ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2025
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Συνθήκες γαλέρας στα έργα για το πολυδιαφημισμένο «ψηφιακό κράτος»

Κινητοποίηση στις 3 Ιούλη με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ
Την πραγματική εικόνα της εργασιακής γαλέρας, πίσω από τη βιτρίνα της πολυδιαφημισμένης ψηφιοποίησης του κράτους, μετέφεραν εργαζόμενοι σε εταιρείες που εργάζονται για τέτοια μεγάλα κρατικά έργα, σε σύσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα.

Την πρωτοβουλία αυτή για την οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης σε αυτούς τους χώρους δουλειάς πήρε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ σταθμός αγωνιστικής παρέμβασης είναι η κινητοποίηση που οργανώνουν την Πέμπτη 3 Ιούλη στο υπουργείο Εργασίας, όπου και θα ζητήσουν συνάντηση για τα προβλήματά τους.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν οι πρωταγωνιστές της «ψηφιακής μετάβασης», που με τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν το «κουπί» που τραβάνε για τη μετατροπή των τεράστιων όγκων έγχαρτου αρχείου σε ψηφιακή μορφή, για την οποία κάθε τόσο πανηγυρίζουν σε φιέστες τα κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται π.χ. για εργαζόμενους σε εργολαβίες του ΕΦΚΑ, που για την ψηφιοποίηση του αρχείου του δουλεύουν σε διαρκή ανασφάλεια και με μεγάλες ελλείψεις στην υγεία και την ασφάλεια. Αντίστοιχα, σε άλλες εργολαβίες, όπως για τις πολεοδομίες, το Κτηματολόγιο κ.ά., οι εργαζόμενοι σηκώνουν τόνους φακέλων μέσα στη σκόνη σε υπόγεια χωρίς εξαερισμό - κλιματισμό και φωτισμό, χωρίς μέτρα προστασίας, γι' αυτό και υποφέρουν από μυοσκελετικές και δερματικές παθήσεις.

Αυτό που τελικά αναδείχθηκε είναι ότι κάθε ...«κλικ» στις ηλεκτρονικές εφαρμογές των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών έρχεται ως αποτέλεσμα της δουλειάς εκατοντάδων εργαζομένων, σε συνθήκες έντασης της εκμετάλλευσης, με ενοικιαζόμενη εργασία και συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με καθημερινά «ατυχήματα», ακόμα και θανάτους εργαζομένων στο μεροκάματο.

Απάνθρωπες συνθήκες σε εμβληματικά έργα του κράτους

Την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη έκανε ο Γιώργος Φλεμετάκης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, αναδεικνύοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους που «τρέχουν» έργα τα οποία κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δηλαδή από λεφτά του λαού, και αφορούν σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, 100 εκατ. για την ψηφιοποίηση των δικαστηρίων, 200 εκατ. για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων και του Κτηματολογίου, πάνω από 100 εκατ. για την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών υλικών κ.λπ. (ΕΦΚΑ, υπουργεία).

Και πώς γίνεται η ψηφιοποίηση;

Οπως είπε ο Γ. Φλεμετάκης, «κερδίζει τον διαγωνισμό μια εταιρεία από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας (ΟΤΕ, Intrasoft-Netcompany, Metlen-Energy Metals, Unisystems κ.λπ.) και στη συνέχεια "σπάει" το έργο σε μικρότερες εργολαβίες (Scipta, Iron Mountain, AMS, Anybill, Records Hub κ.λπ.), οι οποίες συνήθως προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω των δουλεμπορικών (ActionLine, Trenk, Adecco) με συμβάσεις 1, 2, 3 μηνών...».

Tο ...«καμάρι του κράτους», για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ που διαφημίζει κάθε τόσο η κυβέρνηση, είναι ένα τεράστιο έργο και τμήμα του το είχε αναλάβει η εταιρεία «Iron Mountain». Εκεί λοιπόν που τον περασμένο Οκτώβρη πέθανε εργαζόμενη στη βάρδια, με τους συναδέλφους και τους οικείους της να αναδεικνύουν ως αιτία την τεράστια πίεση και το άγχος, ενώ ήταν η ίδια περίοδος που κυριαρχούσε στο προσωπικό η αγωνία για την ανανέωση των συμβάσεων, με την εργοδοσία να μην κάνει καμιά ενημέρωση. Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση «παθολογικού θανάτου» την ώρα της δουλειάς, από εκείνους που το κράτος παύει να διερευνά ως εργατικά «ατυχήματα» (βλ. θέμα στη δίπλα σελίδα).

