Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε όλη την Ελλάδα
Λάρισα |
Με εκδήλωση την Παρασκευή στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης, μια εργατική συνοικία της πόλης με πολλά προβλήματα, που δήμοι και κυβερνήσεις επιλέγουν να αφήνουν άλυτα, τίμησε τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης, ορισμένα σημεία της ομιλίας του οποίου μεταφράστηκαν και εκφωνήθηκαν στα Ρωσικά από έναν μαθητή.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και προκάλεσε τη συγκίνηση των κατοίκων, που η πλειοψηφία τους κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Πολλοί από αυτούς είχαν να διηγηθούν πολλά για τα οφέλη της ζωής στον σοσιαλισμό, για τη χωρίς άγχος ζωή, τις σπουδές, την πρόοδο που γνώρισε ο σοβιετικός λαός, που μεγαλούργησε τα χρόνια της οικοδόμησης του σοσιαλισμού! Για το εργατικό κράτος, που παρά τις πολλές αδυναμίες ήταν αυτό - μαζί με τα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης - που κατάφερε με τα εκατομμύρια των νεκρών και τραυματιών να νικήσει το ναζιστικό τέρας, που μέχρι τότε φάνταζε παντοδύναμο!
Νικόπολη |
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Θανάσης Σερδένης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Κώστας Κουρελάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λάρισας της Οργάνωσης, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αγη Τριγάζη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο από την ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, τις ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τον Σύλλογο «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό», και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά Συμβούλια Χανίων της ΚΝΕ τίμησαν την 9η Μάη με κατάθεση στεφάνων το πρωί της Παρασκευής στο μνημείο των 33 Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στην Κρήτη την περίοδο 1941 - 1945.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Σπύρος Αγριμάκης, Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, από την ΚΝΕ ο Κυριάκος Τζιρτζιλάκης, Γραμματέας του ΤΣ Χανίων, ο Σπύρος Δαράκης από το Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και ο Μπάμπης Πετράκης από το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Το βράδυ της ίδιας μέρας η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ προχώρησε στην προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 80 χρόνια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Το ντοκιμαντέρ προλόγισε ο φιλόλογος και διδάκτορας Ιστορίας Κώστας Πρέντζας.
Την Παρασκευή αντιπροσωπεία της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και του ΤΣ Ζακύνθου της ΚΝΕ κατέθεσε στεφάνια στην πλατεία Αγίου Μάρκου, στο μνημείο των δύο εκτελεσθέντων ΕΠΟΝιτών, Γιάννη Κουρούμαλου και Ανδρέα Σούρμπη, και στη συνέχεια στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Σολωμού.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Σαρακηνάδου προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - 80 χρόνια μετά».
Το πρωί της Κυριακής μέλη και φίλοι των ΚΟ Αλυκών και Αρκαδίων του Κόμματος συγκεντρώθηκαν στον Αγιο Δημήτρη και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο για τη μάχη του ΕΑΜ με τους Γερμανούς ναζί κατακτητές στις 7/9/1944.
Εκδήλωση με τη συμμετοχή κόσμου κάθε ηλικίας πραγματοποίησε η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ το απόγευμα της Παρασκευής στο δημαρχείο Κορίνθου, τιμώντας τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Λάμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου, ο οποίο στάθηκε στα γεγονότα πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στις εξελίξεις με το ξέσπασμά του, στον ηρωικό αγώνα της ΕΣΣΔ και του λαού της, όπως και των κομμουνιστών σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, με μπροστάρη το ΚΚΕ. Μιλώντας για το σήμερα και τα επίκαιρα μηνύματα από το τότε, τόνισε πως «όταν το ΚΚΕ αναφέρεται στην υπεράσπιση της ειρήνης παίρνει υπόψη του ότι τους άδικους πολέμους τούς γεννά ο καπιταλισμός, ο ανταγωνισμός για κυριαρχία. Επομένως, αφού ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα μέσα, με τα όπλα, η μόνη πάλη που μπορεί να τον αποτρέψει, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τη μήτρα που τον γεννά, είναι η επαναστατική ανάταση για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος».
