ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2025
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία «θα απαντήσει» αν δεν τηρηθεί η τριήμερη εκεχειρία

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι «δεν είναι εγγυημένη» η ασφάλεια των ηγετών που θα βρεθούν στη Μόσχα για τη στρατιωτική παρέλαση

Russian Defense Ministry Press

Η Ρωσία σκοπεύει να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά σε περίπτωση ουκρανικής επίθεσης, δηλώνει το Κρεμλίνο.

Πάντως το Κίεβο δεν έχει απαντήσει επίσημα αν θα συμμετάσχει στην εκεχειρία, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι έθεσε ακόμα και ζήτημα ασφάλειας των ηγετών που θα βρεθούν στη Μόσχα για τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μάη.

«Η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί, αλλά αν δεν υπάρξει αντίστοιχη στάση από το καθεστώς του Κιέβου και συνεχιστούν οι επιθέσεις στις θέσεις ή στις εγκαταστάσεις μας, θα υπάρξει άμεση και επαρκής απάντηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, ενώ κατηγόρησε ξανά το Κίεβο ότι «εξακολουθεί να προωθεί την πολεμική του ατζέντα και να στοχεύει μη στρατιωτικές υποδομές»..

Σχετικά με τον διάλογο με τις ΗΠΑ για τη «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε ότι συνεχίζεται και ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής «διαμεσολαβητή».

«Φυσικά, καλωσορίζουμε κάθε χώρα που είναι πρόθυμη να συμβάλει στην ειρηνική διευθέτηση», πρόσθεσε, με αφορμή δημοσίευμα της βραζιλιάνικης εφημερίδας «O Globo» ότι η Βραζιλία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο, που θα μεταβεί στη Μόσχα για τις εκδηλώσεις της 9ης Μάη, επέκρινε τη δήλωση του Ζελένσκι, λέγοντας πως κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η δήλωσή του θα αποθαρρύνει τις ξένες αντιπροσωπείες να συμμετάσχουν.

Τραμπ: «Σημαντική» η τριήμερη εκεχειρία

Ο Ρώσος Πρόεδρος «κήρυξε τριήμερη εκεχειρία - που δεν ακούγεται σαν κάτι σημαντικό, αλλά είναι, αν γνωρίζετε από πού ξεκινήσαμε», σχολίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ. «Εχουμε κάνει μεγάλες προόδους και ίσως κάτι θα συμβεί, ελπίζουμε ότι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι ο Πούτιν θα είναι πιο ανοιχτός σε μια «ειρηνευτική» συμφωνία, μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, κατά περίπου 15 δολάρια το βαρέλι από την αρχή του έτους. «Πιστεύω ότι η Ρωσία, με την τιμή του πετρελαίου όπως είναι τώρα, το πετρέλαιο έχει πέσει, είμαστε σε καλή θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία, θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Ουκρανία θέλει να καταλήξει σε συμφωνία», είπε ο Τραμπ.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών στον πόλεμο είναι πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν που αναφέρουν τα περισσότερα ΜΜΕ.

Οι τιμές του πετρελαίου διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον προϋπολογισμό της Ρωσίας και στη ρωσική οικονομία συνολικά, ωστόσο τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας προηγούνται όλων, απάντησε ο Πεσκόφ. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και συνεργάζεται εδώ και καιρό στο πλαίσιο του OPEC+ για να διατηρήσει τις τιμές σε βέλτιστο επίπεδο, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Τραμπ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θα ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για την επίθεση στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» το 2022, απάντησε ότι δεν χρειάζεται τέτοια έρευνα.

«Πιθανώς αν ρωτήσω ορισμένους ανθρώπους μπορώ να σας πω ποιος ανατίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψω πολλά χρήματα σε έρευνα», είπε, προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ποιος ανατίναξε» τους αγωγούς.

Ταυτόχρονα ο Τραμπ υπενθύμισε ότι πολλοί δεν τον πίστεψαν όταν τόνισε πως η Ρωσία δεν εμπλέκεται, ενώ υπενθύμισε ότι αυτός ήταν που εμπόδισε την υλοποίηση του αγωγού «Nord Stream 2», αντιτιθέμενος σε αυτόν στο στάδιο της κατασκευής του.

Οι αμερικανικές εφημερίδες «New York Times», «Washington Post» και «Wall Street Journal» έχουν αναφέρει ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή, κάτι που το Κίεβο διαψεύδει. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί τις «δυτικές» χώρες - περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας - ότι συμμετείχαν στην επίθεση.

Ουκρανικές επιθέσεις σε Κουρσκ και Μόσχα

Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες και από τα δύο στρατόπεδα.

