Για «συμφωνία» που ...εκκρεμεί να εγκριθεί μίλησε ο Τραμπ
2025 The Associated Press. All |
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε ότι το πλαίσιο «δίνει σάρκα και οστά» στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στη Γενεύη για την αμοιβαία «χαλάρωση» των δασμών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «θεμελιώδες» όρο της συμφωνίας την «επίλυση» των αμερικανικών ανησυχιών σχετικά με τους περιορισμούς που η Κίνα έχει επιβάλει στην εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και μαγνητών. Ανέφερε δε ότι «η ιδέα είναι ότι θα επιστρέψουμε (σ.σ. στις δύο χώρες) και θα μιλήσουμε με τον Πρόεδρο Τραμπ και θα βεβαιωθούμε ότι θα την εγκρίνει. Θα επιστρέψουν και θα μιλήσουν με τον Πρόεδρο Σι (...)» και εάν εγκριθεί, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι σκληρά παζάρια θα συνεχιστούν, αλλά και ότι κάθε πιθανός συμβιβασμός το μόνο που θα κάνει θα είναι να αναβάλλει προσωρινά την επόμενη φάση της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει για Ουάσιγκτον, ώστε να παραστεί σε προγραμματισμένη συνάντηση στο Κογκρέσο, ο Λάτνικ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αν χρειαστεί, να συνεχίσουμε και αύριο (σ.σ. χτες)» τις επαφές, υπενθυμίζοντας δε ότι «ένας αριθμός μέτρων των ΗΠΑ τέθηκαν σε εφαρμογή όταν δεν εισάγονταν σπάνιες γαίες (λόγω των περιορισμών που αποφάσισε η Κίνα) (...) Να αναμένετε ότι αυτά θα ανακληθούν, όπως είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, "με ισορροπημένο τρόπο"».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του μίλησε για συμφωνία που «είναι έτοιμη» αλλά ...«με την επιφύλαξη της τελικής έγκρισης από τον Πρόεδρο Σι και από εμένα», υποστηρίζοντας ότι «οι μαγνήτες και όλες οι αναγκαίες σπάνιες γαίες θα δοθούν, προκαταβολικά από την Κίνα». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ακόμα ότι «εμείς θα παρέχουμε στην Κίνα ό,τι συμφωνήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων φοιτητών που χρησιμοποιούν τα κολέγια και τα πανεπιστήμιά μας (κάτι που πάντα μου άρεσε!). Εμείς θα λάβουμε συνολικά δασμούς 55%, η Κίνα θα λάβει 10%. Η σχέση μας είναι εξαιρετική».
Ενώ σε επόμενη ανάρτηση, είπε ότι «ο Πρόεδρος Σι και εγώ θα συνεργαστούμε στενά για να ανοίξουμε την Κίνα στα αμερικανικά εμπορικά προϊόντα. Αυτό θα ήταν μία μεγάλη νίκη και για τις δύο χώρες!».
Από τη μεριά της κινεζικής αντιπροσωπείας, ο υφυπουργός Εμπορίου της χώρας, Λι Τσενγκγκάνγκ, αναφέρθηκε κι αυτός σε ένα «εμπορικό πλαίσιο» που θα εξετάσουν πιο αναλυτικά οι δύο ηγεσίες πριν εγκριθεί, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφιενγκ είπε: «Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν περισσότερο η μία προς την άλλη, να τιμήσουν τα λόγια τους με πράξεις, να δείξουν καλή πίστη και διακριτές προσπάθειες στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους, να διαφυλάξουν από κοινού τα αποτελέσματα του διαλόγου που κατακτήθηκαν σκληρά». Επανέλαβε δε ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ξανά και ότι «η Κίνα δεν θέλει να πολεμήσει αλλά και δεν φοβάται να πολεμήσει».
