ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Διεύρυνση των μπίζνες και «σήματα» στην Αγκυρα

Eurokinissi

Μηνύματα προς την Αγκυρα και σχέδια για διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου (στον πυρήνα των οποίων είναι οι επικίνδυνες για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο) είχε το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, που έγινε χθες στην Αθήνα.

Στη χθεσινή συνάντηση υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεργασίας (για τη ναυτιλία, την πολιτιστική συνεργασία και τον τομέα Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών), όπως και Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπου μιλούν για κοινά συμφέροντα και τονίζουν ότι η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση» θα σφυρηλατηθεί «εμβαθύνοντας» μεταξύ άλλων τους «στρατιωτικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς, εμπορικούς» δεσμούς. Προτάσσουν δε τη «συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς όπως οι υποδομές, οι ΑΠΕ, η άμυνα, η αεροδιαστημική, η συνεργασία σε τεχνολογία, πληροφορική και ενημέρωση, οι βιοεπιστήμες, η διαχείριση αποβλήτων / περιβαλλοντικές τεχνολογίες».

Παραπέρα, αναγνωρίζοντας οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα «συνεργαστούν για τη διευκόλυνση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης νέων υποβρυχίων καλωδίων, και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της επιχειρησιακής τους αποτελεσματικότητας», ενώ σε ό,τι αφορά τομείς όπως «η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι υποδομές ποιότητας», η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι «οι Αιγύπτιοι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Στρατηγικών Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, που προσφέρουν ισχυρά κίνητρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης».

Παρακάτω στη Διακήρυξη οι δύο πλευρές «αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της Ενέργειας» και «υπενθυμίζουν τον ρόλο τους ως ιδρυτικά μέλη του πρώτου διακυβερνητικού ενεργειακού οργανισμού της περιοχής, του East Med Gas Forum, με έδρα το Κάιρο», σχήμα που στήθηκε με τις ευλογίες των Αμερικανών ώστε να διευκολύνει μπίζνες και διευθετήσεις στην περιοχή. Εξ ου και οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαιώνουν ότι «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την υποστήριξη του έργου του EMGF».

Επιπλέον, καθώς μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί, μεγάλο κομμάτι της Διακήρυξης καταλαμβάνει η «αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας», «μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενσωμάτωσης, ανάπτυξης ικανοτήτων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας». Συμφωνούν επίσης να συνεργαστούν «στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

«Υπόδειγμα» επώδυνων διευθετήσεων, ούτε κουβέντα για το κράτος - δολοφόνο

Στο ίδιο πνεύμα, στις δηλώσεις τους ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «παραγωγικές συζητήσεις» που ανοίγουν «νέους δρόμους» σε πολλά πεδία, όπως η Ενέργεια και η Ναυτιλία. Εσπευσε δε να θυμίσει ότι 5 χρόνια πριν οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, την οποία χαρακτήρισε «υποδειγματική» και «σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο». Θυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή αναγνώρισε μειωμένη επήρεια για την Ελλάδα ακόμα και νοτιοανατολικά του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, της Κρήτης, και γενικά αφορούσε μερική οριοθέτηση, «γκριζάροντας» όλη την περιοχή από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο, κλείνοντας το ματάκι στην Αγκυρα και δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο.

Συνεχίζοντας δε να στέλνει μηνύματα ότι υπάρχουν περιθώρια για αμοιβαία αποδεκτά κομπρεμί, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μια λύση στο Κυπριακό όπως προωθείται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται θα λειτουργούσε σε όφελος «ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».

Ενδεικτικές των προθέσεών τους και του πώς κόβουν και ράβουν το περιλάλητο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο διαρκώς επικαλούνται, ήταν και οι δηλώσεις του για τη Γάζα, όπου δεν τόλμησε καν να κατονομάσει το Ισραήλ, πολλώ δε μάλλον να καταδικάσει τον νέο γύρο σφαγών τον οποίο ξεκίνησε το κράτος - δολοφόνος. Μόνο γενικά και αόριστα μίλησε για «ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες» και να αποκατασταθεί η «ροή βοήθειας» στους αμάχους. Το ίδιο υποκριτικά δήλωσε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, όταν οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις επεκτείνουν διαρκώς εδώ και μήνες την προηγούμενη κατοχή εδαφών.

