταν όχληση. 2.347 άνθρωποι με 220 επισκέψεις την ημέρα επισκέπτονται τη ΧΕΧ. Στη Θεσσαλονίκη είχε πάνω από 4.000 επισκέψεις στους πρώτους μήνες λειτουργίας. Το street work μοίρασε πέρσι πάνω από 1 εκατομμύριο σύριγγες στη χώρα»!
Ομως αποσιωπήθηκε το γεγονός πώς ούτε ένας από τους χιλιάδες μόνιμους χρήστες που θεωρείται «αιτία όχλησης και ασθενής» δεν απεξαρτήθηκε, δεν του δόθηκε καμιά ευκαιρία για μια «δεύτερη αρχή».
Οπως επισημάνθηκε, δεν έχουν καταληχθεί οι χώροι για τη δημιουργία νέων ΧΕΧ και Κέντρων Ημέρας, ένα νέο υπνωτήριο 50-100 κλινών. Ο προϋπολογισμός των πρώτων δράσεων έχει μίνιμουμ 6-7 εκατομμύρια, με δυνατότητα να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως, καθώς «τα δημοσιονομικά της χώρας αυτό επιτρέπουν». Οσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα οδηγηθούν «σε νοσηλεία σε κρατικά ιδρύματα χρόνιων παθήσεων για μόνιμη διαμονή», των οποίων ο αριθμός έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες, με ελάχιστο προσωπικό και τεράστιες λίστες αναμονής.
Σε αυτοεξυπηρετούμενους θα προχωρά «η ακούσια νοσηλεία εάν δεν αντιλαμβάνονται την κατάστασή τους». Να σημειωθεί ότι με τον νόμο που ιδρύθηκε ο ΕΟΠΑΕ, καταργήθηκαν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται άνθρωποι με διαφορετικές θεραπευτικές ανάγκες (κατάθλιψη, άνοια, αυτισμό, τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ.), χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξειδικευμένου θεραπευτικού πλάνου για τον κάθε ασθενή. Για τους αλλοδαπούς θα «υπάρχει η δυνατότητα εθελούσιας ή μη επιστροφής» με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τέλος, σε πανηγυρικό τόνο ανακοινώθηκε η υπογραφή υπουργικής απόφασης για την ευρεία χορήγηση ναλοξόνης, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε «όλο τον ΕΟΠΑΕ», για «take home», «πλέον και στο φαρμακείο της γειτονιάς». Θα μπορεί να τη συνταγογραφεί οποιοσδήποτε γιατρός και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν συμμετοχή. «Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη που σπάσαμε το φράγμα και την έχουμε σε όλες τις μορφές, προγεμισμένη σύριγγα, εισπνεόμενη».
Η ναλοξόνη είναι ανταγωνιστής οπιοειδών και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπερβολικής δόσης από ουσίες όπως η ηρωίνη. Είναι ένα χρήσιμο φάρμακο, μόνο όμως όταν χορηγείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εξειδικευμένο προσωπικό και δεν παρουσιάζεται ως πανάκεια.
«Εναν χρόνο μετά κι είμαστε ακόμη εδώ! Βέβαια έχουμε επίγνωση ότι μας διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο ύπαρξης και λειτουργίας μέσα στο οποίο μπορούμε να "γιορτάσουμε" 1-2 "Παγκόσμιες Ημέρες"», σημειώνει με αφορμή τη σημερινή ημέρα το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Αύριο Παρασκευή προχωρά και σε στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης της Αττικής (12 - 3) και στη 1.30 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΑΕ.
«Πραγματική Πρόληψη δεν σημαίνει ασφαλείς χώροι χρήσης και καθαρές σύριγγες, αλλά δημόσιες και δωρεάν δράσεις ανάδειξης νοήματος και αξιών που ομορφαίνουν τη ζωή, δημιουργία προϋποθέσεων που ενισχύουν τις σχέσεις, ενδυνάμωση των ανθρώπων στον ρόλο τους, εκπαίδευση στην επικοινωνία και στην έκφραση συναισθημάτων, δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων, συσπείρωση φορέων και συλλόγων, φύση και θέση παιδαγωγών σε ενεργητική παρουσία στη ζωή των παιδιών και εφήβων.
Αυτήν την Πρόληψη θα την υπερασπιστούμε, καθώς αντανακλά το αίτημα για μια δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία, με νέους που μπορούν να επαναστατούν μέσω της δημιουργίας, της σχέσης, του λόγου και της δράσης».
Το Σωματείο απαιτεί, μεταξύ άλλων: