14.000 βρέφη κινδυνεύουν με θάνατο από ασιτία
Οι βόμβες και η πείνα κάνουν τη ζωή των Παλαιστινίων κόλαση |
Τα θύματα της σφαγής αυξάνονται καθημερινά. Χτες, 592η μέρα πολέμου στη Γάζα, συνολικά ήταν τουλάχιστον 53.475 οι νεκροί και 121.398 οι τραυματίες. Χαρακτηριστικά, μέσα σε πέντε ώρες χτες το πρωί οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν πάνω από 60 άτομα, μεταξύ τους τουλάχιστον 20 παιδιά και βρέφη.
Ο Τομ Φλέτσερ, βοηθός του γγ του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας χτες στο BBC προειδοποίησε ότι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή το τρέχον 48ωρο 14.000 υποσιτισμένα βρέφη στη Γάζα. Πρότεινε να «πλημμυρίσει» η Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια άνευ όρων, για να σωθούν έστω μερικά από τα βρέφη που λιμοκτονούν.
Η Κλερ Μανερά, συντονίστρια εκτάκτων καταστάσεων της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Γάζα «πρωτόγνωρες», επισημαίνοντας ότι κατακλύζουν τις κλινικές και τα νοσοκομεία «χιλιάδες άνθρωποι υποσιτισμένοι και εκτοπισμένοι (...) Βλέπω γυναίκες και παιδιά που μοιάζουν να μην έχουν φάει εδώ και βδομάδες. Ξέρουμε πως υποφέρουν, γιατί δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν τα βράδια και τα νοσοκομεία γίνονται ολοένα και λιγότερα, καθώς γίνονται στόχος».
Ακόμη και η απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας αντέδρασε έντονα χτες στην υποτιθέμενη «χαλάρωση» του ισραηλινού εμπάργκο στη Γάζα μετά την προχτεσινοβραδινή διέλευση μόλις 9 φορτηγών (από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα αραβικά ΜΜΕ, 2 δεν μετέφεραν καν τρόφιμα αλλά ειδικούς σάκους για φύλαξη πτωμάτων). Μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» η Κάλας εξήγησε ότι αυτή η «βοήθεια» είναι «σταγονίδιο στον ωκεανό των τεράστιων αναγκών που έχει προκαλέσει στον λαό της Γάζας η στέρηση τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης». Ακόμα κι αυτή απαίτησε την ανεμπόδιστη και άνευ όρων διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τονίζοντας ότι αργότερα χτες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητούσε «την πολύ δύσκολη κατάσταση στη Γάζα» και «το τι συμβαίνει εκεί». Τελικά, χτες το βράδυ η Κάλας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα το «Al Jazeera», ότι το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητούσε και μια ολλανδική πρόταση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σύνδεσης Ισραήλ - ΕΕ, καθότι παραβιάζεται το άρθρο 2 της Συνθήκης, που αναφέρεται στην τήρηση και των δύο πλευρών του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Κάλας ανακοίνωσε έτσι ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ. Επιπροσθέτως, το ολλανδικό πρακτορείο ANP, επικαλούμενο τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Κάσπαρ Φέλνταμπ, μετέδωσε ότι η Κάλας αποφάσισε να διατάξει την αναθεώρηση όχι μόνο της ευρωμεσογειακής Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών - μελών τους αφενός και του κράτους του Ισραήλ αφετέρου, αλλά και μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω της απόφασης του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η Κάλας επιβεβαίωσε την απόφαση, τονίζοντας ότι είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί.
Σε συνέντευξή του στο «Associated Press» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο δράμα που ζει ο παλαιστινιακός λαός, ζήτησε να σταματήσει «ο εφιάλτης στη Γάζα» - μια δήλωση άκρως υποκριτική την ώρα που η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους στηρίζει το κράτος - δολοφόνο. Μάλιστα μίλησε για «μεσολάβηση της Ελλάδας». «Θα θέλαμε να συμμετέχουμε ενεργά, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς το θέμα δεν είναι ποιος θα μεσολαβήσει, το θέμα είναι να σταματήσει ο εφιάλτης», είπε υποκριτικά, ζητώντας μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και ταχεία κατάπαυση του πυρός ενώ η κυβέρνησή του συνεχίζει εντατικά τη στρατηγική συνεργασία, στρατιωτική και οικονομική, με τους δολοφόνους, και εδώ και χρόνια δεν αναγνωρίσει διπλωματικά το κράτος της Παλαιστίνης, παρά την απόφαση της Βουλής από το 2015.
