Η Ευρώπη ενωμένη «είναι μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας
Από τη χθεσινή συνάντηση Μακρόν - Μερτς στο Παρίσι |
Το πρώτο ταξίδι των Γερμανών καγκελαρίων έχει καθιερωθεί να γίνεται στη «σύμμαχο» Γαλλία, αποτυπώνοντας τη βαρύτητα του «γαλλογερμανικού άξονα» στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την κατά περιόδους όξυνση των αντιθέσεων στα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο χωρών.
Στη συνέχεια ο Μερτς συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντ. Τουσκ, υποδηλώνοντας το γεωπολιτικό βάρος που δίνει το Βερολίνο στο λεγόμενο «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» (Γαλλία - Γερμανία - Πολωνία).
Στο Παρίσι, ο Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί την αναβίωση του «γαλλογερμανικού αντανακλαστικού», τον συστηματικό συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Το γαλλογερμανικό συμβούλιο «Αμυνας και Ασφάλειας» «θα συνέρχεται τακτικά για να δίνει επιχειρησιακές απαντήσεις στα κοινά στρατηγικά μας θέματα», τόνισε ο Μακρόν.
Ο Μερτς δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα συνομιλήσει με τη Γαλλία και τη Βρετανία για το θέμα της «πυρηνικής αποτροπής» στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την εν λόγω «αποτροπή» μέχρι τώρα «εγγυώνται» οι ΗΠΑ, ωστόσο το θέμα έρχεται στο προσκήνιο καθώς βαθαίνουν τα ρήγματα και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.
Τη συζήτηση αυτή «την αντιμετωπίζουμε ξεκάθαρα ως συμπληρωματική σε αυτό που ήδη έχουμε με τους Αμερικανούς μας εταίρους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι «θα αναθέσουμε την αποστολή αυτή στους υπουργούς μας, για να ξεκινήσουν τη συζήτηση».
«Η Γαλλία και η Γερμανία μαζί με τους εταίρους τους θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για μια εκεχειρία στην Ουκρανία», δήλωσε.
Η Γερμανία είναι μεν έτοιμη «να βοηθήσει στην επιτήρηση μιας εκεχειρίας», αλλά μόνο όταν υπάρξει συμφωνία θα μπορέσει να δώσει λεπτομέρειες για «εγγυήσεις ασφαλείας», «διότι απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνθήκες», είπε.
Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις ΗΠΑ στην επίτευξη και τήρηση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί χωρίς την ακόμα πιο ισχυρή πολιτική και στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν αυτό», είπε ο Γερμανός καγκελάριος και συμπλήρωσε: «Η συμμετοχή των ΗΠΑ θα πρέπει να εγγυηθεί μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός».
«Ελπίζω πραγματικά ότι θα υπάρξει ευκαιρία και πέραν του Σαββατοκύριακου για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, άρα και για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Μερτς σχετικά με την τριήμερη κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα από σήμερα 8 μέχρι τις 10 Μάη.
Ο Γερμανός καγκελάριος σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ουκρανία τις προσεχείς εβδομάδες.
«Πέραν της εκεχειρίας των τριών ημερών, που αναμφίβολα δεν θα τηρηθεί, όπως και οι προηγούμενες, τελικά ο Ρώσος Πρόεδρος είναι σοβαρός; Θα αποφασίσει εν τέλει να τηρήσει τον λόγο του και ιδιαίτερα την υπόσχεση που έδωσε στις συνομιλίες του με την αμερικανική κυβέρνηση; Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς», είπε ο Μακρόν.
Στο μεταξύ ο Μερτς, όπως ανακοίνωσε, θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, ενώ ενδέχεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (24 - 26 Ιούνη) στη Χάγη.
Πάντως κάλεσε τις ΗΠΑ να «μην ανακατεύονται» στην εγχώρια πολιτική της Γερμανίας, αναφερόμενος στις δηλώσεις στήριξης της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) από στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ.
Απέρριψε την κριτική που άσκησε η Ουάσιγκτον για τον χαρακτηρισμό της AfD ως «εξακριβωμένα ακροδεξιάς οργάνωσης» από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο είπε ότι η Γερμανία είναι «μεταμφιεσμένη τυραννία».
Ο Μερτς καταδίκασε τις πρόσφατες «παράλογες παρατηρήσεις» από τις ΗΠΑ, χωρίς να καθορίσει συγκεκριμένες δηλώσεις, και «ενθάρρυνε» την αμερικανική κυβέρνηση «να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εκτός» της γερμανικής εγχώριας πολιτικής.
Σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Μερτς επεσήμανε ότι θα «εκπροσωπήσει ανοιχτά» τις γερμανικές και ευρωπαϊκές θέσεις.
«Μαζί, είμαστε ακόμα μεγαλύτεροι από τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ΕΕ. «Είμαστε ενωμένοι σε μεγάλο βαθμό, ούτως ή άλλως, και αυτό θα είναι το μήνυμά μου προς την αμερικανική κυβέρνηση», υπογράμμισε - παρά τις αντιθέσεις που διαπερνούν το εσωτερικό της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.
