ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2025 - Κυριακή 15 Ιούνη 2025
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Η νέα απεργία ανέδειξε την ανάγκη κλιμάκωσης

Σε απεργία και οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου την ερχόμενη Τρίτη

Τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων δημοσιογράφων για κλιμάκωση της διεκδίκησης υπογραφής ΣΣΕ αποτυπώνει η δεύτερη συνεχόμενη απεργία την περασμένη Πέμπτη. «Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς» - «Οχι στους πολέμους και στους εξοπλισμούς» ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά κάτω από τα γραφεία των εργοδοτών της ΕΙΤΗΣΕΕ, όπου οργανώθηκε συγκέντρωση με πρωτοβουλία της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», καταγγέλλοντας παράλληλα την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και την άρνησή της να διαπραγματευτεί για ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Οι δεκάδες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα διαδήλωσαν στη συνέχεια με πορεία προς τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, προβάλλοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία είχε «κατεβάσει ρολά» και απουσίαζε σύσσωμη από την έδρα της ΕΣΗΕΑ, ενώ δεν είχε καλέσει ούτε σε απεργιακή συγκέντρωση.

Εξοργιστική ήταν η στάση της Αστυνομίας, που έσπευσε να στήσει φραγμό στην είσοδο της ΕΣΗΕΑ, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των διαδηλωτών, μέχρι να αποχωρήσει.

Τέλος, σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, μπροστά στην άρνηση της εργοδοσίας να συναντήσει αντιπροσωπεία της και να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των εργαζομένων, που διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις, καμιά καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα την Τετάρτη 18 Ιουνίου. Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην πύλη του πρακτορείου «ΑΡΓΟΣ» την Τρίτη στις 10 το βράδυ, όπως και σε συγκέντρωση και συνέλευση στις 10 το πρωί την Τετάρτη.

Αντίο στην ηθοποιό Κατερίνα Γιουλάκη

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη, σε ηλικία 87 ετών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν το 1959, με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου. Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη την ηθοποιό με το πηγαίο ταλέντο Κατερίνα Γιουλάκη. Με πρότυπό της τον σπουδαίο Βασίλη Λογοθετίδη η Κατερίνα Γιουλάκη υπηρέτησε όλα τα θεατρικά είδη, από πρόζα μέχρι και επιθεώρηση, ενώ συμμετείχε με σημαντικούς ρόλους τόσο στον ελληνικό κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση.

Η Κατερίνα Γιουλάκη ερμήνευσε με μεγάλη τρυφερότητα, ευαισθησία και χιούμορ σκηνές από την καθημερινή ζωή της «μέσης» λαϊκής οικογένειας από το 1974 και για κάμποσες δεκαετίες ακόμα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, "ξάφνιασε" πολλούς με την λιτή και περιεκτική δήλωσή της: "Στηρίζω το ΚΚΕ από τα νεανικά μου χρόνια και θα συνεχίσω να το στηρίζω. Είμαι συγκινημένη, που το Κόμμα μας έκλεισε 100 ηρωικά χρόνια. Εύχομαι να τα κάνει 200 για το καλό του λαού"».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Μεγάλη κινητοποίηση για όλα όσα έχει ανάγκη ο λαός

Το Σάββατο 14 Ιούνη στον Μόλο Αγ. Νικολάου

Μεγάλη κινητοποίηση οργανώνει η δημοτική αρχή Πάτρας το Σάββατο 14 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στον Μόλο Αγίου Νικολάου, για όλα όσα έχει ανάγκη ο λαός της πόλης και των γύρω περιοχών και του τα στερούν με την πολιτική τους οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι: «Διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τον λαό της πόλης - Για όσα έχουμε ανάγκη και μας στερούν! Κανένας μόνος του!». Τα αιτήματά της στηρίζουν δεκάδες εργατικά συνδικάτα και λαϊκοί φορείς που καλούν στη συγκέντρωση, με τις συμμετοχές να αυξάνονται συνεχώς.

