Κέντρο αγώνα το στέκι που έχει στήσει το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Δυτικής Αχαΐας - Βόρειας Ηλείας
«Κρανίο τόπος» ο καταυλισμός μετά την πυρκαγιά |
Η Διοίκηση του νεοσύστατου Συνδικάτου άλλωστε μαζί με δεκάδες συνδικαλιστές μπήκαν γρήγορα μπροστά με πρωτοβουλίες και άμεσα μέτρα, για να στηριχτούν οι μετανάστες όταν την προηγούμενη βδομάδα ο άθλιος καταυλισμός όπου διέμεναν έγινε παρανάλωμα, με τους κόπους τους να γίνονται στάχτη.
Μετά από συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο και τον πρόεδρό του, Ξενοφών Ανδρέου, το συνδικάτο προχώρησε στο στήσιμο στεκιού στην πλατεία της Ν. Μανωλάδας, όπου καθημερινά βρίσκεται η διοίκησή του, αλλά και άλλοι συνδικαλιστές οργανώνοντας την αλληλεγγύη, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια στους χιλιάδες εργάτες γης, συζητώντας παράλληλα μαζί τους. Αλλωστε, η τελευταία πυρκαγιά ήταν για ακόμη μία φορά η αφορμή να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η εκμετάλλευση που υφίστανται από την εργοδοσία στις καλλιέργειες, την τυποποίηση και την εμπορία του «κόκκινου χρυσού», της φράουλας κ.ά. φρούτων και λαχανικών.
Οι μετανάστες επισκέπτονται τους γιατρούς |
«Αυτή η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει, θα την πάμε έως το τέρμα. Γιατί ελπίδα σήμερα είναι ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών και δύναμή μας η αλληλεγγύη, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή όπου χιλιάδες δουλεύουν στα φραουλοχώραφα της οργής για να θησαυρίζουν κάποια παράσιτα εκμεταλλευτές. Δίνουμε υπόσχεση συνέχισης του αγώνα, της αλληλεγγύης και διεκδίκησης για όλα όσα έχουν ανάγκη σήμερα οι μετανάστες εργάτες γης, τα αδέρφια μας. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, δυναμώνοντας παράλληλα το σωματείο μας, το δικό μας όπλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Δυτικής Αχαΐας - Βόρειας Ηλείας, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος.
Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου και σε συνεργασία με τον δήμο Πατρέων, στην περιοχή κατέφθασαν τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες μερίδες φαγητού, με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου να δηλώνει: «Είναι μια πρώτη αρχή. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε για όσο διάστημα χρειαστεί, απαιτώντας παράλληλα κάθε αρμόδιος κρατικός φορέας να πάρει μέτρα». Αντίστοιχα, η ΔΕΥΑΠ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Συνδικάτου προχώρησε στη διανομή 1.500 εξάδων πόσιμου νερού, με τον πρόεδρό της Διονύση Κλάδη να σημειώνει: «Συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και για όσο διάστημα χρειαστεί, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».
Αποκούμπι αλληλεγγύης στο στέκι στην πλατεία |
Και η προσπάθεια δεν σταματά εκεί. Ολες τις προηγούμενες μέρες, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου δίπλα από το στέκι του, στο κοινοτικό γραφείο του χωριού που παραχώρησε το κοινοτικό Συμβούλιο, εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές από την Αχαΐα και την Ηλεία έστησαν το δικό τους «κέντρο αλληλεγγύης», προκειμένου να συμβάλουν με εξετάσεις, ιατρικές συμβουλές και παρακολούθηση στους μετανάστες εργάτες.
Εκατοντάδες ήταν αυτοί που εξετάστηκαν μέσα σε λίγες μόνο μέρες, σε μια προσπάθεια που συνεχίζεται. Το άκουσμα και μόνο της παρουσίας των γιατρών έφερε ανακούφιση στα πρόσωπα πολλών μεταναστών εργατών γης, που έσπευσαν να εξεταστούν, να πάρουν μια συμβουλή, όταν απουσιάζει παντελώς μια τέτοια κρατική, οργανωμένη παρέμβαση.
Οι στιγμές που εκτυλίσσονται όλες αυτές τις μέρες είναι συγκινητικές, γεμίζουν με ελπίδα και κουράγιο τους «φτοχωδιάβολους», τους εργάτες που δίνουν ζωή στα χωράφια.
Στην πλατεία Ελληνες και μετανάστες εργάτες έγιναν ένα, σφίγγοντας τα χέρια σαν να γνωρίζονταν χρόνια. Εδειξαν και με τη στάση τους ότι είναι η δουλειά τους και η ταξική εκμετάλλευση που βιώνουν αυτά που ενώνουν τους εργαζόμενους, άσχετα από εθνικότητα, χρώμα του δέρματος, θρησκεία, ήθη και έθιμα. Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στις χώρες τους, για τα δεινά τους μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα, αλλά και τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που και εδώ αντιμετωπίζουν, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους και τους δικούς τους ανθρώπους.
Αλλωστε, πολλοί γυρίζοντας απ' τα χωράφια βρήκαν επιτέλους ένα πιάτο ζεστό φαγητό και πόσιμο νερό. Βρήκαν, επίσης, έναν γιατρό, από τους συναδέλφους τους Ελληνες εργαζόμενους με μπροστάρη το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Δυτικής Αχαΐας - Βόρειας Ηλείας.
