Eurokinissi |
Από τη μεγάλη φωτιά τον περσινό Αύγουστο, που ξεκίνησε στον Βαρνάβα και κατέληξε στο Χαλάνδρι |
Η περσινή χρονιά στην ΕΕ έκλεισε με καμένη έκταση 419.298 εκταρίων, αριθμός πάνω από τον μέσο όρο των ετών 2006 - 2023, ενώ το 35% των καμένων εκτάσεων σημειώθηκε σε περιοχές Natura 2000. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, κάηκαν περίπου 500.000 στρέμματα.
Ηδη έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, αλλά και πυρκαγιές μέσα σε αστικό ιστό, με τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης να καραδοκεί.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος όμως ξεκινά ακριβώς από το σημείο όπου τελείωσε η προηγούμενη. Η κυβέρνηση αφενός παρουσιάζει τη γνωστή ψευδεπίγραφη εικόνα δήθεν ετοιμότητας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αφετέρου προκαταβολικά μετακυλίει τις ευθύνες για όποια καταστροφή συμβεί στον λαό, με την «ατομική ευθύνη» να είναι η μόνιμη επωδός της, μαζί με την επίκληση της «κλιματικής κρίσης» και των «πρωτοφανέρωτων καιρικών φαινομένων».
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία συνεχίζουν να είναι τραγικά υποστελεχωμένα, με πάνω από 4.000 θέσεις κενές, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια, με τους υπάρχοντες κακοπληρωμένους πυροσβέστες να κάνουν εξαντλητικές βάρδιες, πολλοί από αυτούς συμβασιούχοι. Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή της ΝΔ, όσο και η ΕΕ, δεν επιλέγουν τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, από τις οποίες λείπουν περίπου 1.500 δασολόγοι και 10.000 δασεργάτες, αφού η φροντίδα των δασών όλη τη χρονιά και η επάρκεια του προσωπικού της Πυροσβεστικής ως βασικά μέτρα πρόληψης θεωρούνται περιττό κόστος. Με βάση αυτήν την επιζήμια στρατηγική δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και επίγεια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το βάρος ρίχνεται στην καταστολή και κυρίως στην αεροπυρόσβεση, και όχι στην πρόληψη, που είναι το πρώτο βήμα για να μειωθούν οι πυρκαγιές και να εμποδίζεται η εξάπλωσή τους.
Οι δε πυροσβέστες, που διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις, μέτρα, εξοπλισμό και υποδομές, δέχονται την άγρια καταστολή και τα ΜΑΤ.
Ακόμα όμως και στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η ένδεια στα μέσα πυρόσβεσης παραμένει τεράστια, με την ΕΕ να χρησιμοποιεί τον στόλο του «rescEU» των 28 αεροπλάνων για να μπαλώνει σε κατεπείγουσες στιγμές τα τεράστια κενά, στέλνοντας τα εναέρια μέσα που θα έπρεπε να διαθέτει κάθε κράτος από χώρα σε χώρα, ενίοτε με καθυστέρηση, ή στέλνοντας λιγότερα από όσα ζητούνται. Οσο για την όποια ενίσχυση του στόλου στην Ελλάδα, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ενώ οι καταστροφές πολλαπλασιάζονται. Τα δε πολυδιαφημισμένα προγράμματα χρηματοδοτήσεων (βλ. «Αιγίς») για αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης, επιχειρησιακό εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού, είναι ενταγμένα και αποτελούν εξειδίκευση της λεγόμενης Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής - Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, τα προγράμματα «ΑntiΝero», που αφορούν καθαρισμούς, αποψιλώσεις, δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες κ.λπ., και εκτελούνται από ιδιωτικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις, στοιχίζουν 4-5 φορές περισσότερο απ' ό,τι αν υλοποιούνταν από τις κρατικές Δασικές Υπηρεσίες. Ωστόσο και αυτά είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Αντιθέτως, όταν πρόκειται για αλλαγή χρήσης στη γη και για ένταξη των δασών στις επενδύσεις της «πράσινης» οικονομίας, οι προτεραιότητες της ΕΕ αλλάζουν και όλα γίνονται με ταχείες διαδικασίες, για να βγάλουν κέρδη οι επενδυτές. Στην ίδια κατεύθυνση, με βάση τη Δασική Στρατηγική της ΕΕ, η κυβέρνηση εκχώρησε τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους.
Ολα αυτά την ίδια στιγμή που επιταχύνεται η ένταξη της Πολιτικής Προστασίας ως πυλώνα των πολεμικών σχεδίων ΕΕ - ΝΑΤΟ, αλλά και έντασης της καταστολής σε βάρος του λαού, με κονδύλια τα οποία είναι «επιλέξιμα», σε αντίθεση με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες πυροπαθείς.
Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
- Στο γεγονός ότι ο αναποτελεσματικός και προσανατολισμένος στην πυρόσβεση και όχι στην ολοκληρωμένη πρόληψη μηχανισμός "rescEU" διαιωνίζει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές στα κράτη - μέλη, ανακυκλώνοντας ελάχιστα από αυτά και μάλιστα με καθυστέρηση από χώρα σε χώρα;
- Στα αιτήματα για άμεση κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, για μονιμοποίηση όλων των εποχικών πυροσβεστών, με ενίσχυση και ανανέωση του κρατικού επίγειου, αλλά και του εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της Ελλάδας;
- Στο γεγονός ότι βάσει των Κανονισμών της ΕΕ 2018/841 και 2020/852 η προστασία των δασών θεωρείται κόστος και δεν επιλέγεται, αφού τα δάση και η γη αντιμετωπίζονται ως πεδία επιχειρηματικής δράσης, με στόχο να κερδοφορήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι;».
Η εμπειρία της Πάτρας
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δημοτική αρχή στην Πάτρα, δουλέψαμε στην κατεύθυνση για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, κόντρα στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους, που χρόνια τώρα επιμένουν όλες οι κυβερνήσεις.
Ως προς τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών - αγροτικών πυρκαγιών, οι ενέργειες του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πατρέων για την αντιπυρική περίοδο αφορούν την πρόληψη και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών μέσα σε ανασταλτικούς παράγοντες, λόγω ελλείψεων προσωπικού και επαρκούς χρηματοδότησης.
Εχει διαμορφωθεί και φέτος ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης, της ενημέρωσης, της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα με σχέδιο άμεσης κινητοποίησής του, ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου. Συγκεκριμένα:
Στον τομέα της πρόληψης, εκτελέστηκαν και συνεχίζουν όπου είναι απαραίτητο οι εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών σε επικίνδυνα σημεία των δασών - αλσών. Σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται προληπτικός καθαρισμός βλάστησης όπου αποτελεί καύσιμη ύλη, σε άλση και περιαστικών περιοχών όπου υπάρχει μίξη δασών - κατοικημένων περιοχών. Καθαρίζονται τα πρανή σε κοινοτικές - αγροτικές - ορεινές οδούς σε περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα. Συνεχίζεται ο καθαρισμός των εκατοντάδων κοινοχρήστων χώρων από ξερά χόρτα και υψηλή βλάστηση. Καθημερινά απομακρύνονται τα εύφλεκτα υλικά που απορρίπτονται και αποτελούν εν δυνάμει εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς.
Παρεμβαίνουμε σε αγροτικούς - κοινοτικούς - ορεινούς δρόμους, αποκαθιστώντας τη βατότητά τους από τις επιπτώσεις της χειμερινής περιόδου, προκειμένου απρόσκοπτα να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα. Ελέγχονται όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί (πάνω από 300), καθώς τοποθετούνται και καινούργιοι σε συνεργασία και με την ΔΕΥΑΠ. Από τον δήμο Πατρέων έχουν ήδη τοποθετηθεί (9 δεξαμενές). Εχει δρομολογηθεί επίσης η προμήθεια άλλων δύο δεξαμενών, 50 και 20 τόνων αντίστοιχα. Καθορίστηκε επίσης και ο τρόπος ενεργοποίησης ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου των υπαλλήλων του δήμου, ακόμα σε καθημερινή βάση 5 πυροσβεστικά οχήματα του δήμου σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και τις εθελοντικές οργανώσεις θα πραγματοποιούν περιπολίες σε επικίνδυνες περιοχές, με σκοπό την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Επίσης ο δήμος διαθέτει 4 υδροφόρες που θα είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο μαζί με το προσωπικό, ανάλογα και με τον δείκτη επικινδυνότητας.
Αξιοποιούμε ως δημοτική αρχή τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης που έχουν συγκροτηθεί σε επίπεδο δήμου, όπου πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες και στήνουν πυροφυλάκια.
Στον τομέα της ενημέρωσης, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οργανώθηκε η διανομή χιλιάδων ενημερωτικών φυλλαδίων για τις δασικές πυρκαγιές μέσω των τοπικών κοινοτήτων του δήμου και άλλων φορέων. Θα προχωρήσει άμεσα στη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων που συμπεριελήφθησαν στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ. Οργανώθηκε έγκαιρα η ενημέρωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, όπου με ικανοποίηση διαπιστώνεται πως η πλειοψηφία τους ανταποκρίθηκε. Παρεμβάσεις έγιναν σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, που τα ακαθάριστα οικόπεδά τους αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς.
Ολος ο παραπάνω σχεδιασμός της δημοτικής αρχής δεν επαρκεί. Το επιθυμητό αποτέλεσμα υπονομεύεται από την πολιτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή της ΝΔ, αφού στην πραγματικότητα το «προσάναμμα» των πυρκαγιών είναι η εμπορευματοποίηση της γης και η επιχειρηματική δράση σε δασικές περιοχές και η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης των έργων αντιπυρικής θωράκισης.
