Τα μεγάλα ζητήματα που έχει μπροστά του κάθε φοιτητής και φοιτήτρια, οι όροι και το περιεχόμενο των σπουδών, η αξία του πτυχίου, η υπόσχεση αυτής της γενιάς να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, ενάντια στον πόλεμο με τους λαούς του κόσμου, αναδεικνύονται μέσα από μια πολύμορφη δραστηριότητα στις σχολές, που δείχνει την πραγματικότητα, κόντρα στις προσπάθειες συκοφάντησης και αλλαγής της ατζέντας μπροστά στις φοιτητικές εκλογές. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να φιλοξενεί δηλώσεις συνδικαλιστών φοιτητών και υποψηφίων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», με τον λόγο στην Σοφία Ευθυμιάδη, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών Πανεπιστημίου Πατρών και υποψήφια με την «Πανσπουδαστική», η οποία επισημαίνει:
«Τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο αποπροσανατολισμού και συκοφαντίας, που αξιοποιεί ενέργειες οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους αγώνες μας.
Ομως τώρα, που ποντάρουν στην υπονόμευση των φοιτητικών εκλογών και στην "αλλαγή της ατζέντας" στη συζήτηση, είναι η ώρα να βγουν μπροστά οι φοιτητές, να ακουστεί η δική μας φωνή, να ακουστούν οι δικές μας διεκδικήσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων. Ετσι θα ακυρώσουμε ακόμα ένα κυβερνητικό σχέδιο, που μαρτυρά ότι η κυβέρνηση φοβάται τον αγώνα των φοιτητών.
Στις 14 Μάη έχουμε μεγάλη ευκαιρία να καταδικάσουμε αυτήν την πολιτική, να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά για τις σχολές μας. Να γίνει "πρώτο θέμα" η πραγματική εικόνα των πανεπιστημίων.
Γιατί, παρά τα όσα λένε οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων και τα παπαγαλάκια τους, οι φοιτητές το πρωί που ξυπνάμε σκεφτόμαστε ότι θα πάμε σε ένα πανεπιστήμιο όπου η καθημερινότητα και η "ομαλότητά" του διαταράσσεται με ευθύνη της κυβέρνησης.
Κάθε πρωί σκεφτόμαστε ότι πάλι θα στριμωχτούμε σε ένα λεωφορείο, θα πάμε σε ένα αμφιθέατρο που μπορεί να στάζει νερά, να μην έχει θέρμανση ή κλιματισμό, θα κάνουμε εργαστήριο με έναν απαρχαιωμένο εξοπλισμό που σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα υπολογίζουμε αν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι στον ελεύθερο χρόνο μας με τα λιγοστά χρήματα που μας μένουν. Αυτά είναι τα προβλήματα ενός φοιτητή σήμερα, όσο κι αν θέλουν να τα κρύβουν και να μας αποπροσανατολίζουν.
Και στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα εμπόδια είναι πολλά, οι φοιτητές όμως από την αρχή και αυτής της χρονιάς αγωνιστήκαμε και είχαμε κατακτήσεις. Παλέψαμε για δωρεάν μετακίνηση και πετύχαμε ως πρώτο βήμα την έκδοση φτηνότερης μηνιαίας κάρτας στο αστικό ΚΤΕΛ, καταφέραμε πρωτοετείς εστιακοί φοιτητές να μην πληρώσουν το χαράτσι των 200 ευρώ, να μη γίνουν άδικες εξώσεις, να υπάρχει ζεστό νερό καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και θέρμανση τον χειμώνα στην Εστία, ενώ αναγκαία για τα μαθήματα αναλώσιμα δόθηκαν σε διάφορα Τμήματα δωρεάν. Εναντιωθήκαμε στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, καθώς και στην έρευνα για πολεμικούς σκοπούς.
Ολα αυτά είναι μια μικρή απόδειξη ότι με τη συμμετοχή μας όλα μπορούν να αλλάξουν, ότι για να σπουδάσουμε πρέπει να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε. Γι' αυτό χρειαζόμαστε δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους, ένα πανελλαδικά συντονισμένο φοιτητικό κίνημα που θα αμφισβητήσει την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.
Οσα καταφέραμε και όσα θα καταφέρουμε θα γίνουν με τον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα μας, στον οποίο έχουμε όλοι θέση. Και τώρα είναι που όλους μας αφορά ακόμα περισσότερο.
Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έχουμε επιλογή. "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" 1η δύναμη ξανά!».
Με την πρωτοβουλία αυτή δόθηκε η πραγματική εικόνα των φοιτητών που έχουν προσδοκίες για τις σπουδές τους, τη ζωή και το μέλλον τους, απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης και διαφόρων ΜΜΕ, που αναπαράγουν διάφορες συκοφαντίες με σκοπό να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το φοιτητικό κίνημα, την πλούσια δράση και τους αγώνες τους.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε τουρνουά μπάσκετ, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, απαγγελίες ποιημάτων, θεατρική παράσταση, κινηματογραφική προβολή, συναυλία με φοιτητικά - και όχι μόνο - συγκροτήματα. Αντίστοιχα, ανάμεσα στις εκθέσει, υπήρξε χώρος εικαστικής δημιουργίας.