Η Ουκρανία τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εξαπέλυσε εκτενείς επιδρομές με drones στο ρωσικό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως τη Μόσχα, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, και προκαλώντας την αναστολή λειτουργίας 10 αεροδρομίων, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Λίγες μέρες πριν τις τελετές και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την Παρασκευής, παρουσία του Πούτιν και περίπου 20 ξένων ηγετών, ο δήμαρχος της Μόσχας Σ. Σαμπιάνιν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 19 drones που κατευθύνονταν στην πόλη από διάφορες κατευθύνσεις αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από την αεράμυνα. Διευκρίνισε ότι συντρίμμια κατέπεσαν σε λεωφόρο νότια της Μόσχας, διαβεβαιώνοντας πως δεν είχαν καταγραφεί θύματα.

Χθες το απόγευμα η ρωσική αεράμυνα απέκρουσε άλλη μια επίθεση, δύο ουκρανικών drones που κατευθύνονταν στη Μόσχα, ανέφερε ο Σαμπιάνιν.

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι τις τελευταίες 24 ώρες διεξάγουν επιχειρήσεις στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, παρότι η Μόσχα υποστηρίζει πως έχει απωθήσει πλήρως την ουκρανική εισβολή.

Αντίστοιχα, Ρώσοι πολεμικοί μπλόγκερ είχαν κάνει νωρίτερα λόγο για νέα ουκρανική χερσαία επιδρομή στην περιοχή, υποστηριζόμενη από τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και drones.

Ο περιφερειάρχης του Κουρσκ ανακοίνωσε ότι ουκρανική επιδρομή σκότωσε 3 αμάχους και τραυμάτισε 7, ανάμεσά τους 2 εφήβους, ενώ προκάλεσε διακοπές ηλεκτροδότησης.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης δήλωσε επίσης ότι δυνάμεις του Κιέβου επιτέθηκαν σε ενεργειακό υποσταθμό, ενώ οι αρχές απομακρύνουν κατοίκους από περιοχές κοντά στα σύνορα, καθώς οι επιθέσεις ουκρανικών drones έχουν γίνει από τη Δευτέρα «συχνότερες».

Στο μεταξύ, χθες Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν από 205 αιχμαλώτους πολέμου με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «βλέπουν» παγκόσμιο πόλεμο σε 5 - 10 χρόνια

Πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες θεωρούν ότι μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «YouGov» την οποία δημοσίευσε χθες η βρετανική εφημερίδα «Guardian», 80 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοευρωπαίοι πιστεύουν ότι μία τρίτη, ακόμα πιο καταστροφική παγκόσμια σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει μέσα σε μια δεκαετία, με τις εντάσεις με τη Ρωσία να θεωρούνται η πιο πιθανή αιτία.

Μεταξύ 41% και 55% των ερωτηθέντων στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) θεωρούν ότι ένας παγκόσμιος πόλεμος είναι «πολύ» ή «αρκετά» πιθανός μέσα στα επόμενα 5 - 10 χρόνια, μια άποψη την οποία συμμερίζεται το 45% των Αμερικανών.

Η Ρωσία θεωρήθηκε η πιο πιθανή αιτία μιας παγκόσμιας σύρραξης από ποσοστό 72% - 82% των Δυτικοευρωπαίων και 69% των Αμερικανών, ακολουθούμενη από την «ισλαμική τρομοκρατία».

Πολλοί Ευρωπαίοι ωστόσο νιώθουν το ίδιο και για τον «σύμμαχο» της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, με τις πλειοψηφίες σε Ισπανία (58%), Γερμανία (55%) και Γαλλία (53%) να θεωρούν τις εντάσεις με τις ΗΠΑ «σημαντική» ή «μέτρια» απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Η πλειοψηφία, 68% έως 76%, πιστεύει ότι οποιαδήποτε νέα σύγκρουση θα περιλάμβανε τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ 57% έως 73% θεωρεί ότι ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα προκαλούσε περισσότερες απώλειες από τον δεύτερο.

Η πλειοψηφία, από 66% στην Ιταλία έως 89% στη Βρετανία, δήλωσαν ότι θα περίμεναν η χώρα τους να εμπλακεί σε έναν τέτοιο πόλεμο - αλλά μόνο λίγοι, από 16% στην Ιταλία έως 44% στη Γαλλία, πιστεύουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις τους θα ήταν σε θέση να τις υπερασπιστούν. Αντίθετα, το 71% των Αμερικανών δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον αμερικανικό στρατό.

