Σύσκεψη συντονισμού με επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην περιοχή
Από κινητοποιήσεις σε εργοστάσια τροφίμων στην Εύβοια |
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η μεγάλη δυναμική που έχουν δώσει στον αγώνα ο συντονισμός και η από κοινού οργάνωση της πάλης που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του κλαδικού Συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Ενας συντονισμός αγωνιστικής δράσης που έχει την αμέριστη στήριξη της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Εύβοιας, που επίσης συμμετείχαν στη σύσκεψη.
Στην εισηγητική τοποθέτηση, από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και οργανωτικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιάννη Τζαβάρα, αναδείχθηκε ότι είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους ο αγώνας απέναντι στην τεράστια ακρίβεια και στην επίθεση που βιώνουν σε όλες τις πλευρές της ζωής.
Πόσο μάλλον - όπως επισημάνθηκε - σε μια περίοδο που οι σχεδιασμοί που ήδη υλοποιούνται για τη μετατροπή της οικονομίας σε πολεμική, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εξασφαλίσουν μερίδιο στη μοιρασιά και περαιτέρω κέρδη, θα φορτώσουν επιπλέον βάρη στις ζωές των εργαζομένων, που θα κληθούν να πληρώσουν τον πολεμικό λογαριασμό με ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας, περικοπές σε όποιες παροχές έχουν απομείνει, νέες ανατροπές στα δικαιώματά τους κ.λπ. Αυτό υπηρετούν τα δεινά που βιώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι σχεδιασμοί για «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου σε εβδομαδιαία βάση και για νέα κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι πρέπει να εμποδιστούν με αγωνιστική δράση.
Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν είναι αμείλικτα για την κατάσταση στον κλάδο, με μόλις 30% των εργαζομένων να καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), ενώ κλαδική ΣΣΕ έχει να υπογραφεί 15 χρόνια. Την ίδια στιγμή ο μέσος πραγματικός μισθός στον κλάδο είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2011, ενώ η μείωση είναι πολλαπλάσια αν συνυπολογιστούν ο τεράστιος πληθωρισμός και το ότι πλέον είναι περισσότεροι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο, δηλαδή έχει μικρύνει η διαφορά μεταξύ μέσου και κατώτατου μισθού.
Επισημάνθηκε ότι η δράση που αναπτύσσεται στους χώρους δουλειάς του κλάδου, οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, η επεξεργασία των διεκδικήσεων από τα σωματεία για κάθε χώρο, δημιούργησαν και τις προϋποθέσεις συμπόρευσης και κοινής δράσης, που πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να αγγίξει κι άλλους χώρους δουλειάς του κλάδου. Τέτοιοι χώροι δουλειάς είναι όπου είτε δεν υπάρχει καμία συνδικαλιστική οργάνωση είτε η συνδικαλιστική οργάνωση δρα διασπαστικά, περιχαρακώνοντας τον εργασιακό χώρο, κάτι που μόνο τα σχέδια της εργοδοσίας υπηρετεί.
Ο μονόδρομος του αγώνα, της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης, κυριάρχησε και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των επιχειρησιακών σωματείων που πήραν τον λόγο, όπου κατατέθηκαν πείρα από τους χώρους δουλειάς του κλάδου και σκέψεις για τη συνέχεια.
Τοποθετήσεις και παρεμβάσεις στη σύσκεψη έγιναν από μέλη διοικήσεων των επιχειρησιακών σωματείων που συμμετείχαν, και συγκεκριμένα από το Σωματείο Εργαζομένων HQF («Μιμίκος») Εύβοιας (επιχειρήσεων Φιλίππου), το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αγροζωή», το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» - «Σκαλέζα» - «Μαζαράκη», το Σωματείο στις ιχθυοκαλλιέργειες «Avramar» και το Σωματείο Εργαζομένων «Κελαϊδίτης ΑΕ».