Από νωρίς το πρωί φοιτητές και φοιτήτριες από διαφορετικά Τμήματα του Παντείου κατέφθαναν στη σχολή τους κρατώντας από τεράστιους καμβάδες έως μικρά στιχάκια κι ο κήπος του γέμιζε με δημιουργίες νέων ανθρώπων. «Για ακόμη μια χρονιά πραγματοποιούμε Φεστιβάλ στο Πανεπιστήμιό μας για να δώσουμε "πνοή" πολιτισμού και αθλητισμού στον Σύλλογό μας. Μέσα από την Τέχνη καταφέρνουμε 3 χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, τις ανησυχίες του κάθε φοιτητή. Γιατί ένας Φοιτητικός Σύλλογος πρέπει να αγκαλιάζει ολόπλευρα τα ενδιαφέροντα του κάθε μέλους του. Να γίνεται το αποκούμπι του καθένα και καθεμιάς από εμάς», είπε η Ευδοκία Φραγκέλλη, φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και εκλεγμένη με την ΠΚΣ στο ΔΣ του Συλλόγου.
Κατάμεστη από φοιτητές ήταν η αίθουσα που παρουσιάστηκε η παράσταση της θεατρικής ομάδας φοιτητών Παντείου, με τίτλο «Κότες», ένα σατιρικό σχόλιο για τους ανθρώπους που έχουν παραιτηθεί από το όνειρο.
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η έκθεση με θέμα «Από τους αγώνες του χθες στο σήμερα», όπου παρουσιάζονταν φωτογραφίες από τους αγώνες την περίοδο της Απελευθέρωσης από τον ναζιστικό ζυγό με αφορμή τα 80 χρόνια από τότε, καθώς και φωτογραφίες από αγώνες των τελευταίων χρόνων (για το έγκλημα στα Τέμπη, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στη σφαγή στη Γάζα) τραβηγμένες από φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν σε αυτούς.
Η Ελένη Καρτελιά, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, τόνισε στην ομιλία της: «Σήμερα γινόμαστε το παράδειγμα για το τι σημαίνει ζωντανός Φοιτητικός Σύλλογος, πεδίο αγώνα και δημιουργίας, με πλούσια δραστηριότητα, αποκούμπι και στήριγμα για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια». Και στηλιτεύοντας το γεγονός πως σήμερα ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν ένα πανάκριβο εμπόρευμα, επισήμανε: «Ο Πολιτισμός σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι τρόπος έκφρασης, δημιουργίας, αγώνα, ένδειξη αλληλεγγύης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Η Τέχνη και ο Πολιτισμός αποτελούν άλλον έναν τρόπο με τον οποίο μπορούμε να στείλουμε ένα πραγματικό μήνυμα αγώνα, άλλον έναν τρόπο να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας!». Η Ελ. Καρτελιά μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία των αγώνων των φοιτητών τα τελευταία χρόνια, καλώντας: «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής των κερδών, ελπίδας και αγώνα, δυναμώνουμε τον Φοιτητικό μας Σύλλογο και τη δράση του. Κάνουμε πράξη τον Σύλλογο που πραγματικά έχουμε ανάγκη για κάθε μικρό και μεγάλο. Στις 14 Μάη συμμετέχουμε όλοι στις φοιτητικές εκλογές!».
Ακολούθησαν συναυλίες με τα φοιτητικά συγκροτήματα «Μελωδίες», «ΠΕΛΗΚΑΤΖΙ», «Red Flags», «Plάσματα». Για τρίτη χρονιά έδωσαν το «παρών» οι «Flow Noir» με τον Beeznet, ενώ ξεσήκωσαν το Πάντειο με τα κομμάτια τους ο «Raibo» και «Το Σφάλμα». Από τη βραδιά δεν έλειψαν τα παραδοσιακά τραγούδια, που ένωσαν αυθόρμητα το κοινό σε έναν τεράστιο κύκλο για χορό.
Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στη σχολή τους, προχωρώντας σε κινητοποίηση στη συνέλευση του Τμήματος. Στη συνέχεια, κρατώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Βάζουν τα κέρδη πάνω από τις σπουδές μας... ΟΧΙ στη μεταφορά - υποβάθμιση των σπουδών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης», πραγματοποίησαν μουσική διαμαρτυρία τόσο στον χώρο του ΠΑΜΑΚ όσο και σε σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Με τη συνοδεία μουσικών οργάνων τραγούδησαν γνωστά, αγαπημένα τραγούδια, «πειράζοντας» όμως τους στίχους, ώστε να αναδείξουν τις αρνητικές εξελίξεις για το Τμήμα αλλά και τα δίκαια αιτήματά τους.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η μεταφορά του ΜΕΤ με μίσθωση ενός κτιρίου στην Πυλαία, το οποίο διαθέτει περίπου μόλις το 50% των εγκαταστάσεων και της χωρητικότητας που αξιοποιεί σήμερα το Τμήμα. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές το «καινούργιο» αυτό κτίριο δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τις απαραίτητες προδιαγραφές ως προς τον σχεδιασμό των αιθουσών και τον εξοπλισμό τους με τις κατάλληλες τεχνικές υποδομές που αρμόζουν στις εξειδικευμένες ανάγκες ενός Μουσικού Τμήματος. Επιπλέον, το εν λόγω κτίριο είναι απομονωμένο από την Πανεπιστημιούπολη, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη μετακίνηση των φοιτητών.
Τέλος, τονίζουν οι φοιτητές, με το εξωφρενικό ποσό που δαπανήθηκε για τη μίσθωση και το οποίο ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια «θα μπορούσε να ανεγερθεί νέο, υπερσύγχρονο κτίριο, στο ύψος των αναγκών του Τμήματός μας».