Ακολούθησε μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από την Πολιτιστική Ομάδα της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, το οποίο κέρδισε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, ενώ στον χώρο λειτούργησε έκθεση με σοβιετικές αφίσες της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Με εκδήλωση στο Φυτώριο Σερβίων την Κυριακή 11 Μάη τίμησαν τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη η ΚΟ Σερβίων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
«Τιμάμε τα θύματα της ναζιστικής φασιστικής θηριωδίας, όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στους τόπους ολοκαυτώματος και μαζικών εκτελέσεων, όπως και εδώ στα Σέρβια, όπου οι Ιταλοί φασίστες του Μουσολίνι, περνώντας από την περιοχή, λυσσασμένοι από την αντίσταση που βρήκαν στον δρόμο τους για να προσεγγίσουν τα Γρεβενά, ρίχτηκαν με μανία να καταστρέψουν την πόλη, λεηλατώντας και καίγοντας σπίτια. Αποτέλεσμα, 16 θύματα την ημέρα του Ολοκαυτώματος των Σερβίων», ανέφερε η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία για την ξεχωριστή συμβολή που είχε η ευρύτερη περιοχή των Σερβίων: «Από 3.000 - 4.000 κατοίκους, οι 180 εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και πολλοί στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Πάνω από 100 πέσανε στις μάχες, εκτελέστηκαν στα στρατόπεδα ή πέσανε από το δολοφονικό χέρι των συνεργατών των κατακτητών και των μηχανισμών της αστικής τάξης (...) Είμαστε περήφανοι για τους ήρωες που έβγαλε το Κόμμα μας, όπως τα 200 παλικάρια που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του '44, ανάμεσα τους 5 συντοπίτες μας, ο Νικόλαος Πλακοπίτης, ο Γιάννης Στάθης, ο Γιώργος Αϊβατζίδης, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Δημήτρης Δημητριάδης, που μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στάθηκαν με το κεφάλι ψηλά». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιού από τον Γραμματέα της ΤΕ Κοζάνης Γιάννη Κανάτσιο.
Τέλος, η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ τίμησε τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη με εκδήλωση στο Μεσόβουνο, ένα από τα πρώτα χωριά που πήραν τα όπλα κατά των κατοχικών αρχών, όπως και ένα από τα πρώτα που γνώρισαν τα μαζικά αντίποινα των ναζί, με τη μαζική εξόντωση των κατοίκων του και την ολοσχερή καταστροφή του. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αφηγηματικό δρώμενο από μέλη της ΚΝΕ και ακολούθησε ομιλία από την Εύη Χατζημηνά, μέλος της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου.
Πλήθος κόσμου και στη φετινή εκδήλωση της ΚΟ Ασπροπύργου για την 9η Μάη
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ασπροπύργου και τον καθηγητή τους Κωνσταντίνο Χαρίση και συνεχίστηκε με απαγγελία σοβιετικών ποιημάτων από την Δέσποινα Κορωνίδου.
Ακολούθησε σύντομο ιστορικό της εποποιίας του Κόκκινου Στρατού από την Ολυμπία Καμπόλη, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε σύντομο μουσικό αφιέρωμα με σοβιετικά τραγούδια από τον Ανέστη Απαζίδη.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή του ΚΚΕ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ιωάννης Σονίδης, συνταξιούχος και κάτοικος της περιοχής.
Ο Χρ. Τσοκάνης αναφέρθηκε στην ανυπέρβλητη συμβολή της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στη μεγάλη νίκη απέναντι στο τέρας του ναζισμού, προσφέροντας τον ανθό του Σοβιετικού λαού με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς.
Τόνισε ότι η 9η Μάη, «όσο κι αν προσπαθούν με αντιεπιστημονικές και αντιδραστικές προσπάθειες να τη μετονομάσουν σε μέρα της Ευρώπης, είναι η μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, μέρα τιμής, μνήμης, υπόκλισης στα εκατομμύρια νεκρών που έπεσαν στη μάχη για την ήττα του ναζισμού. Μέρα που θυμίζει την άσβεστη προσφορά του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης με τον πρωτοπόρο και αποφασιστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων».
Το βιβλίο του Κονσταντίν Σιμόνοφ - που κλείνει φέτος δέκα χρόνια από την έκδοσή του - παρουσιάστηκε από τον Αρη Πλωμαρίτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, ενώ ιδιαίτερο χρώμα έδωσε στην εκδήλωση με την ανάγνωση αποσπασμάτων ο Μιχαήλ Γιαννικάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.
