ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2025
Σελ. /32
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΑΜΟ

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία που πραγματοποίησε από την Πέμπτη 22 έως την Κυριακή 25 Μάη σε Ικαρία και Σάμο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία περιλάμβανε ομιλίες αλλά και συναντήσεις με τους δημάρχους και με φορείς των δύο νησιών. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναδείχτηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι νησιώτες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης με τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων για τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και ο δρόμος για την επίλυσή τους, που περνάει μέσα από τον αγώνα των νησιωτών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε σύγκρουση με την πολιτική αυτή.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους των δύο νησιών και περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Το νησί εκπέμπει κραυγή αγωνίας»

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει το νησί της Σάμου όπως τόνισαν οι δήμαρχοι Δυτικής και Ανατολικής Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους και Πάρις Παπαγεωργίου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Καρλόβασι το περασμένο Σάββατο με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που πραγματοποίησε περιοδεία στο νησί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Σταμάτης Φιλιππής, Γραμματέας της ΤΕ Σάμου, οι Βασίλης Κοσμάς και Δημήτρης Αποστόλου, δημοτικοί σύμβουλοι Δυτικής Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Τίμος Χατζηλαγός, δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι Αγλαΐα Κυρίτση και Γιώργος Τσακαλίας, περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Και οι δύο δήμαρχοι ενημέρωσαν τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν την υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους, με συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε ανάγκες που υπάρχουν, πάγιες αλλά και έκτακτες, όπως αυτές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς πριν μερικά χρόνια, η αποκατάσταση των ζημιών από τους οποίους δεν προχωρά καθώς δεν υπάρχουν ο μηχανισμός και η απαραίτητη χρηματοδότηση. Το κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών ταλανίζει το νησί, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «αναστενάζει ο κόσμος».

Παραπέρα η δασοπυρόσβεση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό, η χρηματοδότηση από το κράτος παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, τα μηχανήματα είναι σε κακή κατάσταση και τα έργα αγροτικής οδοποιίας που είναι απαραίτητα και για τη δασοπυρόσβεση αλλά και για την πρόσβαση των αγροτών στα κτήματά τους δεν προχωρούν.

Η Υγεία νοσεί, όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι, ενώ μεγάλο πρόβλημα για το νησί παραμένει η έλλειψη νερού. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «νερά υπάρχουν αλλά θέλει καλύτερο σχεδιασμό η διαχείρισή τους "για να μην πούμε το νερό νεράκι"».

Οι δήμαρχοι πρέπει να δρουν σαν αντιπολίτευση απέναντι στην κεντρική εξουσία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως το κράτος δίνει πάρα πολλές αρμοδιότητες, ακόμα και κάποιες που ανήκουν στο ίδιο, όχι όμως και τους αντίστοιχους πόρους. Τόνισε πως οι δήμαρχοι πρέπει να δρουν από θέση αντιπολίτευσης στην κεντρική εξουσία, με την έννοια της διεκδίκησης των ζητημάτων που αφορούν τον τόπο τους και τις λαϊκές ανάγκες.

Απάντησε στο «επιχείρημα» περί δημοσιονομικών δυσκολιών, υπογραμμίζοντας πως χρήματα βρίσκονται όταν είναι να αποκομίσουν τεράστιο κέρδος εταιρείες, όμιλοι, διάφοροι επενδυτές, για την πολεμική οικονομία, για να στέλνονται όπλα στον Ζελένσκι, στον Νετανιάχου, να προετοιμάζεται πολεμικά η χώρα και να μπλέκεται όλο και περισσότερο και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Χρήματα υπάρχουν για φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές κ.λπ.

Αναφέρθηκε στο απαράδεκτο γεγονός πέντε χρόνια μετά τον σεισμό να μην έχουν ακόμα κλείσει οι πληγές που άνοιξε, να μην έχουν δοθεί αποζημιώσεις, να μην έχουν αποκατασταθεί κτίρια και να μην έχουν αντιμετωπιστεί ζητήματα στατικότητας σε δημόσια κτίρια και ιδίως σε σχολικά κτίρια. «Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν μπορεί τα παιδιά να εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ή σε κτίρια που πέφτουν τοίχοι, σοβάδες ή να είναι επικίνδυνα κτίρια», σημείωσε και πρόσθεσε πως «όλα αυτά είναι πακέτο ζητημάτων που θα έπρεπε να δρομολογηθούν, να ιεραρχηθούν και βεβαίως να χρηματοδοτηθούν πρώτα και κύρια για να γίνουν. Και το πανεπιστήμιο εδώ, απ' ό,τι ξέρω, πάνε και έρχονται σε διάφορες αίθουσες οι φοιτητές, για να σπουδάσουν. Και μετά λένε "γιατί δεν έρχονται φοιτητές, γιατί κλείνουν σχολές, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν οι σχολές"».