Ο συνδικαλιστής ξεκαθάρισε ότι «οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους λένε ότι τέτοια έργα ψηφιοποίησης αποτελούν πρόοδο, όταν υπηρετούν τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων σε αυτά. Δηλαδή να γίνουν τα έργα, αλλά να γίνουν με τους εργαζόμενους "όρθιους", με συμβάσεις αορίστου χρόνου και αξιοπρεπείς μισθούς, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας, με ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς».

«Υπερασπιζόμαστε κάθε επίτευγμα των ανθρώπων, την ανάπτυξη της επιστήμης και της δυνατότητας να ζούμε καλύτερα παλεύοντας ακριβώς γι' αυτό, να υπηρετεί η πρόοδος της ανθρωπότητας τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», ανέφερε αναδεικνύοντας συγκεκριμένες διεκδικήσεις και καλώντας σε οργάνωση της πάλης για «προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων: Μάσκες, γάντια, κατάλληλο εξαερισμό και κλιματισμό κ.λπ. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους εργαζόμενους, κατάργηση των συμβάσεων 1, 2 και 3 μηνών, αυξήσεις στους μισθούς, ενσωμάτωση της "επιδότησης εργατικής εισφοράς" στους μισθούς. Τήρηση των ειδικοτήτων: Κανένας υπάλληλος γραφείου να μην αναγκάζεται να κάνει εργασίες αποθηκάριου ή φορτοεκφορτωτή».

Πλούσια συζήτηση

Εργαζόμενοι από τα κτίρια της «Anybill», από τη «Scripta», την «Iron Mountain», την AMS πήραν τον λόγο στη σύσκεψη και μέσα από τη ζωντανή και πλούσια συζήτηση αποτύπωσαν την κατάσταση που βιώνουν.

«Μας βάζουν μέχρι και να υπογράφουμε πως αν μας τύχει κάτι την ώρα της δουλειάς, δεν ευθύνεται η εταιρεία», τόνισε εργαζόμενη από την «Anybill», με τους συναδέλφους της να προσθέτουν πως οι συμβάσεις είναι «μήνα τον μήνα» και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας εμπαίζουν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους με την ανανέωση, ώστε να είναι αποδοτικοί και να πιάνουν τη στοχοθεσία.

«Οπου παρεμβαίνει το Σωματείο, τηρούνται έστω και τα βασικά, αλλά αν δεν αλλάξουν οι συμβάσεις μας, να γίνουν αορίστου, αυτό θα συνεχίζεται, θα εκβιάζουν κάθε μήνα και θα μας τρώνε τις μέρες άδειας», τόνισε άλλη εργαζόμενη από την ίδια εταιρεία.

Ιδια η κατάσταση και στην εταιρεία «Scripta», που πρόσφατα πανηγύριζε πως διπλασίασε τα κέρδη της, όπου, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, από τα κλιματιστικά βγαίνουν ...μούχλες, ενώ αναγκάζονται να κουβαλάνε τεράστιο βάρος φορτίων με έγγραφα προς ψηφιοποίηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εργαζόμενος στον χώρο να πέσει και να σπάσει το ζυγωματικό του!

«Εμείς κάνουμε την ψηφιοποίηση του κράτους που διαφημίζουν, εμείς έχουμε τη δύναμη», ήταν τα λόγια εργαζόμενης από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Τον λόγο πήραν και εργαζόμενοι από την «Iron Mountain», μεταφέροντας πείρα και συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις τους το προηγούμενο διάστημα.

«Μετά και τον θάνατο της συναδέλφου μας, απευθυνθήκαμε στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κινητοποιηθήκαμε, κάναμε Γενικές Συνελεύσεις στο πεζοδρόμιο για να συντονιστούμε και με την απογευματινή βάρδια. Κάνοντας μία στάση εργασίας και μία απεργία, το κέρδος μας ήταν οι συλλογικές μας αποφάσεις. Οταν είμαστε πολλοί δεν κινδυνεύουμε», τόνισε εργαζόμενος που δούλευε εκείνη την περίοδο στην εταιρεία.

Στον χώρο της ψηφιοποίησης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ένα από τα έργα που έχει η εταιρεία AMS, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως ενώ τους λένε κατά την πρόσληψη για αορίστου χρόνου συμβάσεις, στη συνέχεια τους φέρνουν να υπογράψουν ορισμένου. «Δεν το δεχτήκαμε», είπε εργαζόμενη από την εν λόγω εταιρεία, «επιμείναμε πως δεν υπογράφουμε μηνιάτικες συμβάσεις και μας τις έκαναν τελικά διετείς. Μόνο όταν αντιδράμε και γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, μπορούμε να πετυχαίνουμε», τόνισε.

