ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2025
Σελ. /32
Θα ακουστεί!

Στα κάγκελα έχουν βγει τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και σκούζουν για την «ανομία στα πανεπιστήμια». Οσο πλησιάζει μάλιστα η αυριανή μέρα των φοιτητικών εκλογών, το σκούξιμο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Πέρα από μια ύστατη προσπάθεια να ανακάμψει εκλογικά η ΔΑΠ, ο στόχος είναι σαφής: Να διαμορφωθεί το έδαφος για ακόμα περισσότερη καταστολή στα πανεπιστήμια, ώστε με μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς αντιδράσεις να προχωρήσει η πολιτική της κυβέρνησης. Να «τρέξουν» δηλαδή πιο γρήγορα τα σχέδια για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια, για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για στενότερες σχέσεις των Ιδρυμάτων και της Ερευνας με τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το χωνέψει ότι εμβληματικές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ακυρώθηκαν ή τσαλακώθηκαν από τους αγώνες των φοιτητών, και ψάχνει τρόπο με προβοκάτσιες και καταστολή να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Γι' αυτό θέλει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα «στην πρέσα» και τις πρωτοπόρες δυνάμεις στη γωνία. Γι' αυτό παλεύουν με νύχια και με δόντια να εμποδίσουν την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη δύναμη για τέταρτη χρονιά, και αντίστροφα να ενισχύσουν τη φωνή κυβέρνησης και ομίλων στα πανεπιστήμια, δηλαδή τη ΔΑΠ και τους δορυφόρους της. Ομως, κοντή γιορτή... Αύριο μιλάνε οι φοιτητές και θα φροντίσουν το μήνυμά τους να ακουστεί καλά!

Μετ' επιστροφής

«Αν διαιρέσετε το πήγαινε - έλα, το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο». Αυτά τα ανεκδιήγητα έλεγε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας όταν του επεσήμαναν ότι μια οικογένεια θέλει πάνω από 1.000 ευρώ για ταξίδι στη Ρόδο! Οπως είπε, «είναι ελεύθερη η αγορά στον καθορισμό των τιμών» και το κράτος μπορεί να έχει μόνο ρυθμιστικό ρόλο. Συμπλήρωσε δε ότι το ζήτημα είναι «να ανανεωθεί ο στόλος και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός», που θα ρίξει τάχα τις τιμές, γιατί «τους χειμερινούς μήνες υποκαθίσταται το κράτος από 1-1,5 εταιρείες». Τι σημαίνουν όλα αυτά σε ελεύθερη μετάφραση; Οτι ο λαός θα επιδοτήσει την ανανέωση του στόλου των εφοπλιστών, με νέα «πράσινα» χαράτσια, την ώρα που αυτοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές. Θα πληρώσει επίσης τους ανταγωνισμούς και τα «ξεκαθαρίσματα» στον κλάδο και ευρύτερα, εκεί που το κράτος παίζει ρόλο «τροχονόμου», ενώ ο λογαριασμός καταλήγει ξανά σε εργαζόμενους και νησιώτες, με την εντατικοποίηση και το ξήλωμα δικαιωμάτων, πλοία - σαπάκια και αποκλεισμό των νησιών τους χειμερινούς μήνες, παχυλές επιδοτήσεις για τις λεγόμενες «άγονες» γραμμές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού που «ρίχνει τις τιμές» και «βελτιώνει τις υπηρεσίες» στην ακτοπλοΐα. Ο λαός έχει πικρή πείρα από την πολιτική της «απελευθέρωσης» και στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και δεν τσιμπάει, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να του κόψει ...μετ' επιστροφής στην κοροϊδία.

Πεσκέσι

Δεν άκουσε τίποτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο Εργοδοσίας και χτες προσπάθησε να τα διαψεύσει. Οι πληροφορίες όμως είναι συγκεκριμένες, σαν να υπάρχει έτοιμο κείμενο, γραμμένο από το χέρι της εργοδοσίας! Προκύπτει για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και μεγαλύτερη ομηρία, με μικρότερης διάρκειας συμβάσεις, ακόμα και της ίδιας μέρας, αφού θα μπορεί να δηλώνεται επιτόπου πρόσληψη και απόλυση. Το πεσκέσι στους ομίλους περιλαμβάνει επίσης φακέλωμα των εργαζομένων μέσω του ΓΕΜΗΣΟΕ και θεσμοθέτηση, μέσω Συλλογικών Συμβάσεων, της υποχρεωτικότητας και επέκτασης των επαγγελματικών ταμείων. Για όλα αυτά η κυβέρνηση επικαλείται τις ευρωπαϊκές «βέλτιστες πρακτικές», δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή του αντεργατικού πλαισίου στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Πετάει μάλιστα για τυράκι ότι με τέτοια μέτρα η εργοδοσία μπορεί να γίνει πιο διαλλακτική στην υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων. Δηλαδή, όσο πιο ζούγκλα γίνεται η αγορά εργασίας και όσο ανοίγει η βεντάλια της εκμετάλλευσης, τόσο χοντραίνει η πρόκληση στους εργαζόμενους ότι έχουν περισσότερες επιλογές για να αποφασίζουν με ποιον τρόπο θα χάσουν ακόμα περισσότερα.