Ο Αρ. Πλωμαρίτης, ορμώμενος από στοιχεία του λογοτεχνικού αυτού έργου, ανέδειξε τις «φλόγες» εκείνες που μπορούν να διαλύσουν και το σημερινό σκοτάδι ενός κόσμου που φλέγεται από τους ανταγωνισμούς. Αναφέρθηκε στον ηρωισμό και την αυτοθυσία του Κόκκινου Στρατού και του Σοβιετικού λαού στο Στάλινγκραντ, «που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, της σοσιαλιστικής πατρίδας, τη στροφή της κατάστασης στο πολεμικό πεδίο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εν τέλει έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την 9η Μάη του 1945, τη μέρα της άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζί». Τόνισε άλλωστε για τη μέρα αυτή ότι θα στέκει ως «αιώνιο σύμβολο για το τι μπορούν να καταφέρουν οι λαοί, αν πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους, χωρίς να περιμένουν κανέναν "σωτήρα". Αποδεικνύει περίτρανα τι μπορούν να καταφέρουν οι λαοί, αν ξεμπερδέψουν με τους δυνάστες εκμεταλλευτές στη χώρα τους και πάρουν οι ίδιοι την εξουσία».
Στη συνέχεια τους καλεσμένους συνεπήρε ο Μιχαήλ Γιαννικάκης, ζωντανεύοντας τις σελίδες του βιβλίου με τον μοναδικό του τρόπο και μεταφέροντάς τους στα χαρακώματα του Στάλινγκραντ, δίπλα στους ήρωες του βιβλίου. Αλλωστε, νωρίτερα ο καλλιτέχνης πρόσφερε στη «Σύγχρονη Εποχή» έργο που δημιούργησε με αφορμή την εκδήλωση, ως ένα μικρό αφιέρωμα στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Μ. Γιαννικάκη να απαγγέλει τους στίχους του Φώτη Αγγουλέ:
«Πριν απ' τη δόξα ήρθεν ο ήλιος στις στέπες
και λιώσαν τα χιόνια και ζεσταθήκαν οι καρδιές των ανθρώπων.
Υστερα πήρε ο χάρος τον Τσάρο.
Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!».
Ιστιαία, Β. Εύβοια |
Στις προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε τόπους θυσίας και αγώνα της Στερεάς και Εύβοιας, κυριάρχησε η συγκίνηση, ο θαυμασμός και η υπόκλιση στον ηρωισμό του Κόκκινου Στρατού. Συγκεκριμένα με μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες προβολές σε Χαλκίδα, Λαμία, Αυλίδα και στις Γούβες της βόρειας Εύβοιας
Στη Ριτσώνα, φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης τίμησαν τους 110 ανάπηρους αγωνιστές του αλβανικού μετώπου, που εκτελέστηκαν τον Μάη του 1944 από τους ναζί κατακτητές, σε εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσαν το παράρτημα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο πολιτιστικός - περιβαλλοντικός σύλλογος «Σιδερίτης», την Κυριακή 11 Μάη. Στο ιστορικό της εκτέλεσης και της θυσίας των 110 αναπήρων αγωνιστών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Σιδερίτης», Ηλίας Καραμπάς. Τους αγώνες του παρελθόντος με την ανάγκη συσπείρωσης και οργάνωσης της αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός συνέδεσε στην ομιλία της Γεωργία Κωνσταντινίδου, πρόεδρος του παραρτήματος Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Στη βόρεια Εύβοια, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μάη, οι ΚΟ του ΚΚΕ και το παράρτημα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τη μνήμη των αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές στα ναυτικά οχυρά των Γουβών και τη συμπλήρωση 81 χρόνων από τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Ιστιαία. Στην εκδήλωση στις Γούβες μίλησε η Βαγγελιώ Παπασταθοπούλου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ στην Ιστιαία ο Βασίλης Παπασωτηρίου, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.