Κερδοφορία σημαίνει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα

Τη στήριξή του στους εργαζόμενους εξέφρασε ο Φώτης Μπάσιος, αναπλ. γραμματέας του ΣΕΤΗΠ, σημειώνοντας πως στους χώρους που οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και διεκδίκησαν, ήταν εκεί που μετράμε και κατακτήσεις, τονίζοντας πως το Συνδικάτο θα σταθεί δίπλα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η πρόεδρός της Ντίνα Γκογκάκη σημείωσε πως το κριτήριο των εργοδοτών είναι η μεγιστοποίηση και η αύξηση της κερδοφορίας και αυτό πατάει πάνω στα διαλυμένα δικαιώματα των εργαζομένων. «Η ΟΙΥΕ παλεύει για ΣΣΕ και είμαστε εδώ για να οργανωθεί η δική μας απάντηση. Ο μεγαλύτερος φόβος της εργοδοσίας είναι η οργάνωση των εργαζομένων και αυτόν τον φόβο να τον κάνουμε πράξη», τόνισε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενισχυμένο και πιο δυνατό το Σωματείο μετά τις εκλογές

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22 Ιούνη οι εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με μαζική τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου. Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Εμποροϋπαλλήλων» - ΔΑΣΕ (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), ενώ εκατοντάδες ήταν και οι νέες εγγραφές.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για το νέο ΔΣ συμμετείχαν 1.167 εργαζόμενοι, με τη ΔΑΣΕ να παίρνει 1.092 ψήφους και 15 έδρες. Η «Αριστερή Συσπείρωση» με 54 ψήφους δεν λαμβάνει καμία έδρα.

Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία, σε σύνολο 996 ψηφισάντων, η ΔΑΣΕ με 918 ψήφους εκλέγει 10 αντιπροσώπους στην ΟΙΥΕ και 13 στο ΕΚΑ. Η «Αριστερή Συσπείρωση» με 56 ψήφους δεν εκλέγει αντιπροσώπους.

«Βγαίνουμε πιο δυνατοί»

Οπως σημειώνει το Σωματείο, «από αυτή τη μάχη βγαίνουμε πιο πολλοί, με μέλη σε περισσότερα καταστήματα, σε μεγάλες αλυσίδες super markets, πολυκαταστήματα και αποθήκες, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει, να τρομοκρατήσει με απειλές, προειδοποιητικές αναφορές και απολύσεις πρωτοπόρους συναδέλφους στους χώρους τους. Η άνοδος και σε αυτές τις εκλογές μας γεμίζει αισιοδοξία για να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τους αγώνες μας, για να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ωράρια και προγράμματα εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο».

«Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή την προσπάθειά μας για ένα σωματείο στήριγμα για κάθε εργαζόμενο στο εμπόριο και "καρφί στο μάτι" της εργοδοσίας», αναφέρει ο Σύλλογος, τονίζοντας πως οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που ψήφισαν και μπήκαν μπροστά για την ενίσχυσή του «είναι η φωνή του, οι οργανωτές του αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο».

Ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ξεχωρίζει ο Σύλλογος το γεγονός ότι «κατά τη διάρκεια των εκλογών γράφτηκαν και ψήφισαν εκατοντάδες νέοι ηλικιακά συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεκάδες μετανάστες κυρίως από τις αποθήκες μεγάλων αλυσίδων super markets. Συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στη δύναμη που έχουμε με σωματείο μαζικό, δυνατό, οργανωτή του αγώνα μας. Ξέρουμε ότι εμείς είμαστε οι πολλοί, ότι μπορούμε να παρέμβουμε καθοριστικά στις εξελίξεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Καθολική η συμμετοχή στη στάση εργασίας στην «Anybill»

Από τη στάση εργασίας στην «Anybill»
Από τη στάση εργασίας στην «Anybill»
Στο μεταξύ, με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στην «Anybill», εταιρεία ψηφιοποίησης του e-efka, διεκδίκησαν να πάψουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στο πλευρό τους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, που προκήρυξε τη στάση, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΣΕΤΗΠ Ν. Αττικής.

Με την αποφασιστικότητά τους οι εργαζόμενοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία, η οποία δεν εμφανίστηκε καν, πως δεν δέχονται τις συνθήκες γαλέρας, δεν δέχονται να κινδυνεύει η δουλειά τους μήνα τον μήνα, ή να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, όπως το να μην έχουν καν πόσιμο νερό (!) στα κτίρια που δουλεύουν.

Κάτω από την πίεση της προκήρυξης της στάσης εργασίας, η εργοδοσία της «Anybill» κατέβαλε την προηγούμενη μέρα το 50% των δεδουλευμένων που χρωστούσε, με δέσμευση για την υπόλοιπη εξόφληση μέχρι και την Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο δηλώνουν πως δεν σταματάνε εδώ και θα συμμετέχουν μαζί με τους συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες εταιρείες ψηφιοποίησης στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις 3 Ιούλη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