ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2025
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Η φωνή των εργαζομένων έκανε «χαλάστρα» τη φιέστα και τα ψέματα της κυβέρνησης

Συντριπτικά τα στοιχεία για τους νοσηλευτές και τις συνθήκες εργασίας τα οποία μετέφεραν στον υπουργό οι εργαζόμενοι

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων την ώρα της κυβερνητικής φιέστας
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων την ώρα της κυβερνητικής φιέστας
«

Κάποιοι πάντα διαμαρτύρονται. Μέσα στο 2025 θα έχουμε πληρότητα 100% στους νοσηλευτές. Το έλλειμμα νοσηλευτικού προσωπικού είναι μεγάλο πρόβλημα σε όλη την ΕΕ. Ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή επηρέασε το δημόσιο σύστημα Υγείας, τον έχουμε σταματήσει τώρα, αλλά μας έκανε ζημιά». Με κάτι τέτοια φαιδρά ο υπουργός «εμπορίου Υγείας» Αδ. Γεωργιάδης χαιρέτισε - αφού πρώτα μπήκε από την ...πίσω πόρτα - στη φιέστα που στήθηκε στον «Ευαγγελισμό» για την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.

Η δε διοίκηση του νοσοκομείου εξέφρασε επίσης τη ...δυσαρέσκειά της για την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για «θλιβερές διαμαρτυρίες» και συνιστώντας στους νοσηλευτές «να είστε προσεκτικοί όταν ψηφίζετε τους εκπροσώπους σας»!

Το κυβερνητικό αφήγημα αποδόμησε λέξη προς λέξη ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Γιώργος Φερεντίνος, μιλώντας με συγκεκριμένα στοιχεία που συνέτριψαν την προπαγάνδα.

Μίλησε για τις «πάνω από 250 θέσεις νοσηλευτών κενές», για το «30% των νοσηλευτών που είναι επικουρικοί, έμπειροι, εκπαιδευμένοι, που μπορεί να μην είναι το επόμενο διάστημα στον χώρο δουλειάς».

Και, όπως είπε, οι νοσηλευτές «θα φύγουν όχι για τον "θεσμό σχολικού νοσηλευτή", αλλά για τις συνθήκες εργασίας που υπάρχουν στο δημόσιο νοσοκομείο. Γιατί αυτήν τη στιγμή υπάρχουν διπλοβάρδιες, χιλιάδες χρωστούμενες μέρες άδειας και ρεπό. Θεσμοθετήσατε οι άδειες του 2023 να ληφθούν με ορίζοντα τα επόμενα 4 χρόνια! Αυτό καταδεικνύει ότι λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν έγκαιρα οι άδειες του προσωπικού. Αυτήν τη στιγμή στα Τμήματα δουλεύουν 2 νοσηλευτές για 40 - 45 ασθενείς. Στις ΜΕΘ δουλεύει ένας νοσηλευτής για 3 - 4 κρεβάτια, πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας, και αυτά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή».

Ο Γ. Φερεντίνος αναφέρθηκε και στο ανακαινισμένο ΤΕΠ, που θα εγκαινιαστεί το επόμενο διάστημα και για το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει συγκεκριμένες διαφωνίες, καθώς και εκεί «δουλεύουν νοσηλευτές με τριπλοβάρδια για να μπορέσουν να βγουν τα προγράμματα, και το ίδιο θα γίνει στα χειρουργεία τα επόμενα Σαββατοκύριακα, γιατί δεν βγαίνουν οι αίθουσες με το απαιτούμενο προσωπικό. Μη μιλήσουμε για τους συναδέλφους στο Αναισθησιολογικό, όπου πολλές φορές ένας νοσηλευτής καλείται να καλύψει 2 και 3 αίθουσες».

Αποστομωτικά ήταν και τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, «που ούτε κομμουνιστές είναι, ούτε στη "συμμορία της μιζέριας" ανήκουν» όπως είπε εμφατικά ο Γ. Φερεντίνος, παρουσιάζοντάς τα στον υπουργό.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής από τη μελέτη:

