Πάνω από 1.000 έμειναν χωρίς τροφή, νερό, διαμονή, έγγραφα και άλλα αναγκαία...
Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία. Εκείνη την ώρα η πλειοψηφία των εργατών βρίσκονταν στα χωράφια, εκτός από ελάχιστους που - για λόγους υγείας κυρίως - παρέμεναν στα παραπήγματα.
Πυκνοί μαύροι καπνοί από το νάιλον που καιγόταν και άλλα εύφλεκτα υλικά ήταν ορατοί από πολύ μακριά, ενώ δημιουργήθηκε μεγάλος κίνδυνος από φιάλες υγραερίου που εκρηγνύονταν. Πολλοί από τους μετανάστες εργαζόμενους βλέποντας τους καπνούς από τα γύρω χωράφια κατέφυγαν στον καταυλισμό, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούσαν.
Με βάση μαρτυρίες διαμενόντων στον χώρο, εκτιμάται ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν περίπου 50 παράγκες - παραπήγματα και 12 δωμάτια, όπου υπολογίζεται ότι διέμεναν περίπου 1.050 (!) μετανάστες εργάτες γης.
Επίσης κάηκε χορτολιβαδική έκταση 4-5 στρεμμάτων, και μπορεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής να απέτρεψε την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς, ωστόσο η ζημιά που προκλήθηκε για τους ίδιους τους μετανάστες εργαζόμενους είναι ανυπολόγιστη.
Πολλοί, με δάκρυα στα μάτια, δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι είχε συμβεί. Η φωτιά κατέστρεψε τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ρούχα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα, ακόμα και τρόφιμα και νερό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν χρήματα, διαβατήρια, άδειες διαμονής και εργασίας, άλλα πολύτιμα έγγραφα.
«Δεν έχουμε ούτε νερό να πιούμε, και δεν μπορούμε και να αγοράσουμε! Δεν έχουμε πού να κοιμηθούμε, πού να μείνουμε!», έλεγαν ορισμένοι, με άλλους να σημειώνουν πως έχασαν ό,τι συγκέντρωσαν μετά από χρόνια δουλειάς στην περιοχή. Αλλοι πάλι ξέμειναν από κινητά τηλέφωνα, έχασαν εισιτήρια που είχαν αγοράσει με πολύ κόπο για να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους...
Μπροστά στην απόλυτη καταστροφή απηύθυναν άμεση έκκληση για βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση, τις χώρες τους και κάθε αρμόδιο φορέα που μπορεί να βοηθήσει. Την ίδια ώρα παραμένουν εγκλωβισμένοι ουσιαστικά στις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), των συμφωνιών τους με τις κυβερνήσεις των χωρών καταγωγής τους, προκειμένου να τους εκμεταλλεύονται μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι στην περιοχή, οι οποίοι αυγατίζουν τα κέρδη τους.
Απαίτησαν άμεσα μέτρα
Από την πρώτη στιγμή κοντά στους εργάτες τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας |
Στην περιοχή βρέθηκε επίσης και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Ελλάδας, με τους περιφερειακούς συμβούλους Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου και Αγγελο Κολόσακα.
Και με την παρουσία τους στην περιοχή συνδικαλιστές και εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι απαίτησαν άμεσα μέτρα για τη στέγαση, διατροφή, υδροδότηση, υγιεινή και ένδυση των πληγέντων εργατών με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και κάθε άλλου αρμόδιου φορέα για όσες μέρες απαιτείται. Σε σχέση με τη διαμονή επίσης, να εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε οικήματα και ξενοδοχεία.
Επιπλέον, απαίτησαν να διασφαλιστούν τα έγγραφα των εργαζομένων, που πιστοποιούν τη διαμονή και εργασία τους στην περιοχή.
Εξάλλου, τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, με τον υπουργό να δηλώνει ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή τον δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης. «Η τελευταία πυρκαγιά αποδεικνύει την αθλιότητα που επικρατεί και στη διαμονή εδώ και χρόνια χιλιάδων μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Σήμερα 1.000 και πλέον εργάτες γης δεν έχουν τίποτα μετά την πυρκαγιά. Απαιτούμε με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του τοπικού δήμου και της εργοδοσίας να ληφθούν άμεσα μέτρα για όσο διάστημα απαιτείται, για τη διατροφή, διαμονή σε οικήματα και ξενοδοχεία, την υδροδότηση, τον ρουχισμό, την εξασφάλιση της υγιεινής και των εγγράφων για όλους τους πληγέντες», σημείωσε σε δήλωσή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Τέλος, σήμερα Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στην περιοχή από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα μέτρα στέγασης και σίτισης. Θυμίζει ότι έχουν περάσει μόλις 6 μήνες από το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 2 εργάτες γης από το Νεπάλ ενώ άλλοι 11 τραυματίστηκαν μετά από ανατροπή του οχήματος που τους μετέφερε, και προσθέτει:
«Εχουν ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για τους χιλιάδες εργάτες γης που διαβιούν και εργάζονται σε συνθήκες εξαθλίωσης. Εχουν ευθύνη για την πολιτική των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων που εφαρμόζεται, αλλά και για τις συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των χωρών καταγωγής τους προκειμένου να τους εκμεταλλεύονται μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες,μεγαλέμποροι, συσκευαστές, μεταποιητές τροφίμων κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή, που αυγατίζουν τα κέρδη τους από τον ιδρώτα αλλά και από το αίμα τους.
Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα από την κυβέρνηση, την περιφερειακή και τη δημοτική Αρχή ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η διαβίωση των μεταναστών εργατών γης σε καταλύματα, κατάλληλους χώρους ή και ξενοδοχεία. Να τους παρασχεθούν τρόφιμα, νερό και ρουχισμός».
Αμεση τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, με τον υπουργό να δηλώνει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή τον δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης. «Απαιτούμε με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του τοπικού δήμου και της εργοδοσίας να ληφθούν άμεσα μέτρα, για όσο διάστημα απαιτείται, για τη διατροφή, τη διαμονή σε οικήματα και ξενοδοχεία, την υδροδότηση, τον ρουχισμό, την εξασφάλιση της υγιεινής και των εγγράφων για όλους τους πληγέντες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα να εξασφαλιστεί επαρκές, υψηλής ποιότητας και δωρεάν νερό για όλους διοργανώνουν σωματεία και φορείς του Αλιβερίου το Σάββατο 17 Μάη, στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της πόλης.
Τα σωματεία και οι φορείς του Αλιβερίου καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση για την κοροϊδία προς τους κατοίκους, καθώς τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση του δημάρχου ότι το νερό σε Αλιβέρι, Κάραβο, Μηλάκι, Λάτα, ΟΣΜΑΝ και Ακτή Νηρέως είναι ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού και την προστασία του λαού της περιοχής.
Φωτιά ξέσπασε χθες το απόγευμα στο εμπορικό πάρκο («εκπτωτικό χωριό») στα Σπάτα, σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποιο από τα καταστήματα εστίασης. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έσπευσαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που πρόλαβαν τα χειρότερα, ενώ έγινε και εκκένωση του χώρου, για την ασφάλεια των παρευρισκόμενων στο εμπορικό πάρκο.