Τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ
Ειδικότερα, η ΕΕΔΥΕ αναφέρει αναλυτικά σε ανακοίνωσή της:
«Πρόκειται για μια Σύνοδο που, με φόντο τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και με την πρόσφατη εμπλοκή των ΗΠΑ στις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, προετοιμάζει το ΝΑΤΟ για γενικευμένη σύγκρουση με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.
Η ατζέντα - "φωτιά" της Συνόδου στοχεύει στην περαιτέρω πολεμική προετοιμασία της λυκοσυμμαχίας. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει περιλαμβάνονται:
- Η στρατηγική περικύκλωσης και ανάσχεσης της Ρωσίας και της Κίνας, με πρόσχημα την "παγκόσμια ασφάλεια".
- Η ενίσχυση των πυρηνικών και συμβατικών οπλοστασίων του ΝΑΤΟ.
- Η "στρατιωτική κινητικότητα" και η αναβάθμιση των υποδομών διπλής χρήσης (πολιτικής - στρατιωτικής), ώστε να διευκολύνεται η ταχεία μεταφορά στρατευμάτων, πολεμικού υλικού και δυνάμεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της ευρωατλαντικής περιφέρειας.
- Η λεγόμενη "ανθεκτικότητα" των κρατών, ως βασική παράμετρος για την πολεμική προετοιμασία - δηλαδή η υποταγή κάθε πτυχής της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής στις ανάγκες της πολεμικής μηχανής.
Η Σύνοδος αναμένεται να αποφασίσει την αύξηση των πολεμικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ κάθε κράτους - μέλους - υπερδιπλάσιο από το ήδη απαράδεκτο 2%, καθώς και τη διασύνδεση αυτών των δαπανών με την "ανθεκτικότητα" των κρατών, με στόχο την πλήρη ευθυγράμμιση της πολιτικής, οικονομικής και τεχνικής υποδομής των χωρών με τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη λεγόμενη "πυρηνική αποτροπή". Η ηγεσία του ΝΑΤΟ επαναβεβαιώνει ότι στη στρατηγική της θα συνεχίσουν να κατέχουν κεντρική θέση τα πυρηνικά όπλα, με "επενδύσεις για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας" των πυρηνικών δυνάμεων της Συμμαχίας. Οι ΗΠΑ ήδη εκσυγχρονίζουν πυρηνικές κεφαλές και υποδομές, όπως και εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και στη χώρα μας, π.χ. στον Αραξο.
Επιπλέον, το ΝΑΤΟ επεκτείνει τις δυνατότητές του στον κυβερνοπόλεμο και στο Διάστημα, προετοιμάζοντας ένα νέο πεδίο στρατιωτικής αναμέτρησης.
Με πρόσχημα την τρομοκρατία, τις "ασύμμετρες απειλές" και την "αστάθεια" στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Σύνοδος επεξεργάζεται νέες επεμβάσεις. Διαμορφώνει ένα γενικευμένο πλαίσιο που μπορεί να περιλάβει οποιαδήποτε πολιτική, κοινωνική ή ακόμα και εθνική αντίσταση δεν υποτάσσεται στα ιμπεριαλιστικά του συμφέροντα.
Με αυτό το επιχείρημα προλειαίνεται το έδαφος για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ, ενώ προωθούνται μέτρα εσωτερικής καταστολής και παρακολούθησης.
Ο όρος "ανθεκτικότητα" μετατρέπεται σε εργαλείο στρατιωτικής και πολιτικής πειθάρχησης των κοινωνιών, με έμφαση στην "πολιτικοστρατιωτική συνεργασία" και στη δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης από "σοκ και κρίσεις", εννοώντας τις στρατιωτικές επιθέσεις και τις υβριδικές συγκρούσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Οπως και οι προηγούμενες, στηρίζει τη ΝΑΤΟική πολιτική και διεκδικεί ρόλο σημαιοφόρου στην εφαρμογή των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης.
Ολα τα αστικά κόμματα στηρίζουν αυτή την πορεία, χειροκροτούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχουν βαριές ευθύνες για τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο και σε μαγνήτη αντιποίνων.
Συγκεκριμένα:
Εχει στηρίξει την απογείωση των στρατιωτικών δαπανών, με δεκάδες δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα, εις βάρος του λαού.
Εχει υπογράψει και εφαρμόσει την επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ, παραχωρώντας βάσεις, λιμάνια και υποδομές σε όλη τη χώρα (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Αραξος, Λάρισα κ.ά.).
Συμμετέχει σε αποστολές σε Κόσοβο, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, καθώς και σε πολεμικές ασκήσεις και περιπολίες της ΝΑΤΟικής αρμάδας στη Μεσόγειο.
Παρέχει μέσα και προσωπικό για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και πολεμοφοδίων προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Ετοιμάζει σχέδια αντιβαλλιστικής άμυνας, με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνοντας ότι ο ελληνικός λαός γίνεται στόχος σε ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης.
Οι σχεδιασμοί που ετοιμάζονται στη Χάγη δεν έχουν καμία σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια. Αποδεικνύεται γι' ακόμη μια φορά ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός πολέμου, επεμβάσεων, καταστολής και ελέγχου, εργαλείο του κεφαλαίου κατά των λαών.
Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία σε επαγρύπνηση και πάλη για:
Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!
Καμιά διευκόλυνση - Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές και αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας!
Αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του!
Οχι στην αύξηση των πολεμικών δαπανών!».