Με 61 συγκρούσεις σε 36 χώρες
Ο πλανήτης γνώρισε το 2024 τον υψηλότερο αριθμό ένοπλων συγκρούσεων από το 1946, ξεπερνώντας το 2023 που ήταν ήδη χρονιά ρεκόρ, σύμφωνα με νορβηγική έκθεση που δημοσιεύθηκε χτες, φέρνοντας στο προσκήνιο τους έντονους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για αγορές, πρώτες ύλες, επενδύσεις, Ενέργεια και δρόμους εμπορευμάτων, που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί.
Την περασμένη χρονιά, σε όλο τον κόσμο καταγράφηκαν 61 συγκρούσεις σε 36 χώρες - σε κάποιες από τις οποίες μαίνονται παραπάνω από μία συγκρούσεις ταυτόχρονα - σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη του Οσλο (Prio). Το 2023, οι αριθμοί αυτοί ήταν 59 και 34, αντίστοιχα. Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία που συγκέντρωσε το σουηδικό πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Ενώ οι κρατικές συγκρούσεις (σ.σ. εσωτερικές συγκρούσεις όπου η κυβέρνηση είναι ένα από τα εμπόλεμα μέρη) αυξήθηκαν, οι μη κρατικές συγκρούσεις μειώθηκαν ελαφρώς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2024, καταγράφηκαν 74 μη κρατικές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα περίπου 17.500 θανάτους που σχετίζονται με μάχες.
«Σε εννέα χώρες, υπήρξαν τρεις ή περισσότερες κρατικές συγκρούσεις. Αυτό αντανακλά μια αυξανόμενη πολυπλοκότητα στη δυναμική των παγκόσμιων συγκρούσεων».
Το έτος χαρακτηρίστηκε από μια μετατόπιση στην περιφερειακή δυναμική: ενώ η Αμερική σημείωσε μείωση στις μη κρατικές συγκρούσεις, η Αφρική σημείωσε απότομη αύξηση. Ως εκ τούτου, η Αφρική είναι πλέον η ήπειρος με τα υψηλότερα επίπεδα μη κρατικών συγκρούσεων.
«Δεν είναι απλά κορύφωση, είναι μια διαρθρωτική αλλαγή. Ο κόσμος σήμερα είναι πολύ πιο βίαιος και πολύ πιο κατακερματισμένος απ' ό,τι ήταν πριν από 10 χρόνια», σχολίασε η Σίρι Αας Ρούσταντ, επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας που καταγράφει τις τάσεις την περίοδο 1946 - 2024. «Οι συγκρούσεις δεν είναι πλέον μεμονωμένες. Είναι πολυεπίπεδες, διεθνικές και όλο και πιο δύσκολο να τερματιστούν», πρόσθεσε.
Η Αφρική παραμένει η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο με 28 συγκρούσεις μεταξύ κρατών (στην οποία εμπλέκεται τουλάχιστον ένα κράτος), και ακολουθεί η Ασία (17), η Μέση Ανατολή (10), η Ευρώπη (3) και η Αμερική (2).
Σε πάνω από τις μισές χώρες μαίνονται δύο ή περισσότερες συγκρούσεις.
Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με συγκρούσεις παρέμεινε λίγο - πολύ σταθερός σε σχέση με το 2023, περίπου στους 129.000.
Ο απολογισμός αυτός συνδέεται με τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τις συγκρούσεις στην αιθιοπική περιοχή του Τιγκράι.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σάντσεθ κατηγορείται για «διαφθορά» μετά από σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο
Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία με τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για «διαφθορά», καθώς δικαστήριο διέταξε έρευνα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που σχετίζεται με την οικονομική διάσωση της αεροπορικής εταιρείας «Air Europa» από την κυβέρνησή του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης έδωσε εντολή στο Γραφείο Συγκρούσεων Συμφερόντων του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης να διερευνήσει εάν ο Σάντσεθ έπρεπε να είχε αυτοεξαιρεθεί από τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το 2020, που ενέκρινε πακέτο διάσωσης 475 εκατ. ευρώ για την «Air Europa» κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο ανώτατος εισαγγελέας της Ισπανίας - ένας διορισμένος από την κυβέρνηση - ενδέχεται να είχε παραβιάσει το δικαστικό απόρρητο σε άλλη υπόθεση, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για δίκη.
