Καθημερινά τα «ατυχήματα» και η αναμέτρηση με κάθε λογής κινδύνους
Εργάτης τραυματίστηκε ξανά στο εργοτάξιο του Ελληνικού (φωτ. αρχείου) |
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι επειδή πρόκειται για θάνατο που εντάσσεται στην κατηγορία «από παθολογικά αίτια» δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις διερεύνησης από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία με εντολή της κυβέρνησης έχει πάψει πλέον να ασχολείται με τέτοια περιστατικά. Πρόκειται για μια κατηγοριοποίηση που ξεπλένει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία για τις ευθύνες που έχει για το προσωπικό και τις συνθήκες δουλειάς, αφού τα λεγόμενα «παθολογικά αίτια» προφανώς και σχετίζονται με την πίεση και την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς που φέρνουν τους εργαζόμενους στα όριά τους και είτε δημιουργούν είτε επιταχύνουν την εμφάνιση συμπτωμάτων που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία.
Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, λόγω της τεράστιας πίεσης για την επιβίωση, λόγω των αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναγκάζονται να δουλεύουν σε πόστα που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους, κάτι για το οποίο η εργοδοσία και με «κρατική βούλα» δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν και οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ από το συγκεκριμένο εργοστάσιο, απαιτώντας να διερευνηθούν οι αιτίες θανάτου του εργαζόμενου. Και, αναδεικνύουν ότι αυτή η τραγωδία διαρκείας με θύματα τους εργαζόμενους συμβαίνει «σε μία εποχή που διαθέτει όλες τις δυνατότητες ώστε (...) να ζούμε χωρίς άγχος και ανασφάλειες, η δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου να αποτελεί δικαίωμα για όλους και η εργασία μαζί με ποιοτικό ελεύθερο χρόνο να είναι διασφαλισμένα για όλους».
Χαρακτηριστικά είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ για τον θάνατο του συναδέλφου τους:
-- Είχε διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας και είχε καταγραφεί από τον γιατρό Εργασίας;
-- Το πόστο του και τα ωράρια εργασίας επιβάρυναν τον οργανισμό του, τώρα ή στο παρελθόν;
-- Οι εξετάσεις που γίνονται καλύπτουν όλους τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε; Οι συνάδελφοι με αναγνωρισμένο κίνδυνο καλύπτονται με πιο τακτικές και διεξοδικές εξετάσεις;
-- Το ασθενοφόρο έφτασε γρήγορα στο εργοστάσιο, σε μία περιοχή με τους δύο μεγαλύτερους χώρους εργασίας του νομού και με υψηλό τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος;
Σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο δουλειάς, ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια, όπου δραστηριοποιούνται οι πιο ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, καθημερινότητα είναι τα «ατυχήματα» στο μεροκάματο. Για την πολυδιαφημισμένη επένδυση του Ελληνικού ο λόγος, όπου εργαζόμενος συγκολλητής υπέστη κατάγματα την περασμένη Τετάρτη, όταν μεταλλική δοκός κατά τη διαδικασία τοποθέτησής της με γερανό, καταπλάκωσε το χέρι του.
Είναι ένα ακόμα συμβάν, που φέρνει στην επιφάνεια το Σωματείο που δραστηριοποιείται στον χώρο, αναδεικνύοντας ότι προστίθεται στα πολλά μικρότερα ή μεγαλύτερα καθημερινά ατυχήματα στο έργο και «αποτελούν προπομπό για ένα πιο σοβαρό ατύχημα».
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, πριν λίγο καιρό, είχε συμβεί παρόμοιο ατύχημα όταν έφυγε από τη θέση του ένα «τραπέζι», που χρησιμοποιείται για το καλούπωμα, με αποτέλεσμα να πλακώσει το χέρι ενός οικοδόμου. Η αιτία των ατυχημάτων είναι κοινή, τονίζει το Σωματείο. Είναι η εντατικοποίηση και οι εξαντλητικοί ρυθμοί για να πιαστούν τα χρονοδιαγράμματα, οι ελλείψεις σε ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας, τα οποία αντιμετωπίζονται ως κόστος από την εργοδοσία.
Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο και να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, σε όλες τις εταιρείες στο έργο. Ουσιαστική εκπαίδευση όλου του προσωπικού. Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης σε ολόκληρο το έργο του Ελληνικού που θα καλύπτει όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους. Επίσης, την εγκατάσταση μόνιμης υγειονομικής μονάδας και μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου, στελεχωμένα με το αναγκαίο ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, παροχή όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας, με κατάλληλες προδιαγραφές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.
Αλλο ένα εργατικό «ατύχημα» προστέθηκε στην ατελείωτη καθημερινή λίστα, όταν οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Πύλου - Νέστορος στη Μεσσηνία, χτύπησε μετά από πτώση του οχήματός του πάνω σε κολόνα φωτισμού της ΔΕΗ το πρωί της Πέμπτης στην εθνική οδό Κυπαρισσίας - Φιλιατρών. Ο τραυματίας εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Καλαμάτας, προκειμένου να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, αφού δεν μπορούσε να γίνει τέτοια εξέταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κυπαρισσίας όπου αρχικά μετέβη.