Την κινητοποίηση στηρίζουν και συμμετέχουν: Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ΝΤ Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ, ΕΙΝΑ, Σωματεία Δημοτικών Υπαλλήλων, Οδηγών - Χειριστών - Λοιπών Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Υπηρεσιών Καθαριότητας Δ. Πατρέων, Εργαζομένων ΔΕΥΑΠ, Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων - Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δ. Πατρέων, Οικοδόμων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και στα ΝΠΙΔ, Φαρμακοϋπαλλήλων, Μετάλλου, ΣΕΠΕ Πατρών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αχαΐας, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, Πολιτικών Συνταξιούχων Αχαΐας. Επίσης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Προαστίου «Η Δροσιά», Προαστίου «Αγ. Παντελεήμων», Καστελόκαμπου, Ζαβλανίου, Αρόης, «Παναγίας Αλεξιώτισσας», Παμμικρασιατικός, Αγυιάς - Τερψιθέας, Αγίου Διονυσίου -ΕΑΠ, «Αγίου Νεκταρίου», Κρήνης, Μπάλλα, Βούντενης, Ανω Συχαινών, Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα «Η Ειρήνη», Ανθείας - Κυψέλης, Αμπελοκήπων, Βαλβιτσίου - Χάραδρου, Ανθουπόλεως, Κοτρωνίου, Τέρψης, Εργατικών Κατοικιών Πάτρα 8, «Αγ. Νικόλαος Λεύκας», Εργατικών Κατοικιών Λεύκας, Νεάπολης, Γηροκομείου «Παν. Γηροκομίτισσα», Κ. Καστριτσίου «Σέλεμνος», Χορευτικό Τμήμα Δ. Πατρέων. Επιπλέον: Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας (ΣΕΑΑΝ), Ακαδημία Σκακιού Αγ. Βασιλείου - Ρίου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 25ου Δημοτικού, ΦΙΛΜΠΑ, Λέσχη Αλεξ. Πλαγιάς, Πατραϊκός Αθλητικός Ομιλος «Φιλία», Αθλητική Ενωση Συλλόγων Γυμναστικής Δυτικής Ελλάδας - ΕΓΟ, ΑΟΠ Κούρος, ΑΓΣ Αρίων, «Αθλόραμα», ΑΣ Ατλας, ΓΣ Πατρέας, ΓΣ Αλέξανδρος, ΑΣ Ερμής.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ
Σάββατο 14 Ιούνη
  • Εκδήλωση με θέμα «Οταν οι εργάτες είναι ιδιοκτήτες και απολαμβάνουν τα μεγαλεία που φτιάχνουν τα χέρια και το μυαλό τους... Το παράδειγμα της κατασκευής του Μετρό της Μόσχας στην ΕΣΣΔ» πραγματοποιούν οι Οργανώσεις Μετρό, Α' Αθήνας και Τεχνικών Εταιρειών της ΤΟ Κατασκευών στις 7.30 μ.μ., στην ταράτσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 80-88, 7ος όροφος, πρόσβαση από τον σταθμό «Συγγρού - Φιξ»). Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εργαζόμενους στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό.
  • Εκδήλωση με θέμα «Το Καρπενήσι και η Ευρυτανία κοιτίδα της Λαϊκής Αντίστασης και κέντρο της Ελεύθερης Ελλάδας» πραγματοποιεί η ΚΟ Ευρυτανίας στη 1 μ.μ. στο Καρπενήσι, στο cafe «Βέντο». Θα μιλήσει ο Κώστας Σαρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Θα προηγηθεί στις 12 μ. κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Κορυσχάδων.
  • Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και οι Οργανώσεις Νέας Σμύρνης του Κόμματος παρουσιάζουν το βιβλίο «Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο» του Στέφανου Λουκά, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Θα ακολουθήσει ζωντανό μουσικό ρεμπέτικο πρόγραμμα με τη συνοδεία μεζέ και κρασιού.
  • Τον πρωτοπόρο κομμουνιστή Διονύση Γεωργάτο τιμά με εκδήλωση στο Ληξούρι, στις 8 μ.μ. στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Θα μιλήσει η Αγγελική Τσώλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.
Κυριακή 15 Ιούνη
  • Εκδήλωση με θέμα «Μέτρα για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος τώρα! Ολοκληρωμένη αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Πολιτική Προστασία» πραγματοποιεί η ΚΟ Διρφύων - Μεσσαπίων στις 8 μ.μ. στην Ατταλη. Θα μιλήσουν: Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Χριστίνα Αβραμίδου, εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων.
Δευτέρα 16 Ιούνη
  • Εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο πραγματοποιεί η ΚΟ Πέλλας στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Πέλλας. Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας.
  • Παρουσίαση του βιβλίου «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα: Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του» οργανώνει η ΤΕ Μαγνησίας στον Βόλο, στις 8μ.μ. στο ανοιχτό θεατράκι (απέναντι από το δημαρχείο Νέας Ιωνίας). Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, συγγραφέας του βιβλίου και μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
Τρίτη 17 Ιούνη
  • Την ίδια έκδοση θα παρουσιάσει η ΤΕ Λάρισας στις 7.30 μ.μ. στη Λογοτεχνική Γωνιά (Γαληνού και Φαρμακίδου).
Προσφορές στο ΚΚΕ
  • Σύντροφοι και φίλοι από το Τορόντο του Καναδά συγκέντρωσαν και προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ το ποσό των 2.120 δολαρίων Καναδά, μέσω της ΚΟΒ Τορόντο Αναλυτικά προσφέρουν: Αναγνωστάκος Γιάννης 10 δολάρια, Βαγενάς Κώστας 300 δολάρια, Βαμβουκάκη Νικολέτα 100 δολάρια, Δαμιανός Νίκος 500 δολάρια, Διακοπούλου Βαρβάρα 20 δολάρια, Κοσμά Ανατολή 500 δολάρια, Λεμπέσης Κώστας 100 δολάρια, Λιανός Θανάσης 150 δολάρια, Παρλάνης Θανάσης 100 δολάρια, Παρούσης Κώστας 100 δολάρια, Παχής Σταύρος 200 δολάρια, Hudson Αλεξάνδρα 40 δολάρια.
  • Η Χριστίνα Παναγιωτίδου και ο Russell Scrugg προσφέρουν στη μνήμη του Δημήτρη (Μάκη) Σακελλαρίου, που έφυγε από κοντά μας στις 30 Μαΐου 2025, το ποσό των 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Νέοι σταθμοί στον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη»

