Να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η πολιτική του κέρδους
Το συνέδριο ξεκίνησε προχθές Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα, με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία και των αντιπροσώπων για το επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Να σημειωθεί ότι για το Συνέδριο έχουν εκλεχθεί πάνω από 960 αντιπρόσωποι από 50.000 εργαζόμενους.
Ο Μανώλης Βαρδαβάκης ζήτησε από το Συνέδριο να απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους υγειονομικούς της Αττικής για συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, με τους εκλεγμένους με την ΑΣΥ αντιπροσώπους να υψώνουν και την Παλαιστινιακή σημαία, μπροστά από το προεδρείο, φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».
Στην αντίπερα όχθη, ακόμα «ηχούν στον αέρα» οι ντροπιαστικές λέξεις που ξεστόμισε την πρώτη μέρα του συνεδρίου, κατά την εναρκτήρια ομιλία, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Μ. Γιαννακός, μιλώντας για «θύματα και από τις δύο πλευρές», ξεπλένοντας δηλαδή το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Οι δικαιολογημένες έντονες αποδοκιμασίες, τουλάχιστον από την πλευρά των αντιπροσώπων της ΑΣΥ, τον ανάγκασαν σε αναδίπλωση, ωστόσο στο γραπτό κείμενό του που μοιράστηκε χτες, επαναλαμβάνεται η ίδια λογική των «ίσων αποστάσεων» και της εξίσωσης των θυμάτων της θηριωδίας με τους θύτες. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για ...«χιλιάδες άμαχους» που «χάνουν τη ζωή τους εκατέρωθεν, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι»! Την ίδια λογική των «ίσων αποστάσεων» αναπαρήγαγε βέβαια στην ομιλία του και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Μανώλη Βαρδαβάκη, αντιπρόσωποι εκλεγμένοι με την ΑΣΥ πρόβαλλαν με προτζέκτορα φωτογραφίες που έδειχναν τον Μ. Γιαννακό και τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ X. Παπαναστάση δίπλα - δίπλα με τον υπουργό Εμπορίου της Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, σε διάφορες στιγμές της θητείας τους. Σχολιάζοντας σκωπτικά τις φωτογραφίες, ο Μ. Βαρδαβάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι ...«αυστηρώς ακατάλληλες για όσους συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ».
Ασκησε κριτική στη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, των παρατάξεων ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ), ΔΑΚΕ, ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίες στηρίζουν τις πολιτικές των αστικών κομμάτων - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - δηλαδή τον πυρήνα της πολιτικής που έχει κορωνίδα την Υγεία - εμπόρευμα και την εμπορευματική - επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ως «πελάτες». Τη στρατηγική δηλαδή που αποτελεί την αιτία των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενων στον χώρο της Υγείας.
«Δεν υπάρχουν λύσεις από τα πάνω», τόνισε απευθυνόμενος στο σύνολο των αντιπροσώπων στο Συνέδριο ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ. Και ανέδειξε ότι αυτό που απαιτείται είναι η οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων που απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων. «Αποτελεσματικός είναι ο αγώνας», σημείωσε, «που στρέφεται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, ενάντια στην ΕΕ που προωθούν πολιτικές οι οποίες τσακίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα». Απαιτείται, συνέχισε, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, που θα δώσει ισχυρό χτύπημα στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Απευθυνόμενος σε όλους τους αντιπροσώπους υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της ενεργητικής συμμετοχής στο κίνημα και τις συλλογικές διαδικασίες. Την ανάγκη να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, να ενισχυθεί το ρεύμα χειραφέτησης, απαλλαγμένο από αυταπάτες αναζήτησης λύσεων στο πλαίσιο κυβερνητικής εναλλαγής, ανάθεσης σε κάθε λογής «σωτήρες». Απαιτείται κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο την πολιτική του κέρδους, δηλαδή τη ρίζα των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.
Παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πλαισίου πάλης της ΑΣΥ, όπως το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, εμπορευματοποίησης και χρέωσης των ασθενών, ουσιαστική αναβάθμιση όλων των δομών Υγείας - Πρόνοιας, μαζικές προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, ουσιαστικές αυξήσεις κ.ά.