  • Η επίδραση της κόπωσης από τις απανωτές βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα στην αντίληψη και τη φυσιολογική λειτουργικότητα, είναι ισοδύναμη με την επιρροή της τοξικότητας από το αλκοόλ: 17 ώρες αϋπνίας σε έναν νοσηλευτή είναι στοιχείο εφάμιλλο με τη συγκέντρωση αλκοόλ 0,05%, δηλαδή το όριο που σου παίρνουν το δίπλωμα οδήγησης, άρα επηρεάζει την αντίληψη στον χώρο δουλειάς.
  • Εργασία πάνω από 13 ώρες δουλειάς - οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 16 και με τριπλοβάρδια σε δύο μέρες μπορεί να ξεπεράσουν τις 24 ώρες δουλειάς - οδηγεί σε μη καλή επικοινωνία με τους ασθενείς, όχι καλό έλεγχο του πόνου των ασθενών και της έγκαιρης πρόσβασης του ασθενούς στις πρώτες βοήθειες.
  • Διπλάσιος κίνδυνος burn-out, απογοήτευση από τη δουλειά που οδηγεί σε παραίτηση. Διπλάσιος κίνδυνος νοσηλευτικού σφάλματος. Αυξημένος κίνδυνος θνητότητας των ασθενών όταν οι νοσηλευτές εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ασθενείς από λάθη και παραλείψεις, τραύματα από πτώσεις από τις θεραπευτικές κλίνες, αλλά και αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
  • Οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι στην πρώτη κατηγορία στον κίνδυνο για τροχαίο ατύχημα μετά από βάρδια λόγω υπνηλίας. Τρίτοι είναι οι φορτηγατζήδες και πέμπτοι όσοι έχουν σύνδρομο υπνικής άπνοιας.
  • Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά, καρκίνο μαστού, αναπαραγωγικά προβλήματα και δυσκολία ελέγχου των χρόνιων παθήσεων που έχει το νοσηλευτικό προσωπικό μεγαλύτερης ηλικίας (ο μέσος όρος νοσηλευτριών στον «Ευαγγελισμό» είναι τα 54 χρόνια), αδυναμία εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

«Τι προτείνει το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών; 7ωρη ανάπαυση, προώθηση θετικού ψυχολογικού περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας, που σημαίνει όχι απανωτές διώξεις, ΕΔΕ, τρομοκρατία. Σημαίνει καλό σχεδιασμό και κατάρτιση προγραμμάτων με συμμετοχή των συναδέλφων. Συχνό έλεγχο από γιατρό Εργασίας, να μην υπάρχει απομόνωση των προβλημάτων αλλά θεραπεία, όχι έκθεση σε βία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Και μιλώντας για το έργο των νοσηλευτών υπογράμμισε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων νοσοκομείων, διασφαλίζουν ότι όλες οι οδηγίες θα φτάσουν στους ασθενείς με ασφάλεια και θα δώσουν την απαραίτητη φροντίδα. Γι' αυτό και το Σωματείο είναι εδώ «για να εξασφαλίσουμε τον αγώνα για επιστημονική αξιοπρέπεια των συναδέλφων και την εξέλιξή τους, που δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της κανονικής άδειας, όπως χρεώνονται από κάποιους προϊστάμενους, ένταξη στα ΒΑΕ, αύξηση στον μισθό, γιατί είναι τουλάχιστον απαράδεκτο μια νοσηλεύτρια το βράδυ να αμείβεται 2 ευρώ την ώρα! Είναι απαράδεκτο για την επιστημονικότητα, το ύψος της δουλειάς που προσφέρει στον ασθενή και την επικινδυνότητα. Να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός και να υπάρχει ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού».

«Οι εργαζόμενοι, επειδή δεν βλέπουν φως "από τα πάνω", έχουν κάνει καλή επιλογή στους εκπροσώπους τους και έχουν αυτό το Σωματείο να αγωνίζεται», κατέληξε ο Γ. Φερεντίνος.

ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
Τώρα και «κερασμένη» πελατεία στους ομίλους της ιδιωτικής Υγείας

«Ξεκινά η τηλεφωνική επικοινωνία από το Τμήμα Κίνησης Ασθενών με τους παλαιότερα εγγεγραμμένους ασθενείς στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείου, προκειμένου να διερευνηθεί πόσοι απ' αυτούς επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις εκκρεμείς χειρουργικές επεμβάσεις στις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές»: Αυτό είναι το κατάπτυστο έγγραφο της διοίκησης προς τους συντονιστές διευθυντές του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στέλνοντας πελατεία στους κλινικάρχες, ενώ ήδη τα πρώτα sms έχουν αποσταλεί σε ασθενείς που παραμένουν επί μήνες ή και χρόνια στις λίστες χειρουργείων διαφόρων νοσοκομείων.

Πρόκειται για τα περιβόητα 37.000 «δωρεάν απογευματινά χειρουργεία», με χρηματοδότηση των επίσης περιβόητων 54 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενα κονδύλι που αποδεικνύεται περίτρανα ως «μοχλός» για να «τρέξει» η παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ είναι ταυτόχρονα και ένα έξτρα δωράκι στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει όσα κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους, που απέρριψαν το νόμιμο φακελάκι και αρνήθηκαν κατά πλειοψηφία να βάλουν χέρι στην τσέπη των ασθενών.

Και, βέβαια, επιβεβαιώνει όσα σημείωνε το ΚΚΕ ειδικά για την αποστολή του Ταμείου Ανάκαμψης, ότι «αποτελεί τον αιμοδότη της αντιλαϊκής πολιτικής και ότι αξιοποιείται για να επιταχύνονται αντιδραστικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, λοιπόν, την απόφαση για υλοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο παρουσιάστηκε ως μέτρο τάχα για την αποσυμφόρηση των πάνω από 100.000 χιλιάδες ασθενών - ακόμα και καρκινοπαθών - που στοιβάζονται στις πολύμηνες λίστες αναμονής με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, έχουν γίνει 5.000 απογευματινά χειρουργεία για τα οποία οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές που έχουν συμμετάσχει σε αυτά δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας για το επόμενο διάστημα από τις λίστες έχουν προγραμματιστεί 7.000 χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές.

Κι όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να ανοίξουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, που μόνο στην Αττική ξεπερνούν τις 100, και να μειωθούν οι ασθενείς στις ντροπιαστικές λίστες αναμονής.

«Οι συνεχείς επικλήσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη ότι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία αποτελούν προσφορά στους "μη έχοντες τη δυνατότητα" να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί πρόκληση για τον λαό που καλείται να ξαναπληρώσει για την περίθαλψή του», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Γιώργος Σιδέρης.

Και αναδεικνύει τη στόχευση της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση αρχικά επιχείρησε να "χρυσώσει το χάπι" "κερνώντας" τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία μόνο δωρεάν δεν είναι, αφού τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης ο λαός τα χρηματοδοτεί και το κεφάλαιο τα απολαμβάνει.

Στην ουσία δίνουν ελάχιστα για να κερδίσουν πολλά περισσότερα. Οι τελευταίες εξελίξεις με τα sms που στέλνει το υπουργείο σε ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής και τους λέει ότι μπορούν να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας ...κάτι παραπάνω υποδηλώνει νέο ζεστό χρήμα προς τους κλινικάρχες και νέα αφαίμαξη στις τσέπες των ασθενών.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία, αν δεν σταματήσουμε την πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα. Οι ασθενείς και οι υγειονομικοί χρειάζεται να διεκδικήσουν πιο δυνατά να ανοίξουν οι 100 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στην Αττική με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Επικίνδυνη και η λειτουργία του προσωρινού ΤΕΠ

Στο μεταξύ, την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του προσωρινού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ το νέο ΤΕΠ παραμένει ακόμα υπό κατασκευή, καταγγέλλουν σε κάθε εφημερία οι εργαζόμενοι, κάτι που αναδεικνύει και η ΕΙΝΑΠ.

Συγκεκριμένα, το προσωρινό ΤΕΠ λειτουργεί αυτήν τη στιγμή σε υπόγειο χώρο, παραβιάζοντας έτσι θεμελιώδεις κανόνες ασφαλείας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας, καθώς και τα πρωτόκολλα που υπαγορεύουν την ασφαλή χωροταξική διαμόρφωση και λειτουργία των ΤΕΠ.

«Η κατάσταση αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, αφού εξηγεί:

«Ο συγκεκριμένος υπόγειος χώρος δεν διαθέτει κατάλληλη και ασφαλή πρόσβαση για τα φορεία του ΕΚΑΒ. Η διακίνηση των ασθενών πραγματοποιείται μέσω ασανσέρ και αναβατορίου, με αποτέλεσμα κρίσιμες καθυστερήσεις ακόμη και σε περιστατικά όπου απαιτείται άμεση παρέμβαση».

Σημειώνεται ότι ακόμα και η κατασκευή ράμπας ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του Σωματείου στο νοσοκομείο. Ομως πρόκειται για οριακών διαστάσεων κατασκευή, που μόλις που χωρά ένα φορείο, οπότε δεν διασφαλίζει ασφαλή και ανεμπόδιστη μεταφορά, αλλά και απρόσκοπτη χορήγηση εξειδικευμένης αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, προβληματική είναι και η διαδικασία εισαγωγής των ασθενών σε κλινικές, καθώς αυτή προϋποθέτει μεταφορά από το ΤΕΠ σε διαφορετικό κτίριο μέσω ανηφορικού διαδρόμου. Η διαδρομή αυτή απαιτεί τη συνδρομή δύο τουλάχιστον τραυματιοφορέων και, λόγω των τεχνικών εμποδίων και της απόστασης, η ολοκλήρωση της εισαγωγής μπορεί να διαρκέσει πάνω από μισή ώρα (!) δημιουργώντας συμφόρηση και επιβαρύνοντας σημαντικά τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών.

Ηδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του χώρου έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά καθυστερήσεων, με την ΕΙΝΑΠ να προειδοποιεί επιπλέον ότι η λειτουργία του ΤΕΠ στο υπόγειο αυξάνει σοβαρά και τον κίνδυνο σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, όπως πλημμύρας ή πυρκαγιάς, ενώ δεν διασφαλίζεται καμία από τις απαραίτητες προδιαγραφές εκκένωσης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