Τέλος, τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στάθηκαν στον GREGY, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι υπάρχουν «και πολλά άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία μπορούμε να ωριμάσουμε, όπως για παράδειγμα έργα μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και κοινές πρωτοβουλίες τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε στα πλαίσια του έντονου ενδιαφέροντος που η πατρίδα μου, η Ελλάδα, δείχνει για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, πρωτίστως φυσικού αερίου, στη λεκάνη νοτίως της Κρήτης». Επιβεβαίωσε δε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος υφυπουργός ταξιδεύουν στο Χιούστον των ΗΠΑ προκειμένου να έχουν συζητήσεις με τις «Exxon» και «Chevron» «για το πώς αυτά τα σχέδια μπορούν να ωριμάσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα». Ο Σίσι πήρε την «πάσα», επιβεβαιώνοντας ότι οι αιγυπτιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν «συνεργασία» στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σημειωτέον, προηγουμένως ο Σίσι συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα.

Με «Θετική Ατζέντα» στην Τουρκία

Στο μεταξύ, στο επόμενο επεισόδιο αναζήτησης διαύλων και πρόσκαιρων συμβιβασμών, σήμερα και αύριο ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της περιλάλητης «Θετικής Ατζέντας», που προωθεί τις διμερείς μπίζνες στρώνοντας έδαφος για διευθετήσεις. Επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου, ενώ στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ θα συμμετάσχουν 20 επιχειρηματίες από την Ελλάδα.

Στην Τουρκία θα ταξιδέψει την επόμενη βδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, συγκεκριμένα στην Αττάλεια για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται άλλη μια συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν. Λέγεται ότι τότε οι δύο υπουργοί θα οριστικοποιήσουν την ημερομηνία του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με συμμετοχή των Μητσοτάκη - Ερντογάν. Μέχρι στιγμής τοποθετείται αορίστως «εντός του θέρους».

Τέλος, σε στρατιωτικό επίπεδο και στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας υποδέχτηκε στην έδρα της στην Καβύλη τον διοικητή της τουρκικής 9ης Συνοριακής Ταξιαρχίας (με έδρα την Αδριανούπολη).


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «πρωτοφανές φιάσκο» στη γερμανική Βουλή

Η «ιστορική αποτυχία» του Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος από τη γερμανική Βουλή με την πρώτη ψηφοφορία είναι ένα πρωτοφανές γεγονός, σε μια σειρά τέτοια γεγονότα, που εξελίσσονται στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, με μεγαλύτερη ένταση τους τελευταίους μήνες. Την Τρίτη, αυτό που συνέβη στη γερμανική Βουλή ήταν το εξής: Ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έχει σχετικά άνετη πλειοψηφία 328 από τις 630 έδρες της Βουλής, δεν κατάφερε να εκλέξει τον Μερτς καγκελάριο επειδή υπήρξαν 18 «διαρροές». Στη δεύτερη ψηφοφορία, λίγες ώρες αργότερα, εξελέγη με 325 «ναι».

Η ψηφοφορία είναι μυστική και έτσι παραμένει άγνωστο ποιοι βουλευτές δεν στήριξαν τη συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, από ποιο ή ποια κόμματα προέρχονταν. Σε κάθε περίπτωση, ο πέμπτος «μεγάλος συνασπισμός» στη σύγχρονη Ιστορία της Γερμανίας προέκυψε από πρόωρες εκλογές και ακολούθησε την προηγούμενη ασταθή διακυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων. Οι «μεγάλοι συνασπισμοί» (CDU/CSU - SPD) θεωρούνται παραδοσιακά τα πιο σταθερά κυβερνητικά σχήματα για την αστική τάξη της Γερμανίας, ωστόσο στη σημερινή γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία, όπου όλες οι ιμπεριαλιστικές «βεβαιότητες» αναιρούνται και οι ανταγωνισμοί οξύνονται, η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

* * *

Ας δούμε λοιπόν ορισμένους ακόμα κρίκους στην αλυσίδα των «πρωτοφανών» γεγονότων που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας: Λίγο πριν τις εκλογές, κι ενώ SPD - Πράσινοι κυβερνούσαν με κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Φρ. Μερτς κατέθεσε στη Βουλή ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα για τη σκλήρυνση της πολιτικής καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Αρκετοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές δεν το στήριξαν, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες, παρότι συναινούν και εφαρμόζουν όλοι μαζί βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής - αντιδραστικής πολιτικής στο Μεταναστευτικό, με κριτήριο τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων.