Το γεγονός, ωστόσο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρείται, αφού, όπως καταγγέλθηκε από τη ΔΑΣ ΟΤΑ Μεσσηνίας, το όχημά του ήταν ένα ακόμα «σαπάκι» που κυκλοφορεί από το 1980 (!), ενώ από το 2023 δεν τηρούσε τους τεχνικούς όρους ασφαλείας!
«Να μην τολμήσουν να μπαλώσουν την υπόθεση και να την ρίξουν στην ατομική ευθύνη», προειδοποιούν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, χτυπώντας «καμπανάκι» για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.
Συγκεκριμένα, μετά από τροποποίηση των ορίων κίνησης από τα όρια των δήμων στα όρια της περιφερειακής ενότητας, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε έναν επικίνδυνο δρόμο, για να εναποθέσουν τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ της Καλλιρρόης, με αποτέλεσμα να είναι συχνά τα τροχαία ατυχήματα. Για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τον δήμο Πύλου στην Καλλιρρόη οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να διανύουν 180 χιλιόμετρα πήγαινε - έλα, χωρίς να υπολογίζονται οι αποστάσεις από τις απομακρυσμένες περιοχές Φοινικούντα και Κορώνη. Ο τρόπος αυτός σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις ατελείωτες ώρες εργασίας και την παλαιότητα των οχημάτων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων αλλά και περαστικών στους επικίνδυνους αυτούς επαρχιακούς δρόμους.
Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι τον Σεπτέμβρη, στο ίδιο επικίνδυνο δρομολόγιο Κυπαρισσίας - Καλλιρρόης είχε προκληθεί θανατηφόρο τροχαίο, με όχημα που έπεσε πάνω σε απορριμματοφόρο του δήμου Τριφυλίας, γι' αυτό και η ΔΑΣ απαιτεί από τις τοπικές αρχές «να ασχοληθούν σοβαρά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων πριν θρηνήσουμε νεκρό!».
Η αγγελία για τη 10ωρη δουλειά |
Πρόκειται για το αίσχος που φέρνουν οι αντεργατικοί νόμοι της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, να καταγγέλλει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αναδεικνύοντας πως από 5 μέρες δουλειά σε 4 σημαίνει κέρδη για την εργοδοσία και εξόντωση για τους εργαζόμενους. Καλεί την εργοδοσία να «μαζέψει» την αισχρή αγγελία και τους εργαζόμενους να μη δεχθούν να δουλέψουν με αυτούς τους όρους. Να βάλουν μπροστά τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς και 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παρουσιάζεται η εντατικοποίηση ως «ευελιξία» και η κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων ως «καινοτομία», και σημειώνει: «Αντί τον 21ο αιώνα, ειδικά σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων που ειδικεύεται στην τεχνολογία, να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος, γυρνάμε πίσω στο 1880...
Ειδικά για το κατάστημα του Mediterranean Cosmos, όπου οι εργαζόμενοι θέλουν ούτως ή άλλως μία (1) ώρα για να φτάσουν στο εμπορικό, πρακτικά μιλάμε για 12ωρο! Κυριολεκτικά η εταιρεία καλεί τους συναδέλφους να αφήσουν τα κόκαλά τους μέσα στο κατάστημα, χωρίς να δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς τους! Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όλες τις Παρασκευές και όλα τα Σάββατα! Πρόκειται για μια καθαρά απαράδεκτη πρακτική που πατάει πάνω στους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη και Αδωνι, καθώς η 4ήμερη εργασία δεν είναι τίποτα άλλο παρά εφαρμογή της "διευθέτησης" του εργάσιμου χρόνου, εντείνει την εκμετάλλευση και στερεί τους συναδέλφους από στοιχειώδη χρόνο ξεκούρασης και προσωπικής ζωής».
Καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην πίεση της εργοδοσίας και να οργανωθούν στο σωματείο: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η "ευελιξία" τους η κανονικότητα της δικής μας ζωής"», καταλήγει η ανακοίνωση.
Κινητοποίηση στις 9 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων
«Η δίωξη του προέδρου του ΠΜΣ μετά από 4 χρόνια για ασήμαντη αφορμή, κατ' εφαρμογή του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, δείχνει καθαρά ότι φοβούνται τη δύναμη και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων», τονίζει ο Σύλλογος. «Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται», προσθέτει και καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν την υποστήριξή τους.
Στην κινητοποίηση καλεί όλα τα συνδικάτα το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον ΠΜΣ και τον πρόεδρό του. «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων δεν πρόκειται να σταματήσει, δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν ούτε με την κρατική καταστολή, ούτε οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων των συνδικάτων και των συνδικαλιστών των σωματείων που μπαίνουν μπροστά στη μάχη», ξεκαθαρίζει. «Το σύνθημά μας στους αγώνες που έγιναν την περίοδο της πανδημίας "τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή" δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας», καταλήγει.
Τη δίωξη του Β. Παρασκευόπουλου καταδικάζει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).
Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες σε βάρος του προέδρου του ΠΜΣ, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).