Συνεχίζοντας τον ηρωικό αγώνα που δίνουν εδώ και πάνω από 5 χρόνια, οι απολυμένοι πλέον εργάτες της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους καταγγέλλουν με την επιστολή τους ότι, 10 μήνες μετά το λουκέτο και τις απολύσεις τους, εκατοντάδες ακόμη συνάδελφοί τους παραμένουν εκτός προγραμμάτων απασχόλησης, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που έδιναν κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για δήθεν διασφάλιση όλων των απολυμένων.
Καταγγέλλουν επίσης ότι μετά τη ματαίωση των διαγωνισμών εκποίησης, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει νέος διαγωνισμός ή κατατεθεί σχέδιο για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα εντοπίζονται φαινόμενα πλιάτσικου και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Οπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι και το Σωματείο τους, οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Λάρυμνα Φθιώτιδας αποτελούν ουσιαστικά ξέφραγο αμπέλι για όσους επιδιώκουν να βγάλουν κέρδος από την καταστροφή τους και την πώλησή τους για παλιοσίδερα.
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι σε αντίθεση με οδηγία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «που απαγορεύει στην ειδική διαχείριση να εκποιήσει υλικά της ΛΑΡΚΟ, αυτή πραγματοποίησε διαγωνισμό σκραπ, ο οποίος διαγωνισμός δεν δημοσιεύτηκε πουθενά και κατά την είσοδο του εργολάβου στις εγκαταστάσεις χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία» και μεταξύ άλλων προσθέτουν:
«Γνωρίζετε ότι από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ με δελτία αποστολής φεύγουν υλικά μεγάλης αξίας προς αδικαιολόγητο προορισμό;
Γνωρίζετε ότι απομακρύνθηκαν από την ΛΑΡΚΟ καύσιμα και ετοιμάζονται να εκποιήσουν λιπαντικά μεγάλης αξίας;
Γνωρίζετε ότι κατά τα λεγόμενα υψηλών πολιτικών προσώπων στο ΥΠΕΝ τα διαθέσιμα 18 εκατομμύρια ευρώ από την επιστροφή ρύπων στη ΛΑΡΚΟ τελείωσαν, ενώ εδώ και 10 μήνες τα έξοδα της ΛΑΡΚΟ δεν επιβαρύνονται με τη μισθοδοσία των εργαζομένων; Δηλαδή το κοστολόγιο τετραπλασιάστηκε από εκείνο που απαιτούνταν, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του συνόλου του προσωπικού, το οποίο απολύθηκε;
Γνωρίζετε ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη εκδικάσει και κρίνει το αίτημα ακυρότητας των απολύσεων και τις διεκδικήσεις για οικονομικές διαφορές στις αποζημιώσεις απόλυσης και στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής;
Γνωρίζετε ότι η ειδική διαχείριση αναίτια ή με δόλο σταμάτησε την περιβαλλοντική αποκατάσταση στην περιοχή της Λάρυμνας, η οποία όχι μόνο δεν κόστιζε, αλλά πρόσφερε κάποιες θέσεις εργασίας και έσοδα στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ;».
Τονίζουν επίσης ότι παραμένουν τα προβλήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων που προέκυψαν μετά την απόλυση των εργαζομένων και «έχουν ενεργοποιήσει τον κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος και τα έχουμε κοινοποιήσει δεκάδες φορές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πως ακόμη και την παροχή βιομηχανικού νερού, που σε περίπτωση πυρκαγιάς γεμίζουν τα βυτία, την έχουν κόψει στο αντλιοστάσιο της ΛΑΡΚΟ (η οποία παροχή εξυπηρετούσε την περιοχή για 6 δεκαετίες) ή το γεγονός ότι η τσιμινιέρα του εργοστασίου (ύψους 165 μέτρων) έχει πρόβλημα στον προβλεπόμενο φωτισμό κ.ά.».
Παράλληλα, στην επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι απολυμένοι και το Σωματείο τους αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την κοροϊδία σε βάρος των ίδιων και των οικογενειών τους, σχετικά με τη διασφάλιση εισοδήματος για όλους.
Οπως αναφέρουν, εκατοντάδες είναι οι συνάδελφοί τους που παραμένουν εκτός προγραμμάτων απασχόλησης εξαιτίας ευθυνών και καθυστερήσεων της κυβέρνησης, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις και εξαγγελίες. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης στα προγράμματα απασχόλησης οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, που για πολλά χρόνια κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ. Επίσης δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι απολυμένοι ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Την ίδια στιγμή παραμένει το πρόβλημα των περιορισμένων θέσεων ένταξης κοντά στους τόπους διαμονής των απολυμένων και το ζήτημα του προσοντολογίου, που πετά εκτός προγράμματος δεκάδες συναδέλφους τους.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι 10 μήνες μετά τις απολύσεις και ενώ η κυβέρνηση έλεγε ότι «είναι όλα τακτοποιημένα», τα προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Τονίζουν, μάλιστα, ότι σε αντίθεση με όσα έλεγε η κυβέρνηση για διασφάλιση και ένταξη στα προγράμματα όλων των εργαζομένων, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, «ο υφυπουργός εργασίας κ. Καραγκούνης στις 4/4/25 απάντησε ότι "οι απολυμένοι αυτών των κατηγοριών δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα"». Ενώ για τα ζητήματα που αφορούν το άνοιγμα θέσεων κοντά στους τόπους διαμονής και το προσοντολόγιο, σημειώνουν ότι εδώ και 10 μήνες περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την επίλυσή τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη και αυτή η ΚΥΑ που "είναι σε εξέλιξη" (10 μήνες), από όσα γνωρίζουμε δεν λύνει το σύνολο των νομοτεχνικών προβλημάτων που έχουμε τονίσει και τα οποία δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του προγράμματος για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ. Ετσι, αυτά τα προβλήματα συνεχίζουν να εμποδίζουν την απορρόφηση εκατοντάδων απολυμένων».