Αναφερόμενος στην αντιπυρική προστασία σημείωσε πως και το ΚΚΕ ενισχύει τον εθελοντισμό, τα μέλη του πρωτοστατούν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στο να προσφέρουν βοήθεια, «αλλά κι αυτό έχει και ένα όριο». «Εντάξει να βοηθάει ο κάθε άνθρωπος και εθελοντικά (...) αλλά το κράτος πού είναι; Στο κράτος είναι η κύρια ευθύνη. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν μηχανήματα, να μην υπάρχουν υποδομές, να μην υπάρχει δυνατότητα να συντηρήσεις τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα, να έχει διαλυθεί η δασική υπηρεσία σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα του νερού ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως η επιστήμη δίνει πλέον τη δυνατότητα διαχείρισης του νερού ώστε να μην χάνεται, να αξιοποιούνται πηγές, να γίνεται διαχείριση που θα εξασφαλίζει το νερό και σε περιόδους λειψυδρίας, αλλά «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχει προγραμματισμός. Ολα αφήνονται στον αυτόματο πιλότο και άντε και σε κάποιους ιδιώτες αν έχουν κέρδος από αυτό που θα κάνουν, από την επένδυση, να βοηθήσουν».

Για όλα αυτά τα ζητήματα, κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «μπορούμε να κάνουμε Ερωτήσεις στη Βουλή και για να ασκηθεί πίεση στα υπουργεία και βέβαια στους αγώνες, στην πράξη θα είμαστε μαζί σας».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μια φιάλη παλαιωμένου κρασιού.

Πανεπιστήμιο χωρίς αίθουσες, εξοπλισμό, σε λίγο και χωρίς φοιτητές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε το Σάββατο με φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλη ΔΕΠ στην κεντρική πλατεία στο Καρλόβασι, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Κόμματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Κωνσταντίνα Ζορμπαλά, πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ, και οι καθηγητές Βασίλης Μεταφτσής, Αγαπητός Χατζηνικήτας και Νικόλαος Δαφνής.

Από τους φοιτητές τον λόγο πήραν ο Κώστας Αλευράς, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής, και ο Μάρκος Θεοδοσίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.

Οπως νωρίτερα οι δήμαρχοι, έτσι και οι καθηγητές και οι φοιτητές εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την κατάσταση του Πανεπιστημίου εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Επιπλέον, ανέδειξαν το γεγονός ότι η γενικότερη κατάσταση στο νησί, με τις ελλείψεις στην Υγεία και το δυσβάσταχτο μεταφορικό κόστος, αποτρέπει τα παιδιά λαϊκών οικογενειών να επιλέξουν τη Σάμο για τις σπουδές τους, με συνέπεια ολοένα και μικρότερο φοιτητικό πληθυσμό, αφού η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει βασικές προτάσεις για να μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο τους, όπως για δωρεάν σίτιση, στέγαση, παροχή ορισμένων δωρεάν μετακινήσεων κ.λπ. Επεσήμαναν ακόμα τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, με ανύπαρκτες αίθουσες και τους φοιτητές να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε σχολικές αίθουσες ή αίθουσες του δήμου, ενώ σε ορισμένα Τμήματα οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά οδήγησαν σε απαξίωση το δημόσιο πανεπιστήμιο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων και οι οποίες οδήγησαν σε απαξίωση το δημόσιο πανεπιστήμιο, με προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, υποβάθμιση των σπουδών, του περιεχομένου τους, των υποδομών, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

«Το πρόβλημα είναι γενικότερο αλλά εδώ στο Πανεπιστήμιο της Σάμου φαίνεται πιο έντονα, γιατί είναι μια ακριτική περιοχή, με τεράστια κόστη και μόνο για να έρθουν εδώ οι φοιτητές, πολύ περισσότερο για να ζήσουν, για να μπορέσουν να σπουδάσουν αξιοπρεπώς, έτσι όπως πρέπει», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στο μετά τις σπουδές, επισημαίνοντας πως το πτυχίο πολλές φορές δεν εγγυάται ότι θα απασχοληθεί ο κάτοχός του στο αντικείμενο που σπούδασε και πολλά παιδιά κατευθύνονται σε άλλα επαγγέλματα, ακόμα και σε άλλες χώρες.

