Στις 25 Ιούνη στο Καλλιμάρμαρο από την ΚΕ του ΚΚΕ και την οικογένεια του συνθέτη
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Αγγελος Θεοδωράκης, Βιολέτα Ικαρη, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Παναγιώτης Πετράκης, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης, «Κοινοί Θνητοί».
Για το έργο, την προσφορά και τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Εισιτήρια διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική, καθώς και στα γραφεία της ΚΟ Αττικής στον Αγιο Νικόλαο (Αχαρνών 241, πλησίον στ. ΗΣΑΠ, τηλ. 2105282500), στον Ν. Κόσμο (Ηλία Ηλιού 48, τηλ. 2105246123) και στον Πειραιά (Αλκιβιάδου 176, τηλ. 2104122890) τις ώρες 10.00 - 12.00 και 18.00 - 20.00.
Επίσης, από 18.00 έως 20.00 διατίθενται σε Νέα Ιωνία (Μεσολογγίου 48, τηλ. 2102798305), Περιστέρι (Αδριανουπόλεως 11, τηλ. 2105717070), Ιλιον (Ιδομενέως και Αιάκου 58, τηλ. 2102617095), Χαλάνδρι (Αγ. Γεωργίου 5, τηλ. 2106857067), Βύρωνα (Χειμάρρας και Αϊδινίου, τηλ. 2107627381), Καλλιθέα (Θησέως 141, τηλ. 2109589315), Μπραχάμι (Αγ. Δημητρίου 163, τηλ. 2109712149), Μενίδι (Βύρωνος 4, τηλ. 2102449788), Ελευσίνα (Δήμητρος 23, τηλ. 2105548961) και στο Στέκι Νεολαίας και Πολιτισμού της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλησίον πλ. Βικτωρίας, τηλ. 2108823674).
Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr.Ανέβηκε στο κανάλι του «902.gr» στο YouTube το τρίτο βίντεο της σειράς «8 ηθοποιοί για τον Μίκη Θεοδωράκη», στο οποίο ο Δημήτρης Καταλειφός απαγγέλλει το ποίημα που έγραψε ο 19χρονος Μίκης, μαχητής του ΕΛΑΣ στις μάχες της Αθήνας, με τίτλο «Χριστούγεννα 1944».
Μετά τους Μάκη Παπαδημητρίου και Νεφέλη Μαϊστράλη, που τα βίντεο τους είναι κι αυτά αναρτημένα στο κανάλι του «902.gr», ήρθε η σειρά του σπουδαίου μας ηθοποιού Δ. Καταλειφού. Ακολουθούν οι Θανάσης Ζερίτης, Βασίλης Κολοβός, Δημήτρης Μαύρος, Αννα Μονογιού και Παύλος Ορκόπουλος, που μέσα από κείμενα του Μίκη «φωτίζουν» στιγμές από τη δημιουργική πορεία του.
Αντίσταση - Απελευθέρωση - Δεκέμβρης: Ο Μίκης μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες στιγμές του αγωνιζόμενου λαού μας. Είναι αυτά τα μεγάλα χρόνια που σφράγισαν τη ζωή και το έργο του και έθεσαν τις βάσεις της μεγάλης Τέχνης του, η οποία συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής της και προαισθάνεται το επερχόμενο... Είναι αυτά τα χρόνια που η ευαισθησία του νεαρού Μίκη έγινε ευθύνη και χρέος, που η δημιουργία του δέθηκε για πάντα με τον λαό. Τον λαό που μάχεται, που νικά, που ηττάται, τον γίγαντα λαό...
Οι 33 μέρες του Δεκέμβρη τον βρίσκουν μαχητή στον 1ο Λόχο του 1ου Τάγματος του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, που είχε τη βάση του στην Ανω Νέα Σμύρνη. Πήρε μέρος στις μάχες της Νέας Σμύρνης, του Χαροκόπου, των Παλαιών Σφαγείων και του Μακρυγιάννη. Οπως ο ίδιος έλεγε, «η Μάχη του Δεκέμβρη με ατσάλωσε πρώτα απ' όλα ως άνθρωπο, όπως κάθε πόλεμος στον οποίο αναγκάζεται κανείς να πάρει μέρος για να υπερασπίσει τα ιδανικά του».