Επίσης χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επανήλθε στις αντιδράσεις του για την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, δηλώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι ηγέτες της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και του Καναδά, Μ. Κάρνεϊ, «είναι τρομοκρατημένοι από την κλιμάκωση του πολέμου από το Ισραήλ». Ξαναζήτησε εκεχειρία, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και απαίτησε άμεσα μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Στη συνέχεια χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι καθόρισε την «απάντηση της Βρετανίας» στο Ισραήλ ως εξής: Ανακοίνωσε αναστολή των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ και επιβολή κυρώσεων σε Εβραίους εποίκους της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κι άλλων μέτρων αν δεν αλλάξει η κατάσταση.
Ακολούθως η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, δήλωσε ότι η Στοκχόλμη θα καταβάλει προσπάθειες εντός ΕΕ για την άσκηση κυρώσεων σε βάρος «συγκεκριμένων Ισραηλινών υπουργών», λόγω της συμπεριφοράς και της στάσης που τηρούν έναντι των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Εντονα αντέδρασε χτες και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τόνισε ότι η εντατικοποίηση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας θέτει σε κίνδυνο «κάθε πιθανότητα ειρήνης» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στο φόντο αυτών των αντιδράσεων, εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι ο Οργανισμός έχει λάβει την άδεια του Ισραήλ για τη διέλευση (μέσα στο περασμένο 24ωρο) περίπου 100 φορτηγών με βοήθεια. Αργότερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι πέρασαν στη Γάζα 93 φορτηγά (οι πραγματικές ανάγκες είναι για πάνω από 900 φορτηγά τη μέρα).
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο καταθέτοντας στη Γερουσία χτες το βράδυ διέψευσε ότι οι ΗΠΑ είχαν συζητήσει την απέλαση Παλαιστινίων της Γάζας στη Λιβύη. Ωστόσο επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ρώτησαν άλλες χώρες στην περιοχή αν θα ήταν ανοιχτές στο ενδεχόμενο να υποδεχτούν κατοίκους της Γάζας που «θέλουν να φύγουν εθελοντικά».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κυνικά χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Παλαιστινίων «αμυντικό πόλεμο για την επιβίωση του Ισραήλ», ενώ κατηγορεί Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Καναδά ότι προσφέρουν «ένα τεράστιο βραβείο για τη γενοκτονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη, προσκαλώντας περισσότερες τέτοιες ωμότητες». Καλεί δε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ...συμμορφωθούν με το «όραμα του Προέδρου Τραμπ», επαναλαμβάνοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα «μπορεί να τελειώσει αύριο, αν οι υπόλοιποι όμηροι αφεθούν ελεύθεροι, αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα, αν εξοριστούν οι φονιάδες ηγέτες της και αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα». Επίσης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, βαφτίζει τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Γάζα «πόλεμο πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα».
Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι ο 22χρονος Ισραηλινός στρατιώτης που σκοτώθηκε τη Δευτέρα στη βόρεια Γάζα δεν εξοντώθηκε από εχθρικά αλλά από φίλια πυρά, σύμφωνα με πόρισμα έρευνας που διενήργησε ο ισραηλινός στρατός.
Επιπλέον σάλο προκαλούν από χτες το πρωί οι δηλώσεις του υποστράτηγου ε.α. και αναπληρωτή επιτελάρχη του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Γιαΐρ Γκολάν, ο οποίος σήμερα ηγείται του κόμματος «Δημοκράτες» (προήλθε από τη συγχώνευση του Εργατικού Κόμματος και του «Meretz»), σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στη Γάζα με εντολή Νετανιάχου. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ΚΑΝ ο Γκολάν είπε ότι «το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά από χόμπι στη Γάζα» και ότι κινδυνεύει να γίνει «κράτος - παρίας», όπως παλιότερα η Νότια Αφρική, «αν δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται ως μια σώφρονα χώρα. Μια σώφρονα χώρα δεν μάχεται κατά πολιτών, δεν σκοτώνει βρέφη από χόμπι, δεν αναλαμβάνει τον σκοπό απέλασης πληθυσμών». Παράλληλα βέβαια προσπάθησε να «ξεπλύνει» τον ισραηλινό στρατό, λέγοντας πως είναι «ηθικός», επιρρίπτοντας την ευθύνη στους «διεφθαρμένους υπουργούς της κυβέρνησης απατεώνων», για να καταλήξει ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και οι όμηροι να επιστρέψουν».
Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών και πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ υπερασπίστηκε τον Γκολάν, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσε τα πυρά κυβερνητικών αξιωματούχων: Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίν Λεβίν ζήτησε από τον στρατό να υποβιβάσει τον Γκολάν.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει σταθερά τις παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Νοέμβρη στον νότιο Λίβανο, βομβαρδίζοντας περιοχές της χώρας, με διάφορα προσχήματα.
Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 9 άνθρωποι από drone «του ισραηλινού εχθρού, με στόχο μια μοτοσικλέτα» στην περιοχή της Τύρου. 3 από τους τραυματίες δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, ενώ από τους 9 τραυματίες οι 2 είναι παιδιά.
Αργότερα χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι έγινε επίθεση στην περιοχή Μανσούρι, κοντά στην Τύρο, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε διοικητής της Χεζμπολάχ.
«Ανησυχίες» και από τη Μόσχα μετά από επίθεση σε ρωσική βάση
Από την τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Επιτροπή του Κογκρέσου |
Μία βδομάδα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ με τον Σύρο τζιχαντιστή «πρόεδρο» Αχμεντ αλ Σαράα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του τζιχαντιστή και ανακοίνωσε ότι θα άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Συρίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε την εν λόγω απόφαση, προειδοποιώντας χτες ότι η Συρία ενδέχεται να απέχει εβδομάδες από έναν «εμφύλιο πόλεμο ευρείας κλίμακας».
«Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι, ειλικρινά, η μεταβατική αρχή, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, απέχει λίγες βδομάδες, αν όχι μήνες, από μια πιθανή κατάρρευση και έναν εμφύλιο πόλεμο ευρείας κλίμακας, κάτι που σημαίνει διάλυση της χώρας», δήλωσε ο Ρούμπιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει «στις γειτονικές χώρες να αρχίσουν να βοηθούν τη μεταβατική αρχή να οικοδομήσει μηχανισμούς διακυβέρνησης που θα τους επιτρέπουν να ιδρύσουν πραγματικά κυβέρνηση, να ενοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις κάτω από μία σημαία», πρόσθεσε.
Ο Ρούμπιο «προειδοποίησε» ωστόσο ότι η άρση των κυρώσεων από μόνη της «δεν θα είναι αρκετή» για να «σταθεροποιήσει» τη Συρία και πρότεινε ότι «θα πρέπει να γίνει κάτι από το Κογκρέσο ή πιο ολοκληρωμένα».
Νωρίτερα χθες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την εθνοκάθαρση, που διεξάγεται όπως τόνισε από «ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες» στη Συρία.
Οι δηλώσεις έγιναν την ώρα που συριακές πηγές και ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για μια επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ που βρίσκεται στη Λαττάκεια. Είναι η δεύτερη ρωσική στρατιωτική βάση στη Συρία, μετά από αυτή που διατηρεί η Ρωσία εδώ και πολλές δεκαετίες στο λιμάνι της Ταρτούς.
«Οι ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες πραγματοποιούν πραγματική εθνοκάθαρση, μαζικές δολοφονίες ανθρώπων με βάση την εθνικότητα και τη θρησκεία τους», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών - αποφεύγοντας να κατηγορήσει για αυτό την κυβέρνηση των τζιχαντιστών, με την οποία παζαρεύει η Μόσχα μεταξύ άλλων και για την παραμονή των ρωσικών βάσεων στη Συρία.
Το «φιλορωσικό» κανάλι στο Telegram «Military Informer» ανάρτησε βίντεο από χτεσινή μάχη μεταξύ ρωσικών στρατευμάτων και Σύρων μαχητών στη βάση Χμέιμιμ. Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο.
Συριακές πηγές ανέφεραν ότι το κίνητρο της επίθεσης στην αεροπορική βάση, η οποία φιλοξενούσε Αλαουίτες πρόσφυγες μετά τις επιθέσεις του Μαρτίου, ήταν ασαφές.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων έναντι της Συρίας. Οπως έγινε γνωστό, αίρονται και οι κυρώσεις που είχαν εξοστρακίσει τις συριακές τράπεζες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ διατηρούνται όσες είχαν επιβληθεί σε βάρος αξιωματούχων της πρώην κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ.
Νωρίτερα, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε πως είναι υπέρ της δημιουργίας «θέσεων εργασίας και αύξησης των μέσων διαβίωσης για τον λαό στη Συρία ώστε να είναι πιο σταθερή χώρα», όταν είναι γνωστές οι τραγικές συνέπειες στον συριακό λαό από τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει εδώ και χρόνια ΗΠΑ και ΕΕ...