Ο Δ. Κουτσούμπας στηλίτευσε το «επιχείρημα» ότι τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης ή της Υγείας, «αλλά υπάρχουν λεφτά για πολεμικές δαπάνες, για να στέλνουμε όπλα, οπλικά συστήματα στον Ζελένσκι ή να στέλνουμε φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, να υποστηρίζουμε τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου. Υπάρχουν για φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές (...) Ο εφοπλιστής εθελοντικά πληρώνει φόρο, αν θέλει, αν έχει τα κέρδη που θεωρεί ο ίδιος πως είναι αρκετά (...) Ποιος από εμάς, από τους φοιτητές, από τις οικογένειές τους και από τους καθηγητές, θα πει "εθελοντικά θα πληρώνουμε φόρο, γιατί δεν έχουμε ή γιατί δεν μας φτάνουν τα λεφτά"; Και τις τράπεζες τις έχει απαλλάξει, ενώ βλέπουμε τράπεζες, τα funds να παίρνουν τα σπίτια εργαζομένων για χρέη, να παίρνουν τα μαγαζιά από τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά. Είναι μια αλυσίδα, δηλαδή, ζητημάτων τα οποία πρέπει να τα θέσουμε».

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Φυσικά, ξέρετε την άποψή μας, θεωρούμε ότι η κύρια μάχη δίνεται στους δρόμους του αγώνα, στην κινητοποίηση, στη διεκδίκηση, στη συσπείρωση, στην ενότητα του λαού, των εργαζομένων, για να αντιπαλεύει αυτά τα ζητήματα. Φυσικά και στη Βουλή μπορούμε να βοηθάμε, με Ερωτήσεις, με παρεμβάσεις, και τα αιτήματα αυτά θα τα θέσουμε ξανά, για να τους πιέσουμε, μήπως και λύσουν κάτι. Δεν είμαστε αδιάφοροι. Εστω και μια ανάσα ή ένα πρόβλημα να επιλυθεί. Μόνο που πρέπει να δούμε το μεγάλο δάσος και όχι το δέντρο, γιατί ακόμα και το παραμικρό που λύνεις, που σου το δίνει μετά από κινητοποιήσεις, κάποια στιγμή μετά στο παίρνει πίσω, με άλλους τρόπους, και έχουμε πισωγύρισμα σε όλα αυτά. Φυσικά, όλα αυτά τα ζητήματα για μας έχουν προτεραιότητα».

Η Υγεία στη Σάμο νοσεί βαριά!

Από τη σύσκεψη με φορείς της Υγείας στο Βαθύ
Από τη σύσκεψη με φορείς της Υγείας στο Βαθύ
Με φορείς της Υγείας στο Βαθύ της Σάμου συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από την πλευρά των υγειονομικών και των ασθενών συμμετείχαν και μίλησαν ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και η Θεανώ Σαρρηγεωργίου, μέλος του ΔΣ, η Θεοδώρα Παπαδάμ, από τον Σύλλογο Φίλων υποστηρικτών καρκινοπαθών Σάμου «ΕυΠο», ο Σταύρος Καπώλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο Νίκος Αποστολάκος από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, η Βάσω Βελώνη, διευθύντρια παθολογικού τομέα του νοσοκομείου, η Ελένη Κρατημένου, γιατρός στο Ακτινολογικού, η νοσηλεύτρια Χρύσα Νομικού, η Κική Γερασίμου από τον τομέα καθαριότητας.

Υγειονομικοί και ασθενείς εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της Υγείας, με το νοσοκομείο να έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, αλλά και σε απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο εκ των συνθηκών ξεπερασμένος οργανισμός του Νοσοκομείου Σάμου προβλέπει 76 θέσεις γιατρών αλλά σήμερα υπηρετούν μόλις 27! 40 άτομα λείπουν από τη νοσηλευτική υπηρεσία, ενώ από τις 16 προβλεπόμενες θέσεις για την καθαριότητα μόνο 5 καλύπτονται αυτή τη στιγμή! Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και έχει ξεπεράσει τα όριά του, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση. Από το νοσοκομείο λείπουν βασικές ειδικότητες αλλά και απαραίτητος εξοπλισμός, όπως μαγνητικός τομογράφος που δεν υπάρχει πουθενά στη Σάμο και όσοι χρειάζονται μαγνητική τομογραφία είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Οι ελλείψεις είναι τέτοιες, που όπως σημείωσαν οι γιατροί ντρέπονται να κοιτάξουν τους ασθενείς τους στα μάτια, καθώς αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε λόγω του φόρτου εργασίας, των ελλείψεων σε εξοπλισμό, των εξαντλητικών ωραρίων και των απαράδεκτων συνθηκών κάτω από τις οποίες ασκούν το λειτούργημά τους.