Παράλληλα, μέσα από τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση κατατέθηκαν συμπεράσματα από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του κλάδου στην περιοχή της Εύβοιας το προηγούμενο διάστημα, όπως η κοινή διεκδίκηση κλαδικής τοπικής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας στην HQF («Μιμίκος») των επιχειρήσεων Φιλίππου, κ.λπ. Τονίστηκε μάλιστα ότι πέρα από τα όποια θετικά αποτελέσματα των αγώνων αυτών, το μεγάλο κέρδος ήταν η συσπείρωση όλο και περισσότερων εργαζομένων στα σωματεία, η απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας και η διαμόρφωση προϋποθέσεων για οργάνωση του αγώνα με ακόμα καλύτερους όρους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ακολούθησε τοποθέτηση από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, Βασίλη Σταμούλη, ο οποίος παρευρέθηκε στη σύσκεψη και μετέφερε πείρα από άλλους χώρους δουλειάς και διεκδικήσεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Τόνισε την ανάγκη της συνέχισης του αγώνα και των πρωτοβουλιών συντονισμού και κοινής δράσης, που μαζί με την Ομοσπονδία μπορούν να αγκαλιάσουν περισσότερους χώρους δουλειάς, και στον κοινό δρόμο της διεκδίκησης να ενταχθούν κι άλλα σωματεία και εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα. Επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου μόνο τη δική τους δύναμη μπορούν να εμπιστευτούν για να υπογράψουν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, καθώς οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, η πολιτική που εφαρμόζουν, βρίσκεται απέναντι από αυτούς τους στόχους - αυτοί ήταν άλλωστε που κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τα μνημόνια που ψήφισαν όλοι μαζί τα προηγούμενα χρόνια.
Στη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας σε αυτούς τους αγώνες αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρός του, Αντώνης Κούκουρας, προβάλλοντας την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Αναφέρθηκε στο «όπλο» που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους και είναι ο αγωνιστικός προσανατολισμός του Εργατικού Κέντρου τα τελευταία χρόνια, στηρίζοντας αποφασιστικά την πάλη τους, κάτι που είναι ανάγκη να επιβεβαιωθεί και να συνεχιστεί και στο επερχόμενο συνέδριο.
Σε αγωνιστικό κλίμα οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συζήτησαν για την προετοιμασία κατάθεσης πρότασης για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, για την ανάγκη η διεκδίκηση ΣΣΕ να γίνει κτήμα όλο και περισσότερων εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσει η συλλογική οργάνωση σε εργασιακούς χώρους του κλάδου στην περιοχή της Εύβοιας όπου σήμερα δεν υπάρχουν σωματεία, καθώς και για την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Κρεμασμένοι» στις οθόνες οι δικαιούχοι μπας και καταφέρουν να κάνουν αίτηση, χιλιάδες στον αέρα
Οποιος ...πρόλαβε τον Κύριον είδε με τις αιτήσεις για τον φετινό κοινωνικό τουρισμό, καθώς σήμερα λήγουν οι προθεσμίες για τις αιτήσεις, με μια ακόμα διαδικασία του «ψηφιακού κράτους» να μετατρέπεται και φέτος σε μαρτύριο για τους χιλιάδες εργαζόμενους που παλεύουν για ένα voucher.
Δεν φτάνει που για 15 ολόκληρες ώρες (Παρασκευή - Σάββατο) το σύστημα ήταν «πεσμένο» για λόγους συντήρησης, αλλά και όσοι προσπάθησαν να κάνουν αίτηση την τελευταία μέρα προθεσμίας που ήταν «ανοιχτή» η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ πάλι δεν τα κατάφεραν, καθώς η σελίδα του gov.gr σερνόταν για ώρες.
Σημειώνεται δε πως η συνολική προθεσμία που είχε δοθεί ήταν έξι μόλις μέρες και ως αποτέλεσμα αυτού του αλαλούμ χιλιάδες έχουν μείνει εκτός, ενώ τελικά δόθηκε παράταση δύο ημερών, δηλαδή μέχρι Τετάρτη 14 Μάη!
Για φέτος προβλέπεται να δοθούν μόλις 300.000 voucher (τα μισά δηλαδή σε σχέση με πριν την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας).
Τη στιγμή που η λαϊκή οικογένεια στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας και του τσακισμένου εισοδήματος, τα κριτήρια χρόνο με τον χρόνο αυστηροποιούνται, με αποτέλεσμα ακόμα και τα πιο χαμηλά εισοδήματα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση!
Κάθε χρόνο η ίδια κοροϊδία για χιλιάδες οικογένειες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγες μέρες διακοπές, και αν τελικά καταφέρουν να πάρουν το πολυπόθητο voucher, μπορεί να μην το ενεργοποιήσουν, καθώς είτε δεν μπορούν καν να ανταπεξέλθουν στο κόστος μετακίνησης, είτε δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα τη χρονική περίοδο που έχουν άδειες.
