Ανάμεσα στους 7 είναι και ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.
Το «έγκλημα» των συγκεκριμένων αγωνιστών ήταν η αναγραφή αντιπολεμικών συνθημάτων πάνω στις δολοφονικές μηχανές του ΝΑΤΟ (βρετανικά οχήματα) που προορίζονταν να σταλούν μέσω του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος είχε ξεκινήσει πριν από λίγους μήνες, καταδικάζοντας και με αυτόν τον τρόπο τη μετατροπή του λιμανιού σε κόμβο προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού και παράλληλα σε «μαγνήτη» τεράστιων κινδύνων για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής.
Οι 7 δικάστηκαν με τις κατηγορίες της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της βίας κατά υπαλλήλων, της σωματικής βλάβης κατά υπαλλήλων, της απελευθέρωσης φυλακισμένου, της απείθειας και της παράνομης οπλοφορίας.
Το δικαστήριο έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για την πρώτη χρονικά πράξη της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (βάψιμο στρατιωτικών οχημάτων) για την οποία αποδέχτηκε ότι ήταν ασήμαντη. Ουσιαστικά όμως υιοθέτησε τις κατασκευασμένες κατηγορίες από την Ελληνική Αστυνομία για δήθεν «βία κατά υπαλλήλων», «απείθεια», «σωματική βλάβη», «ελευθέρωση φυλακισμένου». Δεν έλαβε υπόψη του ούτε τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ούτε τα αποκαλυπτικά αποδεικτικά υλικά που προσκομίστηκαν (φωτογραφίες και βίντεο) και κατέδειξαν την απρόκλητη και βιαιότατη επίθεση των πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε άοπλους διαδηλωτές. Ουσιαστικά, ενέκρινε απαράδεκτες και παράνομες πρακτικές των αστυνομικών κατά τη διάρκεια ακινητοποίησης υπόπτου με λαβές που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλήματα τύπου «Φλόιντ».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ οι αγωνιστές απεργοί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, ακόμα, τρία χρόνια μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η προκαταρκτική εξέταση για τη μήνυση που κατέθεσαν κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος τους.
Για άλμα στη λογική σκέψη και επικίνδυνη πρόταση της εισαγγελικής αρχής που υιοθετήθηκε και από την πρόεδρο του δικαστηρίου, κάνουν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης, Σόνια Μελανεδίδου και Δημήτρης Νταφόπουλος.
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν: «Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελικής αρχής, η οποία υιοθετήθηκε και από την Εδρα του δικαστηρίου του Γ' Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κατά τη δικάσιμο 13-5-2025 όπου δικάζονταν 7 αγωνιστές συνδικαλιστές.
Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι ενώ έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο η μεταβολή της κατηγορίας από βασική φθορά ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378 παρ. 1 εδ. α), σε προνομιούχα φθορά ξένης ιδιοκτησίας με ελαφρά ζημία (άρθρο 378 παρ. 1 εδ. β Π.Κ), έγκλημα για το οποίο απαιτείται υποβολή έγκλησης από τον ιδιοκτήτη του «ξένου πράγματος» ή διαφορετικά από τον νόμιμο εκπρόσωπο, ελλείψει αυτής (της έγκλησης), απαγορεύεται στην αστυνομική αρχή να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος του πολίτη, πολύ δε περισσότερο να προβεί σε σύλληψή του.
Κατά συνέπεια, η σύλληψη ήταν παράνομη και η αντίδραση των συνδικαλιστών - απεργών καθόλα νόμιμη απέναντι σε παράνομες ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων (απρόκλητη βίαιη επίθεση και σύλληψη κατά παράβαση των άρθρων 275 παρ. 2 και 418 παρ. 3 ΚΠΠΔ).
Συμπερασματικά γίνεται αποδεκτή από το δικαστήριο η επικίνδυνη άποψη ¨«αφού το λέει η αστυνομία έτσι είναι", παρακάμπτοντας εν προκειμένω τον Π.Κ. και τον κώδικα Ποιν. Δ.
Για τους συγκεκριμένους αστυνομικούς, έχει κατατεθεί μήνυση για τα αδικήματα που διέπραξαν εις βάρος μας, της κατακράτησης παρά το σύνταγμα, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες για απειλή, εξύβριση, παράβαση καθήκοντος και 3 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε σε επίπεδο προανάκρισης.
Τέτοιες επικίνδυνες ερμηνείες - απόψεις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης, την ώρα που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση παντού».
«Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές συνδικαλιστές», διαμηνύουν τα εργατικά σωματεία και οι φορείς, που καταδικάζουν την απαράδεκτη δικαστική απόφαση.
«Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων, το οποίο προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ και οι διάφοροι κρατικοί μηχανισμοί. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα ανακόψουν τη λαϊκή οργή», σημειώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).
Στο ίδιο πνεύμα, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία», τονίζει ότι «στοχεύοντας τους πρωτοπόρους εργάτες, θέλουν να χτυπήσουν συνολικά το εργατικό κίνημα. Δεν θα τους περάσει! Δεν τρομοκρατούμαστε!»
Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι σε μια περίοδο όπου οι φλόγες του πολέμου θεριεύουν, τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που φέρουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, οι επιθέσεις στη Συρία και στον Λίβανο και οι οξυμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει τη φωτιά ενός γενικευμένου πολέμου «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι διάφοροι κρατικοί μηχανισμοί, με την έμπρακτη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, με διώξεις και καταδίκες αγωνιστών προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό».
Εκφράζοντας τα φιλειρηνικά αισθήματα και τις παραδόσεις του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ δηλώνει: «Ματαιοπονούν! Οι αγώνες του λαού δεν ποινικοποιούνται, δεν καταστέλλονται με τη βία και τις δικαστικές αποφάσεις. Στην πόλη όπου μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν ήρωες του κινήματός μας, όπως ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Νίκος Νικηφορίδης, τέτοιες ενέργειες ΔΕΝ μπορούν να τρομοκρατήσουν το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης!
Θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους!
Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές συνδικαλιστές!
Να παρθούν εδώ και τώρα πίσω οι άδικες και απαράδεκτες ποινές!
Οχι στους εξοπλισμούς και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!
Εξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία!».
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, που κατήγγειλε τη μεθόδευση της ΝΔ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην παρέμβασή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε αυτή την τροπολογία «για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τις συζύγους των πολιτικών προσώπων, που μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε ανώνυμες εταιρείες του εξωτερικού, αρκεί να μην είναι σε φορολογικούς παραδείσους», ενώ αναρωτήθηκε αν «αυτό αφορά συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιες εταιρείες».
Και πρόσθεσε: «Πώς διασφαλίζετε ότι αυτές οι εταιρείες που είναι στην αλλοδαπή, ακόμη κι αν είναι σε χώρες που είναι φορολογικά συμμορφωμένες με βάση τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχουν μετοχές ή δεν συμμετέχουν σε άλλες εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους;». Ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί μια εταιρεία που δεν βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο αλλοδαπής να έχει μετοχές ή να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας άλλης εταιρείας, που βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος απάντησε και σε όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, ότι «η διάταξη της τροπολογίας σχετικά με τις απαγορεύσεις σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εταιρείες της αλλοδαπής θεσπίζεται προκειμένου να γίνουν πιο καθαρά και πιο σφιχτά τα πράγματα για τους πολιτικούς». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: «Είναι δώρον άδωρον αυτό που λέτε. Αντίθετα, ανοίγετε επί της ουσίας τους ασκούς του Αιόλου όχι για τη διαφάνεια, αλλά για τη μεγαλύτερη διασύνδεση της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καταγγέλλοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λες και δεν ξέρετε τους όρους με τους οποίους αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ εταιρειών, λες και μπορείτε να ελέγξετε το ποιοι είναι οι μέτοχοι των ανωνύμων εταιρειών και αν αυτές έχουν την έδρα τους στη μία ή την άλλη χώρα. Λέτε ότι κόπτεστε για διαφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα μασκαρεύετε την όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα, το οποίο το κάνετε και με τον νόμο».
Motion Team |
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ αναφέρει:
«Ο Κ. Δρούτσας σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας και στη συνέχεια εργάστηκε για χρόνια ως πολιτικός μηχανικός συγκοινωνιολόγος και κατασκευαστής δομικών έργων. Διετέλεσε πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ενωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος της διοίκησης πολλών μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης και διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας και της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '90 συνεργάστηκε με το ΚΚΕ, με το οποίο συμπορεύτηκε όλα τα επόμενα χρόνια της ζωής του, ενώ υπήρξε υποψήφιός του σε κεντρικές πολιτικές και τοπικές εκλογικές μάχες, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις του ιδιαίτερα στη δράση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους οικείους του Κώστα Δρούτσα».