Εξοντωτικές οι συνθήκες δουλειάς και για το τεχνικό, το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που καταβάλλουν μαζί με τους γιατρούς υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργήσει το νοσοκομείο, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φιλότιμό τους.

Ειδική αναφορά αξίζει στους καρκινοπαθείς, που εκτός από την ασθένειά τους έχουν να παλέψουν και με μία ανάλγητη απάνθρωπη πολιτική. Απαραίτητες ειδικότητες για αυτή την πάθηση δεν υπάρχουν, όπως και μηχανήματα για διάγνωση ή θεραπεία, ενώ δεν καλύπτονται τα έξοδα διαμονής τους στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν για να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις και θεραπείες, ούτε τα έξοδα μετακίνησης για συνοδό! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη τη Σάμο δεν υπάρχει μαστογράφος και οι ανάγκες των γυναικών του νησιού καλύπτονται από κινητές μονάδες με συνέπεια η λίστα αναμονής να είναι τεράστια.

Υγειονομικοί και εκπρόσωποι των ασθενών ζήτησαν απ' τον ΓΓ της ΚΕ τη βοήθεια του ΚΚΕ στον αγώνα τους για στελέχωση του νοσοκομείου, για κάλυψη των ελλείψεων.

Αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομη συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Γιάννη Χατζηκωνσταντή και τον διοικητικό διευθυντή Μιχάλη Καραβασίλη.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω απ' τον αγώνα για δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της δημόσιας Υγείας γενικά και ειδικά σε ακριτικά νησιά όπως η Σάμος.

Αναφέρθηκε στον αγώνα του ΚΚΕ για αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν, υψηλής ποιότητας Υγείας για τον λαό. «Και σ' αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω» τόνισε, εξηγώντας πως αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, όπως υποστήριζαν άλλες πολιτικές δυνάμεις, αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς ο ιδιωτικός τομέας υπερισχύει και απαξιώνει τον δημόσιο.

«Δεν αφαιρούμαστε από το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες, μέσα σε αυτό το σύστημα, με αυτό το κράτος, με αυτές τις πολιτικές και με αυτούς τους νόμους για τη δημόσια Υγεία, από το να παλεύουμε, να προωθούμε ζητήματα, να πιέζουμε όσο το δυνατό περισσότερο ώστε να επιλύονται προβλήματα», σημείωσε, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και στη Βουλή πρόσφατα για τα θέματα της Υγείας και τονίζοντας πως το ίδιο θα κάνει και το επόμενο διάστημα και για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Εκανε ειδική αναφορά στον Γολγοθά των καρκινοπαθών του νησιού, μιας κατηγορίας ασθενών που το κράτος θα έπρεπε να συντρέξει, αλλά «αντίθετα τους στέλνει από εδώ και από εκεί, γιατί δεν υπάρχει και τομογράφος, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί, γιατί δεν υπάρχουν έγκαιρα τα απαραίτητα φάρμακα, γιατί πρέπει να πάνε να κάνουν εξετάσεις και να πληρώνουν και το "πήγαινε έλα", τα ξενοδοχεία και τους συνοδούς, όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν ξανά σήμερα και που είναι φυσικά γνωστά».

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε ηρωική την προσπάθεια των υγειονομικών, επισημαίνοντας πως και αυτοί είναι άνθρωποι που για να μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους σωστά, θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι απαλλαγμένοι από άγχος και προβλήματα, να εργάζονται με ικανοποιητικούς μισθούς και συνθήκες εργασίας. «Βρισκόμαστε στο 2025, στον 21ο αιώνα που έχουμε φτάσει στην τεχνητή νοημοσύνη, που υπάρχουν τόσες δυνατότητες και για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας και να υπάρχουν και όλα τα μηχανήματα, τα επιστημονικά επιτεύγματα, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, κι όμως λέμε ότι λείπει ο τομογράφος, λέμε ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε ζητήματα, δεν μπορούμε να φέρουμε εδώ γιατρούς, 76 λέει το οργανόγραμμα ότι πρέπει να είναι και είναι 28 αυτοί που υπηρετούν» σημείωσε και κατέληξε: «Ξέρετε ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με τις δυνάμεις που έχουμε, θα το παλέψουμε και μέσα στη Βουλή, πρώτα απ' όλα στους δρόμους του αγώνα, γιατί εκεί κρίνονται τα ζητήματα, εκεί πιέζονται και οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι, έτσι ώστε να επιλύονται ζητήματα και να ενισχυθεί ιδιαίτερα εδώ το Νοσοκομείο της Σάμου».

