Βλέπει το πώς η «πράσινη» ανάπτυξη «μαυρίζει» τη ζωή των εργαζομένων και οδηγεί στην ερημοποίηση της περιοχής, παρουσιάζοντας την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης στα χωριά Μελίτη Φλώρινας και Αγιος Δημήτριος Κοζάνης, συνομιλώντας με κατοίκους και εργαζόμενους.
Παρακολουθεί το πώς οι «μάσκες» πέφτουν και από την απολιγνιτοποίηση με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, φτάσαμε πλέον στην επαναφορά των σχεδιασμών για καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, μέσα και από τα όσα αποκαλυπτικά παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για το θέμα.
Μιλάει με τους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων καταγράφοντας το πώς η περαιτέρω φτωχοποίηση των αγροτών είναι το «αντιστάθμισμα» της απολιγνιτοποίησης για το οποίο μιλούσαν, αλλά και με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών που περιγράφουν την εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και τη λογική του «κόστους - οφέλους» που αποτελεί το κριτήριο για τον νέο Υγειονομικό Χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περιοχή.
Ρίχνει τέλος μια ματιά στο «Πανεπιστήμιο - διαμάντι» της Δυτικής Μακεδονίας, αποκαλύπτοντας το πώς αυτό είναι «κλειστό» για τις ανάγκες των φοιτητών αλλά «ανοιχτό» στις επιχειρήσεις και την πολεμική οικονομία!
Και στη Δ. Μακεδονία λοιπόν, όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, κάτω από όποιο λαϊκό πρόβλημα θα βρει την πολιτική που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες. Εκεί, στην «καρδιά» του προβλήματος, χρειάζεται να στοχεύσει και ο λαός της περιοχής με τον αγώνα του. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ που δείχνει τον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής, για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, απαλλαγμένης από το κέρδος και την εξουσία του κεφαλαίου, τον δρόμο του σοσιαλισμού, της νέας κοινωνίας που με την εργατική εξουσία και την οικονομία στα χέρια των εργαζομένων θα βάλει τη ζωή των εργαζομένων, του λαού, την ικανοποίηση των αναγκών τους στο επίκεντρο.
- Πώς εκφράζονται τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας Υγείας στο Μποδοσάκειο;
- Η λειτουργία του ΓΝ Πτολεμαΐδας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε κύμα φυγής και παραιτήσεων με επικίνδυνες διαστάσεις. Η ιατρική υπηρεσία έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί από ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς. Η Παθολογική Κλινική εκπέμπει από καιρό σήμα κινδύνου. Στην ίδια κατάσταση περιέρχεται η Χειρουργική και σταδιακά οι περισσότερες κλινικές. Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή από τον Νοέμβρη του 2023! Οι νοσηλευτές καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να μη στερηθούν οι ασθενείς την αναγκαία φροντίδα. Ιδια η κατάσταση σε τεχνική υπηρεσία, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
- Με βάση τα δημοσιεύματα βρίσκεται σε συζήτηση ο Νέος Υγειονομικός Χάρτης για τη Δυτική Μακεδονία, τον οποίο παρουσιάζουν ως «λύση» στα προβλήματα των δομών δημόσιας Υγείας...
- Μέσα από μπαράζ δημοσιευμάτων, δελτίων Τύπου, επισκέψεων κυβερνητικών κλιμακίων φαίνεται ότι επιταχύνεται ο σχεδιασμός για αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το λεγόμενο «Νέο ΕΣΥ». Αλλωστε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας, η 3η ΥΠΕ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων με τη στήριξη και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης άνοιξαν τον δρόμο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στα νοσοκομεία. Τώρα ετοιμάζονται για το «επόμενο βήμα» που θα αφορά νέες συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, κλινικών κ.λπ.
Ο νέος χάρτης που πάνε να διαμορφώσουν θα κοιτάει τον ασθενή με βάση την τσέπη του. Οσο το κριτήριο για τις όποιες αναδιαρθρώσεις είναι η λογική του κόστους - οφέλους, η εμπορευματοποιημένη Υγεία, θα διευρύνεται ακόμα περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα στη δυνατότητα που προσφέρει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και στο τι υπηρεσίες τελικά απολαμβάνει ο λαός. Για αυτό και το παλιό και το «νέο» ΕΣΥ είναι φτιαγμένο από τα ίδια υλικά που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λαός.