Σε μια ακόμα παράλληλη εξέλιξη, την πιθανότητα αφοπλισμού και ενσωμάτωσης της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που είναι ο κορμός των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας που στήνει η κυβέρνηση των τζιχαντιστών, συζήτησαν ο Σύρος «μεταβατικός πρόεδρος» Αχμεντ αλ Σαράα και ο αρχηγός της τουρκικής ΜΙΤ Ιμπραχήμ Καλίν σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Δαμασκό.
Πριν μία βδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών Συρίας, Τουρκίας και ΗΠΑ είχαν συνομιλίες, κατά τις οποίες η Αγκυρα διαμήνυσε ότι αναμένει από την κουρδική πολιτοφυλακή να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη νέα συριακή κυβέρνηση και να αφοπλιστεί. Η Αγκυρα χαρακτηρίζει την YPG ως παρακλάδι του PKK, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφασή του να αυτοδιαλυθεί και να τερματίσει την ένοπλη δράση.
Για χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί εξάλλου στην Ουάσιγκτον η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ για τη Συρία. Από τη μεριά της Τουρκίας επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Νουχ Γιλμάζ και από τη μεριά των ΗΠΑ ο ομόλογός του, Κρίστοφερ Λαντό.
«Υπερβολική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε χτες ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τις πρόσφατες απαιτήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν.
Ο Χαμενεΐ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αν θα οδηγήσουν σε συμφωνία οι συνομιλίες Ιράν - ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, δήλωσε αβέβαιος για το αποτέλεσμα και άγνοια «για το τι θα συμβεί».
Η δήλωση του Ιρανού ηγέτη γίνεται ενόψει ενός νέου, πέμπτου γύρου διαπραγματεύσεων που μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.
Μέχρι τώρα οι ενδείξεις για πιθανά αποτελέσματα στις έμμεσες συνομιλίες των δύο πλευρών - που γίνονται με τη μεσολάβηση του Ομάν - δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς Ιράν και ΗΠΑ διαφωνούν για το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου.
Στο μεταξύ, χτες ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί δήλωσε ότι η Τεχεράνη έλαβε και εξετάζει (γραπτή) πρόταση από τις ΗΠΑ στην οποία είχε αναφερθεί την περασμένη βδομάδα μέσω δηλώσεών του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Τη Δευτέρα άλλος ένας Ιρανός αξιωματούχος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, είχε εκτιμήσει ότι οι συνομιλίες θα αποτύχουν αν η Ουάσιγκτον επιμείνει στη θέση ότι πρέπει να είναι μηδενικός ο εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν.
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι τέλη Απρίλη συνέλαβαν δύο Ισραηλινούς που πιστεύεται ότι κατασκόπευαν τον υπουργό Αμυνας Ισ. Κατς για λογαριασμό του Ιράν, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και της αστυνομίας.
Οι συλληφθέντες κατονομάστηκαν ως οι 24χρονοι Ρόι Μιζράχι και Αλμόγκ Ατίας. Κατηγορούνται για αδικήματα που συνδέονται με την ασφάλεια, αφού συνέλεγαν πληροφορίες για το Κφρα Αχίμ, όπου κατοικεί ο Κατς. Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβρη του 2023 οι ισραηλινές αρχές έχουν προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Τεχεράνης.
Διεύρυνση της συνεργασίας συμφωνήθηκε στη σύνοδο του «Συμβουλίου Συντονισμού Σαουδικής Αραβίας - Τουρκίας» που συνεδρίασε στο Ριάντ στις 18 Μάη. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στη Σαουδική Αραβία, Εμρουλάχ Ισλέρ, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία σειρά πρωτοβουλιών συνεργασίας «σε ευρύ φάσμα τομέων», μεταξύ των οποίων οι πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις, η αμυντική βιομηχανία και ασφάλεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η Εκπαίδευση και η Υγεία, ο πολιτισμός, τα Μέσα Ενημέρωσης και ο τουρισμός.
Ο Τούρκος πρέσβης πρόσθεσε πως οι δύο χώρες δεν περιορίζουν τη συνεργασία τους μόνο στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς «συνεργάζονται στενά για τη διατήρηση περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας» και την «τακτοποίηση διεθνών υποθέσεων».
Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ριάντ και Αγκυρας ξεπέρασε το πρώτο τρίμηνο του 2025 τα 7,9 δισ. δολάρια. Το τρίτο «Σαουδαραβικο-τουρκικό Συμβούλιο Συντονισμού» ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί εντός του 2026.