ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2025
Σελ. /28
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά την άμεση απεμπλοκή από τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

2024 The Associated Press. All

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του Ιράν από ΗΠΑ και Ισραήλ και την άμεση απεμπλοκή από τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ για την επικίνδυνη σημερινή κλιμάκωση.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Α. Κόστα, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν με βόμβες μεγάλης ισχύος και πυραύλους σηματοδοτεί πλέον και την άμεση εμπλοκή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ως συνέχεια της επίθεσης του Ισραήλ, φουντώνοντας τη φωτιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς.

Η ΕΕ με τις τοποθετήσεις της αναφέρεται στο Ιράν ως τον "παράγοντα που απειλεί την ειρήνη", καλύπτοντας, στηρίζοντας και δικαιολογώντας την επίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατά του Ιράν, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ανθρωπότητα, συνεχίζοντας τις επιθέσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Παλαιστίνη, όπου το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, διαπράττει γενοκτονία κατά του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται για τη δική του πατρίδα.

Η ΕΕ επικαλείται τα προσχήματα περί "ασφάλειας" και του "πυρηνικού προγράμματος του Ιράν" όταν επαναλαμβάνονται για δεκαετίες οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι "σε λίγες εβδομάδες το Ιράν αποκτά πυρηνικά" και ενώ τα "όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ", που επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ για να επιτεθούν σε αυτό, τελικά δεν βρέθηκαν ποτέ.

Επίσης είναι πασίγνωστο ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ το Ισραήλ ως πυρηνική δύναμη διαθέτει τουλάχιστον 80 πυρηνικές κεφαλές, έχοντας δυνατότητες για άλλες 200 και είναι ένα από τα 4 κράτη παγκοσμίως που δεν έχουν καν υπογράψει τη "Συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων".

Είναι λοιπόν σαφές πέρα από τα όποια σαθρά προσχήματα ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος - κατακτητή Ισραήλ, οι επιθέσεις κατά του Ιράν από το Ισραήλ, καθώς και το βήμα κλιμάκωσης με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράν αποτελούν κινήσεις που αποσκοπούν στον έλεγχο του πλούτου της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής, στην επικράτηση στον διεθνή σφοδρό ανταγωνισμό ανάμεσα στο ευρωατλαντικό - ΝΑΤΟικό μπλοκ και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Η ΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες για την κλιμάκωση και τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου. Σε αυτή την κλιμάκωση συμβάλλει κι η εμπλοκή τόσο της ίδιας όσο και των κυβερνήσεων όπως αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα, με τη στήριξη όλων των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων στην Ελλάδα, με τον ρόλο στρατηγικής σημασίας που επιτελούν τόσο η βάση της Σούδας στην Κρήτη, αλλά και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Αυτές θέτουν τον ελληνικό λαό σε μεγάλο κίνδυνο καθιστώντας τον στόχο αντιποίνων, σύμφωνα άλλωστε και με τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων του Ιράν. Η επιχείρηση εμπλοκής στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με την ονομασία "Ασπίδες" στην Ερυθρά Θάλασσα και τον συντονισμό από την ελληνική κυβέρνηση καθώς και η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας όπως κι ο εξοπλισμός χωρών του Κόλπου με στρατιωτικό εξοπλισμό, π.χ. οι πυροβολαρχίες Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, διευρύνουν τους κινδύνους για τους λαούς. Αυτούς άλλωστε τους κινδύνους "φωτογραφίζουν" και οι προετοιμασίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας για την "αντιβαλλιστική προστασία της χώρας".

Μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση αυτές τις κρίσιμες ώρες τα αιτήματα των λαών είναι ξεκάθαρα:

- Να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του Ιράν και να τερματιστεί η γενοκτονία και η κατοχή στην Παλαιστίνη.

- Αμεση απεμπλοκή από τους πολέμους και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καμία θυσία των λαών για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που τους τροφοδοτούν.

- Διακοπή κάθε συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, να ακυρωθεί η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και να σταματήσει η επιχείρηση "Ασπίδες" της ΕΕ, να γυρίσει πίσω η πυροβολαρχία Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία.

Αυτά τα αιτήματα απευθύνονται τόσο στην ΕΕ όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να σύρουν τους λαούς σε νέες περιπέτειες.

Ο λαοί με τις ογκώδεις διαδηλώσεις τους σε όλη την Υδρόγειο διατρανώνουν ότι απορρίπτουν αυτά τα επικίνδυνα σχέδια και θα δώσουν τη δική τους απάντηση, με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα.

Οι ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Κώστας Παπαδάκης

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος».

Νέος αριθμός τηλεφώνου για τον «Ριζοσπάστη»

Ο αριθμός κλήσης στο τηλεφωνικό κέντρο του «Ριζοσπάστη» άλλαξε. Στο εξής, για να επικοινωνήσετε με την εφημερίδα, καλείτε στο 210 2592700.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