Στη συνέχεια έγινε το «πρωτοφανές» να αναθεωρηθεί συνταγματικά το «φρένο χρέους», που βρίσκεται στον πυρήνα της δημοσιονομικής πολιτικής της Γερμανίας για δεκαετίες. Το «φρένο χρέους» ήταν πάγια οικονομική - δημοσιονομική πολιτική της CDU/CSU και προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Οχι μόνο άλλαξε λίγες μέρες μετά τις εκλογές, αλλά επιπλέον η απόφαση πάρθηκε από την απερχόμενη Βουλή - παρότι είχαν προηγηθεί εκλογές - επειδή σε αυτήν ήταν ευνοϊκότεροι οι συσχετισμοί για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Αντίστοιχα, για τους ίδιους λόγους, η απερχόμενη Βουλή ενέκρινε 1 τρισ. ευρώ για στρατιωτικούς σκοπούς τα επόμενα χρόνια μέσω προϋπολογισμού και δανείων.

* * *

Κι αν αυτοί είναι πολιτικοί «χειρισμοί», σημασία έχει πάνω σε ποιο έδαφος και μέσα σε ποια αντικειμενική συνθήκη γίνονται. Χειρισμοί άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο επιτυχημένοι, αλλά γεωπολιτικά αναγκαίοι για τα γερμανικά μονοπώλια, που σε κάθε περίπτωση αντανακλούν διεργασίες και αντιθέσεις σε τμήματα της αστικής τάξης, για το πώς θα διασφαλιστούν καλύτερα τα συμφέροντα των γερμανικών ομίλων. «Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι ο Μερτς πρέπει να ενεργήσει σε έναν κόσμο στον οποίο οι παλιές βεβαιότητες δεν μετράνε πλέον. Το τέλος της διατλαντικής φιλίας (σ.σ. με τις ΗΠΑ), η απειλή της Ρωσίας, η κλιματική αλλαγή απαιτούν καθορισμένη δράση. Αυτό δεν είναι εύκολο σε έναν συνασπισμό στον οποίο μια πλειοψηφία θα φαίνεται πάντα ασταθής», τονίζει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», εκφράζοντας ανησυχία για τα μελλούμενα.

Αλλωστε, μέσα σε τρία μόλις χρόνια - από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 - έχουν συμβεί στη Γερμανία όχι απλά πρωτοφανή και ιστορικά γεγονότα, αλλά τεκτονικές αλλαγές: Διακόπηκε η ροή φθηνού ρωσικού αερίου μέσω αγωγών, χάθηκε έδαφος στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, για τρία συνεχόμενα χρόνια η γερμανική καπιταλιστική οικονομία - η ισχυρότερη της ΕΕ - βρίσκεται σε στασιμότητα και ύφεση, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η προηγούμενη κυβέρνηση Σολτς διακήρυξε «αλλαγή εποχής» και έθεσε τον στόχο ο γερμανικός στρατός να γίνει ο ισχυρότερος της Ευρώπης. Κι όλα αυτά εν μέσω κλιμακούμενων κλυδωνισμών στις σχέσεις με τον παραδοσιακό σύμμαχο της Γερμανίας, τις ΗΠΑ, για την Ουκρανία, για την «ευρωπαϊκή άμυνα» και τους εξοπλισμούς στην Ευρώπη, για το εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά και οξυμένου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη για το «πάνω χέρι». Εκφραση αυτής της «αλλαγής εποχής» (Zeitwende), όπως είναι το σλόγκαν στη νέα φάση που έχει μπει το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και η Γερμανία, είναι και η εκλογή Μερτς «με τη δεύτερη».


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