Σταθερά σε ΝΑΤΟική τροχιά προχωρούν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Την Πέμπτη οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Mehmet Kemal Bozay και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πραγματοποίησαν την 4η συνάντηση της διαδικασίας Πολιτικού Διαλόγου στην Αγκυρα.

Επισήμως συζήτησαν «θέματα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις» και έκαναν «ανασκόπηση των εξελίξεων μετά την τελευταία τους συνάντηση, ενόψει μεταξύ άλλων της προετοιμασίας του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Τουρκία».

Συζήτησαν επίσης τις «πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο». «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή δέσμευσή τους να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας», καταλήγει το σχετικό ανακοινωθέν.

Την Παρασκευή έγινε στην Αγκυρα και ο 8ος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας (αφορά τις διμερείς μπίζνες), μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου και του Bozay.

Την ίδια μέρα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης πιθανολόγησε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24-26/6 στη Χάγη, ενώ για το πολυδιαφημισμένο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων είπε ότι «θα οργανωθεί σε χρόνο τον οποίο θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Θάνο Μικρούτσικο με μεγάλη συναυλία

Στις 20 Ιούνη. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο τιμούν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και η οικογένειά του, με μεγάλη συναυλία με τίτλο «Και να τι θέλω τώρα να σας πω», στις 20 Ιούνη στις 9.30 μ.μ. στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ερμηνεύσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Γιώργος Μεράντζας, ο Μανώλης Μητσιάς και η Γιώτα Νέγκα, σε ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Θύμιου Παπαδόπουλου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