Αναδεικνύοντας την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι απολυμένοι και το σωματείο τους καταγγέλλουν στην επιστολή τους την έλλειψη σχεδίου συντήρησης και επαναλειτουργίας και τον ορατό κίνδυνο μετατροπής της ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μετά τη ματαίωση των διαγωνισμών και της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη, «η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επανάληψη των διαγωνισμών όπως ήταν υποχρεωμένη ή το plan Β που αφορά την επαναλειτουργία της». Παράλληλα επισημαίνουν ότι από την ειδική διαχείρισή τους έχει ειπωθεί πως «δεν θα κάνει επαναληπτικό διαγωνισμό, θα επιστραφούν οι άδειες εκμετάλλευσης της ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο, θα εκποιήσει σε σκραπ τη ΛΑΡΚΟ», εκφράζουν και ήταν ησυχία τους για την κυβερνοεπίθεση στα αρχεία της εταιρείας.
Επανέρχονται δε στο ζήτημα της προστασίας των εγκαταστάσεων από το πλιάτσικο, καταγγέλλοντας ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με το έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο «η ειδική διαχείριση δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταστρέψει εγκαταστάσεις και να εκποιήσει υλικά που αφορούν τη λειτουργία ή αποτελούν περιουσία της ΛΑΡΚΟ». Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την έλευση μεγάλου μηχανήματος κοπής σιδήρων στον χώρο του εργοστασίου, καταγγέλλοντας την ειδική διαχείριση «για απόπειρα εκποίησης σκραπ χωρίς καν δημοσιευμένο διαγωνισμό».
Σημειώνουν επίσης ότι «σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας "τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχε η ΛΑΡΚΟ διαθέσιμα από επιστροφή ρύπων, τελείωσαν". Δηλαδή, 10 μήνες μετά την απόλυση των εργαζομένων, χωρίς την επιβάρυνση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, σπαταλήθηκαν πολλαπλάσια χρήματα από ό,τι χρειάζονταν για να καλυφθούν τα έξοδα μαζί με τη μισθοδοσία των εργαζομένων», ενώ αφήνουν αιχμές για τη στάση του πρώην υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών έτρεξε τις εξελίξεις και τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ, και πλέον, ως βουλευτής.
«Κατά τη γνώμη μας προωθούνται συμφέροντα που θέλουν να κερδίσουν από την καταστροφή των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ και για να πετύχουν αυτό τον σκοπό προσπαθούν να απομακρύνουν ό,τι δραστηριοποιείται γύρω από αυτή, καλλιεργώντας παράλληλα το "έρχονται επενδύσεις και θέσεις εργασίας"», τονίζει το Σωματείο, καλώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να τοποθετηθούν επίσημα στα ερωτήματα και τις καταγγελίες των απολυμένων.
Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να σταματήσει το πλιάτσικο, για εκπόνηση σχεδίου συντήρησης, εκσυγχρονισμού και ενιαίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, αλλά και μέχρι τότε για την επιβίωση των οικογενειών των απολυμένων, για να μην ερημώσουν οι τοπικές κοινωνίες, για να καταβληθεί άμεσα έκτακτο οικονομικό βοήθημα, να καταβληθούν οι οικονομικές διαφορές στις αποζημιώσεις και το ασφαλιστήριο ζωής, να γίνει αποκατάσταση όλων των νομοτεχνικών προβλημάτων, για να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι στους φορείς υποδοχής με συμβάσεις αορίστου χρόνου ανεξάρτητα ηλικιακής κατηγορίας.
Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο έχουν απορρίψει ως προσβλητική την πρόταση για αύξηση 2% στα μεροκάματα, τονίζοντας ότι «βρίσκεται πολύ μακριά από τις απαιτήσεις των καιρών και από τις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων», και προχωρούν σε αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων και δικαιωμάτων.
Σε ανακοίνωσή του για τις νέες στάσεις εργασίας το Σωματείο επισημαίνει ότι «από το τέλος του προηγούμενου έτους έχουμε καταθέσει δεκάδες αιτήματα (οριζόντιες αυξήσεις 8%, επαναφορά τριετιών, χορήγηση επιδομάτων, ένταξη στα Βαρέα, μεγαλύτερες προσαυξήσεις σε νυχτερινή βάρδια και υπερεργασία, επιπλέον δωροεπιταγές κ.ά.) ζητώντας να κατοχυρωθούν τα αυτονόητα» και τονίζει:
«Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας να συζητήσει και να καταθέσει νέες προτάσεις, είτε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είτε για αυξήσεις και παροχές, δεν είναι πλέον ανεκτή.
Την ώρα που η εργοδοσία προχωρά σε συμφωνίες στρατηγικής σημασίας με μεγάλη εταιρεία του κλάδου που εξαγοράζει νέα μονάδα παραγωγής φαρμάκων στη Γερμανία, που αναπτύσσεται με νέα moduls στη Θήβα και αναμένουν νέα κέρδη, αρνείται τις προτάσεις του Σωματείου και των εργαζομένων της. Αυτά τα κέρδη, που προέρχονται από τη δική μας δουλειά, αξιοποιούνται για να ενισχυθούν τα συμφέροντα των λίγων, ενώ τα δικά μας αιτήματα συνεχώς αγνοούνται».