Απόδειξη αυτού το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους δήμους δεν συνοδεύτηκαν με τη μεταφορά αντίστοιχων οικονομικών πόρων, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον δήμο. Καθώς η χρηματοδότηση των δήμων μειώθηκε πάνω από 60%, οι μεγάλες δαπάνες των πραγματικών αναγκών της αντιπυρικής προστασίας επιβαρύνουν μέσω της δημοτικής φορολογίας περισσότερο τον ίδιο τον λαό. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο 3 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, όπως και το γεγονός πως ο δήμος μας χρηματοδοτείται με 180.000 ευρώ ετησίως για την αντιπυρική περίοδο, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των μεγάλων αναγκών, αν ληφθεί υπόψη πως απαιτείται πολλαπλάσια δαπάνη μόνο για την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό δασών, αλσών, κοινοτικών και αγροτικών οδών. Συνολικά η δαπάνη του δήμου για τις ανάγκες της πυροπροστασίας ανέρχεται στο 4πλάσιο ποσό από αυτά που διαθέτει η κυβέρνηση και τα οποία ο δήμος εξασφαλίζει από ιδίους πόρους και χωρίς επιβάρυνση των πολιτών.
Ολη η παραπάνω διαδικασία και προσπάθεια κάθε χρόνο από τη μέρα που αναλάβαμε, αποδείχτηκε σωτήρια για τις μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στον δήμο Πατρέων, ενώ έχει διαμορφώσει θετικές γνώμες στον πατραϊκό λαό, αλλά και στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, καθώς θεωρεί καθοριστική τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Από τη συμβολή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Νέο Σούλι το 2021, την κατάσβεση και την επιτυχημένη εκκένωση και απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων στη φωτιά στο Γηροκομείο το 2024, το ότι σώθηκε το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο με την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών καθώς και τη συμβολή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με τα σωματεία του.
Ομως χρειάζεται να έχουμε καθαρό ότι ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η ίδια η Πολιτική Προστασία είναι ένα όργανο της αστικής εξουσίας, βαθιά αντιδραστικό και με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Η Πολιτική Προστασία συνδέεται ακόμα πιο στενά με την κατασταλτική λειτουργία του αστικού κράτους και του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο του πολιτικού πυλώνα του ΝΑΤΟ λειτουργεί η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας. Στην κατεύθυνση παραπέρα στρατιωτικοποίησης της Πολιτικής Προστασίας κινείται και η πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ με τρένα και νταλίκες μεταφέρεται στρατιωτικό υλικό για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ μέσα στις πόλεις και όλη τη χώρα μας.
Τελικά, αποδεικνύεται η ορθότητα των θέσεών μας, ότι η πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα των δήμων.
Η στάση όλων των υπόλοιπων κομμάτων και των εκλεγμένων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι να αποφεύγουν να τοποθετηθούν για τις αιτίες του προβλήματος, γιατί έτσι θα αποκαλυπτόταν η συνενοχή τους σε αυτό. Κάνουν επιφανειακή κριτική διαχείρισης «εντός των τειχών» του καπιταλιστικού κράτους. Δεν διστάζουν να επιτίθενται στη δημοτική αρχή, αποκρύπτοντας ότι είναι αυτή η πολιτική του κόστους - οφέλους που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία του λαού, πολιτική βασισμένη στις επιταγές της ΕΕ που όλοι τους ανεξαιρέτως στηρίζουν και υπερθεματίζουν.
Αυτό που χρειάζεται είναι κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Μόνο η εργατική εξουσία με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας μπορεί να διασφαλίσει την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος. Μόνο όταν φύγει το κέρδος ως κινητήριος μοχλός από τη μέση, τα πάντα θα γίνονται με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Θα εξασφαλίζεται ισορροπία ανάμεσα στον εργαζόμενο άνθρωπο και τη φύση.
Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών. Η οργή και η αγανάκτηση για την ανυπαρξία μέτρων πυροπροστασίας και συνολικά μέτρων και υποδομών που αφορούν την προστασία του λαού να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό. Με κεντρικό σχεδιασμό και τη γη να αποτελεί λαϊκή περιουσία, με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του λαού από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, μπορούμε ουσιαστικά και ανεπίστρεπτα να προστατευτούμε, να μην τρέμει η ψυχή μας στην πρώτη σπίθα, στην πρώτη νεροποντή.
Μπορεί ο λαός μας να βγει κερδισμένος και σε αυτές τις συνθήκες να μετράει νίκες, να αποσπάει κατακτήσεις και στον τομέα αυτόν, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και διεκδικώντας όσα δικαιούμαστε και μας στερούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο. Στις μεγάλες πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς, ο λαός αποδείχθηκε ότι μπορεί να σώσει τον λαό και μπορεί ακόμα περισσότερα βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!
Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα της κατάργησης της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης όλων των πτυχών της ζωής της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Σε αυτόν τον αγώνα καλεί σε συμπόρευση κάθε εργαζόμενο, μικροεπαγγελματία, αγρότη, νεολαίο. Γιατί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία του λαού και αυτό μόνο με την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να επιτευχθεί.