Η δημοσκόπηση της «YouGov» έδειξε επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει πως τα γεγονότα κατά τη διάρκεια και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι επίκαιρα και πρέπει να συνεχίσουν να διδάσκονται στις νεότερες γενιές.

Πολωνία: Καταγγέλλει ρωσική ανάμειξη στις εκλογές

Η Πολωνία καταγγέλλει ότι η Ρωσία αναμειγνύεται στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Μάη, θεωρώντας ότι ο ρόλος της ως κόμβου για την αποστολή «δυτικών» όπλων στην Ουκρανία την έχει μετατρέψει σε βασικό στόχο της Ρωσίας για σαμποτάζ, κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης.

«Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή απόπειρα ανάμειξης της ρωσικής πλευράς στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Κρ. Γκαφκόφσκι.

«Αυτό γίνεται με τη διασπορά παραπληροφόρησης σε συνδυασμό με υβριδικές επιθέσεις εναντίον ζωτικής σημασίας πολωνικών υποδομών», είπε.

Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο εταιρείες υδροδότησης και αποχέτευσης, θέρμανσης, μονάδες υδροδότησης και κρατικούς θεσμούς. Ο αριθμός των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό.

Η Βαρσοβία κατήγγειλε τον Μάρτη κυβερνοεπίθεση στην πολωνική διαστημική υπηρεσία, και το 2024 στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΠΑ
Με έντονο παρασκήνιο συνεδριάζει το κονκλάβιο

Ξεκινά σήμερα η συνεδρίαση του κονκλάβιου για την εκλογή του νέου Πάπα, με ακόμη μεγαλύτερες προεκτάσεις σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, το κονκλάβιο «δεν αρχίζει στην Καπέλα Σιστίνα», όπως δείχνει τις τελευταίες μέρες η έντονη «κινητικότητα» στη Ρώμη ισχυρών οικονομικών παραγόντων, που επιχειρούν να επηρεάσουν την εκλογή και την κατεύθυνση της Καθολικής Εκκλησίας.

Συνολικά 133 καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σήμερα στην Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού για να ψηφίσουν. Πραγματοποιούνται έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας ημερησίως, έως ότου ένας καρδινάλιος συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3. Η διαδικασία εκτείνεται συνήθως από 15 έως 20 ημέρες, αν και αυτή τη φορά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς να είναι πιο σύντομη.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε έξι υποψηφίους που θεωρούνται επικρατέστεροι: Από τη Ρώμη και τη Βουδαπέστη μέχρι το Κονγκό και τη Μανίλα, οι καρδινάλιοι Πιέτρο Παρόλιν, Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, Φρίντολιν Αμπόνγκο, Ματέο Ζούπι, Πέτερ Ερντο και Ζαν-Μαρκ Αβελίν. Κάθε υποψηφιότητα αντανακλά διαφορετικό θεολογικό ρεύμα, γεωγραφική εκπροσώπηση και εκκλησιαστική στρατηγική, αλλά και γεωπολιτική επιρροή.

Στο μεταξύ, χτες η γαλλική κυβέρνηση διέψευσε ότι αναμείχθηκε, με οποιοδήποτε τρόπο, στη διαδικασία που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου Πάπα. Οι Γάλλοι καρδινάλιοι που θα πάρουν μέρος στο κονκλάβιο είναι πέντε και, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία ο νέος ποντίφικας να προέρχεται από τη χώρα του ή να εκλεγεί χάρη και στη «διπλωματική κινητικότητα» του Παρισιού.

Στο μεταξύ, μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με το φωτομοντάζ που τον έδειχνε ντυμένο σαν πάπα και ότι η φωτογραφία αυτή αναρτήθηκε εν είδει αστείου, ωστόσο δημοσιεύματα αναφέρουν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο από πλευράς ΗΠΑ.

Προ ημερών ο Τραμπ δήλωσε «μεταξύ σοβαρού κι αστείου» ότι θα τον ενδιέφερε να εκλεγεί Πάπας, αλλά φρόντισε να προσθέσει στα σοβαρά ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης, Τίμοθι Ντόλαν, είναι μια καλή υποψηφιότητα.

Αν και οι πιθανότητες να εκλεγεί Πάπας ένας Αμερικάνος καρδινάλιος θεωρούνται μηδαμινές, οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ έχουν ενταθεί. Το Βατικανό εμφανίζεται να έχει ετήσιο έλλειμμα άνω των 90 εκατ. δολαρίων, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ως βασική χρηματοδότρια, μέσω της Papal Foundation, επιδραστικής καθολικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ και πρόεδρο τον καρδινάλιο Ντόλαν, γράφει ρεπορτάζ των «Sunday Times».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