ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέες διαβουλεύσεις με επίκεντρο τους δασμούς

2025 The Associated Press. All

Με διάφορα σενάρια για αμοιβαίες «παραχωρήσεις» που οι δύο πλευρές εξέταζαν, συνεχίστηκαν και χτες οι διαβουλεύσεις αντιπροσωπειών από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Κίνας, στο Λονδίνο, που άρχισαν προχτές Δευτέρα, με ζητούμενο συμφωνία που τουλάχιστον θα «παγώσει» νέα αύξηση των δασμών. Μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να άρουν περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές σχετικές με προϊόντα τεχνολογίας, ως αντάλλαγμα σε χαλάρωση περιορισμών της Κίνας στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, που δήλωσε για τη πρώτη μέρα τουλάχιστον ότι έγινε μια «καλή συνάντηση». Σε αυτή συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ (που χαρακτήρισε τις συνομιλίες «καρποφόρες») όπως και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ.

Από τη μεριά του ο Τραμπ απάντησε «θα δούμε» σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άρσης δασμών, συμπληρώνοντας ότι «η Κίνα εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια» και καταλήγοντας μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να "ανοίξουμε" την Κίνα». Σε άλλη του δήλωση, δε, είπε ότι «πάμε καλά με την Κίνα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά λαμβάνω μόνο θετικές αναφορές».

Στην κινεζική αντιπροσωπεία ηγείτο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «υπερασπιζόμαστε το ελεύθερο εμπόριο και έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν, κατά συνέπεια στηρίζουμε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε στο AFP ένας εκπρόσωπος.

Επικοινωνία Σι με τον νέο Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο

Στο μεταξύ, ο Κινέζος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Τζάε Μγιουνγκ, στον οποίο τόνισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε τη διμερή συνεργασία και τον πολυμερή συντονισμό, να διαφυλάξουμε από κοινού την πολυμέρεια και το ελεύθερο εμπόριο και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ομαλότητα των παγκόσμιων και περιφερειακών βιομηχανικών αλυσίδων και των αλυσίδων εφοδιασμού». Πρόσθεσε ακόμα ότι η σχέση των δύο χωρών πρέπει να αναβαθμιστεί σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να «εισάγουν περισσότερη βεβαιότητα» στο περιφερειακό και διεθνές τοπίο, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Νότιας Κορέας κάλεσε την Κίνα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για την οικοδόμηση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και δήλωσε ότι ελπίζει να προωθηθούν οι διμερείς δεσμοί σε τομείς όπως η οικονομία, η ασφάλεια και ο πολιτισμός «υπό το πνεύμα του αμοιβαίου οφέλους και της ισότητας», ενώ κάλεσε τον Σι να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του APEC (Φόρουμ Συνεργασίας σε Ασία Ειρηνικό) που θα φιλοξενήσει τον Νοέμβρη η πόλη Γκιόνγκτζου στη νοτιοανατολική Νότια Κορέα.

Ολα αυτά ενώ ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ιαπωνίας στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ Ριόσεϊ Ακαζάουα έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, με στόχο την αναστολή των δασμών που, όπως είπε, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ιαπωνική οικονομία. Ο Ακαζάουα είχε νέο γύρο διήμερων επαφών στην Ουάσιγκτον.

«Διάρρηξη» των δεσμών Ρωσίας - Κίνας μελετά ο Τραμπ

Στο μεταξύ, δημοσίευμα των «New York Times» επικαλείται έγγραφο που φέρεται να ανήκει στην 7η Υπηρεσία της ρωσικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (DKRO) και παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι «η Κίνα κατασκοπεύει τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για να μάθει για τα δυτικά όπλα και τον πόλεμο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα και το έγγραφο, «Κινέζοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών διεξάγουν κατασκοπεία στην Αρκτική χρησιμοποιώντας εταιρείες εξόρυξης και πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα ως κάλυψη». Ακόμα, η φερόμενη «επιχείρηση αντικατασκοπείας», σύμφωνα με το κείμενο των «New York Times», ξεκίνησε «τρεις ημέρες πριν ο κ. Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, η FSB ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα αντικατασκοπείας με την ονομασία "Συμφωνία-4", αποκαλύπτει το έγγραφο (...) Η χρονική στιγμή σχεδόν σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Η Ρωσία έστρεφε σχεδόν όλους τους στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς της πόρους στην Ουκρανία, πάνω από 4.000 μίλια από τα σύνορά της με την Κίνα, και πιθανότατα ανησυχούσε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την απόσπαση της προσοχής». Η αμερικανική εφημερίδα θυμίζει δε και δήλωση του Τραμπ ότι «θα πρέπει να τους αποσυνδέσω (σ.σ. Ρωσία και Κίνα), και νομίζω ότι μπορώ να το κάνω κι εγώ αυτό».


ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Στα σκαριά νέος γύρος διαπραγμάτευσης στο Ομάν

Ετοιμος για χτύπημα στο Ιράν δηλώνει ο στρατηγός Κουρίλα

Το Ιράν μελετά το ενδεχόμενο να προτείνει μία νέα συμφωνία - πλαίσιο στις πυρηνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ ενόψει του νέου, έκτου κατά σειρά, γύρου έμμεσων συνομιλιών στο Ομάν.

Αυτό ανέφερε χτες ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ Ραβαντσί, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA και τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει μία ενδιάμεση συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να ακολουθηθεί από περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα ο Ραβαντσί είπε πως αυτή η νέα ιρανική πρόταση «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για εργασία». «Δεν συζητάμε επί του παρόντος ένα πολύ μεγάλο κείμενο, διότι δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη και μακροσκελή συμφωνία ή ένα μνημόνιο που θα ήταν δύσκολο και χρονοβόρο να προετοιμαστεί» είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου Bloomberg, προσθέτοντας ότι «εάν καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με αυτό το πλαίσιο, θα αρχίσουν πιο λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τις ιδιαιτερότητές του».

Το κύριο σημείο εμπλοκής στις συνομιλίες μέχρι στιγμής ήταν οι αντικρουόμενες θέσεις των δύο πλευρών σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαλύσουν όλη την ικανότητα εμπλουτισμού του Ιράν, ενώ το Ιράν λέει ότι η διατήρηση κάποιου μέρους αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ο Ταχτ Ραβαντσί πρότεινε ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιδιώξει να συμμετάσχουν και άλλες χώρες στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο μέλλον, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Εάν οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να φθάσουν σε ένα ευρύτερο επίπεδο, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει οπωσδήποτε να είναι παρούσες», δήλωσε.

Ωστόσο, κάποιοι Ιρανοί βουλευτές αντιδρούν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες πως μαζί με το Ισραήλ προσπαθούν να μετατρέψουν τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε «στρατηγική παγίδα». Σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που επικαλείται Ιρανούς βουλευτές που αντιδρούν, αναφέρεται ότι γι' αυτούς «η μόνη αποδεκτή συμφωνία είναι αυτή που αίρει οριστικά όλες τις κυρώσεις με στόχο την επίτευξη οικονομικών οφελών για το Ιράν».

Επιπλέον χτες, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να επιβάλει πυρηνικό αφοπλισμό στο Ισραήλ, που εδώ και δεκαετίες διαθέτει μυστικά πυρηνικά όπλα.

«Πιο επιθετικό» στο παζάρι βλέπει το Ιράν ο Τραμπ

Σε νεότερες δηλώσεις που έκανε νωρίς το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος Τραμπ, ανέφερε ότι το Ιράν «γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε χαρακτηρίσει τους Ιρανούς «σκληρούς διαπραγματευτές», επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα επιτρέψει» τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ιρανικό έδαφος.

Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» έριξε χτες βράδυ ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) στρατηγός Μάικ Κουρίλα, που δήλωσε πως παρουσίασε στον Πρόεδρο Τραμπ σχέδια επίθεσης στο Ιράν, τονίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες» να το πράξουν «εφόσον διαταχθούν».

Ο στρατηγός Κουρίλα τα είπε αυτά καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν ρωτήθηκε εάν η CENTCOM είναι έτοιμη να χτυπήσει το Ιράν εάν διαταχθεί από τον Τραμπ, σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Λένε πως πήραν απόρρητα αρχεία του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος

Την Κυριακή ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Εσμαήλ Χατίμπ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του κατάφερε να υποκλέψει «χιλιάδες» απόρρητα έγγραφα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε «έναν θησαυρό στρατηγικών, επιχειρησιακών και επιστημονικών πληροφοριών από το ισραηλινό καθεστώς, κι αυτά τα έγγραφα μεταφέρθηκαν στη χώρα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό ήταν ένα σημαντικό γεγονός συλλογής πληροφοριών», επισημαίνοντας ότι «αποκτήθηκαν και μεταφέρθηκαν πλήρη πυρηνικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων και εκείνα που αφορούν τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη κι άλλες χώρες». Εκτίμησε ότι ο πλούτος αυτών των πληροφοριών ενισχύει τις «επιθετικές» δυνατότητες της χώρας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