Το προηγούμενο βράδυ, μετά την ταραχώδη ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, κατά την οποία έγινε ο πρώτος καγκελάριος στη σύγχρονη Γερμανία που χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία για να εκλεγεί, ο Μερτς ανέλαβε τα καθήκοντά του από τον απερχόμενο καγκελάριο Ολαφ Σολτς (SPD).
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε απευθυνόμενος στον Σοσιαλδημοκράτη προκάτοχό του, και πρόσθεσε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Σολτς «εκφώνησε μία από τις πραγματικά σπουδαίες ομιλίες καγκελάριου», όταν έκανε λόγο για «αλλαγή εποχής» (Zeitwende), χρησιμοποιώντας έναν όρο που υιοθετήθηκε κατόπιν σε πολλές γλώσσες - αποτυπώνοντας τη νέα φάση όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προπαρασκευής.
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει ότι τα επόμενα χρόνια δύσκολα θα περάσει εδώ στην καγκελαρία μια μέρα χωρίς νέες προκλήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Σολτς.
Ο Μερτς έκανε λόγο για μια «πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική» και για την ανάγκη να διαμορφωθεί από κοινού μια ευρωενωσιακή πολιτική. Τόνισε δε πως ο κυβερνητικός εταίρος, το SPD, «συμφωνεί ότι η παράνομη μετανάστευση πρέπει να περιοριστεί γρήγορα».
Ενώ πάνω από 20 ηγέτες αναμένονται στη ρωσική πρωτεύουσα για τις εκδηλώσεις για την 9η Μάη
Συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις με drones στη Ρωσία και την πρωτεύουσά της, και ενώ η Μόσχα υποδέχεται ξένους ηγέτες για τον εορτασμό της Ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης και έχει καλέσει το Κίεβο να συμμετάσχει σε τριήμερη εκεχειρία (8 - 10 Μάη).
Η ρωσική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει πάνω από 20 ηγέτες χωρών, που θα παραστούν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της νίκης της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Χθες το βράδυ έφτασε στη Μόσχα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για τετραήμερη επίσκεψη. Σήμερα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, και αύριο θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία θα πάρουν μέρος και Κινέζοι στρατιώτες.
Νωρίτερα η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας είχε καταρρίψει άλλο ένα ουκρανικό drone πάνω από την περιοχή της Μόσχας, ανέφερε το «Shot», κανάλι στην εφαρμογή «Telegram» που έχει πηγές στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Η ρωσική υπηρεσία επιτήρησης της Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο «Ζουκόφσκι», στην περιοχή της Μόσχας, έξω από την πρωτεύουσα, και το κύριο αεροδρόμιο, στην πόλη Κάλουγκα, νότια της Μόσχας, είχαν κλείσει προσωρινά.
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη έγινε άλλη μια απόπειρα επίθεσης με drones, με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «τρομοκρατικές ενέργειες». Νωρίτερα, εξάλλου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η ασφάλεια των ηγετών που θα παρευρεθούν στους εορτασμούς στη Μόσχα «δεν είναι εγγυημένη».
Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε τουλάχιστον 14 ουκρανικά drones, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος της Μόσχας.
Τουλάχιστον 350 πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στη Ρωσία από την Τρίτη, μετά από ουκρανικές επιθέσεις με drones.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια των εκδηλώσεων: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις ειδικές υπηρεσίες μας και τον στρατό μας ώστε ο εορτασμός της Μεγάλης Νίκης να διεξαχθεί σε ήρεμο, σταθερό και ειρηνικό κλίμα».
Ερωτηθείς πώς θα απαντήσει η Ρωσία σε απόπειρες πληγμάτων με drones, ο Πεσκόφ απάντησε ότι εξακολουθεί να ισχύει η ρωσική πρόταση για τριήμερη κατάπαυση πυρός με την Ουκρανία τις μέρες των εκδηλώσεων. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα τηρήσει την κατάπαυση πυρός, αλλά θα ανταπαντήσει αν επιτεθεί η Ουκρανία.
Από την πλευρά του το Κίεβο επιμένει για άνευ όρων εκεχειρία για τουλάχιστον 30 μέρες.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας σφοδρή επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων, με αποτέλεσμα μια μητέρα και ο γιος της να σκοτωθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Οι Πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας αναμένεται να υπογράψουν «πολλές συμφωνίες» προκειμένου οι δύο χώρες να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη «χωρίς όρια στρατηγική τους συνεργασία».
Η Κίνα αγοράζει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, στηρίζοντας τη ρωσική οικονομία μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε η «Δύση» έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε ρωσική εφημερίδα, ο Σι χαιρέτισε την «ανθεκτικότητα» των διμερών σχέσεων και εκτίμησε ότι Κίνα και Ρωσία πρέπει «να διατηρήσουν σθεναρά την μεταπολεμική παγκόσμια τάξη».
«Θα συζητηθούν τα πιο σημαντικά ζητήματα (...), η Ουκρανία και οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις», αλλά και η ενεργειακή συνεργασία, με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Power of Siberia 2», που θα συνδέει Ρωσία και Κίνα, επεσήμανε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο Πούτιν και ο Σι θα εκδώσουν δύο κοινές ανακοινώσεις, μία για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Κίνας και άλλη μία για την «παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα», προτού παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να επισκεφτεί την Κίνα στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε τέλος ο Ουσάκοφ.