ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΖΩΗ»
Την Τετάρτη 25 Ιούνη η μεγάλη συναυλία για τον Μίκη

Η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένεια του συνθέτη τον τιμούν με μια μεγάλη συναυλία | Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήρια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνουν μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 25 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), με τίτλο «Κοντά σας όλη μου η ζωή».

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Αγγελος Θεοδωράκης, Βιολέτα Ικαρη, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Παναγιώτης Πετράκης, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης, «Κοινοί Θνητοί».

Για το έργο, την προσφορά και τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Προμηθεύσου έγκαιρα το εισιτήριο!

Εισιτήρια διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική, καθώς και στα γραφεία της ΚΟ Αττικής στον Αγιο Νικόλαο (Αχαρνών 241, πλησίον στ. ΗΣΑΠ, τηλ. 2105282500), στον Νέο Κόσμο (Ηλία Ηλιού 48, τηλ. 2105246123) και στον Πειραιά (Αλκιβιάδου 176, τηλ. 2104122890) τις ώρες 10.00 - 12.00 και 18.00 - 20.00.

Επίσης, από 18.00 έως 20.00 διατίθενται σε Νέα Ιωνία (Μεσολογγίου 48, τηλ. 2102798305), Περιστέρι (Αδριανουπόλεως 11, τηλ. 2105717070), Ιλιον (Ιδομενέως και Αιάκου 58, τηλ. 2102617095), Χαλάνδρι (Αγ. Γεωργίου 5, τηλ. 2106857067), Βύρωνα (Χειμάρρας και Αϊδινίου, τηλ. 2107627381), Καλλιθέα (Θησέως 141, τηλ. 2109589315), Μπραχάμι (Αγ. Δημητρίου 163, τηλ. 2109712149), Μενίδι (Βύρωνος 4, τηλ. 2102449788), Ελευσίνα (Δήμητρος 23, τηλ. 2105548961) και στο Στέκι Νεολαίας και Πολιτισμού της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλησίον πλατεία Βικτωρίας, τηλ. 2108823674).

Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr.

«Το βάφτισμα του πυρός»

Γενιές ηθοποιών έσμιξαν σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένεια του στις 25 Ιούνη στο Καλλιμάρμαρο.

Ο Θανάσης Ζερίτης, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βασίλης Κολοβός, η Νεφέλη Μαϊστράλη, ο Δημήτρης Μαύρος, η Αννα Μονογιού, ο Παύλος Ορκόπουλος και ο Μάκης Παπαδημητρίου «φωτίζουν» στιγμές από τη δημιουργική πορεία του Μίκη.

Στο δεύτερο βίντεο της σειράς «8 ηθοποιοί για τον Μίκη Θεοδωράκη», που είναι αναρτημένο στο κανάλι του «902.gr» στο YouTube, η Νεφέλη Μαϊστράλη διαβάζει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Μίκη και μαζί της μεταφερόμαστε 82 χρόνια πίσω...

Τότε που ο έφηβος Μίκης, μαθητής Γυμνασίου στην Τρίπολη, πήρε το «βάφτισμα του πυρός» μέσα από την πρώτη του συμμετοχή σε διαδήλωση ενάντια στους φασίστες κατακτητές

Τότε που «μεγάλωσε ο νους και η ψυχή του» παίρνοντας μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

«Χωρίς να το καταλάβω, παρασυρόμουνα μέσα στη δίνη του καιρού μου. Ο,τι θεωρούσα μόνιμο και στέρεο οικοδόμημα γύρω μου και μέσα μου, από τον Θεό έως τον φαλαγγάρχη, περνώντας από τον χωροφύλακα και τον δεσπότη, έπεφταν συντρίμμια κάτω. Μαζί τους έννοιες, δοξασίες, πίστεις, επιφωνήματα, τα σάρωσε ο άνεμος της καθημερινής ζωής και των γεγονότων, που τώρα δεν μπορούσες πια να τα ξεχωρίσεις και να τα περιορίσεις στη μικρή σου επαρχία. Ο,τι συνέβαινε στη μικρή μας πόλη, την ξεχασμένη, συνέβαινε ακριβώς το ίδιο στις πόλεις της Νορβηγίας, της Πολωνίας, στην κοιλάδα του Ντον, στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Βόρεια Αφρική. Μίκρυνε ο κόσμος. Μεγάλωσε αναγκαστικά ο νους και η ψυχή μας...».

Μουσική εκτέλεση και διασκευή από τον Δημήτρη Ανδρονιάδη.

Υπενθυμίζουμε ότι «στον αέρα» βρίσκεται και η ιστοσελίδα του ΚΚΕ, https://mikis100.kke.gr, που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, με αφιερώματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χρονολόγιο και ξεχωριστή ενότητα για τις μικρότερες ηλικίες.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΝΩΣΟΥ
Κατάρρευση τοιχογραφίας στο Μινωικό Παλάτι

Ελλιπή συντήρηση καταγγέλλουν οι φορείς του πολιτισμού

Την έντονη αντίδραση και οργή φορέων του πολιτισμού, των Συλλόγων των Αρχαιολόγων, του Σωματείου Ξεναγών και του συνόλου της κοινωνίας της Κρήτης έχει προκαλέσει η κατάρρευση τμήματος της γνωστής τοιχογραφίας με τα δελφίνια που δεσπόζει στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, την προηγούμενη Παρασκευή, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πρόκειται για τοιχογραφία που χρονολογείται από τη δεκαετία του '60 και είναι πιστό αντίγραφο της τοιχογραφίας που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Τη στιγμή που κατέρρευσε το τμήμα της τοιχογραφίας, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρίσκονταν περίπου 300 επισκέπτες. Στις 13.00 αποφασίστηκε να κλείσει το ανάκτορο της Κνωσού, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην Κρήτη από το πρωί, και απομακρύνθηκαν οι επισκέπτες.