Δεν είναι ρεαλιστικό τον 21ο αιώνα να γίνεται «παζάρι» για το ποιο νοσοκομείο και ποια πόλη θα χάσει λιγότερα ή θα κερδίσει κάτι παραπάνω, τη στιγμή που η επιστήμη προσφέρει τόσες τεράστιες δυνατότητες στην Πρόληψη και την Υγεία. Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν αν βγει έξω ο παράγοντας «κερδοφορία των λίγων» και μπουν στο επίκεντρο της ανάπτυξης οι «ανάγκες των πολλών».
- Τι στόχο έχουν οι νέες αυτές αναδιαρθρώσεις με το προχώρημα του «Νέου ΕΣΥ»;
- Εδώ και χρόνια απεργάζονται σχέδια για το πώς η Τοπική Διοίκηση θα «συνδιαμορφώσει» μαζί με το υπουργείο τον «νέο υγειονομικό χάρτη» της περιοχής, παίζοντας τον ρόλο του «δούρειου ίππου», αφού προσπαθεί να ντύσει τις επερχόμενες αλλαγές με τον μανδύα της «διαβούλευσης» και της «συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας», για να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά και για να έχει «λόγο» στη μοιρασιά μεταξύ ιδιωτικών συμφερόντων που καραδοκούν να αναλάβουν μέρος της λειτουργίας των δημόσιων δομών. Αυτόν τον ρόλο έπαιξε το προηγούμενο διάστημα και η έρευνα κοινής γνώμης που «παρήγγειλε» η περιφερειακή αρχή, για να μετρήσει τη διαρροή ασθενών από τη Δυτική Μακεδονία προς άλλες περιφέρειες.
Ο σχεδιασμός τους φαίνεται πως θα περιλαμβάνει νέες συρρικνώσεις και κλείσιμο κλινικών και τμημάτων των επαρχιακών νοσοκομείων σε τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις νομούς.
Τα κριτήρια των αναδιαρθρώσεων συμβαδίζουν με τους στρατηγικούς στόχους που έχουν υπηρετήσει πιστά όλες οι κυβερνήσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Δεν είναι άλλα από τα δημοσιονομικά κριτήρια στη λογική «κόστους - οφέλους» και της λειτουργίας των νοσοκομείων ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες». Οι μονάδες θα πρέπει να βγάζουν business plan για να «βγαίνουν», να βρίσκουν χορηγούς, να βάζουν νοσήλια. Αυτό σημαίνει ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθιέρωση των επικουρικών, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των εργολαβιών. Σημαίνει «νέα σχήματα» όπως ΣΔΙΤ ή μετατροπή των δομών σε ΝΠΙΔ, δηλαδή ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, «ανοίγοντας» νέα πεδία κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
- Απέναντι σε όλα αυτά ποια πρέπει να είναι η απάντηση των σωματείων των υγειονομικών και του λαού της περιοχής;
- Γνωρίζουμε από πείρα ότι οι αλλαγές που προτείνονται δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού για σύγχρονες και δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Αυτό αναγνωρίζει και ένα μεγάλο κομμάτι των υγειονομικών στο Μποδοσάκειο, για αυτό και αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές που πραγματοποίησε το σωματείο, όπου για πρώτη φορά οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» αναδείχθηκαν σε 1η δύναμη.
Το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας έχει πάρει ήδη αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Μέσα από μαζικές διαδικασίες, όπως η σύσκεψη σωματείων και φορέων, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 25 Ιουνίου με βασικά αιτήματα να μη γίνει καμία συγχώνευση, κανένα κλείσιμο κλινικής, τμήματος ή τομέα, να μην μετακινηθεί προσωπικό, να ενισχυθούν όλα τα τμήματα με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να ανοίξει η ΜΕΘ του νοσοκομείου που παραμένει κλειστή από τον Νοέμβρη του 2023 κ.λπ.
Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε αυτές οι αγωνιστικές διεκδικήσεις να φτάσουν σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, σε όλο τον λαό, ώστε με κοινό μέτωπο υγειονομικών και ασθενών, να μπει φρένο στους σχεδιασμούς που «σκοτώνουν» την Υγεία, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης όλων των δημόσιων δομών Υγείας.