Τους 18 αγωνιστές, κρατούμενους στις φυλακές Αμφισσας και Λαμίας, που οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν τον Απρίλη του 1943 στο «Πασχάλι» Χρισσού, τίμησαν την Κυριακή 11 Μάη η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ και το παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με εκδήλωση στο μνημείο που βρίσκεται στο σημείο της εκτέλεσης και ομιλητή τον Δημήτρη Σταματόπουλο, μέλος της του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Από την πλατεία Ομονοίας και το χτύπημα από την αστυνομία του συλλαλητηρίου της 30ής Απρίλη 1932 στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, έως την πλατεία των Υψηλών Αλωνιών, όπου απαγχονίστηκαν οι 11 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στις 9 Μάη 1944 (και άλλοι 2 νωρίτερα), από εκεί στη συμβολή των οδών Γούναρη και Μαιζώνος, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της «Ελεύθερης Αχαΐας», εφημερίδας του ΕΑΜ, που μέσα στο 1945 δέχτηκε τουλάχιστον 8 επιθέσεις από την ντόπια αντίδραση με τους Αγγλους συμμάχους της, και στις σκάλες της οδού Πατρέως, όπου έγινε αναφορά στη «γιάφκα Μαντζούτσου» και στην προδοσία στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ, έως τη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου, όπου μετά την απελευθέρωση στεγάστηκαν τα γραφεία του ΚΚΕ, οι συμμετέχοντες έπιασαν το «νήμα» της Ιστορίας των αγώνων με τη βοήθεια του Β. Μόσχου, μέλους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και της Μ. Χατζοπούλου, μέλους της Ομάδας Ιστορίας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, για να αποτίσει φόρο τιμής σε δύο σπουδαία γεγονότα: Τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τα 50 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Στην καρδιά της πόλης, στην Ακαδημία Ιωαννίνων, πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκε από νωρίς, ενώ η νέα γενιά με τη μαζική της παρουσία «πλημμύρισε» την αίθουσα. Οι διοργανωτές πριν την κεντρική ομιλία προέβαλαν βίντεο - αφιέρωμα στον μεγάλο Σοβιετικό μουσικοσυνθέτη. Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με μία μοναδική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών υπό τον μαέστρο Γιώργο Χλίτσιο. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν αποσπάσματα από τα έργα του Σοστακόβιτς, συνοδευόμενα από θεατρικοποιημένη αφήγηση που ζωντάνεψε την ατμόσφαιρα της εποχής.
Σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ. η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση από κοινού με το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τον Σύλλογο «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό», στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης.
Συνεχίζεται το πρόγραμμα προβολών του καινούργιου ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - 80 χρόνια μετά».
Το πρόγραμμα των επόμενων προβολών στην Αττική (όλες με ελεύθερη είσοδο) μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
- Στις 7.30 μ.μ., Περιστέρι, στο Θέατρο Πολιτών Περιστερίου (Παπαρρηγοπούλου 94).
- Στις 7.30 μ.μ., στον Χολαργό, στο Δημαρχείο Χολαργού στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».
- Στις 7 μ.μ., στους Αγίους Ανάργυρους, στον κινηματογράφο «Μαρία Ελενα» (Αγίας Παρασκευής 40).
- Στις 8.30 μ.μ., στην Ανάβυσσο, στο ΚΑΠΗ Αναβύσσου (Μ. Αλεξάνδρου).
Κυριακή 18 Μάη:
- Στις 8 μ.μ., στα Μέγαρα, στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.
- Στις 8.30 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στο Σινέ «Αλεξ», (Ολύμπου 106).
- Στις 8 μ.μ., στη Νέα Αρτάκη στο Δημαρχείο.
- Στις 7 μ.μ., στη Λέσβο, στα Κεντρικά Λύκεια, στη Μυτιλήνη.
- Στις 7 μ.μ., στο Αργος, στο Cine Valia.
- Στις 8.30 μ.μ., στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία, στον χώρο του Επαρχείου.
- Στις 8 μ.μ., στην Ιεράπετρα, στην αίθουσα «Ιωάννη Χρηστάκη» (πρώην Μελινάκι).
- Στις 7 μ.μ., στις Σέρρες, στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ (Εθνικής Αντίστασης 34).
- Στις 11 π.μ., στη Λιβαδειά, στο cineplex «Φίλιππος».
- Στις 8 μ.μ., στη Λέσβο, στο καφέ «Σινέ», στην Καλλονή.