«Κόβουμε το νερό» που «μέχρι τώρα έρεε στο εξωτερικό» λέει ο Μόντι - Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία για «υδάτινο πόλεμο»
2025 The Associated Press. All |
Τμήματα του ποταμού Σενάμπ, στο Πακιστάν, έχουν ήδη μείνει χωρίς σταγόνα νερό... |
«Ολα μας τα μαχητικά αεροσκάφη είναι στον αέρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, Ahmed Sharif Chaudhry, προσθέτοντας ότι η επίθεση εξαπολύθηκε μέσα από τον εναέριο χώρο της Ινδίας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη η εκτίμηση των ζημιών από τις ινδικές επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι «το Πακιστάν θα απαντήσει σε αυτές σε χρόνο και τόπο της δικής του επιλογής».
Την ίδια ώρα, σε εφαρμογή της απόφασης που έχει ανακοινώσει εδώ και ένα δεκαήμερο προχωρά η ινδική κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε χτες ότι η χώρα του θα «κόψει το νερό» από τους ποταμούς που πηγάζουν από το ινδικό έδαφος αλλά διασχίζουν το Πακιστάν, αναστέλλοντας στην πράξη τη Συνθήκη Υδάτων, η ισχύς της οποίας δεν είχε πάψει ποτέ έως τώρα από το 1960 που υπογράφτηκε.
«Το νερό που ανήκει στην Ινδία έρεε μέχρι τώρα προς το εξωτερικό. Στο εξής θα το σταματήσουμε, ώστε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Ινδίας και θα το χρησιμοποιούμε για τη χώρα μας» ανέφερε ο επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης, αν και η πακιστανική πλευρά έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή ότι θα εκλάβει μια τέτοια εξέλιξη ως «κήρυξη πολέμου».
Τον γύρο του κόσμου άρχισαν να κάνουν πλάνα με κλειστό το μεγάλο φράγμα του Ινδού ποταμού, ενώ το Ισλαμαμπάντ κατήγγειλε αλλαγές στη στάθμη του ποταμού Σενάμπ, ενός από εκείνους που τέθηκε υπό τον έλεγχο του Πακιστάν με τη Συνθήκη του 1960. «Παρατηρήσαμε αλλαγές στον Σενάμπ, που δεν είναι φυσικές. Η ροή του ποταμού μειώνεται από τη μια μέρα στην άλλη» ανέφερε ο Καζίμ Πιρζάντα, ο υπουργός Αρδευσης στην τοπική κυβέρνηση του Παντζάμπ. Πρόκειται για την πακιστανική επαρχία όπου κατοικούν πάνω από 100 εκατομμύρια Πακιστανοί, στη μεθόριο με την Ινδία και όπου εκτείνεται το βασικό μέρος της αγροτικής παραγωγής όλης της χώρας.
Η διακοπή της ροής του Ινδού θα έχει άμεσες και καταστροφικές συνέπειες για το Πακιστάν, του οποίου το 80% της γεωργικής παραγωγής εξαρτάται από το αρδευτικό σύστημα του συγκεκριμένου υδάτινου άξονα και τους παραποτάμους του.
Στο μεταξύ, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ προήδρευσε χτες ειδικής σύσκεψης στην έδρα των Μυστικών Υπηρεσιών, όπου ενημερώθηκε πώς προετοιμάζεται η χώρα για μία «συμβατική απειλή» εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Ινδία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «η ηγεσία της χώρας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με την ασφάλεια της περιφέρειας και τον εξελισσόμενο πίνακα απειλών, περιλαμβανομένων των συμβατικών στρατιωτικών επιλογών (που υπάρχουν), των υβριδικών τακτικών πολέμου» κ.τ.λ.
Την ίδια στιγμή, εξίσου ενδεικτικές είναι και οι «ασκήσεις ετοιμότητας» που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα στα ινδικά κρατίδια με τη συμμετοχή όλου του πληθυσμού, για το ενδεχόμενο «εχθρικής ενέργειας», όπως ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Εσωτερικών, Γκοβιντ Μοχαν.
Σχέδια αναδιοργάνωσης του Πενταγώνου, με μείωση του αριθμού των υψηλόβαθμων στελεχών αλλά σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το 2026, προωθεί η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο του εντεινόμενου σφοδρού ανταγωνισμού με την Κίνα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, για τη διατήρηση των ΗΠΑ στην πρωτοκαθεδρία του ιμπεριαλιστικού συστήματος.
Η πρόταση του Τραμπ για τον προϋπολογισμό στρατιωτικών δαπανών προβλέπει να αυξηθούν το 2026 κατά 13%, ώστε να φτάσουν τα 1,01 τρισ. δολάρια, ενώ επιχειρεί μείωση μη στρατιωτικών δαπανών, σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Στέγαση, η Αστική Ανάπτυξη και ο Τομέας Υπηρεσιών, κατά 163 δισ. δολάρια ή 23%.