Ολοι οι φορείς μιλούν για ελλιπή συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου και μη επαρκή χρηματοδότηση του μνημείου από το κράτος, παρόλο που είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μινωικό Ανάκτορο συγκέντρωσε μόνο το 2024 πάνω από 1.000.000 επισκέπτες και έσοδα που ξεπέρασαν τα 11.000.000 ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά τα έσοδα από Κνωσό και Μουσείο Ηρακλείου έφτασαν τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, σε δηλώσεις για το ζήτημα ανέφερε: «Η διαχείριση και η συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Πολιτισμού. Ως ΚΚΕ έχουμε θέσει με Ερωτήσεις στην κ. Μενδώνη και σε άλλους υπουργούς την ανάγκη χρηματοδότησης και συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, οι οποίοι είναι αφημένοι στην τύχη τους. Δυστυχώς και ο πολιτισμός υποτάσσεται στη λογική κόστους - οφέλους και στην πολική της εμπορευματοποίησης. Αποτέλεσμα το πρόσφατο γεγονός στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Η κυβέρνηση χωρίς δεύτερη σκέψη να αποκαταστήσει άμεσα τη ζημιά και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση με προσωπικό όλων των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, ώστε να γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση».

Απομάκρυνση των θραυσμάτων
Απομάκρυνση των θραυσμάτων
Πέθανε ο θρυλικός Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ένας από τους σπουδαιότερους χορογράφους του κόσμου, διευθυντής και χορογράφος των Μπαλέτων Μπολσόι επί μία τριακονταετία (1964-1994).

«Μπόρεσε να δει στους καλλιτέχνες αυτό που εμείς οι ίδιοι δεν προσέξαμε. Μας βοήθησε να απελευθερωθούμε στη σκηνή, κάνοντάς μας να νιώθουμε και να βιώνουμε κάθε στιγμή», δήλωσε χορευτής των Μπολσόι με αφορμή τον θάνατό του.

Ο Γκριγκορόβιτς γεννήθηκε στο Λένινγκραντ το 1927 και σπούδασε μπαλέτο στη σχολή μπαλέτου του Λένινγκραντ. Εγινε μέλος του μπαλέτου Κίροφ, όπου διέπρεψε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1957, ανέλαβε να χορογραφήσει το πρώτο του σημαντικό έργο το «Πέτρινο Λουλούδι», στην παρτιτούρα του Προκόφιεφ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μπαλέτα Κίροφ την ίδια χρονιά.

Το 1962 μεταφέρθηκε στη Μόσχα και ανέλαβε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέβασε τον «Σπάρτακο» του Χατσατουριάν, τον «Ιβάν τον Τρομερό» του Προκόφιεφ, τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ, τη «Χρυσή εποχή» του Σοστακόβιτς. Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς αναθεώρησε κλασικά αριστουργήματα για το Μπαλέτο Μπολσόι: «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης», «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Ηταν ο χορογράφος της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Βραβείο Λένιν, του Εθνικού Καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ, του Εθνικού Ηρωα της ΕΣΣΔ κ.ά.

Αγοραίοι...

Και ενώ η εικόνα με το γιγάντιο παπούτσι να «συνθλίβει» την Ακρόπολη συνεχίζει να προκαλεί οργή και αγανάκτηση, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της. Ευθύνες που απορρέουν από τον αγοραίο χαρακτήρα που έχει προσδώσει στην πολιτιστική κληρονομιά, από την πολιτική της εμπορευματοποίησης που ακολουθείται διαχρονικά...

Και ενώ όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες για την «αξιοποίηση» των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς με κάθε τρόπο, από επιδείξεις και δεξιώσεις γάμων μέχρι αμφιβόλου ποιότητας βιντεοκλίπ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα», μιλώντας για λήψεις που ενδεχομένως παρέσυραν τον κόσμο, για το χαμηλό αντίτιμο κ.λπ. Ενώ δεν έχασε και την ευκαιρία να συκοφαντήσει τους αγώνες των εργαζομένων, αναφερόμενος στα «κομματικά πανό» που «ασχήμυναν την εικόνα»...

Σκοταδισμός...

Νέο επεισόδιο σκοταδισμού εκτυλίχθηκε την Παρασκευή, στο σεμινάριο της Ενωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων που διεξαγόταν στον δήμο Συκεών με θέμα «Η Εικαστική Παιδεία στα σχολεία σήμερα».

Ακροδεξιοί και μέλη παραθρησκευτικών ομάδων εισέβαλαν στον χώρο διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, τα έργα του οποίου βανδάλισε ο βουλευτής της Νίκης στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πέθανε ο Νίκος Γαλανός

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός Νίκος Γαλανός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο Νίκος Γαλανός γεννήθηκε το 1945 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Τη δεκαετία του '60 έκανε το κινηματογραφικό και θεατρικό του ντεμπούτο. Εκτοτε πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, καθιστώντας τον ως έναν από τους αγαπημένους πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης.

Ο Νίκος Γαλανός στη δημιουργική του πορεία συμμετείχε και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις με διάφορους θιάσους, καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