ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παύουν να είναι ΝΠΔΔ

Την ενεργοποίηση εφτά ΠεΣΥ και τον υποβιβασμό των Διοικητικών Συμβουλίων σε συμβουλευτικά όργανα μέχρι το διορισμό των μάνατζερ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος

Ο «Ευαγγελισμός» -το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας - δε θα λειτουργεί πια αυτόνομα (Στη φωτογραφία συγκέντρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου)
Ο «Ευαγγελισμός» -το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας - δε θα λειτουργεί πια αυτόνομα (Στη φωτογραφία συγκέντρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου)
Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας, παύουν να λειτουργούν αυτόνομα ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς ενεργοποιείται μερικώς ο αντι-ΕΣΥ νόμος 2889/2001, που προβλέπει τη λειτουργία των 17 Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, από τις 18 του Σεπτέμβρη 2001 θα «υπάρξει πλήρης ενεργοποίηση των επτά πρώτων ΠεΣΥ». Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθούν πλήρως τέσσερα ακόμα ΠεΣΥ, ενώ τα υπόλοιπα έξι θα λειτουργήσουν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.

Τα ΠεΣΥ που θα ενεργοποιηθούν μέχρι τις 18.9.2001 είναι: Δύο από τα τρία της Αττικής, τα δυο της Θεσσαλονίκης, της Ηπείρου, της Πάτρας και της Κρήτης.

«Αυτό σημαίνει ότι από 18 του μηνός τα νοσοκομεία, τα οποία υπάγονται σε αυτά, θα πάψουν να λειτουργούν ως αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και μετατρέπονται σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες, ότι τα Διοικητικά Συμβούλια δε θα είναι πια ΔΣ στα νοσοκομεία αλλά θα παραμείνουν μέχρι τον διορισμό των μάνατζερ, που θα γίνει τέλος Οκτωβρίου, ως απλά συμβουλευτικά όργανα», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος. Ετσι, νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα ή το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη παύουν να είναι αυτοδύναμες μονάδες και η λειτουργία τους πια εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο νοσοκομείων, που υπό τον πρόεδρο του ΠεΣΥ αλλά και το διοικητή-μάνατζερ θα λειτουργούν στη λογική του ανταγωνισμού. Ετσι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχει δοθεί προτεραιότητα στην επιτροπή αξιολόγησης για τους μάνατζερ των νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Βέβαια, ο Αλ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να εξωραΐσει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι με την ενεργοποίηση των ΠεΣΥ «μπαίνει ένας άλλος έλεγχος σε όλη αυτή τη διαδικασία και επί νομικής βάσεως και ουσιαστικής» και για «θέματα που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση του εσωτερικού τους συστήματος, Πειθαρχικά Συμβούλια, προμήθειες και μια σειρά άλλα πράγματα, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρώτη επίσημη λειτουργία του Συμβουλίου των ΠεΣΥ (ΣυΠεΣΥ) - έγινε την περασμένη Δευτέρα - «έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες υποδοχής πολιτών, για να μην περιπλανιούνται μέσα στα νοσοκομεία και να μην τους δίνει κανένας σημασία».

Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να επιδείξει για μια ακόμα φορά τη λογική σύγκρουσης για την επιβολή της λεγόμενης μεταρρύθμισης: «Είναι μια δύσκολη πορεία, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, υπάρχουν καθηλωμένες νοοτροπίες και αντιδράσεις, οι οποίες έχουν και τα στοιχεία του υπόπτου και το ξέρουμε. Θα υπάρχουν, το ξέρουμε, και οι συγκρούσεις, είναι αναγκαίες, όμως όλη αυτή η προσπάθεια, η οποία θα εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια, έχει επίκεντρο μόνο τον Ελληνα πολίτη, υπέρ του οποίου και μόνο υπάρχει το σύστημα Υγείας».

Τέλος, αναφερόμενος στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, είπε: «Αυτοί συνεχίζουν την αποχή τους, εμείς συνεχίζουμε στην άποψή μας».

Επιδερμική κριτική από τη ΝΔ

Με δυο ανακοινώσεις του ο βουλευτής Αθ. Γιαννόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας της ΝΔ, ασκεί επιδερμική κριτική στην κυβέρνηση.

Ετσι, με την πρώτη ανακοίνωση αναφέρεται στον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, και τον καλεί να μην «εξαντλεί τις εφεδρείες των δυνάμεών του μόνο με τις εργασιακές σχέσεις των πανεπιστημιακών γιατρών».

Με τη δεύτερη ανακοίνωση αναφέρεται στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας και αναφέρει ότι βρίσκονται σε «ονειρική κατάσταση» καθώς βλέπουν εκσυγχρονισμό στο σύστημα Υγείας τη στιγμή που πρόσφατα έγινε ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, ύψους 355 δισ. δραχμών.

Τέλος, δεν παραλείπει να καλέσει τον πρωθυπουργό να «εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας του ελληνικού λαού», χωρίς να παραθέτει τις θέσεις της ΝΔ που θα διασφαλίζουν αυτόν τον χαρακτήρα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ενισχύεται η διείσδυση των ιδιωτών

Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δε λύνουν τα χρόνια προβλήματα των προμηθειών των νοσοκομείων, αντίθετα ενισχύουν τη διείσδυση των ιδιωτών, επισήμανε χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ασκήθηκε η συνήθης κριτική περί σκανδάλων στα νοσοκομεία.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης επισήμανε πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με το προτεινόμενο νομοθέτημα είναι «μια διαχείριση του υπάρχοντος συστήματος με αφορμή τις υπερχρεώσεις των νοσοκομείων», αφού «ο βασικότερος τρόπος προμηθειών δημιουργεί κατά διαστήματα σκάνδαλα». Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να εξεταστεί εκτός του γενικότερου πλαισίου στο οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός στα νοσοκομεία δε γίνεται με βάση τις ανάγκες τους, αλλά γιατί έτσι το θέλει ο κεντρικός προϋπολογισμός». Αρα, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης, αν ήθελε η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα θέματα «θα έπρεπε να χρηματοδοτεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο».

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν τις προμήθειες των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, ο Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι «ανατίθεται ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών της ΑΕ», ενώ με βάση άλλες ρυθμίσεις «τώρα τα νοσοκομεία θα χρεώνονται σε τράπεζες που θα ξεχρεώνουν τον προμηθευτή» και στη συνέχεια «το κράτος σαν Πόντιος Πιλάτος θα πλένει τα χέρια του και θα λέει ότι σας έδωσα την ευκαιρία και τώρα είστε χρεωμένοι στην τράπεζα». Καταληκτικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «βαθμιαία ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας» που «ευνοεί και τα ιδιωτικά εργαστήρια και οδηγεί σε αυτό που λέμε διόγκωση των κερδών του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου».

Να σημειώσουμε ότι στη χτεσινή συνεδρίαση δεν τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, αφού η συνεδρίαση της επιτροπής συνέπεσε με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, οπότε και αποχώρησε από την αίθουσα.

Αναξιοκρατία στις κρίσεις διευθυντών ΕΣΥ

Καταρτίζεται ο κατάλογος με τους Εθνικούς Κριτές

Μια άλλη πλευρά της εφαρμογής του νόμου 2889/2001 προωθεί με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Υγείας με την κατάρτιση καταλόγου Εθνικών Κριτών οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Συμβούλια Επιλογής και αξιολόγησης Διευθυντών Ιατρών ΕΣΥ. Με τη διάταξη αυτή συγκεντροποιούνται οι διαδικασίες των κρίσεων αφού, οι Εθνικοί Κριτές προσδιορίζονται από το υπουργείο Υγείας, χωρίς την παρέμβαση των Ιατρικών Συλλόγων ή κάποιου άλλου ιατρικού οργάνου και συνακόλουθα θα επηρεάζονται πλήρως από τη βούληση του υπουργείου.

Η κρίση των μόνιμων διευθυντών ΕΣΥ, σύμφωνα με το νόμο 2889/01, γίνεται ανά πενταετία και αρχίζει από τους αρχαιότερους υπηρετούντες. Το Συμβούλιο Αξιολόγησης Βαθμολογεί τους κρινόμενους με Α, Β και Γ. Στην περίπτωση που ο διευθυντής ΕΣΥ «πάρει κακό βαθμό» επαναπροκηρύσσεται η θέση του και ο ίδιος τοποθετείται σε προσωρινή προσωποπαγή θέση ή μετατάσσεται, κατόπιν αίτησής του σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή δημόσια υπηρεσία.