Στην αντίπερα όχθη ο Μιχάλης Γιαννακός μίλησε για δημόσιο τομέα υγείας που «συνεχώς χάνει μερίδιο στην αγορά και τείνει να καταντήσει συμπληρωματικός του ιδιωτικού τομέα» και για τον «κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ», ενώ υπερθεμάτισε στην αξιολόγηση των εργαζομένων, στηρίζοντας δηλαδή τον «μοχλό» της ενίσχυσης της λειτουργίας του συστήματος Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της υποταγής στα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Με άλλα λόγια αποδέχθηκε πλήρως τη λογική της Υγείας - εμπόρευμα, ρίχνοντας μάλιστα το «φταίξιμο» μέσω του «κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ» στους ασφαλισμένους που τον χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους κατά τουλάχιστον 90%, αντί να απαιτήσει αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση.
O δε επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Χρήστος Παπαναστάσης, που επί μισή ώρα έπλεκε το εγκώμιο της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού «εμπορίου Υγείας», είχε μετά το θράσος να ισχυριστεί ότι πρεσβεύει τον «ακηδεμόνευτο ανεξάρτητο συνδικαλισμό»! Ενώ, χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησαν και όλοι οι αντιπρόσωποι της ΔΑΚΕ, περιφρονώντας τόσο το Συνέδριο και τους εκλεγμένους συναδέλφους τους, όσο και τους εργαζόμενους από τα νοσοκομεία που τους εξέλεξαν ως «αντιπροσώπους». Ο ίδιος, αναμασώντας άλλωστε το κυβερνητικό αφήγημα για την «ενίσχυση του ΕΣΥ» και θέλοντας να εκθειάσει τις ανακαινίσεις των Κέντρων Υγείας και των ΤΕΠ, σε μια αποστροφή του λόγου του μίλησε για «ΚΥ - εργοτάξια», με τους αντιπροσώπους να αντιδρούν, όπως είναι λογικό, με άφθονο γέλιο, αφού είναι οι ίδιοι που ζουν καθημερινά την τραγωδία διαρκείας στις δομές Υγείας.
Τον πυρήνα της πολιτικής που θέλει τους εργαζόμενους - λάστιχο, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις ομηρίας και τα δημόσια νοσοκομεία αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, άφησε στο απυρόβλητο και ο Παναγιώτης Πατέλης, επικεφαλής της ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ). Ταυτόχρονα εγκάλεσε την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ για τη «μη ένταξη υγειονομικών στα ΒΑΕ», «ξεχνώντας» βέβαια την άρνηση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα. Ενώ, μίλησε και για τη μείωση του μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (31.000 λιγότεροι από το 2012), αλλά δεν βρήκε να πει κουβέντα για την άρνηση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Στον αντίποδα οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανέδειξαν την προοπτική και την ελπίδα, τις κατακτήσεις των εργαζομένων όταν συμμετέχουν μαζικά, όταν βγαίνουν στο προσκήνιο και βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο.
Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου στο Λασίθι, αναφέρθηκε στη συστράτευση σωματείων και φορέων του νομού στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, πραγματοποιώντας πρωτοφανείς σε μαζικότητα συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις (Ιεράπετρα, Σητεία, Αγιος Νικόλαος), στις οποίες «εκείνες τις ημέρες έκλειναν τα πάντα, δεν έβρισκες ούτε νερό να αγοράσεις. Εγινε υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε, ούτε ήθελε η απερχόμενη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ». Ενώ, σχολιάζοντας την «ενόχληση» της ΠΑΣΚΕ από όσα υποστήριζε η ΔΑΚΕ, σχολίασε: «Σοβαρά τώρα; Επί δέκα χρόνια είναι μαζί».