Πανάκεια

Την πολιτική των αποσπασματικών μέτρων και των ψευτοεπιδομάτων ως πανάκεια για τη διαχείριση του δημογραφικού διαφήμισε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός από το συνέδριο «Δημογραφικό 2025», που έγινε με τη χορηγία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στη συζήτηση, μάλιστα, τέθηκαν ως άξονες οι «αντοχές» του συνταξιοδοτικού συστήματος, η «αξιοποίηση της τρίτης ηλικίας» και η «ενίσχυση της απασχόλησης». Με όχημα το δημογραφικό, η κυβέρνηση - όπως και όλες οι προηγούμενες - παίζει το χαρτί της «γήρανσης του πληθυσμού», προκειμένου να προωθήσει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την περαιτέρω περικοπή των κουτσουρεμένων συντάξεων. Μιλάνε για «ενίσχυση της απασχόλησης» και εννοούν την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της μητρότητας. Αποκρύπτουν τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες του δημογραφικού, που αναπαράγονται στο έδαφος της πολιτικής τους, όπως οι χαμηλοί μισθοί, η ατομική - οικογενειακή ευθύνη στο μεγάλωμα των παιδιών, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, η εμπορευματοποίηση Υγείας - Παιδείας - στέγης. Ολα αυτά δηλαδή που στερούν από τα νέα ζευγάρια τους υλικούς όρους και τις προϋποθέσεις να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, χτυπώντας κάθε λαϊκή ανάγκη για τα κέρδη των λίγων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1846 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο κατά του Μεξικού για την κυριαρχία της Καλιφόρνια.

1883 Γεννιέται ο γιατρός και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

1942 Γερμανοί αντιφασίστες βάζουν φωτιά και καίνε αντισοβιετική έκθεση στο Βερολίνο.

1947 Ο Ν. Ζαχαριάδης παραδίδει υπόμνημα στο ΚΚ (Μπ.) και στον Ι. Β. Στάλιν, εκθέτοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές του ένοπλου αγώνα. Η ηγεσία του ΚΚ (Μπ.) ανταποκρίνεται θετικά.

1993 Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι θα βάλει στο συρτάρι το πρόγραμμα «Πόλεμος των Αστρων». Στην ουσία οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν σταμάτησαν να προωθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

2002 Πεθαίνει ο Βαλέρι Λομπανόφσκι, προπονητής της Δυναμό Κιέβου και της Εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ, ο μεγαλύτερος τεχνικός που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο.

...και σαν χτες

1820 Γεννιέται η Βρετανίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμα Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα.

1928 Το ελληνικό κοινοβούλιο αρνείται να επικυρώσει το Ελληνοσοβιετικό Τελωνειακό και Δασμολογικό Σύμφωνο.

1933 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (της ισχυρότερης ταξικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας την εποχή εκείνη), παρά τη σχετική απαγόρευση από τις αρχές.

1943 «Πέφτει» η Τύνιδα, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Αξονα στη Βόρεια Αφρική, που συνθηκολογούν την αμέσως επόμενη μέρα. Πάνω από 230.000 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες παραδίδονται στους Συμμάχους.

1962 Η Γαλλία και τα γαλλόφωνα κράτη της Δυτικής Αφρικής υπογράφουν συμφωνία για την ίδρυση Δυτικοαφρικανικής Νομισματικής Ενωσης.

1965 Ξεκινά στην Αθήνα η Α' Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης (12-20/5/1965). Παίρνουν μέρος ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Νίκος Κιτσίκης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Ροζέ Γκαροντί, ο Σαμ Λίλι κ.ά.

1969 Γίνεται στο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 στελεχών του ΚΚΕ (12-15/5/1969). Καταδικάζονται οι Γρηγόρης Φαράκος, Γιώργης Μωραΐτης, Νικόλαος Πολίτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Τσιμέκης, Λάζαρος Κυρίτσης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ευάγγελος Παυλόπουλος, Παντελής Κυρίτσης, Βασίλης Δούρος, Νέστορας Χατζούδης, Διονύσης Παγουλάτος, Φλωρεντία Πέρου, Σοφία Γράτσια, Επαμεινώνδας Μπάλας, Βασίλης Γουζέλος.

1992 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1997 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν και ο ηγέτης της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ υπογράφουν συμφωνία - ανεφάρμοστη, όπως αποδείχθηκε - για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

2001 Πεθαίνει ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός μεταξύ άλλων του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