Από τη συνάντηση στην Αγκυρα |
Αφού εξήρε την Τουρκία ως «ισχυρό και ικανό σύμμαχο», σύμφωνα με ρεπορτάζ για το περιεχόμενο της συζήτησής τους, ο Ρούτε εξέτασε μαζί με τον Ερντογάν όλα τα κρίσιμα θέματα των διεθνών εξελίξεων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη στη Χάγη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και ως απόδειξη εμφάνισε τη διοίκηση που αναλαμβάνει ξανά η Αγκυρα στη ΝΑΤΟική δύναμη στο προτεκτοράτο του Κοσόβου (KFOR).
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν, Α. Τσ. Κιλίτς.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» ο Ρούτε περιέγραψε τον Ερντογάν ως «έναν εκπληκτικό ηγέτη εντός του ΝΑΤΟ, που έχει τον αληθινό σεβασμό των συνεργατών του».
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία της στρατιωτικής βιομηχανίας της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι «είναι κρίσιμη για το σύνολο της Συμμαχίας». «Για παράδειγμα», συνέχισε, «στο Τέξας υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν πυρομαχικά και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς στενή συνεργασία με τις εταιρείες εδώ στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα».
Θυμίζουμε πως όταν τον περασμένο Νοέμβρη ο Ρούτε είχε επισκεφτεί επίσημα την Τουρκία, επιδοκίμασε την «αφοσίωση της Τουρκίας στη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας» και θύμισε με νόημα ότι ο τουρκικός στρατός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας και τον «μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».
Στο μεταξύ, ως «ιστορική ευκαιρία για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία» περιέγραψε ο Ερντογάν την περίοδο που ξεκινά μετά την απόφαση του ΡΚΚ να αυτοδιαλυθεί και να τερματίσει την ένοπλη δράση.
«Το βασικό είναι η υλοποίηση» όσων ανακοίνωσε το ΡΚΚ, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τα κρατικά επιτελεία και οι μυστικές υπηρεσίες θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις όλο το επόμενο διάστημα, ενώ δεν παρέλειψε να παροτρύνει τους «συνεργάτες του PKK στη Συρία και στην Ευρώπη» να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.
Μεταξύ άλλων είπε ότι πολιτικοί θα αρχίσουν συνομιλίες για θέματα που εκκρεμούν μόλις το PKK αφοπλιστεί και διαλυθεί, όπως και ότι ο διορισμός «επιτρόπων» σε αντικατάσταση εκλεγμένων δημάρχων θα συμβαίνει πλέον σπάνια. Η Αγκυρα καθαιρεί πλήθος δημάρχων του «φιλοκουρδικού» κόμματος DEM, αλλά και του σοσιαλδημοκρατικού CHP, για «συνεργασία με την τρομοκρατία».
Υποστήριξε δε ότι «αναμφίβολα η Τουρκία είναι μία από τις χώρες των οποίων ζητείται η στήριξη, βοήθεια και διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Τουντς είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο» απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπ. Οτσαλάν.
Η εκπρόσωπος του DEM, Α. Ντογάν, είπε ότι οι διατυπώσεις του υπουργού «απέχουν πολύ από τον εποικοδομητικό ρόλο που απαιτεί αυτή η διαδικασία, και δυστυχώς έχουν τοξικό αποτέλεσμα (...) Χρειαζόμαστε νόμο και δημοκρατική συναίνεση, όχι πολεμική».
Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου της BOTAS πιάνει δουλειά πρώτη φορά στο εξωτερικό
Την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους μεταξύ άλλων και στον καθοριστικό κλάδο της Ενέργειας προωθούν Τουρκία και Αίγυπτος, όπως δείχνει και η νέα συμφωνία που υπέγραψαν προχτές, μετά από συνάντηση των αρμόδιων υπουργών στην Αγκυρα.
Οπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπ. Μπαϊρακτάρ, μετά από συμφωνία που υπέγραψε η κρατική ενεργειακή τουρκική BOTAS και η αιγυπτιακή EGAS, για πρώτη φορά Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FRSU) της BOTAS θα λειτουργήσει στο εξωτερικό, διαμορφώνοντας - όπως υποστήριξε ο υπουργός - «βήματα που ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου». Επισήμανε δε ότι «έτσι θα τεθεί σε λειτουργία ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο χρήσης που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου τόσο της χώρας μας όσο και της Αιγύπτου».
Η νέα συμφωνία «έκλεισε» σε συνάντηση που είχε ο Μπαϊρακτάρ στην Αγκυρα με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Κ. Μπανταουί, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων.
Στη διάρκεια της συνάντησης υπογράφτηκε και Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας, το οποίο - σύμφωνα με σχετική ενημέρωση - καθορίζει «τη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς των υδρογονανθράκων και της εξόρυξης σε θεσμικό επίπεδο», με στόχο τη διεξαγωγή κοινών μελετών σε τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη γεωθερμία, το υδρογόνο αλλά και κρίσιμα ορυκτά», ώστε να αυξηθεί η «ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης».
Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Αγκυρας - Καΐρου αναβαθμίζει κι αυτή τις προσδοκίες που μια σειρά μονοπώλια του κλάδου διατηρούν για τον ρόλο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στη σύνδεση Ανατολής - Δύσης, με φόντο τις πυκνές διεργασίες για την «απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες».
Ενδεικτική ήταν και η συμφωνία που υπέγραψε τον χειμώνα ο ιταλικός κολοσσός «Eni» με την κυπριακή κυβέρνηση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κυπριακό «οικόπεδο 6» (το οποίο η Τουρκία υποστηρίζει ότι εμπίπτει στη δική της ΑΟΖ) προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου και συγκεκριμένα μετά από επεξεργασία σε εγκαταστάσεις όπως το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Δαμιέττα. Η συμφωνία αφορά και τη γαλλική «Total Energies», καθώς μαζί με την «Eni» συμμετέχουν με χωριστό μερίδιο 50% στο τεμάχιο «Κρόνος» του «οικοπέδου» 6 που εκτιμάται σε περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF).
Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθεί και το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, όπου Κυρ. Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στάθηκαν και στην ανάγκη ενίσχυσης των «ενεργειακών δεσμών» σε όλη την περιοχή, δεσμευόμενοι για ολόπλευρη στήριξη του East Med Gas Forum (Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο) με έδρα το Κάιρο, του πρώτου διακυβερνητικού ενεργειακού οργανισμού της περιοχής που διαμορφώθηκε με «χορηγίες» των ΗΠΑ για την επιτάχυνση μπίζνες και διαφόρων διευθετήσεων στην περιοχή.
Φυσικά, ενδιαφέρον για την περιοχή διατηρούν έντονο και αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.
Χτες, ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Α. Αλιχάνοφ, δήλωσε ότι Ρωσία και Αίγυπτος συζητούν «έργα για την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου» στην Αίγυπτο.
Ο Αλιχάνοφ συμμετείχε στη 15η συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής μαζί με τον Αιγύπτιο υπουργό Επενδύσεων και Ξένου Εμπορίου, Χ. Ελ-Κχατίμπ, που για δύο μέρες συζήτησε σχέδια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας. Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ επρόκειτο να συμμετάσχει και σε συνάντηση με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ανάπτυξη ειδικής Ρωσικής Βιομηχανικής Ζώνης στην Αίγυπτο.
Για τον ρόλο που έχει αναλάβει η ευρωενωσιακή στρατιωτική αποστολή «EUFOR ALTHEA» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, δήθεν ως εργαλείο «προστασίας της ειρήνης και στήριξης ενός σταθερού περιβάλλοντος στη χώρα» και της «ασφάλειας όλης της περιοχής», μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, που χτες συνέχισε στο Σαράγεβο την πολυήμερη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η επίσκεψη του Κόστα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πραγματοποιήθηκε με φόντο την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και της όξυνσης των αντιθέσεων στο εν λόγω μόρφωμα, ιδιαίτερα από την πλευρά της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο ομοσπονδιακές οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι).
Πριν τις επαφές του με το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο Κόστα επισκέφτηκε την έδρα της «Althea», χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική αποστολή ως απόδειξη του «τι μπορεί να κάνει η ΕΕ ενιαία, για την υπεράσπιση της ειρήνης, την προώθηση της συνεργασίας και τη στήριξη των κοινών μας αξιών».
Απευθυνόμενος δε σε μέλη της αποστολής τα περιέγραψε ως «το πρόσωπο της "αφοσίωσης της ΕΕ"» και πρόσθεσε ότι «αντιπροσωπεύετε το καλύτερο που η Ευρώπη μπορεί να πετύχει (...) η αποστολή σας δείχνει τη σημασία που η ΕΕ και οι εταίροι της αποδίδουν στην ασφάλεια και σταθερότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της περιοχής».
Με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Δυτικά Βαλκάνια και την έντονη έκφρασή τους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο Κόστα ανέφερε ότι «η ειρήνη δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο. Απαιτεί διαρκή δουλειά και αυτό είναι που εσείς (σ.σ. τα ευρωενωσιακά στρατεύματα) παρέχετε καθημερινά. Στόχος δεν είναι απλά να διατηρηθεί η ειρήνη του παρελθόντος. Είναι να οικοδομηθεί η ειρήνη του μέλλοντος (...) αποστολή σας είναι να βοηθήσετε να μείνει ανοιχτή η πόρτα» της ένταξης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην ΕΕ.
Κατέληξε δε ότι «ο δρόμος προς την ΕΕ δεν είναι εύκολος. Απαιτεί ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα, ενότητα». Με φόντο τις διευρυνόμενες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Σαράγεβο και την Μπάνια Λούκα (πρωτεύουσα της «Σερβικής Δημοκρατίας»), σημείωσε ότι «οι πολιτικοί ηγέτες σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να παίξουν προστατεύοντας την ειρήνη και την ασφάλεια, έχουν καθήκον να υπερασπιστούν τη συνταγματική τάξη, να διατηρήσουν το κράτος δικαίου και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών».
Δεν παρέλειψε δε να διαμηνύσει ότι η στρατιωτική αποστολή της ΕΕ δυναμώνει την ικανότητά της να πορευτεί και «διπλωματικά», αφού η ανάπτυξη της Althea «δίνει χώρο στη διπλωματία να εργαστεί, προσφέρει εμπιστοσύνη σε όσους εργάζονται για (τις απαιτούμενες ως προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ) μεταρρυθμίσεις και στέλνει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ είναι σοβαρή στην υπεράσπιση της ειρήνης και της προστασίας των αξιών μας».
Κατά τα άλλα, σε συνάντηση με τα τρία μέλη του προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο Κόστα περιέγραψε ανοιχτά την «ανησυχία (των Βρυξελλών) για τις πρόσφατες εξελίξεις στη "Σερβική Δημοκρατία"», όπου η ηγεσία της προώθησε τους τελευταίους μήνες σειρά διατάξεων που διευρύνουν αποφασιστικά την αυτοτέλεια της οντότητας από τα κεντρικά ομοσπονδιακά κρατικά όργανα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Υπενθυμίζεται ότι το Σαράγεβο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου της «Σερβικής Δημοκρατίας» Μ. Ντόντικ (για τον οποίο εκκρεμεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης), ο οποίος «συντονίζεται» στενά με το Βελιγράδι και τη Μόσχα.