Ολες αυτές τις μέρες, μιλά η αλληλεγγύη, η θέληση όλων για ζωή με δικαιώματα, με αξιοπρέπεια απέναντι σε κυβερνήσεις, εργοδότες, Περιφέρεια, δήμους, αστικά κόμματα που μαυρίζουν τη ζωή του λαού και των εργαζομένων συνολικότερα.
Είναι όλοι αυτοί που μία βδομάδα μετά την πυρκαγιά, αδιαφορούν για τα αιτήματα των συνδικάτων, παραμένουν «άφαντοι» και δηλώνουν προκλητικά αναρμόδιοι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που επικρατούν. Είναι όλοι αυτοί, επίσης, που «τρέχουν» να εξυπηρετήσουν τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων και στην περιοχή, πληρώνοντας αδρά για προβολή του «εξαγωγικού προσανατολισμού» των προϊόντων που παράγονται, των κερδών που αυτά επιφέρουν για την κάθε είδους εργοδοσία. Είναι οι ίδιοι επιπλέον που ζητούν διακρατικές συμφωνίες για την έλευση φθηνού εργατικού δυναμικού από διάφορες χώρες, ώστε να απασχοληθεί στα χωράφια των χρυσών για τους ομίλους δραστηριοτήτων.
Σε όλους αυτούς απάντησαν όμως οι μετανάστες εργάτες γης από χώρες όπως Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Νεπάλ, Ινδία, Αφγανιστάν, Αίγυπτο, Σουδάν κ.α. που με τη στάση τους παραμερίζοντας τις απειλές και την τρομοκρατία αγκάλιασαν τους Ελληνες συναδέλφους τους από τα συνδικάτα, ζήτησαν στήριξη, βοήθεια και το επόμενο διάστημα.
Αρκετοί μάλιστα, με σφιγμένες τις γροθιές, με περηφάνια και γεμάτοι δύναμη έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα στην περιοχή για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δουλειάς, γράφτηκαν μαζικά επίσης στο Συνδικάτο (με αιτήσεις και ανακοινώσεις στη γλώσσα τους και τα Αγγλικά), ρωτούσαν να μάθουν για τη δράση του.
Ετσι το στέκι στο κέντρο της Μανωλάδας έχει μετατραπεί σε χώρο αλληλεγγύης, διεκδίκησης, αλλά και οργάνωσης του αγώνα, αφού τα προβλήματα στα φραουλοχώραφα και τις άλλες καλλιέργειες δεν σταματούν, αγκαλιάζουν κάθε πτυχή της ζωής όχι μόνο των μεταναστών, αλλά και των Ελλήνων συναδέλφων τους.
Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να συνεχίσουν την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης. Να δυναμώσει παράλληλα η διεκδίκηση από κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας, τοπικούς δήμους και εργοδοσία ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα η διαμονή των εκατοντάδων μεταναστών εργατών σε κατάλληλα καταλύματα και κτίρια, ακόμη και ξενοδοχεία, πόσιμο νερό και φαγητό για όσο διάστημα χρειάζεται, καθώς και να εκδοθούν χωρίς καθυστερήσεις νέα έγγραφα διαμονής και κάθε άλλο έγγραφο που καταστράφηκε.
Την ίδια ώρα, μεγαλώνει η προσπάθεια αλληλεγγύης. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα, καλεί σε συγκέντρωση τροφίμων (κύρια όσπρια, κονσέρβες, ξηρά τροφή, ζυμαρικά), στα γραφεία του καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ.), έως και την Παρασκευή 23 Μάη.
«Φρένο» στην προσπάθεια έξωσης μονογονεϊκής οικογένειας από το σπίτι της στο Βαθύ έβαλαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία, φορείς και κάτοικοι του νησιού, με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν την περασμένη βδομάδα. Την παρέμβαση στην Εθνική Τράπεζα ακολούθησε μαζική κινητοποίηση έξω από το σπίτι την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η έξωση να μην πραγματοποιηθεί. «Η αλληλεγγύη και η μαζικότητα απέτρεψαν τα "κοράκια" από το να έρθουν», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και καλεί σε ετοιμότητα ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις.
Στο μεταξύ, χθες χωρίς ντροπή πέταξαν στον δρόμο οικογένεια με ανάπηρο παιδί στα Θυμαράκια Αθήνας. Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις με δικαστικό κλητήρα εκτέλεσαν την έξωση στην οικογένεια του Σπύρου, του παιδιού ΑμεΑ στα Θυμαράκια που όλο το προηγούμενο διάστημα σωματεία, φορείς αναπήρων και κάτοικοι είχαν καταφέρει με νύχια και με δόντια να γλιτώσουν από τα «κοράκια».
Αμεσα η ΣΕΑΑΝ (η οποία μάλιστα πρόσφατα με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να πάρει μέτρα ενάντια σε πλειστηριασμούς και εξώσεις σπιτιών ΑμεΑ, όπως του Σπύρου), ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αναγέννηση», κάτοικοι και φορείς της περιοχής έφτασαν στο σημείο και διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ νέα συγκέντρωση οργανώθηκε από σωματεία και φορείς χθες το απόγευμα στη γειτονιά.
Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.