Και μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα της οργάνωσης της πάλης μέσα από τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, ανέφερε: «Τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισα να συμπορευτώ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Τον Οκτώβριο του 2024 βρέθηκα στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ κι αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Ηταν μια φοβερή διαδικασία όπου γινόταν απολογισμός της δράσης, έλεγαν τι είχαν πετύχει κόντρα στις εργοδοσίες και γίνονταν προτάσεις για το πώς θα πετύχουν νίκες. Γιατί όταν τα σωματεία είναι ενεργά, ταξικά πετυχαίνουν νίκες όπως στην "e-food", στην COSCO. Οταν είναι κυβερνητικά - εργοδοτικά νίκες δεν φέρνουν. Γι' αυτό η αυριανή ψήφος είναι κρίσιμη».
Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με προέδρους σωματείων νοσοκομείων, εκτός Αττικής ζητώντας να μεταφέρουν επιγραμματικά την κατάσταση που επικρατεί εκεί και τις δράσεις που αναλαμβάνουν τα σωματεία και οι φορείς.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, σε μια περιοχή χτυπημένη από την πολιτική των «πράσινων μπίζνες», με άμεσες συνέπειες και στη λεγόμενη χάραξη του νέου υγειονομικού χάρτη, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια «να μετατραπούν τα νοσοκομεία όλης της Δυτικής Μακεδονίας σε Κέντρα Υγείας, δηλαδή να περικοπούν θέσεις νοσηλευτών, γιατρών, να συρρικνωθούν τμήματα, κλινικές και τομείς, με τεράστιες συνέπειες σε όλη την περιοχή.
Γι' αυτό οι υγειονομικοί πρέπει να σηκώσουν τον αγώνα απέναντι σ΄ αυτήν την πολιτική.
Στο νοσοκομείο, η ΜΕΘ είναι κλειστή από τον Νοέμβρη του 2023. Δίνουμε τη μάχη σε συντονισμό με άλλα σωματεία της περιοχής, οργανώνουμε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αντιπαλέψουμε αυτήν την πολιτική. Η αλλαγή του συσχετισμού στο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ σε όφελος των ταξικών δυνάμεων μπορεί να σημάνει ότι θα υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις και σ΄ αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Στάθης Τσιριγώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων, πρώτη φορά αντιπρόσωπος στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει: «Η αλήθεια είναι ότι τα περίμενα διαφορετικά. Πέρα από την ΑΣΥ που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το συνέδριο, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιδιώκουν τον εκφυλισμό του. Και αυτό δείχνει γιατί πρέπει να ανατραπούν αυτοί οι συσχετισμοί.
Τα προβλήματα στο νοσοκομείο Μολάων είναι εκρηκτικά. Καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική περιοχή - νοτιοανατολική Λακωνία, Ελαφόνησος, Κύθηρα, Σκάλα - με μόλις έναν αναισθησιολόγο, έναν ακτινολόγο, ενώ χειρουργεία και γνωματεύσεις τομογραφιών γίνονται με το σταγονόμετρο. Το νοσοκομείο μας είναι ένα από τα 8 νοσοκομεία, για τα οποία ο υπουργός Υγείας κοκορεύεται πως μας έκλεισε και συγχωνεύτηκε με το νοσοκομείο Σπάρτης που αναμένεται να λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Η αντεπίθεση είναι μονόδρομος».
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας αναφέρει πως στα νοσοκομεία της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η στελέχωση είναι κάτω από 50% σε γιατρούς. Στο νοσοκομείο Ξάνθης η ΜΕΘ είναι κλειστή και στη ΜΕΘ Δράμας λειτουργούν τα 7 από τα 12 κρεβάτια. Πρόσθεσε πως «τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει μεγάλες και μαζικές κινητοποιήσεις με χιλιάδες κόσμου. Αυτοί οι αγώνες έφεραν μικρές νίκες. Στο νοσοκομείο Δράμας έχουμε μία από τις μεγαλύτερες προκηρύξεις θέσεων, για 20 γιατρούς. Πήραμε το "πράσινο φως" για τη λειτουργία νεφρολογικής, ογκολογικής, πνευμονολογικής κλινικής κ.ά. Είναι νίκες που επιτεύχθηκαν κάτω από τους κοινούς αγώνες εργαζομένων, ασθενών, σωματείων και φορέων. Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει σε πολλούς νομούς. Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να δίνει η ΠΟΕΔΗΝ».