Την Κυριακή χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης ζητώντας παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ και πρόωρες εκλογές, μετά από κατηγορίες για «διαφθορά».
Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος (PP) με κεντρικό σύνθημα «Μαφία ή Δημοκρατία», ενώ οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν εθνικές σημαίες και φώναζαν «Σάντσεθ, παραιτήσου». Η συγκέντρωση οργανώθηκε έπειτα από διαρροή ηχητικών αρχείων, που φέρεται να δείχνουν ότι ένα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), η Λέιρε Ντίεθ, διεξήγαγε εκστρατεία δυσφήμισης μιας μονάδας της αστυνομίας που διεξάγει έρευνα σχετικά με κατηγορίες για διαφθορά όπου εμπλέκονται η σύζυγος του Σάντσεθ, ο αδελφός του και πρώην στενός συνεργάτης του.
Η ίδια απέρριψε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι έκανε έρευνα για ένα βιβλίο και δεν ενεργούσε εξ ονόματος του κόμματος ή του πρωθυπουργού, ενώ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ο Σάντσεθ χαρακτήρισε τις έρευνες που εμπλέκουν μέλη του στενού κύκλου του «εκστρατεία δυσφήμισης» που έχει εξαπολύσει η «Δεξιά», προκειμένου να υπονομεύσει την κυβέρνησή του.
Ο ηγέτης του ΡΡ, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο, μιλώντας στη συγκέντρωση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πρακτικές μαφίας» στην υπόθεση αυτή και είπε πως ο Σάντσεθ είναι «στο κέντρο πολλαπλών σκανδάλων διαφθοράς».
Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμη ο δήμαρχος Μαδρίτης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ - Αλμέιδα, και παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην πρωθυπουργοί Μαριάνο Ραχόι και Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τις 50.000. Το ακροδεξιό Vox αποφάσισε να μη συμμετάσχει. Ο ηγέτης του κόμματος, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, ζήτησε από τον Φεϊχό να σπάσει όλες τις συμφωνίες που έχει το PP με τους Σοσιαλιστές και να καταθέσει πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο, αντί να οργανώνει διαδηλώσεις.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το PP έχει μικρό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλιστών. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν το 2027.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενταλμα σύλληψης κατά του Τζαφέρ Μαχίρογλου, ιδιοκτήτη του αντιπολιτευόμενου δικτύου Halk TV εξέδωσαν χτες οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σε ανάρτησή του από το Λονδίνο όπου ζει, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε τις κατηγορίες μιλώντας για «κατασκευασμένες ψευδείς δηλώσεις και συκοφαντίες», υποστηρίζοντας ότι το κανάλι του υπερασπίζεται «τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και τον νόμο», χωρίς να αμφισβητήσει το αν θα επιστρέψει στην Τουρκία.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Το υπουργείο Τουρισμού της κυβέρνησης των τζιχαντιστών στη Συρία ανακοίνωσε την Τρίτη νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους λουόμενους (άνδρες και γυναίκες, ξένους και ντόπιους) με βάση «τις απαιτήσεις του δημόσιου συμφέροντος». «Στις δημόσιες παραλίες και πισίνες απαιτείται πιο σεμνό μαγιό (μπουρκίνι ή μαγιό που καλύπτει περισσότερο το σώμα)», αναφέρει η οδηγία της κυβέρνησης που στηρίζει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Και «απογειώνει» την «απελευθέρωση» που επικαλείται συμπληρώνοντας: «Οταν μετακινείστε μεταξύ της παραλίας και άλλων χώρων, είναι απαραίτητο να φοράτε ένα κάλυμμα παραλίας ή μια φαρδιά ρόμπα (για τις γυναίκες) πάνω από το μαγιό». Οι άνδρες αντίστοιχα υποχρεούνται να φορούν πουκάμισα σύμφωνα με τη νέα οδηγία, η οποία αναφέρει ότι «τα γυμνόστηθα ρούχα δεν επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους εκτός των χώρων κολύμβησης, των λόμπι των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης».