2024 The Associated Press. All |
Τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ με θύματα και παιδιά των Παλαιστινίων δεν έχουν τελειωμό |
Τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως από τις 18 Μαρτίου (που ξανάρχισε ο πόλεμος) σκοτώθηκαν πάνω από 2.459 άτομα. Ο συνολικός αριθμός θυμάτων χτες 578η μέρα πολέμου έφθασε τους 52.567 νεκρούς και τους 118.610 τραυματίες.
Παράλληλα η οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανέβασε χτες σε 66.000 τον αριθμό παιδιών που λιμοκτονούν.
Στο μεταξύ η κατάσταση στη Δυτική Οχθη συνεχίζει να επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις του στρατού έχουν ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της επιχείρησης «Σιδηρούν Τείχος» με χαρακτηριστικό την κατεδάφιση δεκάδων κατοικιών ημερησίως, όπως συνέβη χτες στις πόλεις Τουλκαρέμ και Τζενίν.
Στο φόντο σχεδιασμών κλιμάκωσης των επιθέσεων προωθείται και το σχέδιο δημιουργίας ενός νέου αμερικανο-ισραηλινού συστήματος διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας μεταξύ των διαδρόμων Μόραγκ και Φιλαδέλφεια, ώστε να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να φύγουν από τις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Λωρίδας προκειμένου να έχουν πρόσβαση έστω σε κάποια τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στο σύστημα αυτό σχεδιάζεται να παίξουν κομβικό ρόλο αμερικανικές «μη κερδοσκοπικές» εταιρείες.
Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στον εκτοπισμό στη Νότια Γάζα, σε μία ακόμη μικρότερη φυλακή πριν εκτοπιστούν βίαια και εξαναγκαστούν σε εξορία στο εξωτερικό.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης στην ηγεσία της Χαμάς. Ο Μπασίμ Ναΐμ, πρώην υπουργός Υγείας στη Γάζα και ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχουν κανένα νόημα οι έμμεσες συνομιλίες με τους Ισραηλινούς για ομήρους και εκεχειρία «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος πείνας και η επίθεση αφανισμού στη Λωρίδα της Γάζας».
Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ που παίζει ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις αυτές ανακοίνωσε πως γίνονται νέες συζητήσεις για «εκεχειρία» και πως παραμένει σε επαφή «με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως το νέο σχέδιο του Ισραήλ για κλιμάκωση της επίθεσης στη Γάζα είναι «απαράδεκτο» και συνιστά «κατάφωρη παραβίαση ανθρωπιστικού δικαίου».
Η Κίνα επίσης απέρριψε τα νέα σχέδια του Ισραήλ στη Γάζα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν να εκφράζει την ελπίδα πως όλες οι πλευρές θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για «εφαρμογή» της (προηγούμενης) συμφωνίας εκεχειρίας την οποία το Ισραήλ παραβίασε στις 18 Μαρτίου ξεκινώντας τον πόλεμο εκ νέου.
Στη Νέα Υόρκη, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες δήλωσε πως το ισραηλινό σχέδιο «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ακόμη περισσότερους θανάτους αμάχων και μεγαλύτερη καταστροφή στη Γάζα».
Αντίθετα ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, προτίμησε να πάει στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον και να απευθύνει έκκληση «ενότητας» στον ισραηλινό λαό με αφορμή την «γλυκόπικρη», όπως είπε, πρόσφατη επέτειο της «Μέρας Ανεξαρτησίας» που βρίσκει 59 Ισραηλινούς σε κατάσταση ομηρείας στη Γάζα. «Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ. Αλλά η ισχύς του Ισραήλ βρίσκεται στην ενότητα... Καλώ τους Ισραηλινούς να επιλέξουν την ενότητα αντί τον διχασμό, το όραμα αντί για τη διαφωνία και την ελπίδα αντί για την απελπισία».
Το απόγευμα της Τρίτης, ο Νετανιάχου είχε μία σπάνια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, κατά την οποία αντάλλαξαν θερμά συγχαρητήρια με αφορμή την 80ή επέτειο της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης. Δήλωσαν «αποφασισμένοι» να υπερασπιστούν «την αλήθεια για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνοντας υποκριτικά την αποφασιστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού στην ήττα του ναζισμού.
Χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς σκοπεύει να μεταβεί στις 21 Μαΐου στη Βηρυτό για να συζητήσει την «επέκταση της αρμοδιότητας» της κυβέρνησης του Λιβάνου στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς που διαφεύγουν από τον έλεγχό της.
Τέλος χτες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε πως αποφάσισε να συγχωνεύσει το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων με άλλα τμήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ που έχει μεταφερθεί (ήδη από την πρώτη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο) στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.
Για δεύτερη μέρα, χτες, το Ισραήλ προχώρησε σε νέες επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, σε αντίποινα για την αναίμακτη ρίψη πυραύλου στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ την περασμένη Κυριακή. Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ ισχυρίστηκε πως οι Χούθι ήρθαν σε επικοινωνία με την κυβέρνησή του διαμηνύοντας πως θα σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά και άλλα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.
Ο Τραμπ συνέχεια: «Είπαν πως δεν θέλουν να πολεμήσουν άλλο και εμείς θα το τιμήσουμε... Θα αποδεχθώ τον λόγο τους και θα σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς αμέσως».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως το Σαββατοκύριακο θα κάνει μία «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» αποφεύγοντας να πει περισσότερα, για το εάν πρόκειται για ειρηνευτική συνθήκη ή για κάποια σπουδαία εμπορική συμφωνία.
Ωστόσο τίποτε δεν φάνηκε, τουλάχιστον έως τις πρώτες βραδινές ώρες χτες, να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ πως οι Χούθι θα σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το τηλεοπτικό κανάλι που προβάλλει τις θέσεις των Χούθι Al Masirah μετέδωσε μόνο την είδηση από τις ισραηλινές επιδρομές στη Σαναά ενώ στις 20.00 χτες βράδυ εκπρόσωπος των Χούθι διέψευσε τον Πρόεδρο Τραμπ πως θα σταματήσουν οι επιθέσεις της οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ στην Ερυθρά Θάλασσα, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές δηλώσεις του «ανακριβείς».
Εντούτοις, τα πράγματα περιπλέχτηκαν περαιτέρω χτες βράδυ, όταν βγήκε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν που αναφερόταν στην επίτευξη «εκεχειρίας» μεταξύ Χούθι και ΗΠΑ. «Μετά από τις πρόσφατες συνομιλίες και επαφές που έγιναν από το Σουλτανάτο του Ομάν με τις ΗΠΑ και τις σχετικές αρχές στη Σαναά, οι προσπάθειες απέδωσαν σε μία συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών».
Πριν τα ισραηλινά αεροσκάφη αρχίσουν τον βομβαρδισμό της Σαναά, προηγήθηκε αραβόφωνη ανακοίνωση - προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους της πόλης στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί πανικός καθώς χιλιάδες πολίτες δεν ήξεραν πού να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, ιδιαίτερα όταν το βράδυ της Δευτέρας είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του στρατηγικού λιμανιού Χοντέιντα με 48 πυραύλους που επέφερε τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων, τον τραυματισμό 39 άλλων και μεγάλες υλικές ζημιές.
Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού χτες, μετά τον βομβαρδισμό του διεθνούς αεροδρομίου της Σαναά, αναφέρεται πως αυτό «είναι πλέον πλήρως εκτός λειτουργίας». Δικαιολόγησε δε την εγκληματική του επίθεση υποστηρίζοντας πως το αεροδρόμιο της Σαναά χρησιμοποιήθηκε από τους Χούθι «για μεταφορά όπλων και επιχειρήσεων και τρομοκρατικούς σκοπούς». Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα χτες βράδυ ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου παρουσία, μεταξύ άλλων, του υπουργού Αμυνας, Ισραελ Κατς, ανέφερε πως οι νέες επιδρομές στην Υεμένη ήταν «μήνυμα προειδοποίησης για το ιρανικό χταπόδι». Πρόσθεσε πως έγινε πράξη η απειλή του να χτυπηθούν οι Χούθι όχι μία αλλά «πολλές φορές».
Οι προχτεσινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ μεταξύ άλλων σε Χοντέιντα και Σαναά προκάλεσαν χτες την έντονη αντίδραση του Ιράν. Σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών καταδικάζεται «έντονα η στρατιωτική επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του λιμανιού της Χοντέιντα και άλλων υποδομών στην Υεμένη», επισημαίνοντας πως πρόκειται για πλήγματα που αποτελούν «έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Ιρανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας μιλώντας χτες στο πρακτορείο Reuters υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα του Ομάν. Η πιθανότερη ημερομηνία είναι η Κυριακή 11 Μαΐου.
Την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη ο τζιχαντιστής «Πρόεδρος» της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, που επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα καλό μερίδιο στην κατεστραμμένη από την ιμπεριαλιστική επέμβαση χώρα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν αναμένεται να επαναλάβει «τη στήριξη της Γαλλίας στην ανοικοδόμηση μιας νέας Συρίας, μιας ελεύθερης, σταθερής, κυρίαρχης Συρίας, που σέβεται όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας».
Στην ίδια ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας τονίζεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών «εντάσσεται στη συνέχεια της ιστορικής δέσμευσης της Γαλλίας υπέρ των Σύρων που επιθυμούν την ειρήνη και τη δημοκρατία».
Η επίσκεψη αυτή γίνεται αφότου η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM έκλεισε νέα σύμβαση με τον τότε ηγέτη της Συρίας Μπασάρ Ασαντ (που ανετράπη τον Δεκέμβρη του 2024 από τους τζιχαντιστές), για τη διαχείριση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λαττάκειας, που είναι η κύρια θαλάσσια «πύλη» της Συρίας. Η CMA CGM άρχισε να διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Λαττάκειας το 2009 και η σύμβαση ανανεώθηκε επανειλημμένα, με πιο πρόσφατη ανανέωση τον Οκτώβρη του 2024 για επιπλέον 30 χρόνια.
Στη νότια Συρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις, αυτήν τη φορά μεταξύ φατριών ενόπλων της επαρχίας Σουέιντα και φυλάρχων από τα περίχωρα της παρακείμενης επαρχίας Νταράα.
Πηγές στην πόλη Νταράα τις οποίες επικαλέστηκε το δίκτυο «Suwayda24» ανέφεραν ότι ομάδες ενόπλων άρχισαν να βομβαρδίζουν με όλμους χωριά της Σουέιντα (Αλ Θαάλα, Ράσας, Αρα, Χαράν κ.λπ.), όπου υπάρχει πολυάριθμη κοινότητα Δρούζων. Από τις επιθέσεις αυτές αναφέρθηκαν ο θάνατος ενός αμάχου και ο τραυματισμός άλλων 8, ενώ δεκάδες οικογένειες (κυρίως γυναικόπαιδα) αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο αλλού.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μία μέρα αφότου θρησκευτικοί ηγέτες των Δρούζων και πρεσβύτεροι της συγκεκριμένης μουσουλμανικής σέκτας ανακοίνωσαν την έναρξη συμφωνίας με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Επίσης χτες, το υπουργείο Εσωτερικών των τζιχαντιστών ανακοίνωσε την απελευθέρωση 22 ατόμων που είχαν συλληφθεί πριν λίγες μέρες στις πόλεις Ασραφίγια και Σαχνάγια, καθώς κρίθηκε ότι δεν συμμετείχαν σε συγκρούσεις.
Την περασμένη βδομάδα Δρούζοι μαχητές συγκρούστηκαν με τζιχαντιστές της «Γενικής Ασφάλειας», με αποτέλεσμα τον θάνατο άνω των 100 Δρούζων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα «Asharq al Awsat» ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χτες ότι τη Δευτέρα πραγματοποίησε επιχειρήσεις σε πρώην κέντρο διοίκησης του συριακού στρατού στο Ορος Ερμών (στο πλαίσιο νέων εδαφών που κατέλαβε), κατάσχοντας μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.
Την ίδια μέρα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι άλλοι 10 Δρούζοι, τραυματίες από τις συγκρούσεις της περασμένης βδομάδας, μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε ισραηλινά νοσοκομεία.