Eurokinissi |
Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων βροντοφώναξαν πως «το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή, ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ισραηλινοί», απαίτησαν «καμιά συμμετοχή - καμία εμπλοκή, να φύγουνε οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, αλλά και σε όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής διαδηλώνοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».
Στάθηκαν συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων τους οι εργαζόμενοι, πίσω από τα πανό των Φοιτητικών Συλλόγων οι φοιτητές, πίσω από τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών οι μαθητές και όλοι μαζί είπαν «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Στέλιος Γαλατιανός, μέλος του ΓΣ της ΕΔΟΘ.
Ανέφερε ότι «η "εκεχειρία" των τελευταίων ωρών με το πιστόλι στον κρόταφο και οι πολεμικές συγκρούσεις είναι οι δύο όψεις του νομίσματος που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. Για αυτό και οι λαοί χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση. Κανένας πλέον δεν πιστεύει τις ψευτιές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ για την επιθετικότητά τους. Αυτό που τους νοιάζει είναι οι μπίζνες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, οι δρόμοι μεταφοράς των εμπορευμάτων και της Ενέργειας. Πάνω από όλα είναι το κέρδος. Να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ!».
Κατήγγειλε την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σφαγεία και πρόσθεσε: «Διατρέχουμε θανάσιμους κινδύνους και για αυτό φταίνε πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση της ΝΔ, όλα τα κόμματα και οι δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου, γιατί χρόνια τώρα γεμίζουν τη χώρα με βάσεις δήθεν για την ασφάλειά μας, και σήμερα γινόμαστε στόχος αντιποίνων, στηρίζουν το αιματοκύλισμα λαών, όπως στην Παλαιστίνη, χωρίς να τους έχει εξουσιοδοτήσει ο λαός».
Και σήμανε συναγερμό καλώντας: «Να μπουν τα σωματεία μπροστά για να μην περάσει η λογική "τα κεφάλια μέσα". Κανένας φόβος, κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή. Σε κάθε χώρο δουλειάς οργανώνουμε τον αγώνα μας, μπαίνουμε μπροστά για κάθε ζήτημα!».
Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία σάλπισαν ξεσηκωμό. Κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Διέξοδο στον πόλεμο θα δώσει ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».
Ο λαός της Θεσσαλονίκης μαχητικά πρόβαλε τις διεκδικήσεις του και απαίτησε: Εξω η Ελλάδα από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να γυρίσουν πίσω τα πλοία και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟικό στρατηγείο από το πρώην Γ' Σώμα Στρατού στην πόλη. Να φύγουν αμέσως από την πόλη τα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά οχήματα που σταθμεύουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως στο στρατόπεδο Νταλίπη. Να μην χρησιμοποιηθεί το λιμάνι, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οι οδικοί άξονες και ο σιδηρόδρομος της περιοχής για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή. Καμία συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τα ΝΑΤΟικά γεράκια του πολέμου στα πανεπιστήμια ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ.
Η μαχητική διαδήλωση κατέληξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου αργότερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Η Κούβα δεν είναι μόνη! Αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας και στην Κουβανική Επανάσταση» που διοργάνωσαν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).
Μαχητική κινητοποίηση έγινε το απόγευμα και στη Βέροια, με πρωτοβουλία εργατικών σωματείων και φορέων, που έστειλε δυνατό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα. «Στο στόχαστρο οι βάσεις, σε κίνδυνο ο λαός, έξω το ΝΑΤΟ παντού ξεσηκωμός», διαδήλωσε ο λαός.
Σε εξορμήσεις σε Πυλαία και Θέρμη προχώρησε η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο κέντρο της πόλης η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης και σε γειτονιές των δήμων της περιοχής η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Στην Καλαμαριά έγινε και πορεία προς την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί το θέμα που θέτει η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το στρατόπεδο «Νταλίπη», το οποίο εδώ και μήνες έχει μετατραπεί σε χώρο διαμονής Αμερικανών στρατιωτών και ΝΑΤΟικών βυτιοφόρων που καθημερινά κινούνται στην πόλη.
Στους δρόμους της Καλαμαριάς ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «Οταν οι φονιάδες πατάνε το κουμπί, απάντηση στον όλεθρο θα δώσουν οι λαοί» και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».
Καβάλα |
Στην Κομοτηνή προχώρησαν σε συγκέντρωση η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ), το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στη «Pharmathen», η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης, ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης και ο Φοιτητικός Σύλλογος Παρευξείνιων. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών η πρόεδρός του, Ε. Γιουσούφ, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο της ΕΝΙΔΥΚ, Γ. Κυριακίδη. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Καβάλα, με συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη από δεκάδες σωματεία και φορείς της πόλης. Μίλησε η Β. Μπράτσου, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας ο Χρ. Ποτόλιας και εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών η Ρ. Πατσιαμάνη. Μεταξύ άλλων κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στη συναυλία αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης την Τρίτη 8/7, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Στην Ξάνθη, τέλος, σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.