Οσα βίωσε εκείνη την περίοδο γίνονται ήχος στην Πρώτη Συμφωνία, αλλά και σε κατοπινά του έργα, ενώ πολλές από αυτές τις στιγμές γίνονται η έμπνευση για τα ποιήματα που γράφει εκείνη την περίοδο. Καταγράφει εν θερμώ τα γεγονότα. Γράφει για τους αμούστακους ΕΛΑΣίτες και τα όνειρά τους. Γράφει γιατί δεν σηκώνει το άδικο, για το αύριο που έρχεται ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες. Ετσι και στο «Χριστούγεννα 1944» γράφει:
«Από πάνω μας τ' αεροπλάνα της RAF
φυτεύουν στο σκοτάδι πύρινες μαργαρίτες
(έτοιμα να πολυβολήσουν την πομπή των παιδικών μας ονείρων...)
Χαϊδεύω με το γυμνό δάχτυλο τη σκανδάλη του όπλου
καθώς περιπολώ στην ψηλή ταράτσα.
Ο άνεμος κι η βροχή
χαστουκίζουν στο πρόσωπό μου
τα περβόλια με τα όνειρα
την αίθρια τόλμη της γενιάς μου.
Δεν είμαι μόνος εδώ ψηλά
ο Κώστας που σκοτώθηκε χτες πρωί
με κεντημένους στο στήθος μικρούς κόκκινους πανσέδες
κάθεται πλάι και μου ζεσταίνει
με τα χνώτα του τα χέρια...».
Μουσική εκτέλεση και διασκευή από τον Δημήτρη Ανδρονιάδη.
Υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή τη μεγάλη συναυλία λειτουργεί η ιστοσελίδα https://mikis100.kke.gr, η οποία θα ανανεώνεται διαρκώς έως τις 25 Ιούνη, με αρχειακό υλικό, θεματικές εκπομπές - podcasts, video, ενώ ξεχωρίζει η ενότητα για τα παιδιά.
Θα γίνει την Τετάρτη 28 Μαΐου στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια).
«Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός πρέπει επιτέλους να σταματήσει! Ο υφυπουργός κ. Ι. Φωτήλας και η υπουργός κ. Λ. Μενδώνη συνεχίζουν την παρελκυστική τακτική τους για πάνω από ενάμιση χρόνο, ενώ με διάφορες δικαιολογίες αποφεύγουν ή αρνούνται πεισματικά συναντήσεις με τους καλλιτεχνικούς φορείς.
Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεων καλλιτεχνών από το 2023 μέχρι και σήμερα έχει ως κύρια υπεύθυνη την ηγεσία του ΥΠΠΟ, που με τη στάση της απαξιώνει τους φορείς που αναζητούν απαντήσεις για την απαράδεκτη καθυστέρηση», σημειώνει το ΕΕΤΕ και τονίζει:
«Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις καλλιτεχνών για τα προηγούμενα χρόνια καθώς και να διευρυνθούν με κοινωνικά κριτήρια οι συντάξεις που δίνονται».
Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο 24 Μάη, στις 21.00 και την Κυριακή 25 Μάη, στις 20.00.
Η Μάντια, το κορίτσι από το Τυφλό Νερό, έμαθε τι θα πει βία από πρώτο χέρι. Μέσα στην οικογένεια, από το χέρι του πατέρα. Εφτασε η ώρα που το έσκασε από τον βασανιστή της για μια καλύτερη ζωή, αλλά την περίμενε ένας νέος κύκλος βίας... Πίσω από έναν έρωτα, καλά κρυμμένος, ένας νέος βασανιστής. Ενας νέος κύκλος βίας, πιο επώδυνος.
Πόσο κοστίζει να είσαι γυναίκα;
Πόσο κοστίζει η ζωή;
Πόσο κοστίζει η αγάπη;
Μεταξύ ζωής και θανάτου. Ενα κορίτσι ακροβατεί και μας λέει την ιστορία του.
Γι' αυτή τη μικρή λέξη αγάπη.
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 16 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ (φοιτ., ανεργ., ΑμεΑ, 65+, γκρουπ άνω των 15 ατόμων).
Προπώληση εισιτηρίων μέσω more και στο ταμείο του θεάτρου: 2651-312.830, 6945.533.242.
Μετά από 16 χρόνια οι Metallica έρχονται ξανά στην Ελλάδα, στο ΟΑΚΑ, στις 9 Μάη 2026, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τους.
Οπως ανακοίνωσαν η M72 World Tour, που έχει ενθουσιάσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, θα επεκταθεί για τέταρτη χρονιά με εμφανίσεις σε πόλεις της Ευρώπης και της Μ. Βρετανίας.
Στη συναυλία της Αθήνας θα συμμετάσχουν ως special guests οι Gojira και Knocked Loose.
Γενική προπώληση: 30 Μάη μέσω της ticketmaster.gr.
Τα μέλη του Fan Club θα έχουν πρόσβαση στην προπώληση από την ερχόμενη Τρίτη, ενώ για όσους έχουν εγγραφεί στο www.highpriority.gr η προπώληση ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη.