ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2025 - Κυριακή 15 Ιούνη 2025
Σελ. /40
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Ολοι στο πόδι ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή

Την Κυριακή 15 Ιούνη το συλλαλητήριο στην πρεσβεία του Ισραήλ, κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές | Μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 18 Ιούνη στην Αθήνα

«Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα, αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης - Καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή»: Το αγωνιστικό αυτό μήνυμα στέλνουν το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες σωματεία και φορείς, καλώντας τον λαό σε ξεσηκωμό μπροστά στον πολεμικό όλεθρο και στην εμπλοκή της χώρας, μετά και την τελευταία επίθεση του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ στο Ιράν, ενώ συνεχίζεται και η αιματοχυσία στη Γάζα.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται νέο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Κυριακή 15 Ιούνη, με συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Μετρό «Πανόρμου» και πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

«Ενώνουμε τον αγώνα και τη φωνή μας με τις κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, προβάλλοντας τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος του λαού της Παλαιστίνης να έχει δικό του κράτος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967.

«Η χρήση της πείνας ως όπλου πολέμου ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες παιδιά και αμάχους, με το 93% του πληθυσμού της Γάζας να αντιμετωπίζει πείνα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Επισιτιστική Υπηρεσία. Μαζί με την ανελέητη σφαγή από τον στρατό του Ισραήλ, στόχο έχουν να σβηστεί η Παλαιστίνη από τον χάρτη.

ΛΑΥΡΙΟ
ΛΑΥΡΙΟ
Και όλα αυτά με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι απολύτως συνένοχοι στα εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού κράτους.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι εδώ, στον αγώνα για το δικαίωμα όλων των λαών να ζουν ειρηνικά στον τόπο τους, και όχι με τα σφαγεία για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών όλου του κόσμου», αναφέρεται επιπλέον στο κάλεσμα.

Σε μαζική συμμετοχή καλούν επίσης μεταξύ άλλων η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Ακόμα καλούν εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα της Αττικής.

Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα εργατικά σωματεία της πόλης οργανώνουν νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό τη Δευτέρα 16 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε άλλες πόλεις:

- Στη Νάουσα το Σάββατο 14 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
- Στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 15 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στον Φάρο.

- Στην Ξάνθη την Κυριακή 15 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Μεγάλη συναυλία την Τετάρτη στην Τεχνόπολη

Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.

Συμμετέχουν: Χάρις Αλεξίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μιχάλης Ατσάλης, Ηλίας Βαμβακούσης, Μυρτώ Βασιλείου, Πάνος Βλάχος, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, Σπύρος Γραμμένος, Γιάννης Δάφνος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ευσταθία, Ματούλα Ζαμάνη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ηρώ, Jaul, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Βίκυ Καρατζόγλου, «Λόγος Τιμής», Κωστής Μαραβέγιας, Δημήτρης Μητσοτάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αναστασία Μουτσάτσου, Χάρης Μπότσης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, «Νέγρος του Μοριά», Novel 729, Ορέστης Ντάντος, Φίλιππος Πλιάτσικας, «Ρεβάνς», Μαρίζα Ρίζου, Σκιαδαρέσες, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Νίκος Στρατηγός, Μανώλης Φάμελλος, Μάρθα Φριτζήλα, «Χαονία», Γιάννης Χαρούλης.

  • Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη. Θα υπάρχει κουτί συλλογής χρημάτων για την ενίσχυση του Παλαιστινιακού λαού.
Καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις

ΚΑΛΛΟΝΗ ΛΕΣΒΟΥ
ΚΑΛΛΟΝΗ ΛΕΣΒΟΥ
Καθημερινές είναι άλλωστε οι αγωνιστικές παρεμβάσεις σωματείων και φορέων, με τους εργαζόμενους να καταδικάζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Γάζα και συνολικά στη Μέση Ανατολή, όπως και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και την εμπλοκή της χώρας στους βρώμικους σχεδιασμούς.

Στην Ηλιούπολη, σωματεία και φορείς της πόλης οργάνωσαν συγκέντρωση όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Μοχάμεντ Ικνέμπι, εκπρόσωπος των Παλαιστίνιων εργατών, και αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που ζουν οι άνθρωποι στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Ελπίδα, τόνισε, τους δίνουν μόνο οι λαοί που στέκονται αλληλέγγυοι και αγωνίζονται στο πλευρό τους για να σταματήσει η γενοκτονία και να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης.

Εκ μέρους των σωματείων μίλησε η Χρυσούλα Λαμπούδη, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με το σύνθημα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» να ακούγεται δυνατά. Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλιούπολης.

«Να παρθεί πίσω η απόφαση ανακήρυξης του Ισραηλινού πρέσβη ως επίτιμου δημότη του δήμου Δυτικής Λέσβου»: Το μήνυμα αυτό έστειλε ο λαός της Καλλονής Λέσβου προς τη δημοτική αρχή, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και καταδικάζοντας την απαράδεκτη αυτή ενέργεια. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Καλλονής η οποία κατέληξε στο δημαρχείο, όπου και θυροκολλήθηκαν τα αιτήματα των σωματείων και των φορέων.


Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό από σωματεία και φορείς. Συμμετείχαν οι μουσικοί Δημήτρης Ψαρράς, Γιάννης Καμπανταΐδης και Κώστας Βέρρος.

Στο Λαύριο, με μια μαχητική κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής δόθηκε απάντηση στην απαράδεκτη ενέργεια της δημοτικής αρχής να σβήσει το σύνθημα με τη σημαία της Παλαιστίνης που δεκάδες εργαζόμενοι είχαν γράψει σε εγκαταλελειμμένη πινακίδα στην έξοδο της πόλης.

Σε μια συμβολική κίνηση, μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι κατέβασαν τη σημαία της ΕΕ από το δημαρχείο και ύψωσαν τη σημαία της Παλαιστίνης, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, ενώ το σύνθημα στην πινακίδα είχε γραφτεί ξανά από το Εργατικό Κέντρο το βράδυ της Τρίτης.

Την αμέριστη αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης εξέφρασε με κινητοποίηση το μεσημέρι της Παρασκευής το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και στα ΝΠΙΔ Αχαΐας, αναρτώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία στο ίδρυμα «Κιβωτός Αγάπης».

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές απαίτησαν να σταματήσει κάθε συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και τόνισαν: «Δεν δεχόμαστε, την ίδια ώρα που κόβονται παροχές σε Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια για εμάς και τα παιδιά μας, να δίνονται τεράστια ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα για να σφαγιάζονται λαοί, ώστε να ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας για τους ιδιώτες».


ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αμεση απάντηση - κάλεσμα λαϊκής κινητοποίησης μπροστά στη ραγδαία πολεμική κλιμάκωση

Πικετοφορίες σήμερα Σάββατο σε όλη τη χώρα

Σε πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις προχωρούν το Σάββατο 14 Ιούνη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, ενημερώνοντας και καλώντας τον λαό να κινητοποιηθεί μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, που οδηγούν τους λαούς στον όλεθρο.

Στην Αθήνα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε πικετοφορία στις 12 μ. στο Σύνταγμα (στο κεντρικό περίπτερο του Κόμματος). Στον Πειραιά, στις 12 μ. στην πλατεία Κοραή.

Στη Θεσσαλονίκη η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας καλεί στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας.

Επίσης στις εξής πόλεις:

- Αμφισσα, 10.30 π.μ. πλατεία Λαού

- Βόλος, 12 μ. κεντρική αγορά

- Θήβα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

- Καβάλα, 11.30 π.μ. στα γραφεία της ΚΟ Καβάλας

- Καλαμάτα, 10 π.μ. στην πλατεία Οθωνος.

- Καρδίτσα, 12 μ. κεντρική πλατεία (Alpha Bank)

- Κοζάνη, 11.30 π.μ. Λαϊκή αγορά

- Κομοτηνή, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

- Κόρινθος, 10 π.μ. στα γραφεία της ΤΕ Κορινθίας (Αποστόλου Παύλου 46)

- Λάρισα, 12 μ. πλατεία Ταχυδρομείου

- Λιβαδειά, 7 μ.μ. πεζόδρομος Κρύας

- Μυτιλήνη, 12 μ. πλατεία ΙΚΑ (Επάνω Σκάλα)

- Ναύπλιο, 10.30 π.μ. κόμβο Ενδεκάτης

- Ξάνθη, 11.30 π.μ. γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ

- Πτολεμαΐδα, 12 μ. κεντρική πλατεία

- Ρόδος, 6 μ.μ. πλ. Κύπρου

- Σαντορίνη, 7 μ.μ. Φηρά

- Σπάρτη, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

- Τρίκαλα, 12 μ. πλατεία Ρήγα Φεραίου

- Τρίπολη, 9.30 π.μ. πλατεία Βαλτετσίου

- Χαλκίδα, 7.30 μ.μ. παραλία («Αγάλματα»)

- Χίος, 11 π.μ. Απλωταριά

Επίσης μαζικές εξορμήσεις θα γίνουν σε Σάμο και Ικαρία.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