Ενώ εντείνει επαφές για συνεργασίες με αμερικανικές εταιρείες
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» |
Λίγες ώρες μόνο μετά την ανακοίνωση για κοίτασμα φυσικού αερίου (που εντοπίστηκε μετά τις γεωτρήσεις με το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στο «Goktepe-3» στη Μαύρη Θάλασσα), χτες ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και κοίτασμα πετρελαίου, που εκτιμάται συνολικά στα 6,1 δισεκατομμύρια βαρέλια, στη Λεκάνη του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Continental Resources», που τον περασμένο Μάρτη υπέγραψε με την τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO συμφωνία κοινοπραξίας για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου.
«Οι τρέχουσες ετήσιες τουρκικές εισαγωγές (αργού) πετρελαίου είναι 365 εκατομμύρια βαρέλια. Ετσι τα 6,1 δισεκατομμύρια βαρέλια του κοιτάσματος είναι ένας θαυμάσιος αριθμός», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, που σχολιάζοντας τη συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία είπε ότι ανοίγει «μια νέα εποχή στην τοπική εξερεύνηση για πετρέλαιο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το σχιστολιθικό πετρέλαιο και το σχιστολιθικό αέριο θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα» στον ενεργειακό χάρτη γενικά, αλλά και ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου και στη βορειοδυτική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης.
Την ίδια στιγμή, ο Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε και σε συνομιλίες που προχωρούν για την κατασκευή δεύτερου και τρίτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Θυμίζουμε ότι ο πρώτος σταθμός κατασκευάζεται ήδη από τη ρωσική εταιρεία «Rosatom», στο Ακούγιου της νότιας επαρχίας Μερσίνα, στα παράλια της Μεσογείου, στο πλαίσιο συμφωνίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφτηκε το 2010.
«Η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Κίνα ενδιαφέρονται για τον δεύτερο και τον τρίτο πυρηνικό σταθμό. Ομως πέραν αυτών, υπάρχουν επίσης άλλες χώρες και εταιρείες με τις οποίες διαπραγματευόμαστε», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Θυμίζουμε ότι υποψήφιες για να φιλοξενήσουν τον δεύτερο και τον τρίτο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι η επαρχία της Σινώπης (Μαύρη Θάλασσα) και η βορειοδυτική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στη Βουδαπέστη για να συμμετάσχει σε διήμερες επαφές του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OIC - συμμετέχουν Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, ενώ Τουρκμενιστάν και Ουγγαρία είναι «παρατηρητές»).
Η συνάντηση στην Ουγγαρία έγινε με σύνθημα «Σημείο συνάντησης της Ανατολής και της Δύσης», σε μία περίοδο που ο ρόλος και το ενδιαφέρον μελών και εταίρων του OIC για μια σειρά ιμπεριαλιστικά παζάρια αναβαθμίζεται, με δεδομένο και το «βάρος» της Κεντρικής Ασίας στην αναμέτρηση Κίνας - ΗΠΑ, τον μεγάλο της φυσικό πλούτο κ.τ.λ. Ενδεικτική είναι η επιλογή Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν τον Απρίλη να προχωρήσουν σε διορισμό πρέσβη στη Λευκωσία, αναγνωρίζοντας επίσημα την «Κυπριακή Δημοκρατία», παρά τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας.
Η εξέλιξη βέβαια δεν συνιστά κάποια έκφραση ενδιαφέροντος για τα βάσανα του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά έκφραση της κλιμάκωσης πολύπλευρων παζαριών, για νέες συμμαχίες που εξετάζονται στο πλαίσιο και μιας «διευθέτησης του Κυπριακού», στο οποίο πρωτοστατούν πρώτες Λευκωσία, Αθήνα, Αγκυρα, με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα. «Πρέπει να πατάμε γερά τα πόδια μας στο έδαφος. Δεν πρόκειται για κανένα σενάριο καταστροφής», είχε σχολιάσει σχετικά ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε χαρούμενοι με την απόφασή τους» αλλά και ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τις επαφές και την προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ)».
Από τη μεριά του, ο Ερντογάν δήλωσε χτες ότι «μια οικογενειακή φωτογραφία του τουρκικού κόσμου χωρίς την "ΤΔΒΚ" θα είναι πάντα ατελής (...) Οι τραγωδίες που σημειώθηκαν στο παρελθόν σε Κύπρο, Καραμπάχ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και σήμερα στη Γάζα μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τι συμβαίνει και πέραν των συνόρων μας».
Εσπευσε δε να χαρακτηρίσει τον «Μεσαίο Διάδρομο» (επενδυτικό σχέδιο της Αγκυρας που προωθεί μαζί με τη Βαγδάτη και άλλους) ως βασική διαδρομή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, παροτρύνοντας την ενίσχυση της συνεργασίας εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για την επιτυχία του.
Την αμερικανική, πιο ακριβή και πιο σύγχρονη εκδοχή του ισραηλινού αντιπυραυλικού «Σιδερένιου Θόλου», που λειτουργεί από το 2011, παρουσίασε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Το σχέδιο του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος λέγεται «Χρυσός Θόλος» («Golden Dome»), θα κοστίσει τουλάχιστον 175 δισ. δολάρια και αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη τριετία, λίγο πριν το τέλος της σημερινής θητείας του Τραμπ.
«Οταν ολοκληρωθεί πλήρως, το "Golden Dome" θα μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους ακόμα κι αν εκτοξευτούν από την άλλη άκρη του κόσμου, ή ακόμα κι απ' το Διάστημα. Στόχος, η παρεμπόδιση απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Η πρώτη δόση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής, ύψους 25 δισ. δολαρίων, θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο με τη χαρακτηριστική ονομασία «One Big Beautiful Bill Act», ώστε να ξεκινήσει υπό την εποπτεία του στρατηγού Μάικλ Γκέτιλαϊν, υπαρχηγού του Διαστημικού Σώματος Στρατού.
Θετικός σε πρώτη φάση εμφανίστηκε ο Καναδός υπουργός Αμυνας Μπιλ Μπλερ, ο οποίος σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στο Πεντάγωνο είχε δείξει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της χώρας του στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.
Το σχέδιο του «Χρυσού Θόλου» προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κίνας, η οποία προειδοποίησε ότι συνιστά «απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα», που πλήττει και τη «στρατηγική ισορροπία».
Σε δηλώσεις που έκανε χτες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» της χώρας της, καλώντας τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το συντομότερο την ανάπτυξη ενός «παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας».
Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέβλεψε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ για τη δημιουργία αντιπυραυλικού «Χρυσού Θόλου» μπορεί να επιβάλουν την επανέναρξη αμερικανορωσικών συνομιλιών «στο κοντινό μέλλον» σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Ερωτηθείς για το σχέδιο του Τραμπ, ο Πεσκόφ τόνισε ότι το θέμα αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των ΗΠΑ και απέφυγε να απαντήσει αν συνιστά δυνητική απειλή για τη Ρωσία, καθώς - όπως είπε - το σχέδιο είναι ακόμα στα χαρτιά και δεν είναι σαφές κάτι τέτοιο.