Τα Συμβούλια Επιλογής και Αξιολόγησης αποτελούνται από τον πρόεδρο του ΠεΣΥ στο οποίο ανήκει ή με το οποίο συνδέεται λειτουργικά το νοσοκομείο, για το οποίο γίνεται η κρίση, με αναπληρωτή του το διοικητή του νοσοκομείου ή τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΠεΣΥ, όταν κρίνεται γιατρός Κέντρου Υγείας (ΚΥ). Επίσης, από τρεις διευθυντές γιατρούς ΕΣΥ της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας και έναν πανεπιστημιακό καθηγητή Α' και Β' βαθμίδας της ίδιας ειδικότητας.

Τον κατάλογο Εθνικών Κριτών καλούνται να στελεχώσουν γιατροί ανά ειδικότητα και οδοντίατροι, οι οποίοι είναι διευθυντές τμημάτων ή μονάδων του ΕΣΥ, Ελληνες διευθυντές κλινικών ή μονάδων της αλλοδαπής. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον τεσσάρων ετών στο βαθμό του διευθυντή, διδακτορική διατριβή και αξιόλογο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Υγείας μέσα σε ένα μήνα από την τελευταία δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Δηλητηριώδης συμπεριφορά

Τη δοκιμασμένη μέθοδο των εκβιασμών μετέρχονται για άλλη μια φορά - όπως στην περίπτωση των χρεών των νοσοκομείων - οι φαρμακοβιομήχανοι για να διεκδικήσουν από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) το ποσό των 10 δισ. δραχμών. στο οποίο ανέρχεται το χρέος τριάντα μηνών για φάρμακα για το ΕΪΤΖ που έδωσαν στα νοσοκομεία.

Οι φαρμακοβιομήχανοι θεωρούν υπεύθυνο τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που επικαλούμενος κάποια τυπικά προβλήματα δεν αποδίδει τα κονδύλια που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας για το διακανονισμό των φαρμάκων. Ετσι, λοιπόν, επανέρχονται και διοχετεύουν την πληροφορία ότι θα σταματήσουν την προμήθεια τέτοιων φαρμάκων για το ΕΪΤΖ.

Βέβαια τα χρέη για τα φάρμακα είναι ίδιον της πολιτικής λιτότητας - ακόμα και ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος δηλώνει πλέον ότι «ο προϋπολογισμός "γεννά τα χρέη των νοσοκομείων"». Οπως επίσης η ίδια πολιτική λιτότητας αποτελεί και το θερμοκήπιο για να ανθίσει η δηλητηριώδης συμπεριφορά των φαρμακοβιομηχάνων ακόμα και απέναντι σε ασθενείς που χτυπήθηκαν απ' τον ιό του ΕΪΤΖ.

Ας μην ξεχνάμε τις προσφυγές στα δικαστήρια φαρμακοβιομηχάνων κατά κρατών της Αφρικής για να μην παράγουν αντίγραφα φάρμακα κατά του ΕΪΤΖ και μειωθούν τα κέρδη τους. Τελικά, οι φαρμακοβιομήχανοι αποσύρθηκαν μετά την παγκόσμια κατακραυγή...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Να μη διαλυθούν υγεία και ασφάλιση

Την έντονη διαμαρτυρία και αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και τη διάλυση του ΙΚΑ εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ και Παραρτήματος ΤΕΒΕ Περιστερίου.

«Η κυβέρνηση ανατρέπει από τα θεμέλια ό,τι μέχρι σήμερα ίσχυε στον τομέα της Υγείας και οδηγεί το ΙΚΑ σε πλήρη διάλυση. Μετά τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων, ανέστειλε τα μέτρα κατεδάφισης του ασφαλιστικού, παραμένει όμως η δέσμευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διάλυσή του», επισημαίνουν οι συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν να μη μετατρέψει η κυβέρνηση τα νοσοκομεία του ΙΚΑ σε Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας, ενώ αντιδρούν στην κατάργηση του οικογενειακού γιατρού, που αντικαθίσταται από τον προσωπικό γιατρό, στη μείωση των γιατρών του ΙΚΑ και την ένταξη στις δομές του ΙΚΑ άλλων ταμείων και χιλιάδων ακόμα ασφαλισμένων, στη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) που θα διαχειρίζεται τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων ανεξέλεγκτα.

«Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να μας "σπρώξει" στην ιδιωτική ασφάλιση. Επιμένουμε στη δημόσια δωρεάν ποιοτικά αναβαθμισμένη Υγεία», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή και καλεί τους συνταξιούχους και εργαζόμενους σε κοινό αγώνα για να μην περάσουν τα ανθυγιεινά μέτρα της κυβέρνησης, που συμπληρώνουν την κατεδάφιση και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