Η πρόταση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι στρατιωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ προτείνεται να ξεπεράσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, και αποτελούσε μία από τις προεκλογικές προτάσεις του Τραμπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2025 εγκρίθηκαν 893 δισ. δολάρια για επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της «Εσωτερικής Ασφάλειας», την περαιτέρω αναζωογόνηση της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας και τη λεγόμενη «αποτροπή της κινεζικής επιθετικότητας» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και χρηματοδότηση για την αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσός Θόλος», τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών ναυπηγείων, τα μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς F-47 και προγράμματα εκσυγχρονισμού πυρηνικών όπλων.
Επιπλέον η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αύξηση 65% και στις δαπάνες για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), ώστε να ανέλθουν σε 107 δισ. δολάρια, από 65 δισ. φέτος, και να μπορέσει να εφαρμόσει μαζικές διώξεις και απελάσεις «παράτυπων» μεταναστών, αποπεράτωση του τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό, επιπλέον προσλήψεις σε συνοριοφύλακες και πόρους για επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών ενόψει του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ 2026 και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Αντζελες το 2028.
Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ σχεδιάζει μείωση κατά 20% στον αριθμό των τετράστερων στρατηγών στο Πεντάγωνο (σήμερα είναι 38) και κατά 20% στους εν ενεργεία στρατηγούς, πτέραρχους και ναυάρχους, που συνολικά αριθμούν 817 άτομα. Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας σκοπεύει να μειώσει κατά τουλάχιστον 5% το πολιτικό προσωπικό.
Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ποικιλία μέτρων για να επιτύχει μείωση του αριθμού των «παράτυπων» μεταναστών στις ΗΠΑ, όπως εφάπαξ επίδομα 1.000 δολαρίων και ένα εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα όσων μεταναστών είναι «παράτυπα» στις ΗΠΑ και επιλέξουν να επαναπατριστούν. Αυτό το σχέδιο εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τις απελάσεις και να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, την αρχή έκανε ένας μετανάστης από την Ονδούρα, ο οποίος αποδέχτηκε την προσφορά και επέστρεψε αεροπορικώς από το Σικάγο στη χώρα του, με 1.000 δολάρια στην τσέπη. Το ποσό καταβλήθηκε μετά την επιβεβαίωση του ταξιδιού επιστροφής μέσω της νέας εφαρμογής της κυβέρνησης, «CBP Home», η οποία παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος.
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα θα εξοικονομήσει δημόσιο χρήμα, καθώς θα αποφεύγεται το κόστος σύλληψης, κράτησης και απελάσεων με κυβερνητικά ναυλωμένες πτήσεις.
Στο μεταξύ, εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» αναφέρθηκε στις επαφές που έχει ξεκινήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τη Ρουάντα προκειμένου να «φιλοξενήσει» «παράτυπους» μετανάστες που απελαύνουν οι ΗΠΑ από το έδαφός τους. Αφορμή έδωσαν οι συναντήσεις που είχε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, Ολιβιέ Ντουχουνγκιρέχε.
Αργότερα χτες η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να σταματήσει κάθε κρατική χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επειδή απέρριψε τις κυβερνητικές απαιτήσεις μεταξύ άλλων σε βάρος φοιτητών ή μελών εκπαιδευτικού προσωπικού που αντιδρούν στον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Το Χάρβαρντ, που είναι το παλιότερο ΑΕΙ στις ΗΠΑ, αποδοκιμάζεται από τον Τραμπ και για το ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση για αναστολής των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων και επιδοτήσεων ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Σε σχετική επιστολή της υπουργού Παιδείας Λίντα Μακμάχον το Χάρβαρντ καλείται να μην αξιώνει ομοσπονδιακές δωρεές, «διότι δεν θα λάβει καμία».
Επίθεση για τρίτη μέρα εξαπέλυσαν μεταξύ άλλων και με τη χρήση στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) χτες ένοπλοι των σουδανικών παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης» στο Πορτ Σουδάν. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης με αποτέλεσμα να ακυρωθούν προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ μεγάλες πυρκαγιές σημειώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό αποθηκών με καύσιμα. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Osman Digna και σε παρακείμενα κτίρια.
Οι επιθέσεις των παραστρατιωτικών στο Πορτ Σαΐντ και οι σοβαρές ζημιές σε πολιτικές υποδομές προκάλεσαν χτες τη σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας, που απαίτησε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και απηύθυνε έκκληση για διάλογο με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές.
Ωρες αργότερα, η κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν κατήγγειλε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) κατηγορώντας την πως εξοπλίζει και στηρίζει πολύπλευρα τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης». Χαρακτήρισε δε τα ΗΑΕ «εχθρική χώρα» που τροφοδοτεί τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν που τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε ήδη δύο χρόνια.