Σπέρνουν αλλά «θερίζουν» μόνο προβλήματα

Από τη συνάντηση με τους αγρότες
Από τη συνάντηση με τους αγρότες
Με αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Σάμου αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Λάφη, τα μέλη της διοίκησης Αλκη Πόθο και Νίκο Κονταξή και τα μέλη του Συλλόγου Γιώργο Γαρουφαλλή και Ειρήνη Κατσαρού συναντήθηκε την Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Σάμο.

Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για τα μεγάλα προβλήματα που και αυτοί αντιμετωπίζουν, όπως οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να ερημώνει η ύπαιθρος, αφού όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα χωράφια τους. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους μελισσοκόμους, μετά την απόφαση να απαγορευτεί η διάθεση του μελιού χωρίς πιστοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι ένας παραγωγός θα πρέπει να διαθέσει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για να φτιάξει συσκευαστήριο!

Τα αιτήματα των αγροτών είναι μεταξύ άλλων: Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για την άμεση ενίσχυσή τους, για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ειδικού φόρου σε όλα τα καύσιμα, να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, αποζημίωση για τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα και στην ελαιοκαλλιέργεια στο νησί, κατώτατες εγγυημένες τιμές, δημόσια σφαγεία με ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τον υγειονομικό τους έλεγχο, καλή συντήρηση αγροτικής και δασικής οδοποιίας, ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, καμία μείωση στη βασική ενίσχυση και στις επιδοτήσεις τους.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις έχουν προγράψει την αγροτιά

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το κύριο είναι ο αγώνας και η προσπάθεια μαζικοποίησης του Συλλόγου, που συγκροτήθηκε πρόσφατα, «γιατί, κακά τα ψέματα, και η ΕΕ, με την πολιτική της νέας ΚΑΠ και όλα αυτά, αλλά και οι κυβερνήσεις, και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες, έχουν προγράψει στην ουσία την αγροτιά».

Στόχος - επεσήμανε - είναι η συγκέντρωση γης και παραγωγής, κερδών σε λίγους, και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, όπως και οι Οδηγίες της ΕΕ, είναι σ' αυτήν την κατεύθυνση.

«Βλέπουμε εσάς να επωμίζεστε το τεράστιο κόστος στο πετρέλαιο, στα καύσιμα, ενώ η κυβέρνηση φοροαπαλλάσσει τους εφοπλιστές, τους δίνει τζάμπα πετρέλαιο και τα πληρώνει ο αγρότης», συνέχισε, για να προσθέσει: «Είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής, έτσι που σε αναγκάζει να λες, δεν με συμφέρει, δεν μπορώ να ζήσω, δεν μπορώ να ξανακάνω την παραγωγή την άλλη χρονιά. Ειδικά όταν πέφτουν και αρρώστιες ενδιάμεσα, πέφτουν φυσικές καταστροφές ή πέφτει ξηρασία, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές για να διαχειρίζονται το νερό. Γιατί ειδικά η Σάμος έχει πάρα πολύ νερό, είναι ένας τόπος πλούσιος σε νερό, και δεν υπάρχει διαχείριση, με αποτέλεσμα να χάνεται (...) Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να έχεις νερό όλο τον χρόνο, να αρδεύονται εκτάσεις, να έχει και ο αγρότης».

Τέλος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.

Ενα «κόσμημα» στο Πυθαγόρειο

Το μουσείο στο Πυθαγόρειο της Σάμου, όπου ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο Μαρία Σταθακίου, επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το πρωί της Κυριακής, τελευταία μέρα της περιοδείας του στο νησί.

Το μουσείο φιλοξενεί έναν πλούτο εκθεμάτων, από αντικείμενα οικιακής χρήσης, λυχναράκια, οινοχόες, υδρίες, κύπελλα, πιάτα, παιδικά παιχνίδια, αντικείμενα καλλωπισμού, αιχμές από βέλη, αρωματοδοχεία και σφραγιδόλιθους, έως αγάλματα, κτερίσματα από τάφους όλων των περιόδων, αγγεία, αμφορείς, τεφροδόχους, ειδώλια, αγάλματα, προτομές Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κοσμήματα και νομίσματα.

Ανάμεσά τους ορισμένα σπάνια ευρήματα, όπως η στήλη με ψήφισμα του 3ου αιώνα π.Χ. με τα ονόματα όσων ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν χρήματα για να αγοραστούν σιτηρά για τους κατοίκους ή ειδώλια της Βαυβούς, ακολούθου της Δήμητρας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