Τα παραπάνω αναδεικνύει και καταγγέλλει ο ΠΑΝΣΥΠΟ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζόμενων πρώην ΟΑΕΔ), σημειώνοντας πως η διοίκηση της ΔΥΠΑ δεν κάνει ούτε καν το στοιχειώδες, αφού π.χ. «για τις επιχειρήσεις επιφυλάσσουν άφεση αμαρτιών για τη μη διάθεση δωματίων την υψηλή περίοδο, αφού δεν τις υποχρεώνουν πλέον για τη διάθεση ελάχιστου αριθμού δωματίων».
Τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι ναύτες στα οχηματαγωγά πλοία (RO/RO), προβάλλοντας διεκδικήσεις για κατάργηση του ν. 4150/13, για οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, για ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Μετά την προσφυγή ναυτιλιακών επιχειρήσεων και τη δικαστική απόφαση που κήρυξε «παράνομη» την κινητοποίηση που είχε προκηρύξει η ΠΕΝΕΝ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε χτες, σε έκτακτη συνεδρίαση, την κήρυξη απεργίας για τα μέλη της επιστασίας του προσωπικού καταστρώματος στα πλοία RO-RO της Αττικής έως το πρωί (6 π.μ.) της Παρασκευής 16 Μαΐου.
Την ποινικοποίηση των αγώνων καταδικάζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». «Οι απεργιακοί αγώνες των ναυτεργατών δεν κρίνονται σε καμία αίθουσα δικαστηρίου», τονίζουν και καταδικάζουν την προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων.
«Μια γροθιά» στέκονται οι εργαζόμενο τεχνικοί στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» αντιδρώντας στην άδικη απόλυση συναδέλφισσάς τους και οργανώνοντας σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας (5 μ.μ. - 9 μ.μ.), με απόφαση της Ενωσης Τεχνικών (ΕΤΙΤΑ).
Μάλιστα, στάση εργασίας πραγματοποίησαν και χθες Τρίτη, ενώ συγκεντρώθηκαν στην πύλη του τηλεοπτικού σταθμού απαιτώντας την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, η οποία απολύθηκε από το τμήμα μακιγιάζ - κομμώσεις ως «πλεονάζον προσωπικό». Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, η απολυμένη, που είναι και κοντά στη συνταξιοδότηση, παράτησε την προηγούμενη εργασία της με την προφορική συμφωνία ότι θα έχει σύμβαση αορίστου χρόνου και ότι δεν έρχεται απλά για να καλύψει ένα προσωρινό κενό.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόλυση πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση στον χώρο, όπου αναδείχτηκαν μια σειρά προβλήματα, όπως πιέσεις από την εργοδοσία σε εργαζόμενους σε τμήματα εργαζομένων να αναλαμβάνουν κι άλλες ειδικότητες άσχετες με το αντικείμενό τους, με απειλές μάλιστα για απόλυση αν δεν δεχτούν.
Οι εργαζόμενοι, απαντώντας στις αιτιάσεις της εργοδοσίας ότι η απόλυση έγινε επειδή «πλεονάζει προσωπικό», σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο τμήμα έχει την ίδια δυναμικότητα με το 2024, ενώ βρίσκονται μπροστά στις άδειες του καλοκαιριού, που οι ανάγκες αυξάνονται.
Με την εργοδοσία να μεταφέρει στους εργαζόμενους ότι «υπάρχουν και άλλα τμήματα με πλεονάζον προσωπικό», κάτι που σημαίνει ότι ίσως η συγκεκριμένη απόλυση είναι προανάκρουσμα και για άλλες, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να απαντήσει αγωνιστικά στην απαράδεκτη αυτή στάση, οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι επαναφέρουν τις διεκδικήσεις τους για τη ΣΣΕ, αναδεικνύοντας ότι η εργοδοσία παραμένει αδιάλλακτη, κρατώντας μάλιστα την πλειοψηφία του προσωπικού με παγωμένους μισθούς από το 2018 (!). Και τώρα, σαν να μη φτάνει αυτό, στο όνομα του «πλεονάζοντος προσωπικού» εντατικοποιεί διαρκώς τη δουλειά, με τους εργαζόμενους να σημειώνουν ότι «οι χαμηλοί μισθοί και το κόστος της ζωής μάς αναγκάζουν να κάνουμε διπλά μεροκάματα καθημερινά».