Από τη χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο |
Υποδεχόμενος τον Χαν στο προεδρικό μέγαρο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι «η ΕΕ έχει τα εργαλεία για να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κερδίζουν», αλλά και ότι «μπορεί να δώσει λύσεις σε διάφορα θέματα που συζητούμε (σ.σ. οι εμπλεκόμενες πλευρές) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Με φόντο την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Κύπρου στην υλοποίηση (και) των στρατιωτικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Χαν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «γεωπολιτική κατάσταση που έχει τεράστιο αντίκτυπο σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να έχουμε έντονο ενδιαφέρον ως ΕΕ για να εξάγουμε σταθερότητα και όχι να εισάγουμε αστάθεια». Απευθυνόμενος δε στους «Τούρκους γείτονες», είπε ότι χρειάζεται να εξεταστεί «τι θα μπορούσε να αποτελέσει κοινό έδαφος για μια πιθανή λύση του Κυπριακού που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο πλαίσιο και για άλλα διεθνή προβλήματα. Πιστεύω ότι σε αυτό είμαστε ενωμένοι, έχουμε το ίδιο συμφέρον. Αν λυθεί το Κυπριακό, είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού της Κύπρου, αλλά και όλους εμάς τους Ευρωπαίους και τους γείτονές μας».
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνάντηση τη χαρακτήρισε «μακρά και εποικοδομητική», εξηγώντας ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και ενόψει της επικείμενης πολυμερούς διάσκεψης που έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Ιούλη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Χαν «με την Αγκυρα βρίσκεται σε επαφή», παραπέμποντας ξανά σε δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας που «αποδεικνύουν τη σημασία που προσδίδει η Τουρκία στην πρόοδο αυτών των ευρωτουρκικών σχέσεων», ενώ κατέληξε: «Εμείς προετοιμαζόμαστε εντατικά για αυτή την πολυήμερη διάσκεψη, τον Ιούλη. Θεωρούμε και είναι αυτονόητο ότι η σύνθεση της πολυμερούς επιτρέπει συζήτηση επί της ουσίας. Και αυτή τη συζήτηση είναι που επιδιώκουμε και θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει. Εμείς θέλουμε τον διάλογο επί της ουσίας».
Σημειωτέον ότι χτες ο Χριστοδουλίδης είχε νέα συνάντηση και με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Ενώ οι καλλιτέχνες καταδικάζουν την κλήση σε απολογία των αγωνιστών που εμπόδισαν τη μεταφορά ΝΑΤΟικών φορτίων στον Τύρναβο
Δεκάδες είναι οι καλλιτέχνες της πόλης - και όχι μόνο - που θα συμμετάσχουν στη συναυλία και παράλληλα υπογράφουν κοινή δήλωση καταδίκης για την απαράδεκτη ενέργεια να καλούνται σε απολογία, μετά από εισαγγελική παραγγελία, στελέχη της δημοτικής αρχής Τυρνάβου και αγωνιστές του αγροτικού κινήματος επειδή συμμετείχαν σε ειρηνική διαμαρτυρία, παρεμποδίζοντας τη διέλευση φορτηγών που μετέφεραν πυρομαχικά και ρουκέτες από την Αποθήκη Πυρομαχικών του Δαμασίου, μέρα - μεσημέρι μέσα στην πόλη του Τυρνάβου.
Με πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς αλλά και σε γειτονιές, καλώντας σε ξεσηκωμό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, το Εργατικό Κέντρο και οι φορείς καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης «μέσα από τα σωματεία και τους φορείς να κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας!».
«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή - και όχι μόνο - βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης "φωνάζει" από παντού με απρόβλεπτες συνέπειες, δεν χωρά καμία αδιαφορία, καμία αναμονή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες οι φορείς που οργανώνουν τη μεγάλη συναυλία.
Οπως τόνισε, και με αυτήν την πρωτοβουλία «λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην πολιτική εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής και γενικότερα. Εμπλοκή που όπως φαίνεται δεν έχει πάτο, και μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ ασταμάτητη προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, συζητώντας για την ανάπτυξη ελληνικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο!».
«Δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί ούτε ορμητήριο του ΝΑΤΟ ούτε θύτη εναντίον άλλων λαών», τόνισε ο Γ. Σκόκας και μετέφερε την απαίτηση «να σταματήσει η παράδοση αεροδρομίων, λιμανιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εξοπλισμών και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να στηρίξουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απέναντι σε άλλους λαούς».
Και καταδίκασε «τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή. Εχουν σκορπίσει τον θάνατο στη γειτονική Παλαιστίνη, την οποία το Ισραήλ έχει καταδικάσει σε πραγματική γενοκτονία, ενώ συγχρόνως κλιμακώνει τα δολοφονικά του σχέδια με σειρά επιθέσεων σε Συρία, Λίβανο, Υεμένη και τώρα στο Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα, σπέρνοντας τον όλεθρο σε όλους τους λαούς. Στόχος τους, να επιβάλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Ισραήλ και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ξαναμοιράζοντας τη Γη».
«Ο λαός μπροστά για να τερματιστεί ο πόλεμος!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου και καλεί «την εργατική τάξη της Κύπρου, τη νεολαία, ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε δυναμική κινητοποίηση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Λευκωσία την Παρασκευή 27/6, στις 7 μ.μ.», επισημαίνοντας πως «ο λαός της Κύπρου γίνεται στόχος από τη σύμπλευση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη με τους μακελάρηδες των λαών της περιοχής».